Порекло презимена Михајловић

4. фебруара 2012.

коментара: 74

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (74)

Одговорите

74 коментара

 1. Aleksa Mihajlovic

  Pozdrav braco i sestre Srbi iz Krusevca.
  O svom poreklu sam trazio po internetu i knjigama i nisam imao toliko “verodostojnog” uspeha.
  Kako sam saznao za sada prezime nam vuce iz Berana(ili sa Kosova) slavimo Svetog Arhangela Mihaila.
  Pradedovi su nam se doselili u Aleksandrovacku Zupu za vreme Prvog Srpskog Ustanka ispod Kopaonika (selo Zunje) a odatle u Gornju Omasnicu(Trstenicka opstina) u selu su Mihajlovici zvani kao Sunjci iz razloga jer su se doselili iz Zunja.
  Ima nas po celom Rasinskom okrugu Aleksandrovac-Krusevac-Trstenik.Ako ima neko vise informacija bio bih mu jako zahvalan.

  • Горштак

   Алекса,можда ово буде од помоћи.

   Жуњанин, Аранђеловдан, Камењача, Трстеник

   Припада хаплогрупи R1b>L51>P312>U152>Z36>Z67, роду Морачана Богићеваца. Има хаплотип модалан за овај род, изузев повишене вредности 12 на GATAH4 коју једини у роду поседује.

   Жуњани би требало да су пореклом из села Жуње код Бруса, на Копаонику, а још даље из Мораче. За Жуњане из Камењаче у литератури стоји:

   -Жуњани

   Постојбина фамилије је Морача, а доселили се из села Жуње са Копаоника. На овај простор досељена су три брата: Михајло и Младен у Камењачу, а Вучо у Лопаш. Бројна је фамилија, али су доста расељени по другим местима. Жуњанин Живко и Љуба познати су као добри сточари. Радманов Михајло је професор физичке културе и дуго година ради као тренер рукометних екипа.

   Слава: Св. Арханђел и Госпођин дан.

   Број домова: Камењача 12, Почековина 7, Трстеник 2, Г. Омашница 2, Бучје 1, Крушевац 2, Београд 1, Рибник 1, Д. Омашница 1, Јасиковица 1, Селиште 1, Словенија 1, Г. Грачац 1, Врњачка Бања 1.

   Свакако, тестирање би дало прави одговор. Поздрав

  • Aleksa Mihajlović

   Isto se zovemo i prezivamo istu slavu slavimo isto kažu da nasi potiču iz Crne gore

 2. Djordje

  Pozdrav. O svom prezimenu znam ali ne dovoljno. Moja porodica i ja smo sa Kosova tacnije selo Grace kod Vucitrna. Slavimo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog. E sad moji preci navrdeda Jakov,cukundeda Mihajlo,pradeda Bogdan,deda Djordje. Iz slobodne enciklopedije sam trazio prezime moje ali ga nema a neki su mi rekli da poticemo iz Crne gore.