Poreklo prezimena Subotić

3. februar 2012.

komentara: 129

[toggle title=”TESTIRANI SUBOTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Subotić

Haplogrupa: E1b rod P

Poreklo: Ervenik, Dalmacija, Hrvatska

Krsna slava: Markovdan

Kontakt:
_________________________

Subotić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vrba, Gacko, Republika Srpska

Krsna slava: sv.Agatonik

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (129)

Odgovorite

129 komentara

  1. Subotić Aleksa iz Valjeva

    Subotići iz sela Osečenica opština Mionica slave svetog Djordja poreklom od Kosorića iz Drobnjaka

  2. branko subotic

    Subotici iz sela Rasinova kod Bosanskog Petrovca slave svetog Marka jevandjelistu i poreklom su iz sela Ervenik u Dalmaciji. Doselili su se u Petrovac u drugoj polovini devetnaestog veka.

    • Meni su majcini iz Rasnovca kod Bosanskog Petrovca, i slave sv.Marka.

    • Milose , odakle si i kako ti se zvala majka i od koga je. Inace se doselio Ilija sa zenom Tonkom u Rasinovac i tamo su izrodili i ziveli sa dva sina lukom / lukse i Maksimom/ Makse i od njih su nastale dve grane Subotica, luksina i Maksina. lukse je imao 5 sinova> Pane, blaze, stevo, Djuro,Bozo a Makse je imao sinove Marka.Petra ,kcer Rotku i mislim i kcer Milku, Ja sam Maksin potomak i zivim u Celarevu kod Backe Palanke. Saznao sam da su se Subotici u Erveniku delili na 3 grupe. Tavnari, Kukani i Cudici. Ako ima neko iz Ervenika neka se javi da razmenimo informacije.

  3. Milenko

    Subotići sa Romanije sz poreklom sa Fatničkog Polja (između Gacka i Bileće).
    Istoj lozi pripadaju Subotići iz Goražda, Breze i Ilijaša kod Sarajeva.
    Slave Sv. Agatonika (Arlijevdan ) 04. septembra.
    Do devijacije je došlo kod jednih nisam siguran za ove iz Breze ili Ilijaša, jedan ogranak je promenio slavu.
    Crkva na Fatničkom polju slavi istu slavu.
    Subotići pripadaju starijoj lozi Dučića (Tragom prezimena Dučić)
    Tako da vjerovatno i Krajiški Subotići pripadaju istoj lozi i da su pogubljene veze.
    Genetika će sve da reši, samo ne zaboravite da je bilo i ranije švrljanja pa se ispostavi da rođaci nisu rođaci, a supružnici bliski rod (nažalost).

  4. Može li mi neko reci više o Subotićima koji su naselili Kozaru u Republici Srpskoj(BiH), tj. Potkozarje koje pripada opštini Gradiška.
    Odakle su oni došli. Slave krsnu slavu Jovandan.
    Hvala.

    • Nebojsa

      Sanja, verovatno je reč o Hercegovačkim Subotićima, koji vode poreklo od Dučića.
      U Hercegovini slave Sv. Agatonika, ali su prilikom seoba u Bosnu menjali slavu.

    • Neven

      Moji su iz Vrbaške, slavimo Časne verige. Ja sam čuo da su moji prednici došli pre odprilike 200 godina iz Ledenica, Boka Kotorska

    • Ja sam upravo taj Subotic iz Potkozarja, mozda si cula da vise Gornjih Podgradaca postoji grad Marije Terezije, kad je Marija pravila gradove, tad su Subotici dosli s njom iz Benkovca i naselili Kozaru. To su ti koji slave sv. Jovana

    • Milis Subotic

      Pozdrav Sanja…moji subotici su porijeklom iz Gradiske neznam tacno koje selo…al zivimo u Potkozarju(ivanjska zaseok Karalici)Slavimo sv.Jovana..lp

  5. Siniša Jerković

    Subotići iz Ervenika u Dalmaciji koji slave sv. Marka nalaze se u našem srpskom DNK projektu i jedan od tih Subotića testirao se kao E1b1b haplogrupa. O E1b1b haplogrupi je takođe na ovom sajtu objavljen tekst koji objašnjava dalje porijeklo ove haplogrupe.

  6. Subotić Siniša

    Familija Subotić ,Jelisije Subotić je sa tri brata doselio u Kakanj Srednja Bosna ,porjeklom su iz sela Vrba kod Gacka,slavimo Svetog Iliju.Mislim da smo familija sa Subotićima iz Breze i Porječana kod Visokog.Na ovom području više ih nema, koliko mi je poznato.

