Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Familije-prezimena Tomić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

    -Gornje Jarušice
    -Livade (Adžinci)
    -Lapovo
    -Marčić
    -Novi Adžibegovac-Novo Selo
    -Veliki Krčmar
    -Mali Krčmar
    -Novi Adžibegovac-Novo Selo (Cigani-Romi)

  2. Njegoš

    Moja porodica je iz Mrkonjić Grada. Ima nas mnogo koji se prezivamo Tomić, ali slavimo rezličite slave. Moja porodica npr. slavi svetog Pantelejmona. Valjda samo porijeklom iz Dalmacije. Naš čukundjed je navodno došao iz okoline Sanskog Mosta na područje tadašnjeg Varcar Vakufa (danas Mrkonjić Grad).

  3. dejan tomić

    ja sam dejan tomić iz novog sada,moj otac milomir je došao u novi sad 1967 godine,inače je iz istočne bosne iz rudog,okolina višegrada interesuje me dali neko zna odakle tomići u tom delu bosne

    • Suzana

      Cao Dejane,

      Tvoj post je jos iz 2015. pa se nadam da si saznao nesto o tvom poreklu.
      Moj otac Milovan je rodjen 1949. u Bovanu (kao i njegova druga dva brata, Milinko i Stanko. Deda mi se zvao Savo a pradeda Milan. Za prethodne nisam sigurna, a volela bih vise da saznam s obzirom da zivim daleko. Inace slavimo Svetog Nikolu.

      Pozdrav svima

  4. andjelko tomic

    Ja sam Tomic iz sarajevskog polja i slavim Svetog Jovana Krstitelja 20.januar prema mojim saznanjima pradjed Todor se iz opstine Visoko-BiH doselio u Rakovicu-opstina Ilidza BiH a djed Milan preselio u Garovce opstina Hadzici BiH gdje sam i ja zivjeo do marta 1996g. Koliko sam ranije uspio da saznam porijeklom smo od sela Timar kod Savnika CG odakle su navodno 3 ili 4 brata odselila i preko hercegovine,potom romanije-Sokolac sirili se u Sarajevo i Visoko.Na ovom podrucju znam da na Sokocu ,potom Tomici iz Visokog i Tomici sa Ilidze slave Svetog Jovana Krstitelja a ima i Tomica oko Trnova i Trebevica te slave Djurdjevdan i Svetog Nikolu. Volio bih da mi se sa komentarom i odgovorom javi neko od Tomica iz Visokog. Bratski pozdrav svim Tomicima odakle god da su i koju god slavu da slave

  5. Saša Tomić

    Ja sam Tomić iz sela Veluća kod Trstenika, u kome je i manastir Veluće! Znam da je moj čukundeda Miladin došao iz Starog TRSTENIK, na miraz kod moje čukunbabe/ neznam joj ime/.Čukunbaba je imala brak pre Miladina i sina Radivoja iz tog braka. Radivoje je kao dečak poveden u povlačenje preko ALBANIJE u prvom sv. ratu, uspeo je da izadje na obalu mora, gde je i umro od gladi i iznurenosti.U pesku ga je sahranio čovek iz Ridjevstice.Miladin je sa čukunbabom imao 2 sina -Milovan i Zivko,a Zivko je moj pradeda. Milovan je bio ozenjen sa Stojnom. Zivko je imao 2 sina i 2 ćerke ; RADOVAN, RANKA, RADOMIR I JOVANKA, koja je umrla mlada. Moj pradeda Zivko u 1 sv. ratu nije učestvovao jer je imao 13.god. u drugom nije učestvovao i umro je 1943.Moj deda RADOVAN je mobilisan u četnicima par meseci pred kraj rata i to je sve.Radomir je imao 12.god u 2 sv. ratu i nije učesnik, ali je za 2 meseca izbego Sremski front. Radomir je imao dva sina Djordjeta i Dragana! Djordje ima Ivana i Lazara, a Dragan, Maju i Miloša! Moj Deda Radovan je imo dva sina i tri ćerke. Al su stariji sin i ćerka umrli ko bebe za vreme drugog svetskog rata. Ostali su mu ćerke Radunka, Radmila i moj otac Zivko, koji ima mene Sašu i mog mladjeg brata Radovana. A ja imam još sina Marka i ćerku Laru! Inače slavimo svi SV. Stefana 09.01! To mi je ispričala tetka!
    Iz nekih ranijih traganja sam pročito da su Tomići ziveli na Kosovu gde je neki Tomić ubio nekog bega Turčina i moro odatle bezat u Crnu Goru! A odatle se Tomići raširili dalje za Srbiju, Bosnu i Hrvatsku!
    Zanimalo bi me ako bi Admini ili neko drugi ovo mogo nekako potvrdit ili dodat još neke informacije za Tomiće iz Veluća i Starog Trstenika! A mozda i za ovu priču oko ubijanje Turskog Bega i bezanje u CG!

