Poreklo prezimena Mihajlović

4. februar 2012.

komentara: 101

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Iva

    Evo jos jednog clana porodice Mihajlovic. 🙂
    Moj deda je poreklom iz Korduna (Vojnic), ali su njegovi preci tu dosli iz okoline Kursumlije. Slavimo Djurdjevdan.

  2. Lenka Mihajlović

    Želela bih da saznam nešto o poreklu Mihajlovića iz Niša, opština Palilula. Sve što znam je da su jedno petnaest pokolenja u Nišu, a da su pre toga došli negde sa Prokletija, navodno zbog krvne osvete sa Albancima. Krsna slava je Sveta Petka. Ako neko ima neke informacije, bila bih mu jako zahvalna. Hvala unapred!

  3. Adrijana

    Jako bih volela da upotpunim saznanja o svom poreklu, odnosno poreklu moje porodice.
    Ono što sam uspela da saznam od dede i stričeva i nije tako mnogo. Volela bih da znam iz kojih krajeva potičemo tačno, i dokle sežu pisani podaci o čanovima porodice unazad.
    Trenutno raspolažem sledećim podacima /počinjem od imena svog dede, pa unazad, pradeda, itd.):
    Radislav Mihajlović, Rabovce, rođen od oca
    Mihajla Mihajlovića (učestvovao u 1. svetskom ratu, bio odlikovan), od oca
    Jefte Mihajlovića ( negde sam našla i Mihailovića i Mijajlovića – to bih takođe volela da proverim)
    Podatak koji sam našla na internetu je da su, navodno, u Rabovce naseljeni 1820. iz Rakovice. To mi je jednom prilikom i deda rekao. Spominjao mi je i Orahovac, Prizren. Volela bih da imam precizne podatke, ako je moguće.

    • dragan

      Po pricanju oca da su njegovi dedovi ziveli u orahovcu i slavimo svetog stefana 9 januar.moj deda maden promenio je prezime u kujundjic za vreme drugog svetskog rata zasto neznam,samo znam da je moj otac zadrzao mihajlovic posto je bio najstariji sin mladenov i znam da je dedin stric andra bio visoki oficir u kraljevini i znam da je moj deda mladen sluzio u kraljevoj gardi.po neproverenim pricama da su moji pradeovi ziveli u centru orahovca kod izvora sve bilo njihovo i da su bili mnogo mocni

  4. Tomislav

    Moji Mihajlovici slave slavu Sveti Trifun. I ko zna koliko kolena su nastanjeni u selu Kusic kod Bele Crkve, Juzni Banat. Ako neko zna otkud oni u Juznom Banatu molim vas, nek pomogne!

  5. Mihajloviceva

    Moji Mihajlovici su iz Kursumlije, koliko sam informisana tu su mi ziveli i pradeda i cukun deca i moj deda do neke 17 te godine onda je dosao u Beograd…

  6. Slavica Mihajlovic

    Za Ivana Mihajlovica,

    Ivane i moj otac je iz sela Cungula, zvao se Dragan, Moj deda se zvao Bogoljub-Godza, imao je jos dva brata, Jordana i Bogosva, koji je ziveo Blacu, i tri sestre. To je sve sto znam. Nasa slava je Jovan Milostivi 25.11. Volela bih da mi se javis na mail. Pozdrav.

    • Ivan Mihajlović

      Pozdrav, moj otac je Nenad, ja sam Bogosavljev unuk. Deda je za sobom ostavio osiromašeno porodično stablo pet-šest kolena unazad. Mi, takođe, slavimo istu slavu, ali vidim da na ovoj stranici i nema puno porodica koje slave istog sveca. Još uvek navraćam u Čunguli pošto živim u Blacu, za neke manje informacije možete da mi se obratite, ali nešto ozbiljnije stvarno ne znam. Moja mejl adresa je [email protected].

  7. Lidija

    Mi Mihajlovići smo iz sela Oštrelj kod Bora,jako malo znam o poreklu,zelela bih da saznam odakle poticemo.

