Порекло презимена Михајловић

4. фебруар 2012.

коментара: 101

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (101)

Одговорите

101 коментара

  1. Aleksa Mihajlovic

    Pozdrav braco i sestre Srbi iz Krusevca.
    O svom poreklu sam trazio po internetu i knjigama i nisam imao toliko “verodostojnog” uspeha.
    Kako sam saznao za sada prezime nam vuce iz Berana(ili sa Kosova) slavimo Svetog Arhangela Mihaila.
    Pradedovi su nam se doselili u Aleksandrovacku Zupu za vreme Prvog Srpskog Ustanka ispod Kopaonika (selo Zunje) a odatle u Gornju Omasnicu(Trstenicka opstina) u selu su Mihajlovici zvani kao Sunjci iz razloga jer su se doselili iz Zunja.
    Ima nas po celom Rasinskom okrugu Aleksandrovac-Krusevac-Trstenik.Ako ima neko vise informacija bio bih mu jako zahvalan.

    • Горштак

      Алекса,можда ово буде од помоћи.

      Жуњанин, Аранђеловдан, Камењача, Трстеник

      Припада хаплогрупи R1b>L51>P312>U152>Z36>Z67, роду Морачана Богићеваца. Има хаплотип модалан за овај род, изузев повишене вредности 12 на GATAH4 коју једини у роду поседује.

      Жуњани би требало да су пореклом из села Жуње код Бруса, на Копаонику, а још даље из Мораче. За Жуњане из Камењаче у литератури стоји:

      -Жуњани

      Постојбина фамилије је Морача, а доселили се из села Жуње са Копаоника. На овај простор досељена су три брата: Михајло и Младен у Камењачу, а Вучо у Лопаш. Бројна је фамилија, али су доста расељени по другим местима. Жуњанин Живко и Љуба познати су као добри сточари. Радманов Михајло је професор физичке културе и дуго година ради као тренер рукометних екипа.

      Слава: Св. Арханђел и Госпођин дан.

      Број домова: Камењача 12, Почековина 7, Трстеник 2, Г. Омашница 2, Бучје 1, Крушевац 2, Београд 1, Рибник 1, Д. Омашница 1, Јасиковица 1, Селиште 1, Словенија 1, Г. Грачац 1, Врњачка Бања 1.

      Свакако, тестирање би дало прави одговор. Поздрав

    • Aleksa Mihajlović

      Isto se zovemo i prezivamo istu slavu slavimo isto kažu da nasi potiču iz Crne gore

  2. Djordje

    Pozdrav. O svom prezimenu znam ali ne dovoljno. Moja porodica i ja smo sa Kosova tacnije selo Grace kod Vucitrna. Slavimo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog. E sad moji preci navrdeda Jakov,cukundeda Mihajlo,pradeda Bogdan,deda Djordje. Iz slobodne enciklopedije sam trazio prezime moje ali ga nema a neki su mi rekli da poticemo iz Crne gore.

  3. Sasa Mihajlovic

    Pozdrav svima, zovem se Saša Mihajlovic. Moja familija je izuzetno brojna, selo Baljkovica kod Zvornika R.Srpska. Moj najstariji poznati predak se zvao Cvijetin moj čukunđed ( ima veoma brojno potomstvo), prađed Milivoje, đed Zarije, otac Zoran. Slavimo svi u familiji Sv. Jovana krstitelja. Kao što već napisah familija je izuzetno brojna a posebno posle ll svetskog rata počelo je masovno raseljavanje tako da danas živimo širom sveta od Srbije, Austrije, Norveške, Rusije itd dok je veliki broj posle poslednjeg rata naselio zvorničko naselje ” ekonomija”. Postoji usmeno predanje da smo se doselili iz Crne Gore a da smo poreklom sa Kosova.
    Veliki pozdrav.

