Порекло презимена Томић

3. фебруар 2012.

коментара: 137

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Томић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Лоњин, Љубовија, Србија / огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: СФР Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: R1b општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОМИЋИ

(живе у Тимару и Боровцу)

Кад је ријеч о Србљановићима, речено је да су се разгранали на Томиће и Савиће, од којих су се врло давно одвојили Струњаши. Огранци Србљановића су још Сарићи, Поповићи, Раонићи и Богисављевићи. Све оно што је речено о Србљановићима, односи се и на Томиће, који представљају стуб овог старог братства у Дробњаку, а оно је, према предању, живјело на овим просторима прије Косова, тако да су према томе Томићи учествовали и у Косовској бици.

Негдје око 1732. године владала је у Дробњаку тешка болест куга, од које је помрло много становништва, па је и братство Томић било тако рећи уништено, осим једног старца који се звао Тома. Њега племеници наговоре да се ожени и он доби два сина: Голуба и једнога којему се не зна име, али се зна да је имао три сина: Спасоја, Сима и Обрена, од којих су сви данашњи Томићи у Тимару и Боровцу. Дијеле се, на уже, на пет огранака. Од Голуба је огранак Рамовићи, од којих је био најпознатији Раде официр. Погинуо је на Вележу 1876. године. Са њим су погинули још Новица и Радоња-Зеко. Од Сима потичу Мињевићи, који живе у Љешници код Бијелог Поља и Мојковцу. Томићи живе у Рјечинама код Колашина, а по неким сазнањима Шекуларци у Шекулару код Берана, који узеше презиме по мјесту насељења. Од Спасоја је огранак Филиповићи, од којих више нико не живи у Тимару, већ су се одселили у Никшић и Бачко Добро Поље у Војводини. Од њих су били познати Крсто и Спасоје. Од Крста је остала само једна кћерка, удата у Влаховиће, а њен је син академик Петар Влаховић. Спасоје је био изузетно храбар. У једној свађи убио је неке Чуровиће из Тушиње, због чега је био осуђен. Послије издржане казне њега Чуровићи убише из освете. Познати су били Филип, Милован и Млађен. Филипови потомци су колонизирани у Војводину-Бачко Добро Поље. Млађен је био један од најугледнијих Томића, живио је у Никшићу, гдје се бавио трговином. Имао је четири сина, од којих нико не живи у Тимару.

Од Обрена су Тојовићи и Синђићи на уже. Из огранка Синђић зна се за Радоњу који је погинуо у Сировцу у борби са Турцима 1840. године. Радоња је имао сина Обрена, а Обрен Новицу и Радоњу-Зека. Обојица су били познати јунаци који су погинули на Вележу заједно са рођаком Радом. Њима је подигнут споменж на Гребљу код Невесиња. Од Новице су остала три сина: Обрен-Мидо, десетар у Тимарској чети, који је заједно са рођаком Неђељком погинуо на Мојковцу 1916. године, а остала су му два сина Васо и Милисав. Васо је био истакнути братственик и племеник, учесник Острошке скупштине и НОР-а од првих усганичких дана. Када је умирао, рече: „Жао ми је што морам да умрем у кревету, а не негдје на бојишту гдје су ми стари умирали“. Милисав Мидов је био капетан бивше Југословенске војске, а умро је послије рата. Други Новичин син Миливоје, официр Црногорске војске, био је командир Тимарске чете у Ускочком баталлну, којом је командовао у балканским и Првом свјетском рату. Истакао се храброшћу коју је показао у борбама на Гласинцу и Мојковцу и због тога је одликован Златном медаљом за ревност, Даниловим крстом петог степена и сребрном Медаљом краља Александра. Учесник је 13-јулског устанка и Пљеваљске битке у којој је био командир чете. Трећи Новичин син Јојо имао је сина Миљана, геометра, који је живио у Никшићу.

Радоња-Зеко Обренов је имао сина Пурка, а Пурко Лазара и Алексу. Лазар је са оцем Пурком погинуо на Скадру, а Алекса као учесник Мојковачке битке рањен на Божић 1916. године.

Међу Томовићима треба истаћи официра Стојана, угледног домаћина и братственика. Многи његови потомци су изгинули у ратовима у којима су учествовали. Од њих се велики дио одселио у разна мјеста широм земље. Неколицина Томића су рањена у Мојковачкој бици у којој су се истакли својом храброшћу: Радосав, Митар, Божо, Микаило, Алекса и Јевто.

У НОР-у 1941-1945. године ово братство је дало велики број бораца и старјешина који су ратовали на многим бојиштима широм наше земље и остављали своје животе у борбама против непријатеља. Арсеније Владимиров, Милан Миланов и Нико Мрдов су погинули на Пљевљима 1941, Грујица на Ливну 1942, Војислав у Морачи 1943, Вуко на Сињајевини 1943, Иво на (Иванграду) Беранама 1944, Јелена на Бијелом Пољу 1944. године.

