Порекло презимена Росић

3. фебруар 2012.

коментара: 23

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Зоран Росић

    И ја имам неке податке, које је прикупио мој стриц Раде Росић, да смо из села Жари, код Мојковца пореклом и да славимо св Луку. Ја сам се дописивао са Петром Загорским Ашкрабом и он у поруци тврди: „Драги ЗЕМЉАЧЕ Зоране Росићу,
    МИЛО ми је што желиш знати своју и нашу србску старину.

    Опрости што мало касним са јављањем, десетине људи пита свакодневно, а доста их и сваконоћно из читава бијела свијета.

    Да не дуљимо и не шиљимо! Рекох ЗЕМЉАЧЕ, јер су Твоји ПРЕДЦИ иза 1396 е године одселили из мога села Јелашца (Калиновик) на Зеленгори, те ПРОШЛИ КРОЗ ВИШЕ МЈЕСТА И ВИШЕ ПРЕЗИМЕНА, А ПРЕДХОДНО ЈЕ БИЛО ДУЛОВИЋ. ДУЛОВИЋЕ И ПРЕДХОДНИКЕ САМ КАЖЕВО. У мојој књиги о презименима СРБИЈА (ИЛИ ЗАГОРЈЕ. СТАРА СРБСКА ПРЕЗИМЕНА, СЕОБЕ…).
    У овој књиги сам објаснио и шта значи име ЗОРАН. Нијесам до данас срео некога коме је име Зоран а да је знао шта то значи, сем ко је прочитао код мене.

    ЈАКО СУ ВАЖНЕ МОЈЕ КЊИГЕ О СВИМ ТЕМАМА ЖИВОТА И СВИЈЕТА, А УТВРЂЕНО НА ОСНОВУ ДУГОГОДИШЊИХ И ВИШЕПАСОВНИХ ИСТРАЖИВАЊА ПРЕЗИМЕНА СРБАЉА УСВЕ ТРИ ВЈЕРЕ.“ То је мој допринос овоме, ако ишта ново сазнам јављам…

  2. Jović Jovica

    Po priči Jovići iz sela Vrbice, zaseok Seline, kod Livna, potiču sa Cetinja. Ne znam ime sela, al su se tad prezivali Rosić.
    Sa Cetinja su došli u Ploče (Dalmacija) gde se moj čukundeda i rodio. Promenili su prezime u Jović, i naseljavaju se u Seline. Jovići slave sv. Jovana kao slavu koju su slavili dok su se prezivali Rosić.