Poreklo prezimena Rosić

3. februar 2012.

komentara: 23

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (23)

Odgovorite

23 komentara

  1. Familije-prezimena Rosić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Rosić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Beomužević
    -Vrtiglav
    -Grabovica
    -Zabrdica
    -Kozličić
    -Kotešica
    -Donji Lajkovac
    -Popučke
    -Rađevo Selo

    • Zlaja

      Mi Rosići iz Kotešice imamo usmeno preadnje da smo sa tromeđe tj. blizine Pljevalja. Mi Slavimo Lazarevu Subotu i ako nije izvorno Krsna Slava Rosića Lazareva Subota. Međutim naš rođak a Srpski Patrijarh Varna Rosić je ustoličen za Patrijarha za Vrbicu 1930 godine na Vrbicu, verovatno od tada Slavimo u čast našeg rođaka Vrbicu i vremenom smo je preuzeli kao osnovnu Slavu.

  2. Porodična prezimena u Kačeru, Rosić. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Rosić – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Gukoši
    -Liplje
    -Manojlovci

  3. Branko Todorović

    Rosići su nekada bili veliki rod u selu Otišić u Dalmaciji. Posle Drugog svetskog rata popisano ih je 8 kuća i 34 osobe.

    U Čelebićima u Livanjskom polju spominju se takođe i verovatno su jedan rod.

    Krsna slava im je Jovandan.

    • Nela Rosic

      Moji Rosici su poreklom iz sela Otisic (Dalmacija) i krsna slava nam je Sveti Jovan. Ziveli su Bosanskom Grahovu tokom drugog svetskog rata i posle su iseljeni u Vojvodinu.

      • Petar Rosic

        Moj deda Mirko Rosic se takođe doselio iz Otis ica između dva rata kao dečak. Odrastao i školovao se u Beogradu i kao vrstan tekstilni stručnjak doselio u tadašnji Srpski Manchester Leskovac gde i danas živimo i slavimo sv.Jovana

      • Danijela, Nela

        Ja sam Nela Rosic,isto,mada moji Rosici,poticu iz Raske,na jugu Srbije ❤

    • Nedeljka Rosic

      I moji su poreklom iz Otisica I slave Svetog Jovana.

  4. milorad rosic

    Rosica ima u Livnu, tacnije u selima Livanjaskog polja, Sajkovic,Kazanci, Celebic i tri domacinstva u selu Vrbica. Rosici iz Livanjskog polja su doselili iz Dalmacije tacnije iz sela Otisic, a po predanju starijih svi Rosici su porjeklom iz Crne Gore odakle su bijezali kad su Turci dosli na Balkan, prvo u Dalmaciju a posle u Bosnu.

    • Miro Rosic

      Takodje po predanju mojih starijih u poroduci isto su nam govorili
      Od Prijepolja do Dalmacije pa u Livno
      Moji su iz Livna doselili u Donji Vakuf
      Sad smo u Bijeljini slavimo Sv Jovana krstitelja

  5. Mile

    Rosića ima i u okolini Aranđelovca u Šumadiji. Familija sa Radovićima. Doseljeni su iz okoline Bijelog polja. Krsna slava je Sv. Luka.

    • Nikola Rosić

      Poštovani gospodine Mile,

      Moji Rosići su doselili iz sela Žare, kod Mojkovca, i takođe slave Sv. Luku. Da li možemo stupiti u kontakt ukoliko imate više informacija?

  6. Vojislav Ananić

    ROSIĆ (p.k). Rosići (p) su iz Dvrsnice (Popovo). Ogranak su Đordana iz istog sela. Slave Đurđevdan. Za vrijeme kuge, Nikola, djed Tripka Rosića (rođen 1896), bio je izbjegao i živio neko vrijeme kod Stoca (84:166). Rosići (k) su nastanjeni u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Dusica Rosic

    Zdravo Nela, moji su iz Donjih Kazanaca kod B.Grahova
    Kako mogu da stupim u kontakt sa Vama. Hvala

  8. Rosići, selo Manojlovci, kod Jarmenovca ispod Rudnika, poreklo.

  9. Tanja

    Rosići iz Manojlovaca-Jarmenovaca kod Topole-Oplenac. Navodno doseljeni smo iz Crne Gore tacnije Pljevalja. Krsna slava Sveti Stefan 9.januar. Ima nas dosta po celoj Šumadiji.

  10. Tanja

    Rosići selo Manojlovci-Jarmenovci kod Topole Oplenačke. Navodno smo poreklom iz Pljevalja. Krsna slava Sveti arhidjakon Stefan 9.januar. Inace nas ima dosta po celoj Šumadiji.

    • Katarina Rosić

      Moji Rosići su iz sela Zekavice, kod Pljevalja. Pradeda Đenisije Rosić se doselio u Višegrad i tu smo nastanjeni. Nema nas puno i slavimo Sv. Stefana 09.01.