Poreklo prezimena Stefanović

3. februar 2012.

komentara: 64

[toggle title=”TESTIRANI STEFANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Stefanović

Haplogrupa: E1b rod Rajovića

Poreklo: Gornji Krnjin, Leposavić, Ibar, Srbija / starinom iz plemena Kuči

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (64)

Odgovorite

64 komentara

  1. dimitrije

    Poreklo prezimena stefanovic.

  2. Uros Bugarcic

    Postovanje. Interesuje me poreklo porodice Stefanovic iz sela Poljanice kod Belanovice pored Ljiga. Krsna slava je Djurdjevdan.

  3. Vuk

    Interesuje me poreklo prezimena Štefanović,dugo sam mislio da su moji bili pomađarizovani iz Stefanovića pa im se dodalo Š ali mi je neko napomenuo da to prezime vuče korena iz Metohije. Da li mi možete potvrditi ovo i reći nešto više na tu temu

    Hvala

    • Fjodor

      Štefanović nije pomađarizovana nego je germanizovana verzija prezimena Stefanović. Nemci kao “š” izgovaraju kombinaciju slova “st”. madžarski bi Stefanović bilo Ištvanji.Verovatno je do izmene došlo prilikom nekih od popisa, koji u ondašnjoj Austriji nisu bili strani (za razliku od Turske, koja nije obraćala pažnju na “administrativne” začkoljice, Turcima je bio bitan samo harač… pa su zbog toga i mnoge familije promenom prezimena uspevale da Turcima zavaraju trag).
      E sada, pitanje je koja je tvoja krsna slava i iz kojih krajeva su tvoji preci.
      Moji su poreklom iz Bosne (tačnije sa Ozrena), i tokom seoba po ondašnjoj Turskoj, zajedno smo se selili sa Maksimovićima, Lukićima i Karadžićima… Krsna slava mi je Jovandan i nije menjana. Dok slavimo još i Beliku Gospojinu kao neku vrstu “plemenske” svetkovine.
      Po predanju, mi smo iz Nerodimlja (kod Uroševca), a prva seoba nam je bila ka Istočnoj Hercegovini i Boki (u Kotoru i Perastu se i prvi put i spominjemo kao Stefanovići). Tamo pod uticajem Mletaka, neki prelaze u katoličanstvo i menjaju prezime u Stjepanović. Takoćer, negde se naše prezima izgovara i kao Stevanović (jer je Stefan zvučalo previše grčki, a ne zaboravi da tada Srbi imaju i velike probleme sa Grcima koji su nam sve do pre 200 godina poricali pravo na nacionalni identitet!… Za njih smo mi bili samo varvari koji kao i Bugari nemaju pravo na crkvenu autokefalnost itd…)
      Sledeća seoba izazvana netrpeljivošću Mletaka,i pravac je u planine Crne Gore (tačnije kod današnjeg Šavnika), i među Crnogorcima smo saplemnici sa Drobnjacima ali imamo i dodatak “Uskoci”, što znači da nismo odatle odvajkada. Također, od tog trenutka sigurno delimo sudbinu sa Karadžićima, Maksimovićima i Lukićima. Otprilike posle sukoba između Petrovića(Njeguša) i Vasojevića, moji napuštaju Crnu Goru i pravac migracije je Sjenica-Užice-Čačak-Valjevo-Loznica. Odatle posle velike kuge koja je poharala krajeve u Mačvi i na Ozrenu (u Bosni) postoji i račvanje u ta dva pravca. Možemo pretpostaviti da je “mačvanska” grana produžila dalje na sever, jer su i uslovi život u tadašnjoj Austriji bili bolji…
      To je ukratko što ja znam.
      Pozdrav!

      • Goran Jankovic

        Moj deda po maminoj strani se zvao Slavoljub Stefanov rodjen je u Crepaji u Banatu (Slava Sv.Arandjel) a baba po maminoj strani se prezivala Lukic (devojacko prezime) i rodjena je u Temisvaru u danasnoj Rumuniji. Posle 2.svetskog rata su se preselili u Pancevo. I dan danas imam deo rodbine od njih iz Debeljace kod Crepaje.

        Zna li neko nesto vise o poreklu tih familija ?

      • Trebala bi mi pomo oko razresenja prezimena Stefanovkc
        Ako vam je i teresantno javite se na mail
        bumnikola55gmail.com

  4. Temnić

    Neka piše kuj šta oće ja sam starosedelac na ovoj zemlji od prapradavnina.

  5. Stalac

    Zanima me poreklo porodice Stefanovic iz Stalaca kod Krusevca. Krsna slava je Sv. Petka.

  6. Dosta Stefanovića ima i u okolini Leskovca. . . Po nekim pričama starih mi vučemo poreklo iz Hercegovine,a skorije iz okoline Vranja,a danas,kao što rekoh živimo u okolini Leskovca. . . Zanima me malo tačnije poreklo koje se ne zasniva samo na usmenim predanjima 🙂 Unapred hvala!

    • Andjela

      Moji Stefanovici su iz Crne Trave (Donji Slavkovci, tacnije). Deda mi je oko 1955. godine promenio prezime u Stevanovic.Krsna slava nam je sv Vasilije Veliki.

    • Dusan Smiljkovic

      U okolini Vranja ima dosta Stefanovica. Dzepa, Gadzin han.. Ne zna se tacno poreklo.

  7. Šarko

    Miodraže, odakle ste iz okoline Leskovca, koja Vam je krsna slava? Odakle ste poreklom iz okoline Vranja, znaš li možda mesto? Pre će biti da ste starosedeoci ili da Vam je dalje poreklo iz Makedonije, istočnog Kosova ili Bugarske. Imaš ovde na sajtu razne monografije Srpske Akademije za jug Srbije skini i pročitaj odakle je najčeće poreklo stanovništva juga Srbije i jugoistočne Srbije.

  8. Teodora

    Da li mozete da otkrijete nesto o mom poreklu prezivam se Stefanovic,krsna slava mi je Sveta Petka, podrucije Stalac (Sumadija)

  9. Mile

    Poštovani,

    da li mi možete odakle su prijeklom Stefanovići koji žive u Sarajevu? Odakle su došli?

    Hvala!

    • Milorad Bogdanović

      Mile,
      ako može makar slava i približno vrijeme kada se tvoji Stefanovići spominju u Sarajevu, u kome dijelu. Ovako, teško da možemo bila šta da ti pomognemo.
      Svako dobro.

  10. Mile

    Hvala na javljanju,

    uglavnom su to manje slave. Mislim na svece koji se rjeđe slave.Ima ih više od Nikoljdana, sv.Đurđica … ja ne znam koju slavu slavi ova porodica. Stefanovića ima na Bjelavama, Hrasnici po cijelom Sarajevu, i u Istočnom Sarajevu, sad su se tu nastanili poslije rata. Nije mi poznato od kada se javljaju na ovom području ali znam da nisu porijeklom sa ovih prostora. Jer nema niti jedno mjesto ili selo za koje neko od starijih ljudi zna da pripada takvom prezimenu.

    Hvala unaprijed!