Порекло презимена Томић

3. фебруар 2012.

коментара: 137

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Томић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Лоњин, Љубовија, Србија / огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: СФР Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: R1b општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОМИЋИ

(живе у Тимару и Боровцу)

Кад је ријеч о Србљановићима, речено је да су се разгранали на Томиће и Савиће, од којих су се врло давно одвојили Струњаши. Огранци Србљановића су још Сарићи, Поповићи, Раонићи и Богисављевићи. Све оно што је речено о Србљановићима, односи се и на Томиће, који представљају стуб овог старог братства у Дробњаку, а оно је, према предању, живјело на овим просторима прије Косова, тако да су према томе Томићи учествовали и у Косовској бици.

Негдје око 1732. године владала је у Дробњаку тешка болест куга, од које је помрло много становништва, па је и братство Томић било тако рећи уништено, осим једног старца који се звао Тома. Њега племеници наговоре да се ожени и он доби два сина: Голуба и једнога којему се не зна име, али се зна да је имао три сина: Спасоја, Сима и Обрена, од којих су сви данашњи Томићи у Тимару и Боровцу. Дијеле се, на уже, на пет огранака. Од Голуба је огранак Рамовићи, од којих је био најпознатији Раде официр. Погинуо је на Вележу 1876. године. Са њим су погинули још Новица и Радоња-Зеко. Од Сима потичу Мињевићи, који живе у Љешници код Бијелог Поља и Мојковцу. Томићи живе у Рјечинама код Колашина, а по неким сазнањима Шекуларци у Шекулару код Берана, који узеше презиме по мјесту насељења. Од Спасоја је огранак Филиповићи, од којих више нико не живи у Тимару, већ су се одселили у Никшић и Бачко Добро Поље у Војводини. Од њих су били познати Крсто и Спасоје. Од Крста је остала само једна кћерка, удата у Влаховиће, а њен је син академик Петар Влаховић. Спасоје је био изузетно храбар. У једној свађи убио је неке Чуровиће из Тушиње, због чега је био осуђен. Послије издржане казне њега Чуровићи убише из освете. Познати су били Филип, Милован и Млађен. Филипови потомци су колонизирани у Војводину-Бачко Добро Поље. Млађен је био један од најугледнијих Томића, живио је у Никшићу, гдје се бавио трговином. Имао је четири сина, од којих нико не живи у Тимару.

Од Обрена су Тојовићи и Синђићи на уже. Из огранка Синђић зна се за Радоњу који је погинуо у Сировцу у борби са Турцима 1840. године. Радоња је имао сина Обрена, а Обрен Новицу и Радоњу-Зека. Обојица су били познати јунаци који су погинули на Вележу заједно са рођаком Радом. Њима је подигнут споменж на Гребљу код Невесиња. Од Новице су остала три сина: Обрен-Мидо, десетар у Тимарској чети, који је заједно са рођаком Неђељком погинуо на Мојковцу 1916. године, а остала су му два сина Васо и Милисав. Васо је био истакнути братственик и племеник, учесник Острошке скупштине и НОР-а од првих усганичких дана. Када је умирао, рече: „Жао ми је што морам да умрем у кревету, а не негдје на бојишту гдје су ми стари умирали“. Милисав Мидов је био капетан бивше Југословенске војске, а умро је послије рата. Други Новичин син Миливоје, официр Црногорске војске, био је командир Тимарске чете у Ускочком баталлну, којом је командовао у балканским и Првом свјетском рату. Истакао се храброшћу коју је показао у борбама на Гласинцу и Мојковцу и због тога је одликован Златном медаљом за ревност, Даниловим крстом петог степена и сребрном Медаљом краља Александра. Учесник је 13-јулског устанка и Пљеваљске битке у којој је био командир чете. Трећи Новичин син Јојо имао је сина Миљана, геометра, који је живио у Никшићу.

Радоња-Зеко Обренов је имао сина Пурка, а Пурко Лазара и Алексу. Лазар је са оцем Пурком погинуо на Скадру, а Алекса као учесник Мојковачке битке рањен на Божић 1916. године.