Томићи су се исељавали још од давних времена у разне крајеве. Има их на планини Јелици код Чачка, гдје су дошли почетком 19. вијека. Росићи и Томићи код Рогатице потичу од Томића из Тимара, а они у Горњој Шаторњи и Витковцу код Краљева, као и они у Бајиној Башти воде поријекло од ових Томића.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

______________

ТОМИЋИ у селу Бабинама код Пријепоља, Јабланици, одакле су прешли на Косово у околину Приштине, даље у селу Сибници и Новој Вароши, који су касније прешли у село Мочиоце код Ивањице и у Крагујевац, гдје су неки од њих промијенили презиме у Давидовић – поријеклом су од Томића са Превиша. И Томићи по Херцеговини и на Гласинцу поријеклом су са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. Фамилије-презимена Томић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Горње Јарушице
    -Ливаде (Аџинци)
    -Лапово
    -Марчић
    -Нови Аџибеговац-Ново Село
    -Велики Крчмар
    -Мали Крчмар
    -Нови Аџибеговац-Ново Село (Цигани-Роми)

  2. Његош

    Моја породица је из Мркоњић Града. Има нас много који се презивамо Томић, али славимо резличите славе. Моја породица нпр. слави светог Пантелејмона. Ваљда само поријеклом из Далмације. Наш чукундјед је наводно дошао из околине Санског Моста на подручје тадашњег Варцар Вакуфа (данас Мркоњић Град).

  3. дејан томић

    ја сам дејан томић из новог сада,мој отац миломир је дошао у нови сад 1967 године,иначе је из источне босне из рудог,околина вишеграда интересује ме дали неко зна одакле томићи у том делу босне

    • Suzana

      Cao Dejane,

      Tvoj post je jos iz 2015. pa se nadam da si saznao nesto o tvom poreklu.
      Moj otac Milovan je rodjen 1949. u Bovanu (kao i njegova druga dva brata, Milinko i Stanko. Deda mi se zvao Savo a pradeda Milan. Za prethodne nisam sigurna, a volela bih vise da saznam s obzirom da zivim daleko. Inace slavimo Svetog Nikolu.

      Pozdrav svima

  4. andjelko tomic

    Ja sam Tomic iz sarajevskog polja i slavim Svetog Jovana Krstitelja 20.januar prema mojim saznanjima pradjed Todor se iz opstine Visoko-BiH doselio u Rakovicu-opstina Ilidza BiH a djed Milan preselio u Garovce opstina Hadzici BiH gdje sam i ja zivjeo do marta 1996g. Koliko sam ranije uspio da saznam porijeklom smo od sela Timar kod Savnika CG odakle su navodno 3 ili 4 brata odselila i preko hercegovine,potom romanije-Sokolac sirili se u Sarajevo i Visoko.Na ovom podrucju znam da na Sokocu ,potom Tomici iz Visokog i Tomici sa Ilidze slave Svetog Jovana Krstitelja a ima i Tomica oko Trnova i Trebevica te slave Djurdjevdan i Svetog Nikolu. Volio bih da mi se sa komentarom i odgovorom javi neko od Tomica iz Visokog. Bratski pozdrav svim Tomicima odakle god da su i koju god slavu da slave

  5. Saša Tomić

    Ja sam Tomić iz sela Veluća kod Trstenika, u kome je i manastir Veluće! Znam da je moj čukundeda Miladin došao iz Starog TRSTENIK, na miraz kod moje čukunbabe/ neznam joj ime/.Čukunbaba je imala brak pre Miladina i sina Radivoja iz tog braka. Radivoje je kao dečak poveden u povlačenje preko ALBANIJE u prvom sv. ratu, uspeo je da izadje na obalu mora, gde je i umro od gladi i iznurenosti.U pesku ga je sahranio čovek iz Ridjevstice.Miladin je sa čukunbabom imao 2 sina -Milovan i Zivko,a Zivko je moj pradeda. Milovan je bio ozenjen sa Stojnom. Zivko je imao 2 sina i 2 ćerke ; RADOVAN, RANKA, RADOMIR I JOVANKA, koja je umrla mlada. Moj pradeda Zivko u 1 sv. ratu nije učestvovao jer je imao 13.god. u drugom nije učestvovao i umro je 1943.Moj deda RADOVAN je mobilisan u četnicima par meseci pred kraj rata i to je sve.Radomir je imao 12.god u 2 sv. ratu i nije učesnik, ali je za 2 meseca izbego Sremski front. Radomir je imao dva sina Djordjeta i Dragana! Djordje ima Ivana i Lazara, a Dragan, Maju i Miloša! Moj Deda Radovan je imo dva sina i tri ćerke. Al su stariji sin i ćerka umrli ko bebe za vreme drugog svetskog rata. Ostali su mu ćerke Radunka, Radmila i moj otac Zivko, koji ima mene Sašu i mog mladjeg brata Radovana. A ja imam još sina Marka i ćerku Laru! Inače slavimo svi SV. Stefana 09.01! To mi je ispričala tetka!
    Iz nekih ranijih traganja sam pročito da su Tomići ziveli na Kosovu gde je neki Tomić ubio nekog bega Turčina i moro odatle bezat u Crnu Goru! A odatle se Tomići raširili dalje za Srbiju, Bosnu i Hrvatsku!
    Zanimalo bi me ako bi Admini ili neko drugi ovo mogo nekako potvrdit ili dodat još neke informacije za Tomiće iz Veluća i Starog Trstenika! A mozda i za ovu priču oko ubijanje Turskog Bega i bezanje u CG!

