Poreklo prezimena Mihajlović

4. februar 2012.

komentara: 101

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Aleksa Mihajlovic

    Pozdrav braco i sestre Srbi iz Krusevca.
    O svom poreklu sam trazio po internetu i knjigama i nisam imao toliko “verodostojnog” uspeha.
    Kako sam saznao za sada prezime nam vuce iz Berana(ili sa Kosova) slavimo Svetog Arhangela Mihaila.
    Pradedovi su nam se doselili u Aleksandrovacku Zupu za vreme Prvog Srpskog Ustanka ispod Kopaonika (selo Zunje) a odatle u Gornju Omasnicu(Trstenicka opstina) u selu su Mihajlovici zvani kao Sunjci iz razloga jer su se doselili iz Zunja.
    Ima nas po celom Rasinskom okrugu Aleksandrovac-Krusevac-Trstenik.Ako ima neko vise informacija bio bih mu jako zahvalan.

    • Gorštak

      Aleksa,možda ovo bude od pomoći.

      Žunjanin, Aranđelovdan, Kamenjača, Trstenik

      Pripada haplogrupi R1b>L51>P312>U152>Z36>Z67, rodu Moračana Bogićevaca. Ima haplotip modalan za ovaj rod, izuzev povišene vrednosti 12 na GATAH4 koju jedini u rodu poseduje.

      Žunjani bi trebalo da su poreklom iz sela Žunje kod Brusa, na Kopaoniku, a još dalje iz Morače. Za Žunjane iz Kamenjače u literaturi stoji:

      -Žunjani

      Postojbina familije je Morača, a doselili se iz sela Žunje sa Kopaonika. Na ovaj prostor doseljena su tri brata: Mihajlo i Mladen u Kamenjaču, a Vučo u Lopaš. Brojna je familija, ali su dosta raseljeni po drugim mestima. Žunjanin Živko i Ljuba poznati su kao dobri stočari. Radmanov Mihajlo je profesor fizičke kulture i dugo godina radi kao trener rukometnih ekipa.

      Slava: Sv. Arhanđel i Gospođin dan.

      Broj domova: Kamenjača 12, Počekovina 7, Trstenik 2, G. Omašnica 2, Bučje 1, Kruševac 2, Beograd 1, Ribnik 1, D. Omašnica 1, Jasikovica 1, Selište 1, Slovenija 1, G. Gračac 1, Vrnjačka Banja 1.

      Svakako, testiranje bi dalo pravi odgovor. Pozdrav

    • Aleksa Mihajlović

      Isto se zovemo i prezivamo istu slavu slavimo isto kažu da nasi potiču iz Crne gore

  2. Djordje

    Pozdrav. O svom prezimenu znam ali ne dovoljno. Moja porodica i ja smo sa Kosova tacnije selo Grace kod Vucitrna. Slavimo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog. E sad moji preci navrdeda Jakov,cukundeda Mihajlo,pradeda Bogdan,deda Djordje. Iz slobodne enciklopedije sam trazio prezime moje ali ga nema a neki su mi rekli da poticemo iz Crne gore.

  3. Sasa Mihajlovic

    Pozdrav svima, zovem se Saša Mihajlovic. Moja familija je izuzetno brojna, selo Baljkovica kod Zvornika R.Srpska. Moj najstariji poznati predak se zvao Cvijetin moj čukunđed ( ima veoma brojno potomstvo), prađed Milivoje, đed Zarije, otac Zoran. Slavimo svi u familiji Sv. Jovana krstitelja. Kao što već napisah familija je izuzetno brojna a posebno posle ll svetskog rata počelo je masovno raseljavanje tako da danas živimo širom sveta od Srbije, Austrije, Norveške, Rusije itd dok je veliki broj posle poslednjeg rata naselio zvorničko naselje ” ekonomija”. Postoji usmeno predanje da smo se doselili iz Crne Gore a da smo poreklom sa Kosova.
    Veliki pozdrav.

    • Aleksa Mihajlovic

      Pozdrav Sasa, moj deda Dusan Mihajlovic, poreklom je iz Teslica, relativno blizu Zvornika, takodje slavimo Svetog Jovana Krstitelja. Ko zna, mozda smo i u nekom srodstvu :D.