Међу Томовићима треба истаћи официра Стојана, угледног домаћина и братственика. Многи његови потомци су изгинули у ратовима у којима су учествовали. Од њих се велики дио одселио у разна мјеста широм земље. Неколицина Томића су рањена у Мојковачкој бици у којој су се истакли својом храброшћу: Радосав, Митар, Божо, Микаило, Алекса и Јевто.

У НОР-у 1941-1945. године ово братство је дало велики број бораца и старјешина који су ратовали на многим бојиштима широм наше земље и остављали своје животе у борбама против непријатеља. Арсеније Владимиров, Милан Миланов и Нико Мрдов су погинули на Пљевљима 1941, Грујица на Ливну 1942, Војислав у Морачи 1943, Вуко на Сињајевини 1943, Иво на (Иванграду) Беранама 1944, Јелена на Бијелом Пољу 1944. године.

Томићи су се исељавали још од давних времена у разне крајеве. Има их на планини Јелици код Чачка, гдје су дошли почетком 19. вијека. Росићи и Томићи код Рогатице потичу од Томића из Тимара, а они у Горњој Шаторњи и Витковцу код Краљева, као и они у Бајиној Башти воде поријекло од ових Томића.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

______________

ТОМИЋИ у селу Бабинама код Пријепоља, Јабланици, одакле су прешли на Косово у околину Приштине, даље у селу Сибници и Новој Вароши, који су касније прешли у село Мочиоце код Ивањице и у Крагујевац, гдје су неки од њих промијенили презиме у Давидовић – поријеклом су од Томића са Превиша. И Томићи по Херцеговини и на Гласинцу поријеклом су са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. Pozdraav za sve Tomice ma gde bili i pitam se zar je moguce od svih ovih pitanja da nigde ni u jednom komeetaru nisam nasla tj procitala da neko Slavi Lazarevu Subotu tj Lazarevdan sto znaci tu neemam krvno srostvo 😀

  2. Ђуро

    Ја сам Томић који слави Јовањдан,родом сам са Кордуна,место Крњак.Има још Томића на другим местима на Кордуну,мислим да углавном славе Јовањдан.Ови Томићи из Лике су ми географски најближи,али они сви славе Ђурђевдан.Ако неко нешто зна о Томићима на Кордуну,одакле су дошли тамо,и одакле им је порекло,волео би да знам нешто о томе.Поздрав за Томиће!

    • Lazar Tomić

      Pozdrav. Moje porijeklo je iz Bosanske Krajine, mjesto DRVAR, selo BASTASI. Krsna slava JOVANJDAN.
      Informacije o porjeklu koje ja imam kazuju da smo potekli od BABIĆA iz MOKROG POLJA kod KNINA. Pozdrav

      • Bojana Andrić

        Pozdrav Lazare, moj deda je Krsto Tomić, rođen je 18.01.1926.godište od oca Nikole Tomića i majke Doje ( rođene Šobota), iz opštine Drvar a mesta Bastasi, krsna slava mu je Sv. Jovan. Od 1928.godine sele se u Vučitrn, opština Nedakovac, selo Svračak. Deda je živ i zdrav i ovim putem, preko mene, pozdravlja sve Tomiće.

  3. Milica

    Pozdrav svima.
    Djuro, moji Tomic i su sa Banije, između Gline i Petrinje. Tu su ziveli nekih 200-300 godina, a navodno su doseljeni iz C. Gore ili Hercegovacke C. Gore.
    Takođe je slava Sv. Jovan. Ono malo sto ih je bilo preostalo prebeglo je za vreme Oluje u Vojvodinu, Indjija i Stara Pazova.
    Milica

    • Ђуро

      Хвала Милице,са закашњењем!Вероватно су Томићи са Кордуна и Баније у некој вези.И најближе су географски и славе исту славу.Ја не верујем да су директно дошли из Херцеговачке Црне горе или Црне Горе,али могуће да им је порекло одатле.Вероватно су сви или већи део дошли из Босне,по позиву да буду граничари.Код мене их још има на Кордуну,али углавном стари и мали број.Поздрав!

    • Darko T.

      Isto tako i kod mene CG i Hercegovina do Banja Luke, a vjerovatno i do Korduna!

