Poreklo prezimena Subotić

3. februar 2012.

komentara: 129

[toggle title=”TESTIRANI SUBOTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Subotić

Haplogrupa: E1b rod P

Poreklo: Ervenik, Dalmacija, Hrvatska

Krsna slava: Markovdan

Kontakt:
_________________________

Subotić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vrba, Gacko, Republika Srpska

Krsna slava: sv.Agatonik

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (129)

Odgovorite

129 komentara

  1. bonjours mon nom est subotic mirko mon pere s appele trivun il et nee a slatina en bosnie son pere s appelai ilija et sont gand pere tomo subotic je voudrais connaitre mes racines je suis en france merci de me donnée des reponce salutation a tous
    mes homonymes merci

    • Isidora Subotić

      Bonjour Mirko. Pourriez-.vous me donner votre email, svp ? Merci.

    • Milan Subotic

      Bonjour, ma famille vient de Croatie (Dalmatie), grand pere etait ne dans le village qui s’appelle Ervenik. On disait que les Subotics viennent de Montenegro, village qui s’appelle Lastva Grbaljska (region de Grbalj), dans la municipalite de Kotor, qu’ils sont partis dans le 17 siecle apres une confrontation avec les Turcs, en deux directions – une vers le nord-ouest en Dalmatie, et une vers le nord, en direction du fleuve Drina – c’est pour ca qu’il y a des Subotic en Bosnie de l’est, et en Serbie de l’ouest. Je sais pas si c’est la verite, mais j’espere que j’ai reussi de vous aider.

  2. slavko subotić

    Možda malo kasnim sa javljanjem ali bih volio da mi se jave svi oni koji vode porijeklo iz Vrbe gatačke. Imam nešto podataka.
    Posebno Duško Subotić kji studira u Foči, jer sam i ja nastanjen već 45 godina u Foči.
    Podrav svim Subotićima.

  3. slavko subotić

    Ja se ponovo javljam i želim kazati nešto o čemu mi Subotići trebamo razmjeniti iskustva i i saznanja. Naime u savkom prilogu javljanja se govori o prijeklu pojedinih porodica koje nose prezime Subotić i koja se Slava slavi što je sasvim u redu. Također se pominju imena pojedinaca iz davne prošlosti kao i soba koje su još žive ili su nedavno sahranjene. Želja mi je da uspostavim vezu sa Subotićima koji vode porijeklo iz Vrbe Gatačke jer imam podatak kako je nastalo prezime Subotić. Nisam siguran da i drugi Subotići ne vode etimološku genezu što bi bilo dobro, a možda je istina u drugim izvorima.
    Pokojni Milorad Subotić /preminuo prošle godine u Beogradu/ je napisao izvanrednu knjigu koja govori o Subotićima i nastanku prezimena,kao i običaje kraja iz kojeg je porijeklom a to je Vrba Gatačka.
    Kada putujete iz pravca Foče i Tjentišta i dođete u Vrbu samo nekih 700 do 800 metara/ od bivše kafane koji je držala Jelena Davidović/ prema Gacku pored glavnog puta postoji jedna garaža sagrađena od elemenata i u neposrednoj blizini se skreće, na desno, makadamskim putem prema selu koje se zove Podgaj.
    Do sela ima oko dva kilometra. U selu postoje nekoliko kamenih kuća u priločno očuvanom stanju. U njima borave nekoliko porodica ali samo preko ljeta. U tom selu je ,dakle, rođen pok.Milorad, a njegov brat Gojko, profesor matematike, sada u penziji i živi u istoj zgradi u Foči /Ribarska- Petra Bojovića/ u kojoj sam i ja.S vremena na vrijeme obnovimo saznanja o prezimneu i porodici Subotića. profesor ima puno informacija i posjeduje dar besjedništva da naprosto imam utisak da sam u vremenu o kojem priča.
    Na žalost profesor nije danas najbolje sa zdravljem , ali bi trebalo iskoristiti značajno i bogato iskustvo.
    Imao bih još mnogo toga kazati i predložiti da ostvarimo komunikacije , bar elektronske ako ne na neki drugi, tradicionalan način.
    Još jednom srdačan pozdrav svim ama baš svim Subotićima kod nas i u cjelom svijetu.
    Slavko Subotić, Foča / 065-372-723/