    • Sasa Mihajlovic

      Moje ime je takodje Sasa Mihajlovic,i slavimo Svetog Andreja prvozvanog 13.Dec

  4. Miroslav

    Poštovani, Mihajlovića ima i u Dobričkoj kotlini. U selima : Samarinovcu, Pejkovcu i Đakusu i to više porodica, uglavnom svi slavimo Sv. Aranđela Mihajla. Za poreklo odakle su tu doseljeni nisam čuo, mada mi je pokojni deda govorio da su naši preci došli iz okoline Kruševca.

  5. Nikola

    Moj deda sa majčine strane se zvao Milenko Mihajlović . On je od Mihajlovića sa Zabrežja kraj Obrenovca . Voleo bih da saznam poreklo ove porodice – znam da su velika familija . Ovi Mihajlovići slave Svetog Nikolu .Možete mi pisati na [email protected]

    • Zivojin Mihajlovic

      Tvoj Djed je iz Zabrezja a moj iz Brezdja (Brezje), opstina Lopare BiH, krsna slava Sveti Nikola. Mi pripadamo plemenu Piperi, neki su i Moracani, Crna Gora. Porijeklo nam je iz Seoca Piperskih i okoline. Nas Hram ( Manastir) je Celija Piperska a i Manastir Moraca. Djedo(Amfilohije Radovic) je nas. Pzdrav.

      • Nikola

        Pozdrav.
        Amfilohije Radović je bio Drobnjak, slava Đurđevdan.

        Piperi slave Aranđelovdan i Lazarevu subotu većinom . Odakle vam to da je moj pradeda iz Pipera? Po slavi Svetom Nikoli ,teško

  6. Dimitrije Mihajlović

    Poštovani i dragi Rode,

    Moja porodica Mihajlovića je poreklom iz Šekovića (selo Mihajlovići), kod Zvornika na Drini.
    Slavimo Đurđevdan.
    Igrom sudbine, moj deda Milan Mihajlović, živeo je u Zrenjaninu u Banatu gde je došao u drugoj polovini 20. veka.
    Najdalji predak do kojeg sam uspeo doći je Đuro Mihajlović, sredina 19. veka. Njegovo ime se nalazi u knjigama manastira Lovnica (opština Šekovići).
    Postoje porodične priče da su Mihajlovići poreklom iz Crne Gore, a ranije su nosili prezime Vuković, te zbog hajdučenja morali su pobeći na sever.
    Mihajloviće koji slave Đurđevdan sam pronašao i u Bosanskoj Krajni gde su živeli za vreme Austro-Turskih ratova (kraj 17. početak 18. veka) kao graničari.

    Molim vas, ako neko kojim slučajem neko zna više o Mihajlovićima iz Šekovića neka slobodno piše. Hvala!

  7. Nadežda Mihajlović

    Poštovani moj otac Mirko Mihajlović rođen je 1936 god u Mokronogama Opština Drvar u BIH, od oca Laze Mihajlovića – moj deda, moj pradeda je bio Simo Mihajlović, a čukundeda mi je bio Đuro Mihajlović toliko znam. Slavimo Krsnu slavu Svetog Jovana.

  8. Nikola

    Moj pradeda po majci se zvao Arsen Mihajlović. Veoma bih voleo da saznam njegovo poreklo, jer ima veoma zanimljivo ime . Došao je odnekle u selo Kovilj u Bačkoj, navodno tano još uvek imamo rođaka . I odatle su moji Mihajlovići.Ne znam da li se poneki podaci o njuma mogu naći u manastiru Kovilj. Slava je Sveti Nikola 19 decembra . Moj pokojni deda Milenko Mihajlović je rođen u Zrenjaninu . Svi današnji Mihajlovići su uglavnom locirani u selu Zabrežje kod Obrenovca. Ako mi neko može pomoći oko porekla ovih Mihajlovića neka piše na moj mejl [email protected]

  9. Zoran Mihajlović

    Dragi moji Mihajlovići sve vas pozdravljam.
    Moj deda Tihomir Mihajlović je sa Ozrena(BiH) i naša Slava je Sveti Nikola.
    Rođaci javite se 🙂

    • Nikola

      Pozdrav . Da li imate možda rodoslove ili porodično stablo . Mislim da je moj pradeda sa majčine strane Arsen Mihajlović takođe došao u Srbiju sa Ozrena. Slava je Sveti Nikola

  10. qwery

    Dolazim iz Berana, Mihajlovic, slavim svetog Panteliju, javljajte se rodjaci