  4. Časlav

    Moj čukundeda Mitar je negde u podrinjskoj Loznici ubio turčina i pobegao u Valjevo.Pradeda mi se zvao Rajko i radio kao poštar(nosio konjem poštu između Valjeva i Loznice između dva rata ).Deda mi se zvao Milan,bio obućar,umro od tuberkuloze 1934.Otac Dragan,bio radiolog,umro 1995.Ja sam 1958 godište,imam tri sina i troje unučadi,tako da se loza nastavlja…Moji Tomići slave Mitrovdan..Interesuje me koji Tomići takođe slave Svetog Dimitrija i odakle su..

  5. Goran Tomic

    Vidim da nemam nikakvih dodirnih tacaka sa ostalim Tomicima(zakljucih iz komentara).
    Okolina Kosovske Kamenice. Po dedinoj prici smo se prezivali Cvetkovic, pa smo od Cukun- cukun dede Tome dobili prezime Tomic. slavimo slavu sveti Vraci.Kada su turci otisli, naseljeni smo odnekud u mahale, ne znam ostale detalje…

  6. Владимир

    Колико видим, нема речи о Томићима у војводини , слава Петровдан, из Турије код Србобрана, црква је својевремено изгорела, па имам записе само од око 1780-90, Јаша Томић који нема везе са оним Јашом по коме се зове место.
    Ако има ико било какву информацију добро би дошло.

  7. Suzana

    Cao svima

    Moj otac Milovan kao i njegova braca Milinko i Stanko su rodjeni u Bovanu, opstina Rudo. Deda Savo je rodjen 1919., pretpostavljam tamo. Pradeda se zvao Milan. Za njega kao i za sve one koji su prethodili nisam sigurna gde su rodjeni i ziveli. Isto tako ne znam kako smo dospeli do istocne Bosne, i ako smo iz Crne Gore, kada i pod kojim okolnostima smo je napustili. Znam da se potom 2. Svetskog rata, dobar deo familije odselio u Vojvodinu i da je jedino moj deda Savo ostao na “dedovini”. Slavimo Sv.Nikolu 19.decembra.

    Ako neko moze da mi pomogne i/ili orijentise, preporuci neko citanje (knjigu, sajt), bila bih veoma zahvalna i srecna.

    Pozdrav naravno svim Tomicima (sirom sveta)

  8. Jovan

    Cao svima ,a najvise Tomicima Moji su se pre pedeset god doselili u Lazarevac sa kosova i metohije ,tacnije selo Popovljane opstina suva reka ,slavimo krsnu slavu SV.Pantelija .Ukolubarskom okrugu ima dosta porodica sa prezimenom Tomic ,pa me zanima da li vodimo isto poreklo i da li su nam isti koreni .Hvala

  9. Pozdrav svima.Moji su se sedamdesetih godine doselili sa Kosova u sumadiju konkretno Topolu.Slavimo svetog Dimitrija.Doselili su se iz Sela Priluzje opstina Vucitrn.U Priluzju zive srbi a selo ima par hiljada stanovnika.Zanima me odakle su Tomici dosli u selo Priluzje tj odakle vuku korene?

    • Moj deda je bio doktor u Vucitrnu(Svetislav Tomic) 60-tih godina proslog veka,mislim da je bio u kasarni i ziveo u njoj,inace smo iz pomoravlja selo Bagrdan slavimo Sv.Nikolu.U Bagrdan smo se doselili sa Kosova neznam ni kada ni iz kog mesta.Ako neko zna bio bih zahvalan.

  10. Dobar dan,jos jedan Tomic ja zivim u Despotovcu i krsna slava mi je Sv.Nikola inace porodica mi je iz pomoravlja selo Bagrdan,deda mi je mislim pricao da dolazimo sa Kosova i da smo veoma stara porodica inace brat,otac,deda,pradeda,cukundeda se zovu Svetislav i Milan pocev od mog brata Svetislava oca Mulana i tako unazad neznam dokle.Voleo bih da znam odakle smo tacno ako neko ima informacija bio bih vise nego zahvalan unapred,unapred hvala i veliki pozdrav svim rodjacima znanim i neznanim.