Poreklo prezimena Mihajlović

4. februar 2012.

komentara: 101

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Valentina

    Postovani,

    Prezivam se Velickovic. Zivim u opstini Sjenica. Sve sto znam o poreklu jeste da se moj pradeda doselio u ove krajeve oko 1910. gog. iz Njegnjeva, kod Bijelog Polja ( Crna Gora).
    A pre Njegnjeva, po predanju moga dede, ziveli su u okolini Berana, mesto Police.
    Mada ne znam koliko je to tacno, jer ima indicija da su preci ziveli negde u unutrasnjosti Crne Gore.
    Prezime nije uvek bilo Velickovic, vec su se tako poceli prezivati po nekom pretku.
    Slavimo Svetu Petku.
    Pa, ako neko ima neko saznanje, bila bih zahvalna.

    • Branko Todorović

      U knjizi Vukote i Akima Miljanića Prezimena u Crnoj Gori za Veličkoviće stoje ovi kratki, ali moguće korisni podaci:

      VELIČKOVIĆ, Nikšić; B: VZA; Njegnjevo, Oluje, Jablanovo i Prenćane (Bjelice i „Vrh iz Brda“) – bjelopoljsko područje; B: BK 122, 130, 132, bca, bp; Rasova (Bijelo Polje); B: MKR.

      Uzgred, mogli biste ovo postaviti na temi Poreklo prezimena Veličković na portalu, a tamo vam je zanimljivih inforamcije ostavila i prezimenjakinja Sandra. 😉

    • Joksim

      Nišavići iz Stupa kod Sjenice rođakaju se sa Veličkovićima, koje smatraju braćom. I Nišavići slave Sv. Petku. Nišavića ima u Beranama: Zaostro (donje). Zavičajno Nišavića ima i u : Ostrelju, Majstorovini – Ravna Rijeka, kod Bijelog Polja, Kolašin, Muškovina kod Prijepolja, Gubetin kod Prokuplja.
      Zaostro nije daleko od Police. Na Polici nema Nišavića. Ima Šćekića, koji slave Sv. Petku.
      Valentina, najbolje je da ubijedite nekog rođaka da uradi DNK test po muškoj liniji.

    • qwert

      polica, selo zagrade

  2. Velja

    Zanimljivo da niko nije napisao ništa o Mihajlovićima iz Surdulice i sa Vlasinskog jezera, a ima ih previše tamo.

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      NAPOMENA: Predhodno sam napisao komentar o MIHAJLOVIĆIMA(Crna Trava)-Vlasinsko jezero je okolina tog dela odnosno potesa svih ovih rodova sa prezimenom MIHAJLOVIĆ, koji su se naseljavali kasnije i u vlasotinačim selima posle belrilnkog kongresa odnsosno posle oslobođenja od Turaka kada su silom se moralo bežati iz srpskih gradovca koje su velike sile dodelile Bugarskoj.

  3. Joksim

    Veljo, šta čekaš, napiši o tvojim Mihajlovićima. Kažeš: “a ima ih previše tamo”. Neka svako napiše nešto o svojima.

  4. Vinka

    Moja majka je Mihajlovic, nastanjeni u Zvorniku R. Srpska.
    Krsna slava Sv. Jovan . poprilično velika familija, ima oko tridesetak domaćinstava.

    • Boško Mihajlović

      I mi slavimo Sv. Jovana. Porijeklo je iz Drvara?

    • Radenko Mihajlovic

      Mihajlovici selo Jasenica opstina Srebrenik. Krsna slava Sv. Jovan

      • Petra Mihajlovic

        moj pokojni otac je porijeklom iz Brezja ili Brezdje kako su zvali.zvao se Marko imao je brata Stevu i sestru Zivanu…od oca Boze i majke Joke ,nisam sigurna u babino ime.Sjecam se da kada smo išli u Brezdje nekada preko Jasenice da voljela da se pozdravi sa vlasnikom i
        čini mi se zvala ga amidjom,moja majka je bila djevojacko Savic iz Pozarnice ,rekla mi je da smo familija preko djeda Boze.Djed je slavioNikoljdan….i danas ga slavi moj brat…Velimir Velja Mihajlovic…Djed mi je pričao kao djetetu daa smo porijeklom od rijeke Crnojevića ,tačnije Mihajlovici selo …ako ste u mogucnosti javite se….pozdrav..