  4. Milan Subotic

    Ime mi je Milan, moji Subotici su iz Dalmacije, deda Miloje rodjen u Erveniku. Po onome sto su meni pricali, Subotici su iz Lastve Grbaljske, pored Kotora, gde su negde u 17. veku (posle konfrontacije sa turcima) posli u dva pravca – jedan uz Jadransko more, gde su se naselili u Dalmaciji, a drugi uz reku Drinu – stoga Subotica ima i u Bosni i u zapadnoj Srbiji. Prosle godine sam sreo jednog Subotica, poreklom iz Srema, koji je dosta izucavao nase poreklo, i koji mi je ispricao isto ovo sto sam gore naveo. Ako neko zeli da stupi u kontakt – moj email je [email protected]. Pozdrav svima.

  5. Ivana Subotić

    Poštovani prezimenjaci i rođaci,
    Živim u Čačku, a po ocu sam od Subotića iz Trnave. Otac mi je Mirko, sin Dragana D.Subotića (1929-1997) iz Trnave.
    Subotići su, uz Živkoviće, najbrojnija familija u ovom čačanskom selu. Prvi Subotić u Trnavi bio je Nika, rođen 1778.godine, po zanimanju terzija. Deda mi je pričao da se on doselio u Trnavu iz Crne Gore.
    Svi u Trnavi, a i oni koji su se odselili u Čačak slavimo Svetog Nikolu 19.decembra.
    O svim Subotićima u Trnavi može se pročitati (uz detaljan pregled rodoslova) u knjizi Vukosava Vula Vukosavljevića o porodicama u Trnavi, koja je izdata devedesetih godina.

    Srdačan pozdrav za sve vas.

    • Dragan

      Poštovana

      I moj otac je iz Trnave kod Čačka zove se Radoš od oca Mojsila i slavimo sv. Nikolu…

      Puno pozdrava…

    • Branko Subotic

      Ivana, gde moze da se nadje ta knjiga?

      Branko Subotic, trenutno u Kanadi, Toronto.

      Od dede Velizara (Velje) i babe Bisenije.
      oboje preminuli.
      zadnja kuca pod Jelicom u Trnavi ka Atenici.

      otac Milan (najstariji), imao brata Stevana i brat Zivana (jos ziv) i sestru Bozidarku.

      Samo njena deca su ostala u Cacku.

      Vrlo malo znam o siroj lozi iz Trnave.

      pozdrav, Branko

  6. Goran Marković

    Moja majka, Bosiljka Marković, devojački SUBOTIĆ je rodjena u Potkozarju, bivša Ivanjska kod Banja Luke. Slava joj je Sveti Jovan.

  7. Bojan

    Pozdrav, sta znate o Subotićima iz sela Osredak, opština Stanari (nekada Doboj), slava Đurđevdan?

