Порекло презимена Михајловић

4. фебруар 2012.

коментара: 101

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (101)

Одговорите

101 коментара

  1. Marko

    Postovani, zeleo bih da vas zamolim za pomoc. Oko 1800 godine se u selo Bosuta, opstina Arandjelovac, doseljava porodica Mihajlovic sa Pestera, selo Ursule. Jedan od tri sina, Bogdan , menja prezime u Bogdanovic .
    Krsna slava moje porodice je Sveti Stefan. Potrebna mi je bilo kakva informacija o poreklu Mihajlovica iz Ursula, odakle vode poreklo , itd. Unapred zahvalan, Marko Bogdanovic.

  2. Иван Михајловић

    Овако, занима ме порекло овог презимена. Нешто што знам о мојој лози јесте неких 6 колена уназад од мене до 19. века. Живим у Топличком округу, општини Блаце, а порекло ове породице јесте село Чунгула неких 7 км од Блаца. По причама знам да су се населили са планине Копаоник, али волео бих ако би могао још нешто да сазнам. Једино што знам да се мој наврдеда презивао Мијајловић, а не Михајловић и да је сахрањен у поменутом селу. Унапред захвалан.

  3. Dobrijevicka

    Pozdrav!

    Devojacko prezime moje mame je Mihajlovic. Slavi se Djurdjevdan. Evo sta ja znam o njemu. Moj pokojni deda mi je pricao kako se njegov pra, pra deda zvao Mihajlo Narandzic i kako su ziveli na Cetinju. Mihajlo je zbog krvne osvete sa Cetinja pobegao u Semberiju, u mesto Bijeljina, gde smo i dan danas nastanjeni. Mihajlo je promenio prezime u Mihajlovic. U selu Crnjelovo kod Bijeljine postoji crkva i kraj nje groblje na kome su sahranjeni Mihajlovici koji su bili svestenici u toj crkvi. U nasoj porodicnoj lozi, sa muske strane se ponavljaju dva imena, Vojislav ili Vojin i Milos. i ta dva imena se prenose sa kolena na koleno. Moj pradeda je bio Vojislav, deda Milos, ujak je Vojislav a ujakov sin je Milos.Moj pradeda je bio trgovac u Bijeljini. Ja nazalost nemam vise koga da pitam o poreklu prezimena posto je deda preminuo pre vise od 10 godina. nadam se da ce ovo pomoci i da neko zna vise o poreklu prezimena Mihajlovic.

  4. Небојша Новаковић

    Доње Црњелово:

    Петровићи (Ђурђевдан) из Црмнице су пореклом, око Обода у Црној Гори, последњи пут су се налазили око Невесиња. Доселили су пре 200 година као Шопали. Од њих су следеће породице: Живановићи, Савићи, Јовићи, МИХАЈЛОВИЋИ, Лазићи, Марјановић, Вујићи, НАРАНЏИЋИ, Лазаревићи, Крбањевићи, Бановићи.

    Изгледа да су Ваши Михајловићи родом из Црмнице. Наранџићи – слава Ђурђевдан – порекло Црмница.

    (Радмила Кајмаковић, Семберија)

  5. Ivana

    I mene zanima da saznam nesto o ovom prezimenu posto ga i sama nosim, a ne znam puno o njemu. Po ocevoj prici, koju je on zapamtio od svog dede, nasi rodjaci vode poreklo iz Crne Gore, postojala su 2 ili 3 brata koja su bezala od neke krvne osvete i zbog toga su promenili prezimena, tako da su rodjena braca nosila razlicita prezimena i jedno od njih je Mihajlovic. Eto to je samo neka prica za koju ne znam ni da li je tacna jer vise nemam koga da pitam o tome. Iako smo mi Mihajlovic imamo dosta rodjaka i medju Mijailovicima i Mihailovicima, najvise zbog gresaka koje nastaju prilikom prijavljivanja prezimena. Inace, ja sam iz Raskog okruga, grad Kraljevo i slavimo slavu 13. decembra, to je Sveti Andrej. Ako neko ima jos neke informacije o ovom prezimenu volela bih da saznam. Unapred zahvalna.