  5. Vladimir Mihajlovic

    Moji Mihajlovici po ocu su iz Banata, Elemir.kod Petrograda, Madjarski naziv Veliki Beckerek, danas Zrenjanin. Pradeda se zvao Proka ozenjen s Darinkom. Jedan od sinova Zdravko ozenjen s Kosanom , rodjena Tapavicki, je moj deda. U Elemiru su poznati jos kao Karitonovi.tj. Mihajlov. Jedino je moj deda vratio svom prezimenu ic koje im je administracija jos u vreme Marije Terezije ukinula. Zdravkov najstariji sin Ozren je moj otac koji je dobio mene u brake s Danicom, rodjena Atanaskovic. Ja sam u braku s Natasom, rodjena Perkovic, dobio kcer Vanju I sina Luku. Krsna slava nam je Sv. Arhangel Mihailo. Zdravko I Kosana su jos rodili Aleksandra, Vlastimira I Nadu. Aleksandar je u braku s Dragicom dobio kcer Aleksandru. Vlastimir je u braku s Milom dobio Sanju. Nada iz braka s Bracikom nije imala svoje dece vec je posvojila Bracikinog sina Susana. Proka I Darinka su rodili I sina Mitu I kcer Lenku. MIta je imac sinove Milinka, Milovana. Postoje dve varijante odakle su stigli u Banat. Jedna verzija je da su stigli iz Kotora u Crnoj Gori. Druga verzija je da su se nastanili nakon dolaska iz okoline Mihajlova u Moldaviji. Ono sto nisi dodatnu zabunu o poreklu je Ime koje se koristilo za porodicu Karitonov dok je zvanicno prezime Mihajlov. S druge strane ime Karitonov je zaista svojstveno za prostor Moldavije. Zdravko je zavrsio trgovacku akademiju u Vukovaru. Po zavrsetku akademije otvara svoju trgovinu u Petrogradu. Nakon par godina se seli u Beograd gde se udruzuje s dvojicom partnera i otvara prodaju automobila Ford, Citroen , Voazen kao I automobilske pneumatike Goorich. Oko 1932 urucuje poklon Citroena mladom prestolonasledniku Petru II, elektrkcni automobil, repliku najnovijeg modela Citroen. Na jednom dokumentarnom films se vidi mladi kraljevic kako se vozi u tom Citroenu po stazama parka dvora, danasnji Pionirski park, preko puta Skupstine. Voleo bih da saznam korene familije, dali je zaista iz Crne Gore ili je moguce iz Moldavije.

  6. Mladen

    Pozdrav,evo da se i ja oglasim . Moj otac je rodom iz sela Lipovac opstina Celinac u Rep.Srpskoj . Sve sto znam je da mi se stricevi prezivaju Mihailovic a otac greskom Mihajlovic . Slavimo Sv.Simeona Bogoprimca 16.feb .

  7. Nedeljko

    Ja se prezivam Mihajlović moji su iz sela Medne opština Mrkonjić grad.Slavimo Sv. Jovana krstitelja,i nemamo pojma odakle smo . Navodno je moj čukundeda došao iz Like oko 1800 te ,ali zašto i zbog čega niko ne zna. Ne znamo ni ko mu je otac ni ko mu je majka.U Mednoj postoji jos jedna porodica Mihajlovića al nismo u srodstvu.

  8. olivera mihajlović

    Moji Mihajlovići su iz Kruševa, Makedonija, Cincari. Pradeda Živko, rabadžija i kafedžija, … Deda Mihajlo je rođen u Velikom Selu 1888.bilo je nekoliko braće, imali kafanu u Malom Mokrom Lugu… Slava je Sv. Vasilije Veliki.

  9. Tanja

    Pozdrav!
    Nažalost, ne znam mnogo o svom prezimenu, najdalje dokle moje znanje o mojoj porodici seže je to da mi de pradeka zvao Pavle, deka Stanko a otac mi se zove Lazar.
    Iz Vrdnika smo, sela u Vojvodini, i slavimo Sv. Đurđica.

  10. Mihajlovic Vojislav

    Pozdrav svim Mihajlovicima. Zeleo bi da saznam nesto vise o poreklu mojih Mihajlovica. Neznam mnogo ali podaci kojima raspolazem su, pradeda mi se zvao Nedeljko, bio je berberin i imao berbersku radnju u ulici 27.marta u beogradu. Njegovo poreklo je iz srema tacnije iz sela Jazak, podno Fruske Gore, u kojem je pradeda imao neku blizu rodbinu tacnije tri brata, Branko,Cvece,Jovica. Pradeda je bio ozenjen sa prabakom Jelicom koja je vukla korene iz Nisa. Deda mi se zvao Borivoje Mihajlovic i bio je jedan od najboljih alatnicara stare jugoslavije, ozenjen sa bakom Slavujkom devojackog prezimena Strazivuk. Krsna slava koju slavimo je sveti Nikola. Nekada davno deka mi je pricao da imamo i nekih daljih rodjaka Mihajlovica u Makedoniji okolina Skoplja.