  8. Stefan Miloš Subotoć

    Pozdrav za sve Subotiće.
    E ovako , ja sam se dosta raspitivao sjedio sa dosta starih ljudi koji znaju odakle smo mi porijekolm.
    Svi mi Subotići smo porijeklom iz Crne Gore.Za vrijeme turaka dosta nas se razbjezalo po Hercegovini i Dalmaciji , jer su turci ubijali nemilice sve Srbe koji su se protivili tadasnjem rezimu. To je istina i ne moze mi to niko reci da nije.
    Posto ne znam mnogo o drugim Suboticima , pisacu o sudbini mojih , kome se da citati neka cita kome ne zao mi je.
    Moji su porijeklom iz Sela Ledenice (Opstina Kotor) jedno malo selo koje se dijeli na gornje i donje Ledenice.
    Svi Subotici koji danas slave Casne Verige su iz tog sela(Potpisujem).
    Navodno po prici mjestana tog sela , tj. Jedne bake , jedna nasa baka (Suboticka) radila je na Njegosevom dvoru kao dvorska dama i navodno , kako je svakodnevno boravila tamo ostala je trudna kazu sa Njegosem, ali je pri tom vec bila udana za Subotica i naravno covjek nije posumnjao i rodio se taj sin. Taj “Njegosev Subotic” se takodje ozeni i dobije sina. U medju vremenu dolaze turci u crnu goru i pocinje taj zulum nad Srbima. Kako je Subotic bio vidjeniji i bogatiji u Boki , taj neki aga dolazi sedmicno po svoj porez (kukuruz, sijeno , itd.) . Sjedio je sa Suboticem i pio vino gledajuci kako janjicari prebacuju sa Suboticeve hrpe kukuruz na svoja kola, medjutim sin Subotica je (dijete 6-7god) prebacivao sa agine hrpe na ocevu i desio se problem pri kome je janjicar udario malog djecaka.
    Zatim je Subotic rekao agi , vidi udari mi dijete tvoj vojnik ako ga ti ne ubijes ja cu (Tada je bila prisutna krvna osveta i naravno rijec je bila svetinja) , aga je rekao da od toga nema nista i da zaboravi na to, ali je Subotic ostao pri tome da ce ubiti janjicara kad tad .
    Nije proslo malo Subotic je spremio svoju porodicu na kola i poslao prema Hercegovini , svakog dana slao je konjanika da vido koliko su se udaljili i kad je vidio da su bili vec daleko , sisao je u kotor sam i na sred grada likvidirao janjicara, otisao u selo i cekao turke ( da ga lilvidiraju) , istog dana dosli su turci i nakon velikog mucenja i ne znam ni ja sta su sve radili ubacili ga u bure i pozabijali klinove na mogo mijesta, oborili bure i gurali konjima tako sve do jednog izvora (Ko je bio u selu zna gdje je to ) i tu je upalo bure sa Njim. Turci su mislili da je mrtav. Medjutim sledeceg dana dolaze zene iz sela na potok i cuju jauke iz tog bureta, brzo su zovnuli muskarce iz sela i uspjeli su ga izvuci. Posto je bio jak i pametan Subotic im naredi da kidaju komadice prave kože od opasača i stavljaju na rane njegove i zatim pale tu koz da bi prije zarasla. Naravno prezivio je i otisao konjem za hrecegovinu , svojoj porodici.
    Taj djecak koji je bio udaren od strane janjicara umro je sa mozda 12 godina i od tog dana u porodic Subotic (tj. Mojoj lozi) se radja samo 1 musko dijete . Da pojasnim ( Ja sam 1 imam 3 sestre rodjene i 3 nerodjene, moj otac isto 1 i 1 sestea, moj deda 1 i 3 sestre, moj pra deda 1 i 4 sestre,itd. Dosli smo iz Crne Gore tokom seoba sve do mjesta Gradiske u jedno selo koje smo Nazvali Mačkovac( Mač kuj turke dočekuj). SpC u Gradisci na granicnom prelazu napravio je moj neki čukun đed Prota Dušan Subotić, njega su ustaše ubile. Nadam se da Vam se dopala moja prica ako sam nesto izostavio izvinite gledao sam sto krace. Pozdrav od Subotica !

  9. Stefan Miloš Subotoć

    Jos nesto sto znam da Subotici iz CG slave Casne Verige , Subotici iz Dalmacije(Kasnije ) Slave Sv.Jovana. To je to ako sta saznam javljam.

  10. slavko subotić

    Pozivam sve Subotiće koji vode porijeklo iz Vrbe Gatačke, slave Sv.Agatonika da mi se jave na ovaj mail kako bi smo se dogovorili oko organizovanja susreta u Vrbi, ovoga ljeta /2018./. Već sam uspostavio kontakte sa nekolicinom a želja mi je da nas bude što više.
    Bit će razmjene iskustava i nformacija o nama .
    Srdačan pozdrav Slavko Subotić, Foča