Порекло презимена Росић

3. фебруара 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

 1. Фамилије-презимена Росић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Росић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Беомужевић
  -Вртиглав
  -Грабовица
  -Забрдица
  -Козличић
  -Котешица
  -Доњи Лајковац
  -Попучке
  -Рађево Село

  • Злаја

   Ми Росићи из Котешице имамо усмено преадње да смо са тромеђе тј. близине Пљеваља. Ми Славимо Лазареву Суботу и ако није изворно Крсна Слава Росића Лазарева Субота. Међутим наш рођак а Српски Патријарх Варна Росић је устоличен за Патријарха за Врбицу 1930 године на Врбицу, вероватно од тада Славимо у част нашег рођака Врбицу и временом смо је преузели као основну Славу.

 2. Породична презимена у Качеру, Росић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

  Остале податке породица Росић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Гукоши
  -Липље
  -Манојловци

 3. Бранко Тодоровић

  Росићи су некада били велики род у селу Отишић у Далмацији. После Другог светског рата пописано их је 8 кућа и 34 особе.

  У Челебићима у Ливањском пољу спомињу се такође и вероватно су један род.

  Крсна слава им је Јовандан.

  • Nela Rosic

   Moji Rosici su poreklom iz sela Otisic (Dalmacija) i krsna slava nam je Sveti Jovan. Ziveli su Bosanskom Grahovu tokom drugog svetskog rata i posle su iseljeni u Vojvodinu.

   • Petar Rosic

    Moj deda Mirko Rosic se takođe doselio iz Otis ica između dva rata kao dečak. Odrastao i školovao se u Beogradu i kao vrstan tekstilni stručnjak doselio u tadašnji Srpski Manchester Leskovac gde i danas živimo i slavimo sv.Jovana

 4. milorad rosic

  Rosica ima u Livnu, tacnije u selima Livanjaskog polja, Sajkovic,Kazanci, Celebic i tri domacinstva u selu Vrbica. Rosici iz Livanjskog polja su doselili iz Dalmacije tacnije iz sela Otisic, a po predanju starijih svi Rosici su porjeklom iz Crne Gore odakle su bijezali kad su Turci dosli na Balkan, prvo u Dalmaciju a posle u Bosnu.

 5. Mиле

  Росића има и у околини Аранђеловца у Шумадији. Фамилија са Радовићима. Досељени су из околине Бијелог поља. Крсна слава је Св. Лука.

 6. Војислав Ананић

  РОСИЋ (п.к). Росићи (п) су из Дврснице (Попово). Огранак су Ђордана из истог села. Славе Ђурђевдан. За вријеме куге, Никола, дјед Трипка Росића (рођен 1896), био је избјегао и живио неко вријеме код Стоца (84:166). Росићи (к) су настањени у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 7. Dusica Rosic

  Zdravo Nela, moji su iz Donjih Kazanaca kod B.Grahova
  Kako mogu da stupim u kontakt sa Vama. Hvala

 8. Rosići, selo Manojlovci, kod Jarmenovca ispod Rudnika, poreklo.