  6. ivana

    postovanje mi smo tomici iz kumodraza ovde smo vec 250 godina inace smo iz like po starom prezimenu davidovic interesujeme iz kog smo plemena nesto detaljnije inace zvali su nas ovde u kumodrazu morski cigani a mi nismo cigani

  7. dragoljub tomic

    Pozdravljam sve Tomice,
    ja sam Dragoljub, rodjen u Backoj Palanci gde su moji doseljeni u “osmoj ofanzivi” iz Drvara (Bastasi, Jandrin pod). Moj otac Rade je tu i rodjen kao i njegov otac, a moj deda Pero. Pero (zvali ga Perojica) rodjen je 1888. i imao je samo dve sestre Ljubicu i Djuju. Njegov otac Stevan (moj pradeda, zvali ga Ćevojica) imao je dva brata koji su odselili u Ljevča polje, a o kojima ne znam nista vise. I na kraju, dokle doseze moje saznanje, ime Stevanovog oca, a moga cukundede je Ilija.
    Znam i to da na Jandrina podu-Bastasima ima jos nekoliko kuca Tomica, ali nismo u rodu. Mi, inace, slavimo sv. Jovana (20. januara). Zeleo bih da znam vise o poreklu nase loze Tomica.
    Hvala

  8. МИЛЕ ТОМИЋ

    Зовем се Миле Томић, рођен сам у Румунији, село РАДИМЊА, жупанија Караш-Северин, живим и радим у Букурешту од 1958, сада као редовни проф. унив. др и научни саветник Румунске академије наука. Моје се родно село налази преко Дунава од Великог Градишта. Тамо проводим летње месеце, ређе Божић, а скоро увек и Ускрс, са својом продицом, супругом, децом и унуцима. У Букурешту има још 6 породица Томић (према телефонском именику) али не говоре српски нити се сматрају Србима. Аутор сам или коаутор 35 књига од којих 8 је објављено у Србији. Последња; ЈЕДАН ЧОВЕК, ЈЕДАН ЖИВОТ, аутобиографски записи, зацршена је, има 609. страница А5, писана је српским ћирилицом. Нажалост немам издавача у Србији који да је објави са или без ауторског хонорара. Ту доносим мој, али и живот свих Срба у Румунији током последњих 80 година. Kо жели може ми се јавити преко Е-поште: [email protected]

    • Postovani Tomicu,

      Procitao sam Vas tekst, veoma sam se obradovao sadrzajem.

      Voleo bih vise da saznam o Vasem radu, autobiografskih zapisa, ako imate vremena za dopisivanje.

      Pozdrav

      Vojislav M. Tomic

    • ЖЕЉКО ТОМИЋ МИЉЕВИЋИ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

      Мени је интересантно да постоји много презимена ТОМИЋ готово у сваком мјесту Републике Српске и Србије и што је још занимљиво највећи дио презимена Томић славе различите славе , али чини ми се према претходним текстовима највише их слави Ђурђевдан. Ја такође славим Ђурђевдан.Интересантна је прича о Томићима из Мркоњић Града.

  9. Tomic D.

    Interesuje me da li netko zna, odakle potiču Tomići iz Mrkonjić Grada (Bosna) i okoline, u samome Mrkonjiću imamo jedno naselje koje se zove Tomići u kojem žive možete i predpostaviti… Tomići. Dok sa druge strane 16km od Mrkonjića imamo selo Gornji Graci koji takođe imaju Tomiće, ono što je ovdje interesantno jeste da na takoj maloj udaljenosti žive 2 grupe stanovništva istoga prezimena ali niko nije u rodu jedno sa drugim. Ja sam rodom iz sela Gornji Graci pa se sjećam da mi je did nekada davno pričao da su Tomići iz G.G. došli iz Drvara, pa me interesuje zna li netko bilo šta o ovome prezimenu na područiju Mrkonjića.