Poreklo prezimena Subotić

3. februar 2012.

komentara: 129

[toggle title=”TESTIRANI SUBOTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Subotić

Haplogrupa: E1b rod P

Poreklo: Ervenik, Dalmacija, Hrvatska

Krsna slava: Markovdan

Kontakt:
_________________________

Subotić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vrba, Gacko, Republika Srpska

Krsna slava: sv.Agatonik

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (129)

Odgovorite

129 komentara

  1. Subotić iz Boke

    Poštovani Stefane Miloše!

    Vaša priča mi se nije dopala, jer nema veze sa stvarnošću. To nije priča mještana sela Ledenice u Boki, već samo Vaša priča.Ne znam čime se bavite i koliko godina imate, ali pošto ovo smatram ozbiljnim sajtom, i pošto se ovo između ostalog tiče i mene, odlučio sam da Vam odgovorim i zbog sebe i zbog drugih čitalaca koji mogu povjerovati u ovu priču (ali se ipak nadam da takvih nema).
    Pretpostavljam da pod Njegošem podrazumjevate Petra II Petrovića Njegoša (1813-1851),a koji nije imao dvor, a još manje dvorske dame, već je bio crnogorski mitropolit. Njegov navodni sin – Vaš “Njegošev Subotić” nije mogao sjediti i piti vino sa agom ili janičarom, jer su Turci iz Boke definitivno protjerani 1687. godine, a i nisu konzumirali alkohol. Subotići u Boki i Crnoj Gori ne slave Časne Verige, već slave Sv. Iliju, sa izuzetkom Subotića u Grblju (mjesto između Budve i Kotora) koji slave Aranđelovdan, a takođe su porijeklom iz sela Ledenice, samo su promjenili slavu – vjerovatno u 18. vijeku. Takođe, poznajem Subotiće iz Dalmacije koji slave Sv. Marka i ima ih veliki broj. (Ovo ste pomenuli u komentaru ispod).
    S obzirom da mislite da ste Njegošev potomak, možda je bolje da se bavite porijeklom porodice Petrović – Njegoš.

    Srdačan pozdrav,
    Subotić iz Boke

  2. Stefan Milos Subotic

    Postovani Subotic iz Boke.

    Drago mi je da se neko zainteresovao za moju objavu. I drago mi je da neko govori o mom slucaju. Ja sam jako mlad , i ovo sve sto sam Vam napisao i naveo je iz prica koje sam sabrao(Slusao) Vidim da se vi jako dobro razumijete u Srpsku istoriju i naravno ako imate nekakve informacije vezano za moje porijeklo. Sada ostaje na DNK da utvrdi sta ce biti. Kontaktirao sam ovdje sa sajta odredjene ljude vezano za DNK. Moj cilj je da saznam svoje pravo porijeko. Nisam se plairao hvaliti , niti nesto slicno , ali eto tako je ispalo. Nadam se da ce se na sajtu oglasiti nase pravo porijeklo. (Subotici , trenutno nastanjeni u Gradisci(Selo Mackovac)Sto ja znam 1000% potomci Prote Dusana Subotica koji je sagradio i SPC u Gradisci i Slave Casne Verige.) Zahvaljujem se unaprijed na svakoj informaciji.
    A Vama Cestiti Srbine Suboticu iz Boke zelim sve najbolje i srecu u potrazi za pravim porijeklom. Moja prica nije uvrdjena do kraja ,nadam se da ce biti . Ono sto znam da sam Srbin , Pavoslavac i zivim bo Bozijim pravilima i imam zelju da se to razrijesi. Hvala svima.

    • Stefan Milos Subotic

      Ova prica gore je prenesena na mene jos dok sam bio dijete. Sada da li je tacno ili nije da li smo od Njegosa postali necu da tvrdim nista.
      Znam samo da mi je Djed dok sam bio mali govorio da smo mi dosli iz Crne Gore iz sela Ledenice u selo Mackovac kod Gradiske i da svi Subotici koji slave Casne Verige poticu iz CG, on je to potpisivao. A sada ostavim na DNK neka nam dokaze sta i kako. Ne mozete tvrditi nesto za sta nemate dokaze, naravno oko Njegosa ne trebamo diskutovati jer nisam ni naveo da je to 100% tacna tvrdnja , stavio sam pod navodnike. Prica koju sam ispricao je presla na mene sa djeda , nesto se izgubilo ali sam to uvijek pamtio i razmisljao o tome i doslo vrijeme da vidimo da li je istinita.
      Jos jednom hvala Cestiti Srbine iz Boke na komentaru , nadam se da ce se obestiniti moje tvrdje. Pozdrav Svim Suboticima !

  3. Jelena

    Meni su zanimljive priče o poreklu ma kako zvučale neverovatno. Ne osuđujem nikog, već apelujem da se i drugi javljaju se sa svojim pričama. A vremenom će se sve razjasniti.
    Na fejsbuku postoji grupa: SUBOTIĆI – VELIKA FAMILIJA gde možete stupiti u kontakt sa dosta Subotića

    • Stefan Milos Subotic

      Takodje se slazem. Ja sam samo naveo nesto sto sam slusao , Da obavjestim na danasnji dan 1941 godine. ubijen je Proda Dusan Subotic u Gradisci. On je bio narodni poslanik i prota, proglasen je za mucenika prosle godine (Izgradio je crkvu u Gradisci , pomogao dosta narodu) . Ubile su ga ustase pri osnivanju NDH. u Banja luci 5.maja 1941. u tvrdjavi Kastel i bacili ga u rijeku Vrbanju , njega i Vladiku Platona. Ko poznaje materiju znace da ne lazem. Danas je podignut i spomenik u njegovu cast u Opstini Gradiska u gradskom parku. Hvala na citanju . Pozdrav za cestite Subotice !

