Порекло презимена Суботић

3. фебруар 2012.

коментара: 129

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СУБОТИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Суботић

Хаплогрупа: E1b род П

Порекло: Ервеник, Далмација, Хрватска

Крсна слава: Марковдан

Контакт:
_________________________

Суботић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Врба, Гацко, Република Српска

Крсна слава: св.Агатоник

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (129)

Одговорите

129 коментара

  1. Subotić Aleksa iz Valjeva

    Subotići iz sela Osečenica opština Mionica slave svetog Djordja poreklom od Kosorića iz Drobnjaka

  2. branko subotic

    Subotici iz sela Rasinova kod Bosanskog Petrovca slave svetog Marka jevandjelistu i poreklom su iz sela Ervenik u Dalmaciji. Doselili su se u Petrovac u drugoj polovini devetnaestog veka.

  3. Milenko

    Суботићи са Романије сз пореклом са Фатничког Пoља (између Гацка и Билеће).
    Истој лози припадају Суботићи из Горажда, Брезе и Илијаша код Сарајева.
    Славе Св. Агатоника (Арлијевдан ) 04. септембра.
    До девијације је дошло код једних нисам сигуран за ове из Брезе или Илијаша, један огранак је променио славу.
    Црква на Фатничком пољу слави исту славу.
    Суботићи припадају старијој лози Дучића (Трагом презимена Дучић)
    Тако да вјероватно и Крајишки Суботићи припадају истој лози и да су погубљене везе.
    Генетика ће све да реши, само не заборавите да је било и раније шврљања па се испостави да рођаци нису рођаци, а супружници блиски род (нажалост).

  4. Može li mi neko reci više o Subotićima koji su naselili Kozaru u Republici Srpskoj(BiH), tj. Potkozarje koje pripada opštini Gradiška.
    Odakle su oni došli. Slave krsnu slavu Jovandan.
    Hvala.

  5. Синиша Јерковић

    Суботићи из Ервеника у Далмацији који славе св. Марка налазе се у нашем српском ДНК пројекту и један од тих Суботића тестирао се као Е1б1б хаплогрупа. О Е1б1б хаплогрупи је такође на овом сајту објављен текст који објашњава даље поријекло ове хаплогрупе.

  6. Subotić Siniša

    Familija Subotić ,Jelisije Subotić je sa tri brata doselio u Kakanj Srednja Bosna ,porjeklom su iz sela Vrba kod Gacka,slavimo Svetog Iliju.Mislim da smo familija sa Subotićima iz Breze i Porječana kod Visokog.Na ovom području više ih nema, koliko mi je poznato.

  7. vlado subotic

    Moji slave 5.og septembra Sv. Agatonika Ili kako to zovu Arnije-pretpostavljam Sv. Irinej. Inace porodica vodi poreklo iz sela Donji Vijacani kod Prnjavora, a po predanju smo poreklom iz sela Vrba kod Gackog. U porodici se pominju veze sa prezimenom Ducic, Vladisavljevic,a kao mesto iz koga su dosli u Vrbu spomnje se Cevo u Crnoj Gori

  8. Gojko Subotić

    Ovi subotići kod Bosanskog Petrovca su prkljanski Subotići, koji su tamo došli oko 1870. godine. Tamo su ovi Prkljani odgonili vole na ispaši i tako ostali u Raišinovcu. Ovi Subotići oko Kozare, Bosanske Gradiške, Čelinca, te subotići koji su prešli Savu, došli su tamo preko Istre. Najbolji dokaz za to je krsna slava sv. Marko, koja im je data pri preliminarnom dogovoru prije prevoza brodom iz Boke, godine 1671., u najvećem dijelu, a i i prije s obzirom na brojnost putovanja za Istru. Kako im je predaja da bi mogli biti u srodstvu sa Orlovićima, haplo grupa oba roda to potvrdjuje. Kad su i odakle su došli u Jelašce i prostore oko Vrbe, teško je pretpostaviti. Milorad Subotić i Aškraba do sada su najdalje otišli u obradi Subotića. Mislim da nema historijskih potvrda o tragu Subotića prije Hercegovine i Crne Gore. Ovaj navod Aškrabe o toponimu Subotići kod samog toponima Dvorišta blizu srušene crkve sv. Arhandjela u Jelašcima, koja je ranije bila crkva pa ždamija, najraniji je trag Subotića, koji se, takodjer, zasniva na pretpostavci.

    • Borislav Subotić

      Moj pokojni pradjed je kao beba 1910 godine sa majkom iz sela Medveđe Brdo, koje se nalazi u blizini Podgradaca u opštini Gradiška u BiH, doselio na područje sela Mirkovac, tadašnja opština Bosanska Dubica, gdje se 1933. rodio moj pokojni djed Nikola. Krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj, ali pouzdano znam da ima nekih naših prezimenjaka takođe na području opštine Gradiška, koji slave Đurđevdan. Volio bih zaista više znati o porijeklu nas Subotića, sa područja banjalučke regije, a ima nas poprilično. Molim sve prezimenjake da se jave da zajedno komentarišemo.

      • Милорад Богдановић

        Бориславе,
        Суботићи на подручју Козаре, Поткозарја и ближе околине спомињу се у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину се као славеници:
        -Ђурђевдана у парохији Блашко, Ножичко, Штрпци
        -Јовањдана у парохији Бистрица приједорска, Градишка-Ламинци, Драгељ, Милошево Брдо-Грбавица, Подградци и Турјак
        -Марковдан у парохији Међеђа, Приједор и Колунић код Петровца
        -Сеимеуна богопримца у парохији Драгељи
        -Часне вериге у парогији Градишка, Ламинци, Јунузовци Милошево Брдо-Грбавица.

