Poreklo prezimena Rosić

3. februar 2012.

komentara: 23

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Zoran Rosić

    I ja imam neke podatke, koje je prikupio moj stric Rade Rosić, da smo iz sela Žari, kod Mojkovca poreklom i da slavimo sv Luku. Ja sam se dopisivao sa Petrom Zagorskim Aškrabom i on u poruci tvrdi: „Dragi ZEMLJAČE Zorane Rosiću,
    MILO mi je što želiš znati svoju i našu srbsku starinu.

    Oprosti što malo kasnim sa javljanjem, desetine ljudi pita svakodnevno, a dosta ih i svakonoćno iz čitava bijela svijeta.

    Da ne duljimo i ne šiljimo! Rekoh ZEMLJAČE, jer su Tvoji PREDCI iza 1396 e godine odselili iz moga sela Jelašca (Kalinovik) na Zelengori, te PROŠLI KROZ VIŠE MJESTA I VIŠE PREZIMENA, A PREDHODNO JE BILO DULOVIĆ. DULOVIĆE I PREDHODNIKE SAM KAŽEVO. U mojoj knjigi o prezimenima SRBIJA (ILI ZAGORJE. STARA SRBSKA PREZIMENA, SEOBE…).
    U ovoj knjigi sam objasnio i šta znači ime ZORAN. Nijesam do danas sreo nekoga kome je ime Zoran a da je znao šta to znači, sem ko je pročitao kod mene.

    JAKO SU VAŽNE MOJE KNJIGE O SVIM TEMAMA ŽIVOTA I SVIJETA, A UTVRĐENO NA OSNOVU DUGOGODIŠNJIH I VIŠEPASOVNIH ISTRAŽIVANJA PREZIMENA SRBALJA USVE TRI VJERE.“ To je moj doprinos ovome, ako išta novo saznam javljam…

    • Dobar dan, a gde mogu da se nabave vase knjigevo poreklu imena i prezimena Srba? Hvala.

      Dobar dan, a gde bi mogle da se nabave vase knjige? Hvala! Pozdrav

  2. Jović Jovica

    Po priči Jovići iz sela Vrbice, zaseok Seline, kod Livna, potiču sa Cetinja. Ne znam ime sela, al su se tad prezivali Rosić.
    Sa Cetinja su došli u Ploče (Dalmacija) gde se moj čukundeda i rodio. Promenili su prezime u Jović, i naseljavaju se u Seline. Jovići slave sv. Jovana kao slavu koju su slavili dok su se prezivali Rosić.