  4. Danilo Subotić

    Pozdrav za sve Subotiće. Slučajno otkrih ovaj sajt. Čim uhvatim vremena napisaću par rečenica i ja. Poreklom sam iz Vrbe kod Gacka. Slavimo sv.mučenika Agatonika 4.septembra. Moj prađed se zvao Kosta, a đed Ljubomir. Đed je kolonizirao prvo u Rašku, potom u Vojvodinu.

    Htedoh da pitam nekog da li ima neko i da li postoji grb familije Subotić? Hvala

  5. Veselko Ćurković

    Pozdrav svim Subotićima,moja mama je Božana Ćurković,djevojačko Subotić. Njen otac se zvao Miloš , rođen 1933 , njegov otac je Pajo , rođen 1906 , ubijen u Jasenovcu 1942, njegov otac se zvao Aleksa. Nemam podatke kad je on rođen,takođe nemam podataka iz kojeg kraja i kad su doselili u Slatinu,opština Laktaši. Slave Đurđevdan . Ako neko ima nekih podataka nek javi.

  6. Vojislav Ananić

    SUBOTIĆ (p), u Vrbi i Čemernu (Gacko). Potiču od Dučića iz Fatnice (Bileća). Početkom 17. vijeka “izdvojila se jedna porodica iz grupe Dučića i ostala na terenu Ulinja (nešto južnije od Vrbe) i uzela prezime Subotić”. Slave Arlijevdan. Subotići iz Vrbe raseljavali su se u druge krajeve. Njihovi potomci su na Palama (Sarajevo), Brezi kod Visokog, a ima ih i u Irigu (Vojvodina), gdje su doselili oko 1925. godine. Od Subotića iz Vrbe i Čemerna bilo je 1985. godine 39 damaćinstava u raznim krajevima Jugoslavije (71:112-114). Jedno porodično predanje “veli” da su Subotići porijeklom od Lazića iz Crne Gore. Doselili su u Vrbu u 17. vijeku. Dubrovački izvori pominju Joška Subotića iz Vrbe koji je “u julu 1711. godine gonio robu dubrovačkih trgovaca na 90 konja iz Prijepolja u Dubrovnik. U Bileći ga je zaustavio Muhamed aga Kazanac, rodom iz Kazanaca” u Gacku (147:594).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Milić Subotić

    Živim u selu Krvavcima, opština Užice. Ima nas oko 15 domaćinstava i slavimo Svetog Nikolu- Po priči starih ovde smo se doselili iz Radoine kod Nove Varoši. Po popisu iz 1832 godine U Krvavcima postoje Subotići. Između ostalih i moj čukundeda (J)Evto sa sinom Stevanom starim 2 godine (moj pradeda).
    Kada su se doselili ovde nema podataka, verovatno posle 2 Srpskog ustanka i oslobođenja,
    Veliki pozdrav za sve Subotiće..

  8. Suboticeva

    Moji su iz nekadasnje Ivanjske danas Potkozarje kod Banja Luke. S druge strane Kozare. Deda mi je govorio da je cini mi se njegov djed presao Kozaru iz Gradiske i naselili se u Ivanjsku.

  9. Slobodan Subotic

    Pozdrav svim Suboticima.

    Procitao sam dosta o poreklu prezimena Subotic i zeleo bih da saznam sto je vise moguce o Suboticima iz Ervenika koji slave Svetog Marka.
    Sto sam stariji sve me vise zanima poreklo i ovim putem bih zamolio sve Subotice koji slave istu slavu da se jave i da preporuce neku literaturu gde postoji vise informacija o poreklu porodice.
    Nazalost,ne znam dalje od cukundede koji se zvao David.Pradeda je bio Acim koji se doselio u Sid(u Vojvodini) pedesetih godina proslog veka.

    • subotic

      Pozdrav, ja sam Subotic iz Ervenika, slavim Markovdan, medjutim ne znam nista o poreklu dalje od ervenika niti za bilo koju literaturu, da li Vi znate nesto vise o nama, ili imate neku literaturu.

  10. Ivan Subotić

    Pozdrav svim Subotićima. Evo malo informacija. Mi slavimo Sv. Agatonika 4. Septembra, živeli smo u Goraždu, ja sam rođen u Foči. Selo nam je Podhranjen (ololina Goražda), na brdu Konjbaba nalazi se grob Zarka Subotića rođenog 1863 umrlog 1963 ( https://imgur.com/a/o35jAeE ), tu postoji još grobnih spomenika iz starijih vremena, ali nečitljivi su kao i jedan beli kamen u narodu nazvan “mramorije”. Pa mislim da smo na ovim prostorima sigurno od 1800 i neke za pre nisam siguran. Ako neko ima više informacija o Subotićima iz Stare Hercegovine molim vas pišite mi na ovaj e mejl [email protected]. Veliki pozdrav svim Subotićima!

    • Tomčić Momir

      Slučajno naiđoh na ovu temu, da kažem pošto moj ogranak porodice Tomčić sa Male Crne Gore iz Pive – doseljeni u Pljevaljski kraj slavimo Arlijevdan-4.septembar. Moj đed (1890.god) često je pričao a ja zapamtio: Arlijevdan u cijeloj Crnoj Gori slavimo mi Tomčići i Subotići iz Pive, čak je pričao da su njihovi pretci bili u nekoj da li kumovskoj ili krvnoj vezi sa Subotićima. Raspitivao sam se i ustanovio da sada Subotića u Pivi nema ali ih ima nedaleko od Gacka (veoma blizu Pive) i kako sam čuo da i oni slave Arlijevdan (muč.Agatonik). Ovo pišem ako može biti od neke koristi onima koji istražuju porijeklo.
      Pozdrav, Tomčić, pukovnik u penziji, Beograd