Порекло презимена Суботић

3. фебруар 2012.

коментара: 129

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СУБОТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Суботић

Хаплогрупа: E1b род П

Порекло: Ервеник, Далмација, Хрватска

Крсна слава: Марковдан

Контакт:
_________________________

Суботић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Врба, Гацко, Република Српска

Крсна слава: св.Агатоник

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (129)

Одговорите

129 коментара

  1. Суботић из Боке

    Поштовани Стефане Милоше!

    Ваша прича ми се није допала, јер нема везе са стварношћу. То није прича мјештана села Леденице у Боки, већ само Ваша прича.Не знам чиме се бавите и колико година имате, али пошто ово сматрам озбиљним сајтом, и пошто се ово између осталог тиче и мене, одлучио сам да Вам одговорим и због себе и због других читалаца који могу повјеровати у ову причу (али се ипак надам да таквих нема).
    Претпостављам да под Његошем подразумјевате Петра II Петровића Његоша (1813-1851),а који није имао двор, а још мање дворске даме, већ је био црногорски митрополит. Његов наводни син – Ваш “Његошев Суботић” није могао сједити и пити вино са агом или јаничаром, јер су Турци из Боке дефинитивно протјерани 1687. године, а и нису конзумирали алкохол. Суботићи у Боки и Црној Гори не славе Часне Вериге, већ славе Св. Илију, са изузетком Суботића у Грбљу (мјесто између Будве и Котора) који славе Аранђеловдан, а такође су поријеклом из села Леденице, само су промјенили славу – вјероватно у 18. вијеку. Такође, познајем Суботиће из Далмације који славе Св. Марка и има их велики број. (Ово сте поменули у коментару испод).
    С обзиром да мислите да сте Његошев потомак, можда је боље да се бавите поријеклом породице Петровић – Његош.

    Срдачан поздрав,
    Суботић из Боке

  2. Stefan Milos Subotic

    Postovani Subotic iz Boke.

    Drago mi je da se neko zainteresovao za moju objavu. I drago mi je da neko govori o mom slucaju. Ja sam jako mlad , i ovo sve sto sam Vam napisao i naveo je iz prica koje sam sabrao(Slusao) Vidim da se vi jako dobro razumijete u Srpsku istoriju i naravno ako imate nekakve informacije vezano za moje porijeklo. Sada ostaje na DNK da utvrdi sta ce biti. Kontaktirao sam ovdje sa sajta odredjene ljude vezano za DNK. Moj cilj je da saznam svoje pravo porijeko. Nisam se plairao hvaliti , niti nesto slicno , ali eto tako je ispalo. Nadam se da ce se na sajtu oglasiti nase pravo porijeklo. (Subotici , trenutno nastanjeni u Gradisci(Selo Mackovac)Sto ja znam 1000% potomci Prote Dusana Subotica koji je sagradio i SPC u Gradisci i Slave Casne Verige.) Zahvaljujem se unaprijed na svakoj informaciji.
    A Vama Cestiti Srbine Suboticu iz Boke zelim sve najbolje i srecu u potrazi za pravim porijeklom. Moja prica nije uvrdjena do kraja ,nadam se da ce biti . Ono sto znam da sam Srbin , Pavoslavac i zivim bo Bozijim pravilima i imam zelju da se to razrijesi. Hvala svima.

    • Stefan Milos Subotic

      Ova prica gore je prenesena na mene jos dok sam bio dijete. Sada da li je tacno ili nije da li smo od Njegosa postali necu da tvrdim nista.
      Znam samo da mi je Djed dok sam bio mali govorio da smo mi dosli iz Crne Gore iz sela Ledenice u selo Mackovac kod Gradiske i da svi Subotici koji slave Casne Verige poticu iz CG, on je to potpisivao. A sada ostavim na DNK neka nam dokaze sta i kako. Ne mozete tvrditi nesto za sta nemate dokaze, naravno oko Njegosa ne trebamo diskutovati jer nisam ni naveo da je to 100% tacna tvrdnja , stavio sam pod navodnike. Prica koju sam ispricao je presla na mene sa djeda , nesto se izgubilo ali sam to uvijek pamtio i razmisljao o tome i doslo vrijeme da vidimo da li je istinita.
      Jos jednom hvala Cestiti Srbine iz Boke na komentaru , nadam se da ce se obestiniti moje tvrdje. Pozdrav Svim Suboticima !

  3. Jelena

    Мени су занимљиве приче о пореклу ма како звучале невероватно. Не осуђујем никог, већ апелујем да се и други јављају се са својим причама. А временом ће се све разјаснити.
    На фејсбуку постоји група: SUBOTIĆI – VELIKA FAMILIJA где можете ступити у контакт са доста Суботића

    • Stefan Milos Subotic

      Takodje se slazem. Ja sam samo naveo nesto sto sam slusao , Da obavjestim na danasnji dan 1941 godine. ubijen je Proda Dusan Subotic u Gradisci. On je bio narodni poslanik i prota, proglasen je za mucenika prosle godine (Izgradio je crkvu u Gradisci , pomogao dosta narodu) . Ubile su ga ustase pri osnivanju NDH. u Banja luci 5.maja 1941. u tvrdjavi Kastel i bacili ga u rijeku Vrbanju , njega i Vladiku Platona. Ko poznaje materiju znace da ne lazem. Danas je podignut i spomenik u njegovu cast u Opstini Gradiska u gradskom parku. Hvala na citanju . Pozdrav za cestite Subotice !

