Порекло презимена Михајловић

4. фебруар 2012.

коментара: 101

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (101)

Одговорите

101 коментара

  1. Iva

    Evo jos jednog clana porodice Mihajlovic. 🙂
    Moj deda je poreklom iz Korduna (Vojnic), ali su njegovi preci tu dosli iz okoline Kursumlije. Slavimo Djurdjevdan.

  2. Lenka Mihajlović

    Želela bih da saznam nešto o poreklu Mihajlovića iz Niša, opština Palilula. Sve što znam je da su jedno petnaest pokolenja u Nišu, a da su pre toga došli negde sa Prokletija, navodno zbog krvne osvete sa Albancima. Krsna slava je Sveta Petka. Ako neko ima neke informacije, bila bih mu jako zahvalna. Hvala unapred!

  3. Адријана

    Jако бих волела да употпуним сазнања о свом пореклу, односно пореклу моје породице.
    Оно што сам успела да сазнам од деде и стричева и није тако много. Волела бих да знам из којих крајева потичемо тачно, и докле сежу писани подаци о чановима породице уназад.
    Tренутно располажем следећим подацима /почињем од имена свог деде, па уназад, прадеда, итд.):
    Радислав Михајловић, Рабовце, рођен од оца
    Михајла Михајловића (учествовао у 1. светском рату, био одликован), од оца
    Јефте Михајловића ( негде сам нашла и Михаиловића i Мијајловића – то бих такође волела да проверим)
    Податак који сам нашла на интернету је да су, наводно, у Рабовце насељени 1820. из Раковице. То ми је једном приликом и деда рекао. Спомињао ми је и Ораховац, Призрен. Волела бих да имам прецизне податке, ако је могуће.

    • dragan

      Po pricanju oca da su njegovi dedovi ziveli u orahovcu i slavimo svetog stefana 9 januar.moj deda maden promenio je prezime u kujundjic za vreme drugog svetskog rata zasto neznam,samo znam da je moj otac zadrzao mihajlovic posto je bio najstariji sin mladenov i znam da je dedin stric andra bio visoki oficir u kraljevini i znam da je moj deda mladen sluzio u kraljevoj gardi.po neproverenim pricama da su moji pradeovi ziveli u centru orahovca kod izvora sve bilo njihovo i da su bili mnogo mocni

  4. Tomislav

    Moji Mihajlovici slave slavu Sveti Trifun. I ko zna koliko kolena su nastanjeni u selu Kusic kod Bele Crkve, Juzni Banat. Ako neko zna otkud oni u Juznom Banatu molim vas, nek pomogne!

  5. Mihajloviceva

    Moji Mihajlovici su iz Kursumlije, koliko sam informisana tu su mi ziveli i pradeda i cukun deca i moj deda do neke 17 te godine onda je dosao u Beograd…

  6. Slavica Mihajlovic

    Za Ivana Mihajlovica,

    Ivane i moj otac je iz sela Cungula, zvao se Dragan, Moj deda se zvao Bogoljub-Godza, imao je jos dva brata, Jordana i Bogosva, koji je ziveo Blacu, i tri sestre. To je sve sto znam. Nasa slava je Jovan Milostivi 25.11. Volela bih da mi se javis na mail. Pozdrav.

    • Иван Михајловић

      Поздрав, мој отац је Ненад, ја сам Богосављев унук. Деда је за собом оставио осиромашено породично стабло пет-шест колена уназад. Ми, такође, славимо исту славу, али видим да на овој страници и нема пуно породица које славе истог свеца. Још увек навраћам у Чунгули пошто живим у Блацу, за неке мање информације можете да ми се обратите, али нешто озбиљније стварно не знам. Моја мејл адреса је [email protected].

  7. Lidija

    Mi Mihajlovići smo iz sela Oštrelj kod Bora,jako malo znam o poreklu,zelela bih da saznam odakle poticemo.

  8. Bojan Mihajloski

    Ево мале историје мог порекла тј. презимена.
    Мој прадеда се презивао Михајловић Живко, рођен у селу Тајмиште – Кичево тада у Краљевини Србији. До 2. Св. рата живео је у Београду и имао је месару на Каленићевој пијаци.
    За време 2.Св. рата се враћа у Македонију, где је и умро 1974. године у селу Тајмиште. Мог деду Милета прекрштавају у земљишним књигама и општини, и уместо Михајловић га уписују као Михајлоски. Од тада мој деда, отац, ја и мој син носимо презиме Михајлоски.
    Крсна слава је Митровдан који се слави 8. новебра. Кажу да у црквеним књигама у селу постоје подаци о презименима и датумима рођења деце.
    Оно што ми је деда рекао, да су их након 2.св.рата у Македонији терали да се прекрсте из Михајловић у Грчко –Михаили или Бугарски – Михајлов или Македонско – Михајлоски, само на – ић нису дозвољавали. Мој чукундеда је живео на територији Кичева, погинуо је у рату на Солунском фронту, али ме интересује још раније порекло.
    Поздрав Бојан Михајлоски

    • Miroslav B Mladenovic Mirac

      Бојане,
      Деда је био у праву. Пре тога и у време 2. светског рата мењала се презимена ко је био ВЛАДАР тадашњом етничком територијом МАКЕДОНИЈЕ:- када су били Срби-презиме је било МИХАЈЛОВИЋ, када су били Бугари- онда презиме је МИХАЈЛОВ, Македонци-Михајлоски, Грци-Михаили(Михаил).
      Пошто ја добро знам твој кичевски крај и све знам шта је све било код Срба или Македонаца у доживљавању многих непријатности чак и у Титовој Југославији. Нарочито код писања сведочанства или диплома у школама или када се вадила КРШТЕНИЦА(Извод).

    • Nebojsa Jakimovic predci Mihajlovic

      Postovanje svima,

      ja za moju porodicu ynam da su se preyivali Mihajlovic i slave Mitrovdan. Posle drugog svetskog rata promenili su prezime u Jakimovic po pradedi Jakimu koji kazu da je ziveo oko 107 godina i kad su poceli novi zubi da mu rastu tek tad je umro. Po pricama naseljeni su u selu Tromedje u Makedoniji a tamo su dosli iz Trgovista. Bilo bi mi drago ako neko zna vise da pise ovde jer i to da su iz Trgovista mi je malo verovatno jer je to zabacen kraj pa su morali i do tamo od negde se doseliti. Hvala svima koji bi pomogli da doznamo vise za nase korene.

    • Nebojsa

      Zdravo Bojane,
      moj deda Dobrosav iz sela Tromegja Kumanovo-Makedonija mi je pricao da nam je pre 2.sv rata prezime bilo Mihajlovic postoje grobovi u s.Tromegja Kumanovo sa tim prezimenom. Pricao mi je da je neko od predaka bio u kraljevoj gardi i da je imigrirao u Ameriku. Slavimo Mitrovdan. Ako ima neko da zna nesto slobodno neka me kontaktira na e-mail: [email protected] Prezime Jakimovic dobili smo po mom pradedi koji se zvao Jakim Mihajlovic.

  9. Лепеничанин

    Поздрав Бојане,

    твоје порекло врло је интересантно. Др Јован Трифуноски је писао о Тајмишту и утврдио да су га насељавали рудари, пореклом из источних српских крајева (Кратово).

    Прави потез би био да урадиш ДНК тест y хромозома који би се утврдило одакле заправо потиче твоја директна линија предака са очеве стране. Ако су ти потребна појашњења око теста пиши ми на мејл [email protected].