  7. vlado subotic

    Moji slave 5.og septembra Sv. Agatonika Ili kako to zovu Arnije-pretpostavljam Sv. Irinej. Inace porodica vodi poreklo iz sela Donji Vijacani kod Prnjavora, a po predanju smo poreklom iz sela Vrba kod Gackog. U porodici se pominju veze sa prezimenom Ducic, Vladisavljevic,a kao mesto iz koga su dosli u Vrbu spomnje se Cevo u Crnoj Gori

  8. Gojko Subotić

    Ovi subotići kod Bosanskog Petrovca su prkljanski Subotići, koji su tamo došli oko 1870. godine. Tamo su ovi Prkljani odgonili vole na ispaši i tako ostali u Raišinovcu. Ovi Subotići oko Kozare, Bosanske Gradiške, Čelinca, te subotići koji su prešli Savu, došli su tamo preko Istre. Najbolji dokaz za to je krsna slava sv. Marko, koja im je data pri preliminarnom dogovoru prije prevoza brodom iz Boke, godine 1671., u najvećem dijelu, a i i prije s obzirom na brojnost putovanja za Istru. Kako im je predaja da bi mogli biti u srodstvu sa Orlovićima, haplo grupa oba roda to potvrdjuje. Kad su i odakle su došli u Jelašce i prostore oko Vrbe, teško je pretpostaviti. Milorad Subotić i Aškraba do sada su najdalje otišli u obradi Subotića. Mislim da nema historijskih potvrda o tragu Subotića prije Hercegovine i Crne Gore. Ovaj navod Aškrabe o toponimu Subotići kod samog toponima Dvorišta blizu srušene crkve sv. Arhandjela u Jelašcima, koja je ranije bila crkva pa ždamija, najraniji je trag Subotića, koji se, takodjer, zasniva na pretpostavci.

    • Borislav Subotić

      Moj pokojni pradjed je kao beba 1910 godine sa majkom iz sela Medveđe Brdo, koje se nalazi u blizini Podgradaca u opštini Gradiška u BiH, doselio na područje sela Mirkovac, tadašnja opština Bosanska Dubica, gdje se 1933. rodio moj pokojni djed Nikola. Krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj, ali pouzdano znam da ima nekih naših prezimenjaka takođe na području opštine Gradiška, koji slave Đurđevdan. Volio bih zaista više znati o porijeklu nas Subotića, sa područja banjalučke regije, a ima nas poprilično. Molim sve prezimenjake da se jave da zajedno komentarišemo.

      • Milorad Bogdanović

        Borislave,
        Subotići na području Kozare, Potkozarja i bliže okoline spominju se u Šematizmu mitropolije dabrobosanske za 1882 godinu se kao slavenici:
        -Đurđevdana u parohiji Blaško, Nožičko, Štrpci
        -Jovanjdana u parohiji Bistrica prijedorska, Gradiška-Laminci, Dragelj, Miloševo Brdo-Grbavica, Podgradci i Turjak
        -Markovdan u parohiji Međeđa, Prijedor i Kolunić kod Petrovca
        -Seimeuna bogoprimca u parohiji Dragelji
        -Časne verige u parogiji Gradiška, Laminci, Junuzovci Miloševo Brdo-Grbavica.

        Prezime Subotić spominje se pored ovih gore spomenutih krajeva još u području Tešnja gdje slave Đurđevdan i Nikoljdan; Visokog: Aragonik i Ilindan; Sarajeva: Aragonik; Srebrenice:Alimpije; Dervente: Stevanjdan i Zenice gdje slave Nikonjdan.

        Predložio bih vam da posjetite na našim stranicama POTKOZARJE, gdje je opisano dosta prezimena sa ovoga našeg kraja