  4. Данило Суботић

    Поздрав за све Суботиће. Случајно открих овај сајт. Чим ухватим времена написаћу пар реченица и ја. Пореклом сам из Врбе код Гацка. Славимо св.мученика Агатоника 4.септембра. Мој прађед се звао Коста, а ђед Љубомир. Ђед је колонизирао прво у Рашку, потом у Војводину.

    Хтедох да питам неког да ли има неко и да ли постоји грб фамилије Суботић? Хвала

  5. Веселко Ћурковић

    Поздрав свим Суботићима,моја мама је Божана Ћурковић,дјевојачко Суботић. Нјен отац се звао Милош , рођен 1933 , нјегов отац је Пајо , рођен 1906 , убијен у Јасеновцу 1942, нјегов отац се звао Алекса. Немам податке кад је он рођен,такође немам података из којег краја и кад су доселили у Слатину,општина Лакташи. Славе Ђурђевдан . Ако неко има неких података нек јави.

  6. Војислав Ананић

    СУБОТИЋ (п), у Врби и Чемерну (Гацко). Потичу од Дучића из Фатнице (Билећа). Почетком 17. вијека “издвојила се једна породица из групе Дучића и остала на терену Улиња (нешто јужније од Врбе) и узела презиме Суботић”. Славе Арлијевдан. Суботићи из Врбе расељавали су се у друге крајеве. Њихови потомци су на Палама (Сарајево), Брези код Високог, а има их и у Иригу (Војводина), гдје су доселили око 1925. године. Од Суботића из Врбе и Чемерна било је 1985. године 39 дамаћинстава у разним крајевима Југославије (71:112-114). Једно породично предање “вели” да су Суботићи поријеклом од Лазића из Црне Горе. Доселили су у Врбу у 17. вијеку. Дубровачки извори помињу Јошка Суботића из Врбе који је “у јулу 1711. године гонио робу дубровачких трговаца на 90 коња из Пријепоља у Дубровник. У Билећи га је зауставио Мухамед ага Казанац, родом из Казанаца” у Гацку (147:594).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Milić Subotić

    Živim u selu Krvavcima, opština Užice. Ima nas oko 15 domaćinstava i slavimo Svetog Nikolu- Po priči starih ovde smo se doselili iz Radoine kod Nove Varoši. Po popisu iz 1832 godine U Krvavcima postoje Subotići. Između ostalih i moj čukundeda (J)Evto sa sinom Stevanom starim 2 godine (moj pradeda).
    Kada su se doselili ovde nema podataka, verovatno posle 2 Srpskog ustanka i oslobođenja,
    Veliki pozdrav za sve Subotiće..

  8. Suboticeva

    Moji su iz nekadasnje Ivanjske danas Potkozarje kod Banja Luke. S druge strane Kozare. Deda mi je govorio da je cini mi se njegov djed presao Kozaru iz Gradiske i naselili se u Ivanjsku.

  9. Slobodan Subotic

    Pozdrav svim Suboticima.

    Procitao sam dosta o poreklu prezimena Subotic i zeleo bih da saznam sto je vise moguce o Suboticima iz Ervenika koji slave Svetog Marka.
    Sto sam stariji sve me vise zanima poreklo i ovim putem bih zamolio sve Subotice koji slave istu slavu da se jave i da preporuce neku literaturu gde postoji vise informacija o poreklu porodice.
    Nazalost,ne znam dalje od cukundede koji se zvao David.Pradeda je bio Acim koji se doselio u Sid(u Vojvodini) pedesetih godina proslog veka.

  10. Иван Суботић

    Поздрав свим Суботићима. Ево мало информација. Ми славимо Св. Агатоника 4. Септембра, живели смо у Горажду, ја сам рођен у Фочи. Село нам је Подхрањен (ололина Горажда), на брду Коњбаба налази се гроб Зарка Суботића рођеног 1863 умрлог 1963 ( https://imgur.com/a/o35jAeE ), ту постоји још гробних споменика из старијих времена, али нечитљиви су као и један бели камен у народу назван “мраморије”. Па мислим да смо на овим просторима сигурно од 1800 и неке за пре нисам сигуран. Ако неко има више информација о Суботићима из Старе Херцеговине молим вас пишите ми на овај е мејл [email protected]. Велики поздрав свим Суботићима!

    • Tomčić Momir

      Slučajno naiđoh na ovu temu, da kažem pošto moj ogranak porodice Tomčić sa Male Crne Gore iz Pive – doseljeni u Pljevaljski kraj slavimo Arlijevdan-4.septembar. Moj đed (1890.god) često je pričao a ja zapamtio: Arlijevdan u cijeloj Crnoj Gori slavimo mi Tomčići i Subotići iz Pive, čak je pričao da su njihovi pretci bili u nekoj da li kumovskoj ili krvnoj vezi sa Subotićima. Raspitivao sam se i ustanovio da sada Subotića u Pivi nema ali ih ima nedaleko od Gacka (veoma blizu Pive) i kako sam čuo da i oni slave Arlijevdan (muč.Agatonik). Ovo pišem ako može biti od neke koristi onima koji istražuju porijeklo.
      Pozdrav, Tomčić, pukovnik u penziji, Beograd