Порекло презимена Стефановић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЕФАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стефановић

Хаплогрупа: Е1b род Рајовића

Порекло: Горњи Крњин, Лепосавић, Ибар, Србија / старином из племена Кучи

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. dimitrije

    Poreklo prezimena stefanovic.

  2. Uros Bugarcic

    Postovanje. Interesuje me poreklo porodice Stefanovic iz sela Poljanice kod Belanovice pored Ljiga. Krsna slava je Djurdjevdan.

  3. Vuk

    Interesuje me poreklo prezimena Štefanović,dugo sam mislio da su moji bili pomađarizovani iz Stefanovića pa im se dodalo Š ali mi je neko napomenuo da to prezime vuče korena iz Metohije. Da li mi možete potvrditi ovo i reći nešto više na tu temu

    Hvala

    • Фјодор

      Штефановић није помађаризована него је германизована верзија презимена Стефановић. Немци као “ш” изговарају комбинацију слова “ст”. маџарски би Стефановић било Иштвањи.Вероватно је до измене дошло приликом неких од пописа, који у ондашњој Аустрији нису били страни (за разлику од Турске, која није обраћала пажњу на “административне” зачкољице, Турцима је био битан само харач… па су због тога и многе фамилије променом презимена успевале да Турцима заварају траг).
      Е сада, питање је која је твоја крсна слава и из којих крајева су твоји преци.
      Моји су пореклом из Босне (тачније са Озрена), и током сеоба по ондашњој Турској, заједно смо се селили са Максимовићима, Лукићима и Караџићима… Крсна слава ми је Јовандан и није мењана. Док славимо још и Белику Госпојину као неку врсту “племенске” светковине.
      По предању, ми смо из Неродимља (код Урошевца), а прва сеоба нам је била ка Источној Херцеговини и Боки (у Котору и Перасту се и први пут и спомињемо као Стефановићи). Тамо под утицајем Млетака, неки прелазе у католичанство и мењају презиме у Стјепановић. Такоћер, негде се наше презима изговара и као Стевановић (јер је Стефан звучало превише грчки, а не заборави да тада Срби имају и велике проблеме са Грцима који су нам све до пре 200 година порицали право на национални идентитет!… За њих смо ми били само варвари који као и Бугари немају право на црквену аутокефалност итд…)
      Следећа сеоба изазвана нетрпељивошћу Млетака,и правац је у планине Црне Горе (тачније код данашњег Шавника), и међу Црногорцима смо саплемници са Дробњацима али имамо и додатак “Ускоци”, што значи да нисмо одатле одвајкада. Такођер, од тог тренутка сигурно делимо судбину са Караџићима, Максимовићима и Лукићима. Отприлике после сукоба између Петровића(Његуша) и Васојевића, моји напуштају Црну Гору и правац миграције је Сјеница-Ужице-Чачак-Ваљево-Лозница. Одатле после велике куге која је похарала крајеве у Мачви и на Озрену (у Босни) постоји и рачвање у та два правца. Можемо претпоставити да је “мачванска” грана продужила даље на север, јер су и услови живот у тадашњој Аустрији били бољи…
      То је укратко што ја знам.
      Поздрав!

      • Goran Jankovic

        Moj deda po maminoj strani se zvao Slavoljub Stefanov rodjen je u Crepaji u Banatu (Slava Sv.Arandjel) a baba po maminoj strani se prezivala Lukic (devojacko prezime) i rodjena je u Temisvaru u danasnoj Rumuniji. Posle 2.svetskog rata su se preselili u Pancevo. I dan danas imam deo rodbine od njih iz Debeljace kod Crepaje.

        Zna li neko nesto vise o poreklu tih familija ?

      • Trebala bi mi pomo oko razresenja prezimena Stefanovkc
        Ako vam je i teresantno javite se na mail
        bumnikola55gmail.com

  4. Темнић

    Нека пише куј шта оће ја сам староседелац на овој земљи од прапрадавнина.

  5. Stalac

    Zanima me poreklo porodice Stefanovic iz Stalaca kod Krusevca. Krsna slava je Sv. Petka.

  6. Dosta Stefanovića ima i u okolini Leskovca. . . Po nekim pričama starih mi vučemo poreklo iz Hercegovine,a skorije iz okoline Vranja,a danas,kao što rekoh živimo u okolini Leskovca. . . Zanima me malo tačnije poreklo koje se ne zasniva samo na usmenim predanjima 🙂 Unapred hvala!

  7. Šarko

    Miodraže, odakle ste iz okoline Leskovca, koja Vam je krsna slava? Odakle ste poreklom iz okoline Vranja, znaš li možda mesto? Pre će biti da ste starosedeoci ili da Vam je dalje poreklo iz Makedonije, istočnog Kosova ili Bugarske. Imaš ovde na sajtu razne monografije Srpske Akademije za jug Srbije skini i pročitaj odakle je najčeće poreklo stanovništva juga Srbije i jugoistočne Srbije.

  8. Teodora

    Da li mozete da otkrijete nesto o mom poreklu prezivam se Stefanovic,krsna slava mi je Sveta Petka, podrucije Stalac (Sumadija)

  9. Mile

    Poštovani,

    da li mi možete odakle su prijeklom Stefanovići koji žive u Sarajevu? Odakle su došli?

    Hvala!

    • Милорад Богдановић

      Миле,
      ако може макар слава и приближно вријеме када се твоји Стефановићи спомињу у Сарајеву, у коме дијелу. Овако, тешко да можемо била шта да ти помогнемо.
      Свако добро.

  10. Mile

    Hvala na javljanju,

    uglavnom su to manje slave. Mislim na svece koji se rjeđe slave.Ima ih više od Nikoljdana, sv.Đurđica … ja ne znam koju slavu slavi ova porodica. Stefanovića ima na Bjelavama, Hrasnici po cijelom Sarajevu, i u Istočnom Sarajevu, sad su se tu nastanili poslije rata. Nije mi poznato od kada se javljaju na ovom području ali znam da nisu porijeklom sa ovih prostora. Jer nema niti jedno mjesto ili selo za koje neko od starijih ljudi zna da pripada takvom prezimenu.

    Hvala unaprijed!