  8. Lidija

    Nasa slava je Sv.Nikola

  9. Bojan Mihajloski

    Evo male istorije mog porekla tj. prezimena.
    Moj pradeda se prezivao Mihajlović Živko, rođen u selu Tajmište – Kičevo tada u Kraljevini Srbiji. Do 2. Sv. rata živeo je u Beogradu i imao je mesaru na Kalenićevoj pijaci.
    Za vreme 2.Sv. rata se vraća u Makedoniju, gde je i umro 1974. godine u selu Tajmište. Mog dedu Mileta prekrštavaju u zemljišnim knjigama i opštini, i umesto Mihajlović ga upisuju kao Mihajloski. Od tada moj deda, otac, ja i moj sin nosimo prezime Mihajloski.
    Krsna slava je Mitrovdan koji se slavi 8. novebra. Kažu da u crkvenim knjigama u selu postoje podaci o prezimenima i datumima rođenja dece.
    Ono što mi je deda rekao, da su ih nakon 2.sv.rata u Makedoniji terali da se prekrste iz Mihajlović u Grčko –Mihaili ili Bugarski – Mihajlov ili Makedonsko – Mihajloski, samo na – ić nisu dozvoljavali. Moj čukundeda je živeo na teritoriji Kičeva, poginuo je u ratu na Solunskom frontu, ali me interesuje još ranije poreklo.
    Pozdrav Bojan Mihajloski

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      Bojane,
      Deda je bio u pravu. Pre toga i u vreme 2. svetskog rata menjala se prezimena ko je bio VLADAR tadašnjom etničkom teritorijom MAKEDONIJE:- kada su bili Srbi-prezime je bilo MIHAJLOVIĆ, kada su bili Bugari- onda prezime je MIHAJLOV, Makedonci-Mihajloski, Grci-Mihaili(Mihail).
      Pošto ja dobro znam tvoj kičevski kraj i sve znam šta je sve bilo kod Srba ili Makedonaca u doživljavanju mnogih neprijatnosti čak i u Titovoj Jugoslaviji. Naročito kod pisanja svedočanstva ili diploma u školama ili kada se vadila KRŠTENICA(Izvod).

    • Nebojsa Jakimovic predci Mihajlovic

      Postovanje svima,

      ja za moju porodicu ynam da su se preyivali Mihajlovic i slave Mitrovdan. Posle drugog svetskog rata promenili su prezime u Jakimovic po pradedi Jakimu koji kazu da je ziveo oko 107 godina i kad su poceli novi zubi da mu rastu tek tad je umro. Po pricama naseljeni su u selu Tromedje u Makedoniji a tamo su dosli iz Trgovista. Bilo bi mi drago ako neko zna vise da pise ovde jer i to da su iz Trgovista mi je malo verovatno jer je to zabacen kraj pa su morali i do tamo od negde se doseliti. Hvala svima koji bi pomogli da doznamo vise za nase korene.

    • Nebojsa

      Zdravo Bojane,
      moj deda Dobrosav iz sela Tromegja Kumanovo-Makedonija mi je pricao da nam je pre 2.sv rata prezime bilo Mihajlovic postoje grobovi u s.Tromegja Kumanovo sa tim prezimenom. Pricao mi je da je neko od predaka bio u kraljevoj gardi i da je imigrirao u Ameriku. Slavimo Mitrovdan. Ako ima neko da zna nesto slobodno neka me kontaktira na e-mail: [email protected] Prezime Jakimovic dobili smo po mom pradedi koji se zvao Jakim Mihajlovic.

  10. Lepeničanin

    Pozdrav Bojane,

    tvoje poreklo vrlo je interesantno. Dr Jovan Trifunoski je pisao o Tajmištu i utvrdio da su ga naseljavali rudari, poreklom iz istočnih srpskih krajeva (Kratovo).

    Pravi potez bi bio da uradiš DNK test y hromozoma koji bi se utvrdilo odakle zapravo potiče tvoja direktna linija predaka sa očeve strane. Ako su ti potrebna pojašnjenja oko testa piši mi na mejl [email protected].