Порекло презимена Стефановић

3. фебруар 2012.

коментара: 64

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЕФАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стефановић

Хаплогрупа: Е1b род Рајовића

Порекло: Горњи Крњин, Лепосавић, Ибар, Србија / старином из племена Кучи

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. ljiljana

    Moje prezime ie Stefanović.Živim u Lipničkom Šoru ,kod Loznice.Krsna slava Đurđevdan.Moji su Stefanovići tzv.Prodanovići poreklom iz Kordašice.To je,valjda, u Bosni?Po predanju u familiji se nisu “dala”muška deca,pa su jedno dete “prodali”…Od tada se rađaju i muški naslednici,a otuda i ovo drugo prezime.Volela bih da saznam više o poreklu ove familije.

    • jasmina

      Postovanje! I ja sam po ocu Stefanovic. Deda mi je poreklom iz Lesnice kod Loznice. Slava nam je Djurdjevdan. Malo znam o tome osim da mi se pradeda zvao Dragic Stefanovic . Deda mi je imao bracu Milorada Miodraga i sestru Zivku. Svi smo se kojekuda rasuli… i zivot tece u neznanju…

  2. Ranko Stefanovic

    Ja zivim u Banja luci moj djed je dosao iz Crne Gore tacnije Pljevlja tako su mi govorili zna li neko da li ima Stefanovica u Crnoj Gori????pozdrav

    • Ivan Stefanovic

      Moji su Stefanovici sa Vlasine Stojkoviceve,oko 1700 i neke dosli iz Crne Gore,krsna slava Arandjelovdan 21. novembar

      • стефановић павле

        поштовани,моји су са власине чукун деда младен младеновић,карапан, био је велепоседник ,около блата ,сада језера половина блата са стојковића стране према божици ,до границе са бугарском и турском било је власништво младеновића,чували су границу.чукундеда имо је неколико синова ,мислим да је било 4 сина,један од њих се звао стефан,од кога ја носим презиме .по чукун деди има место које се зове млађини ,то је ка божици у близини чичин гроб,стара ,граница.млађини су ту живели,стајко ,петко стефан крумча,стево,и тд.и ја сам ту рођен ,пре 65 г,

  3. Jovanka Stefanovic

    Interesuje me poreklo porodica Stefanovic, selo Runjani kod Loznice, krsna slava je Sv.Nikola, letnja Spasovdan, po usmenom predanju poticu iz Hercegovine? pozdrav

  4. Милош

    Да ли ми можете рећи нешто више о пореклу Стефановића из села Јасика код Крушевца, крсна слава је св. Пантелејмон?

  5. Zoran Sreten Zivanovic

    Poštovani,

    Interesuje me bilo kakva informacija o poreklu moga dede – Simo Stefanović iz Sultanovića – Donji Vakuf, slava sv. Nikola.

    Veliko hvala.

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани,

      Нажалост не нађох неки прецизнији податак, али на основу општих података, може се претпоставити да су ваши преци у Доњи Вакуф дошли са простора Далмације, или пак из Херцеговине, одакле је ове крајеве насељавало данашње хришћанско становништво.

      Било би идеално кад би се неки доњовакуфски Стефановић тестирао на генетичко порекло, тада бисмо вероватно са већом сигурности могли говорити о даљем пореклу ваших Стефановића, те простору са кога су највероватније дошли у Доњи Вакуф.

      У последње време изашло је и неколико монографија о Доњем Вакуфу, али ми у Пореклу нажалост не поседујемо још ниједну, можда некад с временом будемо то имали.

      С поштовањем,
      Defendor

    • Милорад Богдановић

      Зоране,

      Defendor ти је дао најбоље упуте како на најбржи начин да дођеш до сазнања о својим сродницима, неколико стотина година уназад. За сада то су најпоузданији податци.

      Пошто овдје ниси навео од кога времена су твоји Стефановићи у селу Султановићи, и то нас доводи до велилих нејасноћа.

      У Шематизму д/б за 1882 годину спомиње се село Султановићи подјељено у двије парохије. У парохији Бугојно било је 8 домова са 65 чељади, а у парохији Рогоушац два дома са 18 чељади. Тада, презимењаци Стефановићи који славе Никољдан, спомињу се у селу Султановићи, у парохији Бугојно.

      Осим на простору између Бугојна и Вакуфа, Стефановић који славу Никољдан, тада су се још спомињали на простору око Вареша, Високог, Вишеграда, Власенице, Сребренице и Сарајево града.

      Овдје треба добро обратити пажњу и на презиме Стевановић, јер оба ова презимена потичу од једнога имена Стеван, тј. Стефан.

      Стевановићи који такође славе Никољдан, спомињу се на простору око Ливна, Бугојна, Маглаја, Варцар Вакуфа (Мркоњић Града) и Градишке.

      Само да напоменем, да је у томе времену, презиме Стефановић славило 14, а Стевановић 15. различитих слава.

      П.С. Ћирилица се с поносом чува. Без поноса љубави нема, јер она није за продају. Њу душа је грли.Ко прода душу, нико је и ништа. Чувајмо своју ћирилицу.

  6. Dragan Stefanovic

    Postovani moji su poreklom iz Siminog Brda kod Draginca. Da li mi mozete reci nesto vise o tome odakle su dosli ovi Stefanocici. Hvala unapred

  7. Darko

    Postovani.

    Stefanovic zivjeli u Zavidovicima u Bosni. Jedina porodica u gradu.
    Jako me zanima odakle su moji dosli tu da zive.
    Krsna slava Djurdjevdan

  8. Lidija Stefanovic

    Interesuje me poreklo Stefanovica iz Peci,pradeda Zivko je rodjen 1867,a pre njega nema nikakav podatak,navodno su starosedeoci.Krsna slava vavedenje presvete bogorodice

  9. Gordana

    Moj deda je bio Tanasije Stefanovic, rodom iz Godacice, kod Kragujevca. Krsna slava Sv. Arhandjel Mihajlo. Interesuje me poreklo ovog kraka Stefanovica.

  10. Anastasija Stefanovic

    Sabac Krsna slava Sveti Stefan Decanski Mratindan 24 Novembar.