        Svako dobro

    • slavko subotić

      Poštovani Gojko,
      Subotići su se selili na razne strane iz Vebe Gatačke. jedan ogranak je išao preko planine Zelengore u nameri da idu u Brezu kod Visokog. I tu je ostala jedna porodica koju pominje Aškraba. Na osnovu jedne porodice ili domaćinstva se ne može ustanoviti i tvrditi o porijeklu porodice i nastanku prezimena.Subotić,što Aškraba / inače istoričar amater/ kod mnogih prezimena vrlo slobodno i neutemeljeno iznosi zaključke koji se ,bar kod Subotića, ne može prihvatiti.
      Većina su se ,dakle , kretali ka Brezi, Visokom i Sarajevu preko
      Foče,Ustikoline,uz rijeku Kolinu i rječicu Kosovsku i dalje preko Jahorine. Dalje idući su se djelili na već nabrojana mjesta. Za ovu grupu Subotića Vrbe Gatačke postoji zapis u Arhivu garda Dubrovnika koji datira sa početka 19.stoljeća kako im je nastalo prezime. Od tog vremena se Subotići prezivaju Subotić i oni vode porijeklo od Dučića. Ta loza slavi Krsnu Slavu Sv. Agatonik 4. septembar.
      O daljim razmjenama informacija , nadam se, u budućoj prepisci.
      Srdačan pozdrav Slavko Subotić, Foča-porijeklom iz Vrbe Gatačke.

  9. Nikola Subotić

    Moji Subotići su iz Grblja u Boki Kotorskoj. Naše prezime je nastalo u selu Ledenice iznad Risna, a tu smo se doselili iz Vrbe kod Gackog. Razlog doseljavanja je sukob sa Turcima, koji se loše završio po Turke, ali smo mi morali napustiti Vrbu. Dva brata su došla na Ledenice u subotu i tako dobila prezime. Druga dva brata su doselila na Njeguše kod Cetinja i dobila prezime Vrbica. Subotići iz Boke su bili hajduci u službi Venecije, a često su ratovali protiv Turske na svoju ruku. Jedan takav rat je završen 1669, ali su hajduci ratovali do 1671 kada se jedan dio seli ka Dalmaciji i Istri. To je pomenuo i Gojko. Barjaktar Baja Pivljanina bio je Vule Subotić-pominje se u kotorskom arhivu. Po predanju Subotića iz Vilusa u Crnoj Gori Subotići su daljim porijeklom sa Kosova. Poslije kosovske bitke, krajem XIV vijeka doseljavaju se na Čevo (Ozriniće) između Cetinja i Nikšića. Odatle se sele u Vrbu kod Gackog gdje se pominju kao Ozrinići ili Orlovići. Nedavno sam došao do knjige “Vrba Gatačka sa okolinom” Milorada Subotića. Najbolje za što ja znam da je napisano o nama do sada. Istina, tu ne pominje Kosovo i Čevo, ali u pitanju je previd autora. On pominje Subotiće kao Ozriniće, ali nije znao da su crnogorsko pleme Ozrinići i Čevljani jedno te isto. I još nešto-mislim da priča da smo mi od Dučića, a oni od Vladislavića ne pije vodu. Subotići se pominju prije grofa Save Vladislavića Vladislavića. Ako neko zna nešto više o ovome što sam napisao neka javi ili neka me ispravi.

    • Lol

      Kod subotica iz kotora se desila krvna osveta. Silovana devojka iz porodice subotica i subotici su poubijali gomilu ljudi pa se zbog toga preselili za dalmaciju u Ervenik gde je i moja prababa rodjena u porodici subotic.
      To mi pricali e sad ko zna nesto vise nek pise dalje

    • Danijela Subotic

      Slucajno naletjeh na ovaj tekst i nenadano saznah obilje novih stvari o porijeklu moje porodice.Moji Subotici su sa Ledenica iznad Risna ( Krivosije).Kao nagradu za pomoc u borbi za turcima kralj Nikola je mom cukuncukun djedu Vuku dodijelio zemlju u Ridjanima , na mjestu gdje je sada Slano jezero.Ta silna zemlja je nacionalizovana i potopljena da bi se naoravilo Slano jezero.Moj djed je kupio kucu u Niksicu i tu su se nastanili

      • Draža Subotic

        POMAŽE BOG svim Suboticima , Danijela Subotic mi je sestra od strica
        Ja živim u Australiji I tražim informaciji o našoj poreklo.
        Pozdrav swima

    • Jovana

      Pozdrav
      Ako mozes da mi das tvoj br da mi malo objasnis vise o suboticivima.??? Moja prababa je od subotica i secam se neke price kad sam bila dete, da su njeni preci zbog neke silovane devojke i krvne osvete dosli u dalmaciju iz kotora.citajuci tvoj tekst prisetila sam se toga. Baba mi ke pricala kad sam bila mala neke stvari koje sam zaboravila ,a sad neman ikoga medju zivima da mi isprica detalne. Veliki pozdrav

  10. Familije-prezimena Subotić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića “Sokolska nahija”.

    -Selanac
    -Uzovnica
    -Dragodol (Bobići)