Порекло презимена Пејовић

3. фебруара 2012.

коментара: 23

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕЈОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пејовић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Озринића

Порекло: Ораси, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
________________________

Пејовић

Хаплогрупа: I2-PH908

Порекло: Веленићи, Фоча, Република Српска

Крсна слава: Срђевдан

Контакт:
_________________________

Пейовић

Хаплогрупа: I2-PH908 род Бездановића

Порекло: Бездановићи, Комани, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕЈОВИЋИ

Пејовићи воде поријекло од Вукмира, сина војводе Ђурјана, а презивали су се Вукмировићи до пред крај 17. вијека; тада се почну презивати Грдановићи, по Гргуру Вукмировићу који је имао надимак „Грдан“. За њега се зна да је 1660. године ишао у Травник с војводом Илијом Косорићем код босанског везира. Гршо Грдановић се истакао као јунак у другој половини 18. вијека. Сви се Грдановићи иселе из Дробњака у Босну, сем Пеја Ћиракова, који се родио 1770. године. Имао је синове Николу и Мину, који се по њему прозову Пејовићи. Сад од овог братства нико не живи у Дробњаку.

_________________

ПЕЈОВИЋИ

Потичу од Добројевих потомака и убрајају их у Дедеине потомке. Новак предак данашњих Пејовића из Пасјег Нугла, дослеио се из Поља код Мојковца око 1840. године у Шаранце. У почетку је живио код Дедеића, гдје се и оженио и стално настанио у Пасјем Нуглу. Имао је три сина: Новицу, Ђока и Саву; Новица Нешка, Мешана и Миљана; Ђоко Милана, Митра, Миливоја и Милутина, који се утопио не оставивши потомства; Сава је имао три сина: Трипка, Уроша и Јагоша.

Нешко Новичин се није женио и нема потомства, Машан има Бранка и Радоја, а Миљан Радована.

Милан, син Ђоков, био је у првој организацији Комунистичке партије у њеном секретаријату. Био је припадник и симпатизер НОП-а, и као истински родољуб колонизован је 1945. године у Кулу.

Трипкови синови: Милош, погинуо као борац НОР-а у Сјеници 1944. године; његов брат Милорад био је борац НОР-а у саставу 7. омладинске бригаде; брат Вељко, активно је учествовао у НОП-у, нарочито у омладинској и скојевској организацији. Био је истакнути просвјетни радник, који је читав свој радни вијек провео на раду са младим генерацијама.

Урош Савин је био припадник НОП-а од првих устаничких дана, налазио се на раду у народној власти и на терену, а од оснивања Шесте црногорске бригаде био је у њеном саставу.

Има их у Војводини, гдје су колонизовани 1945. године, као и у другим мјестима гдје су одлазили најчешће из економских разлога и ради школовања.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

 1. Slobodan

  Pejovići

  Uzeto iz knjige: Dr. Jovan Erdeljanović: Stara Crna Gora; 1910-1911

  Cuce, Ržani Do. Nesumnjivo je vrlo staro selo. O tome svedoče mnogobrojni ostaci od vrlo davnašnjeg stanovništva. U ovom selu živi i sad jedno starinačko bratstvo, Pejovići (3 kuće). Pejovići su bratstvo koje pripadaju najstarijem narodnom sloju, koje je zaostalo u plemenu još iz 15. veka, odnosno i iz još starijeg vremena, i koji je bez sumnje staro-zećanskog porekla. Pejoviće zovu i imenom Ovsine po tome što žive u Ovsiskom Dolu, a imaju i nadimak Gulipeste, kome se ne zna postanak. Kao što je to redovan slučaj, da mala i slaba, a vrlo stara brastva zbog toga što se na njihov račun prave razne šale, ne priznaju da su starinci, tako je i sa Pejovićima. Ali se svuda po Cucama pouzdano zna i otvoreno tvrdi, da su Pejovići, jedno od četiri najstarija brastva u Cucama, da su uopšte “od staroga naselja” ili “starosjedilačka famelja”.

  Oni ne znaju da nabroje više od 5-6 svojih pasova, kao na primer:

  Stevan (današnji pas) – Mitar – Mašùt – Stojan – Pejo – Marko – . . . Po Peju su dobili današnje prezime.

  Priča se, da su svi današnji Pejovići od jednoga deteta što je bilo jedino zaostalo od jednog starog brastva, koje je u doba Ćuprilićeve najezde izginulo. To je dete nekakav “rišćanin”, što je bio u Ćuprilićevoj vojsci, bio bacio na slamu, te ga je posle njegova majka našla. Verovatno je to bio imenovani Marko, najdalji poznati predak Pejovića.

  Pejovići slave zimski Jovanjdan (20.januar), a prislužuju Malu Gospojinu .