  6. daniela

    i ja bih htela da znam nesto vise o mihajlovicima.
    moji baba Danica i deda Sarafin (pokojni oboje) su sa Kosova..dedini roditelji su se zvali Stojko i Stana ..selo Livadje

  7. Voislav

    Poštovani!
    Želeo bih da saznam nešto više o svom rodoslovu. Deda Ilija Mihajlović je iz Prizrena ili sela Sopina kod Prizrena. Slavimo slavu Vavedenije svete Bogorodice t.j. Sveta Prečista. Baba Rosa je od Sinadinovića iz Prizrena. Deca Vojislav, Milorad, Đoka, Aleksandar, Ljubomir moj otac i Bisa. Posle II sv.rata su prešli da žive u Uroševac. Majčin otac Sarafin je iz gornjeg sela- Srecka- Šar Planina a kasnije Staro selo kod uroševca gde se i ženi sa Leposavom iz Trebinja devojačko Borković. Deca Darinka, Dušan, Dušanka, Desanka, Dimitrije, Desanka moja majka, Dragutin i Dobrila.
    Unapred zahvalan!

  8. sladjan

    zanima me poreklo mihajlovica iz sela gornja srbica kod prizrena inace krsna slava je sveti arhandjel mihailo

  9. Milica Mihajlović

    Zanima me poreklo prezimena Mihajlovic,koje i ja nosim.Ne znam puno o tome.Moj deda je iz sela Saračica,6 km od Banja Luke.Slavimo Svetog Vasilija Velikog 13.januar.

    • zivko mihajlovic

      Cao Milice, i mene zanima nase poreklo, ja sam Kosova i Metohije, i mi slavimo isto Svetog Vasilija Velikog !!! Do sada nisam naisao na mnogo Mihajlovica koji slave istu slavu??? Ako znas nesto vise javi se na mail [email protected]… pozz

      • Ja slavim sv Vasilija Velikog ali moji su iz Crne Trave. Prezivali sh se Mihajlovic pa su prezime menjali vise puta i sad smo Stevanovic.

        • Miroslav B Mladenovic Mirac

          Црна Трава је шири појам. То је општина, а у селима попут ГРАЦКЕ има Михајловића, којих можете да нађете на ФЕЈЅБУКУ па се са њима дописујте око родослова.
          ПОРЕКЛО родова сам написао, али у нека села нисам имао још, прилика да потпуније то урадим ккада један род има више презимена и коју је ко крсну славу славио.
          Као истраживач етнограф и етнолог са овог подручја сигурно знам да су сви по презимену СТЕВАНОВИЋИ пореклом ЦРНОГОРЦИ, а зар Вам и крсна слава кроз свакодневне народне песме на телевизијама не ислазује и њихову крсну славу Св. ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ.
          Од 1841 до 1885.године су деца мењала презимена према дедама и прадедама у нашем крају. Тако је и презиме Михајловић настало према Михајлу. Само морам да Вам скренем пажњу да сам у именима и презименима и занатима увиђао и друге теничке групе које су се насељавале у овом крају и онда су се ПОСРБИЛИ.
          Мирослав Б Малденовић Мирац, локални етноолог, етнограф и историчар, Власотинце Србија
          5.мартв 2017.г. Власотинце, Србија

        • Miroslav B Mladenovic Mirac

          Вељко Михајловић
          3. новембра 2015. у 14:10
          У доњем Гару је до 1963.гоине живела и породица Михајловић. Мој прадеда је био Филип. Имао је три сина Драгутина Михајловића, Владимира Михајловића и Миливоја Михајловића и две ћерке чијих се имена не сећам.Мој деа Драгутин је имао два сина Стојадина и Михајла.
          Мој отац Стојадин Михајловић и мој а мајка Десанка Михајловић имају три сина Драгоја, Вељка и Јову Михајловића, а стриц Михајло има два сина Борка и Богољуба Михајловића. Године 1963. сви смо се одселили у Салаковац код Пожаревца.
          Мог деде Драгутина брат Владимир је имао три ћерке. Једна је удата у Макоднји, а друге две у село Доње Гаре и то Симка која је и умрла у Доњем Гару и трећа сестра која је живела у Скобаљу код Смедерева, где је и умрла. Трећи брат мога деде Миливоје није имао своје деце. У Доњем Гару више нема живих потомака мојих предака Михајловића. Напомињем да у селу Салаковац код Пожаревца има много потомака „Гараца“. Овај коментар додајем само да би се знали прецизнији подаци о свим „Гарцима“ који се раселише по Србији.
          http://www.poreklo.rs/2014/03/02/poreklo-prezimena-selo-donje-gare-vlasotince/

  10. Crni94

    Moji Mihajlovici su s Korduna,selo Milosevac kod Duge Rese.Posle drugog svetskog rata 1945.godine,naseljeni su u selo Kljajicevo kod Sombora.Slava je sveti Nikola.