  4. Мирослав

    Поштовани, Михајловића има и у Добричкој котлини. У селима : Самариновцу, Пејковцу и Ђакусу и то више породица, углавном сви славимо Св. Аранђела Михајла. За порекло одакле су ту досељени нисам чуо, мада ми је покојни деда говорио да су наши преци дошли из околине Крушевца.

  5. Никола

    Мој деда са мајчине стране се звао Миленко Михајловић . Он је од Михајловића са Забрежја крај Обреновца . Волео бих да сазнам порекло ове породице – знам да су велика фамилија . Ови Михајловићи славе Светог Николу .Можете ми писати на [email protected]

    • Zivojin Mihajlovic

      Tvoj Djed je iz Zabrezja a moj iz Brezdja (Brezje), opstina Lopare BiH, krsna slava Sveti Nikola. Mi pripadamo plemenu Piperi, neki su i Moracani, Crna Gora. Porijeklo nam je iz Seoca Piperskih i okoline. Nas Hram ( Manastir) je Celija Piperska a i Manastir Moraca. Djedo(Amfilohije Radovic) je nas. Pzdrav.

      • Никола

        Поздрав.
        Амфилохије Радовић је био Дробњак, слава Ђурђевдан.

        Пипери славе Аранђеловдан и Лазареву суботу већином . Одакле вам то да је мој прадеда из Пипера? По слави Светом Николи ,тешко

  6. Димитрије Михајловић

    Поштовани и драги Роде,

    Моја породица Михајловића је пореклом из Шековића (село Михајловићи), код Зворника на Дрини.
    Славимо Ђурђевдан.
    Игром судбине, мој деда Милан Михајловић, живео је у Зрењанину у Банату где је дошао у другој половини 20. века.
    Најдаљи предак до којег сам успео доћи је Ђуро Михајловић, средина 19. века. Његово име се налази у књигама манастира Ловница (општина Шековићи).
    Постоје породичне приче да су Михајловићи пореклом из Црне Горе, а раније су носили презиме Вуковић, те због хајдучења морали су побећи на север.
    Михајловиће који славе Ђурђевдан сам пронашао и у Босанској Крајни где су живели за време Аустро-Турских ратова (крај 17. почетак 18. века) као граничари.

    Молим вас, ако неко којим случајем неко зна више о Михајловићима из Шековића нека слободно пише. Хвала!

  7. Nadežda Mihajlović

    Poštovani moj otac Mirko Mihajlović rođen je 1936 god u Mokronogama Opština Drvar u BIH, od oca Laze Mihajlovića – moj deda, moj pradeda je bio Simo Mihajlović, a čukundeda mi je bio Đuro Mihajlović toliko znam. Slavimo Krsnu slavu Svetog Jovana.

  8. Nikola

    Мој прадеда по мајци се звао Арсен Михајловић. Веома бих волео да сазнам његово порекло, јер има веома занимљиво име . Дошао је однекле у село Ковиљ у Бачкој, наводно тано још увек имамо рођака . И одатле су моји Михајловићи.Не знам да ли се понеки подаци о њума могу наћи у манастиру Ковиљ. Слава је Свети Никола 19 децембра . Мој покојни деда Миленко Михајловић је рођен у Зрењанину . Сви данашњи Михајловићи су углавном лоцирани у селу Забрежје код Обреновца. Ако ми неко може помоћи око порекла ових Михајловића нека пише на мој мејл [email protected]

  9. Zoran Mihajlović

    Dragi moji Mihajlovići sve vas pozdravljam.
    Moj deda Tihomir Mihajlović je sa Ozrena(BiH) i naša Slava je Sveti Nikola.
    Rođaci javite se 🙂

    • Никола

      Поздрав . Да ли имате можда родослове или породично стабло . Мислим да је мој прадеда са мајчине стране Арсен Михајловић такође дошао у Србију са Озрена. Слава је Свети Никола

  10. qwery

    Dolazim iz Berana, Mihajlovic, slavim svetog Panteliju, javljajte se rodjaci