  Najverovatnije je da su starinci Ržanoga Dola, Pejovići pod uticajem jakih doseljeničkih brastava primili Sv. Jovana za krsno ime, a da li su od starina prisluživala Malu Gospojinu , ili su je primili na isti način kao i krsno ime, to se pouzdano ne zna.

  Od njih ima iseljenika: u Nikšiću, “u Primorju u Dobrotu”, u Kolašinu, i u Statovcu u srezu Dobričkom..

  J. Nakićenović ne pominje u Dobroti Pejoviće, ali imenuje nekoliko drugih brastava za koja kaže da su iz Crne Gore (a slave, kao katolici, Sv. Ivana), te će jedno od njih svakako biti poreklom od ovih Pejovića.
  Stjepo Trivković u knjizi “Višegradski Stari Vlah ” pominje Pejoviće koji slave Jovanjdan i od kojih su porodice Janjić i Milanović u tom kraju .

 2. Predrag

  Postovani Slobodane, od kog ste rodom, ja sam od Vojislava – Stevana – Mitra, od ove linije Pejovića….

  Svako dobro…. pozdrav

  Predrag Pejović – Lovćenac. Sime Šolaja br.2 – 064 2 736 070

 3. Alija

  Pozdrav. Dali iko zna da li su svi Pejovici od istog potomca? Na ovom sajtu pise da su Pejovici od Vojvode Durjana ali nemogu nigdje drugo naci dokaz za to.

 4. Војислав Ананић

  ПЕЈОВИЋ (п), у Кубатовини (Дабар, Столац). Доселили су из Предиша у Бјелицама (Црна Гора). У Кубатовину је дошао Богдан са синовима Марком, Савом и Пејом. Славе Јовањдан (248:34,35). Пејовићи су настањени и у Ступчићима (Столац) и Парежу (Ластва, Требиње).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 5. Milovan Cicvaric

  Pejovici u Pivi i Banjanima pripadaju rodu mojih predaka Rudica !

 6. Zoran Pejovic

  Pejovici od kojih ja vodim poreklo poticu iz Predisa.
  Pradeda se svao Milutin.
  Imao je tri sina: Bozu, Djordja I Radeta i cerke: Andju i Maru.
  Potomstvo je ostavio samo Bozo.
  Imao je sinove: Vladimira, Dusana, Danila I Branka.
  Branko je bio generalni sekretar FSJ i advokat. Vadimir je imao sinove Mihaila i Zorana ( mene ).Dusan sina Dragana. Danilo sina Milosa. Branko kci Tanju.
  Poznato mi je da imamo familiju u Vojvodini ( Lovcenac ).
  Voleo bi da saznam vise o poreklu I da uspostavim kontakt.
  Imam saznanja od detinjstva da svi Pejovici poticu od jednog muskog potomka.

 7. Mili

  Evo ja sam Pejovic, rodjen sam u dalekoj Njemackoj a moj otac,deda i pradeda su mi rodjeni u Karovicima kod Čajniča i mi slavimo Djurdjevdan. Brat mog dede je meni reko da su naši Pejovici porijeklom iz Pavinog Polja kod Bijelog Polja. Jel zna neko, ko bi mogo bit rod i od koga bi mogli mi da poticemo? Hvala vam puno!

  • Danilo Filipovic

   Uvazeni gospodine Vase poreklo je iz Kolasinskih polja kod Mojkovca a najdalja starina sa Ceva, Stara Crna Gora. Zajedno ste rod sa Filipovicima iz pomenutog kraja koji takodje slave Djurdjev dan. Veliki pozdrav!

   • Aleksandar Pejovic

    Pozdrav,

    Moji Pejovci su iz Radojeve Glave kod Bijelog Polja .

    Od starine negde izmedju Ceva i Cetinja. Posle su se selili u Kokote kod Pogorice , pa Moraca pa Polja Mojkovac pa Bijelo Polje.

    Slavimo Djurdjevdan , intresuje me da li je tacno da pripadamo Drobnjackom plemenu.

    Svako dobro

    • Danilo

     Zdravo Aleksandre, ne znam koliko ti je poznato Filipovići i Pejovići su istog porekla odnosno postojbina je na Čevu u Staroj Crnoj Gori. Po predanju od dva brata Filipa i Peja, koji su se sa Čeva selili preko Nikšićke Župe, Drobnjaka,sela Duži, PIve do Kolašinskih polja, Podbišća, Prošćenja, Mojkovca, Bijelog Polja. Ako imaš više podataka o Pejovićima dobro bi mi došlo da saznam o svojim rođacima. Slava takođe Đurđev dan! Hvala unapred! Svako dobro! Srdačan pozdrav!

 8. Alija

  Dali iko zna okle su Pejovici iz Miljkovca?