        Презиме Суботић спомиње се поред ових горе споменутих крајева још у подручју Тешња гдје славе Ђурђевдан и Никољдан; Високог: Арагоник и Илиндан; Сарајева: Арагоник; Сребренице:Алимпије; Дервенте: Стевањдан и Зенице гдје славе Никоњдан.

        Предложио бих вам да посјетите на нашим страницама ПОТКОЗАРЈЕ, гдје је описано доста презимена са овога нашег краја

        Свако добро

    • slavko subotić

      Poštovani Gojko,
      Subotići su se selili na razne strane iz Vebe Gatačke. jedan ogranak je išao preko planine Zelengore u nameri da idu u Brezu kod Visokog. I tu je ostala jedna porodica koju pominje Aškraba. Na osnovu jedne porodice ili domaćinstva se ne može ustanoviti i tvrditi o porijeklu porodice i nastanku prezimena.Subotić,što Aškraba / inače istoričar amater/ kod mnogih prezimena vrlo slobodno i neutemeljeno iznosi zaključke koji se ,bar kod Subotića, ne može prihvatiti.
      Većina su se ,dakle , kretali ka Brezi, Visokom i Sarajevu preko
      Foče,Ustikoline,uz rijeku Kolinu i rječicu Kosovsku i dalje preko Jahorine. Dalje idući su se djelili na već nabrojana mjesta. Za ovu grupu Subotića Vrbe Gatačke postoji zapis u Arhivu garda Dubrovnika koji datira sa početka 19.stoljeća kako im je nastalo prezime. Od tog vremena se Subotići prezivaju Subotić i oni vode porijeklo od Dučića. Ta loza slavi Krsnu Slavu Sv. Agatonik 4. septembar.
      O daljim razmjenama informacija , nadam se, u budućoj prepisci.
      Srdačan pozdrav Slavko Subotić, Foča-porijeklom iz Vrbe Gatačke.

  9. Никола Суботић

    Моји Суботићи су из Грбља у Боки Которској. Наше презиме је настало у селу Леденице изнад Рисна, а ту смо се доселили из Врбе код Гацког. Разлог досељавања је сукоб са Турцима, који се лоше завршио по Турке, али смо ми морали напустити Врбу. Два брата су дошла на Леденице у суботу и тако добила презиме. Друга два брата су доселила на Његуше код Цетиња и добила презиме Врбица. Суботићи из Боке су били хајдуци у служби Венеције, а често су ратовали против Турске на своју руку. Један такав рат је завршен 1669, али су хајдуци ратовали до 1671 када се један дио сели ка Далмацији и Истри. То је поменуо и Гојко. Барјактар Баја Пивљанина био је Вуле Суботић-помиње се у которском архиву. По предању Суботића из Вилуса у Црној Гори Суботићи су даљим поријеклом са Косова. Послије косовске битке, крајем XIV вијека досељавају се на Чево (Озриниће) између Цетиња и Никшића. Одатле се селе у Врбу код Гацког гдје се помињу као Озринићи или Орловићи. Недавно сам дошао до књиге “Врба Гатачка са околином” Милорада Суботића. Најбоље за што ја знам да је написано о нама до сада. Истина, ту не помиње Косово и Чево, али у питању је превид аутора. Он помиње Суботиће као Озриниће, али није знао да су црногорско племе Озринићи и Чевљани једно те исто. И још нешто-мислим да прича да смо ми од Дучића, а они од Владиславића не пије воду. Суботићи се помињу прије грофа Саве Владиславића Владиславића. Ако неко зна нешто више о овоме што сам написао нека јави или нека ме исправи.

    • Lol

      Kod subotica iz kotora se desila krvna osveta. Silovana devojka iz porodice subotica i subotici su poubijali gomilu ljudi pa se zbog toga preselili za dalmaciju u Ervenik gde je i moja prababa rodjena u porodici subotic.
      To mi pricali e sad ko zna nesto vise nek pise dalje

    • Danijela Subotic

      Slucajno naletjeh na ovaj tekst i nenadano saznah obilje novih stvari o porijeklu moje porodice.Moji Subotici su sa Ledenica iznad Risna ( Krivosije).Kao nagradu za pomoc u borbi za turcima kralj Nikola je mom cukuncukun djedu Vuku dodijelio zemlju u Ridjanima , na mjestu gdje je sada Slano jezero.Ta silna zemlja je nacionalizovana i potopljena da bi se naoravilo Slano jezero.Moj djed je kupio kucu u Niksicu i tu su se nastanili

    • Jovana

      Pozdrav
      Ako mozes da mi das tvoj br da mi malo objasnis vise o suboticivima.??? Moja prababa je od subotica i secam se neke price kad sam bila dete, da su njeni preci zbog neke silovane devojke i krvne osvete dosli u dalmaciju iz kotora.citajuci tvoj tekst prisetila sam se toga. Baba mi ke pricala kad sam bila mala neke stvari koje sam zaboravila ,a sad neman ikoga medju zivima da mi isprica detalne. Veliki pozdrav

  10. Фамилије-презимена Суботић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића “Соколска нахија”.

    -Селанац
    -Узовница
    -Драгодол (Бобићи)