  6. ivana

    postovanje mi smo tomici iz kumodraza ovde smo vec 250 godina inace smo iz like po starom prezimenu davidovic interesujeme iz kog smo plemena nesto detaljnije inace zvali su nas ovde u kumodrazu morski cigani a mi nismo cigani

  7. ivana

    kumodraz u beogradu

  8. dragoljub tomic

    Pozdravljam sve Tomice,
    ja sam Dragoljub, rodjen u Backoj Palanci gde su moji doseljeni u “osmoj ofanzivi” iz Drvara (Bastasi, Jandrin pod). Moj otac Rade je tu i rodjen kao i njegov otac, a moj deda Pero. Pero (zvali ga Perojica) rodjen je 1888. i imao je samo dve sestre Ljubicu i Djuju. Njegov otac Stevan (moj pradeda, zvali ga Ćevojica) imao je dva brata koji su odselili u Ljevča polje, a o kojima ne znam nista vise. I na kraju, dokle doseze moje saznanje, ime Stevanovog oca, a moga cukundede je Ilija.
    Znam i to da na Jandrina podu-Bastasima ima jos nekoliko kuca Tomica, ali nismo u rodu. Mi, inace, slavimo sv. Jovana (20. januara). Zeleo bih da znam vise o poreklu nase loze Tomica.
    Hvala

  9. MILE TOMIĆ

    Zovem se Mile Tomić, rođen sam u Rumuniji, selo RADIMNJA, županija Karaš-Severin, živim i radim u Bukureštu od 1958, sada kao redovni prof. univ. dr i naučni savetnik Rumunske akademije nauka. Moje se rodno selo nalazi preko Dunava od Velikog Gradišta. Tamo provodim letnje mesece, ređe Božić, a skoro uvek i Uskrs, sa svojom prodicom, suprugom, decom i unucima. U Bukureštu ima još 6 porodica Tomić (prema telefonskom imeniku) ali ne govore srpski niti se smatraju Srbima. Autor sam ili koautor 35 knjiga od kojih 8 je objavljeno u Srbiji. Poslednja; JEDAN ČOVEK, JEDAN ŽIVOT, autobiografski zapisi, zacršena je, ima 609. stranica A5, pisana je srpskim ćirilicom. Nažalost nemam izdavača u Srbiji koji da je objavi sa ili bez autorskog honorara. Tu donosim moj, ali i život svih Srba u Rumuniji tokom poslednjih 80 godina. Ko želi može mi se javiti preko E-pošte: [email protected]

    • Postovani Tomicu,

      Procitao sam Vas tekst, veoma sam se obradovao sadrzajem.

      Voleo bih vise da saznam o Vasem radu, autobiografskih zapisa, ako imate vremena za dopisivanje.

      Pozdrav

      Vojislav M. Tomic

    • ŽELJKO TOMIĆ MILJEVIĆI ISTOČNO SARAJEVO

      Meni je interesantno da postoji mnogo prezimena TOMIĆ gotovo u svakom mjestu Republike Srpske i Srbije i što je još zanimljivo najveći dio prezimena Tomić slave različite slave , ali čini mi se prema prethodnim tekstovima najviše ih slavi Đurđevdan. Ja takođe slavim Đurđevdan.Interesantna je priča o Tomićima iz Mrkonjić Grada.

  10. Tomic D.

    Interesuje me da li netko zna, odakle potiču Tomići iz Mrkonjić Grada (Bosna) i okoline, u samome Mrkonjiću imamo jedno naselje koje se zove Tomići u kojem žive možete i predpostaviti… Tomići. Dok sa druge strane 16km od Mrkonjića imamo selo Gornji Graci koji takođe imaju Tomiće, ono što je ovdje interesantno jeste da na takoj maloj udaljenosti žive 2 grupe stanovništva istoga prezimena ali niko nije u rodu jedno sa drugim. Ja sam rodom iz sela Gornji Graci pa se sjećam da mi je did nekada davno pričao da su Tomići iz G.G. došli iz Drvara, pa me interesuje zna li netko bilo šta o ovome prezimenu na područiju Mrkonjića.