Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. Pozdraav za sve Tomice ma gde bili i pitam se zar je moguce od svih ovih pitanja da nigde ni u jednom komeetaru nisam nasla tj procitala da neko Slavi Lazarevu Subotu tj Lazarevdan sto znaci tu neemam krvno srostvo 😀

  2. Đuro

    Ja sam Tomić koji slavi Jovanjdan,rodom sam sa Korduna,mesto Krnjak.Ima još Tomića na drugim mestima na Kordunu,mislim da uglavnom slave Jovanjdan.Ovi Tomići iz Like su mi geografski najbliži,ali oni svi slave Đurđevdan.Ako neko nešto zna o Tomićima na Kordunu,odakle su došli tamo,i odakle im je poreklo,voleo bi da znam nešto o tome.Pozdrav za Tomiće!

    • Lazar Tomić

      Pozdrav. Moje porijeklo je iz Bosanske Krajine, mjesto DRVAR, selo BASTASI. Krsna slava JOVANJDAN.
      Informacije o porjeklu koje ja imam kazuju da smo potekli od BABIĆA iz MOKROG POLJA kod KNINA. Pozdrav

      • Bojana Andrić

        Pozdrav Lazare, moj deda je Krsto Tomić, rođen je 18.01.1926.godište od oca Nikole Tomića i majke Doje ( rođene Šobota), iz opštine Drvar a mesta Bastasi, krsna slava mu je Sv. Jovan. Od 1928.godine sele se u Vučitrn, opština Nedakovac, selo Svračak. Deda je živ i zdrav i ovim putem, preko mene, pozdravlja sve Tomiće.

  3. Milica

    Pozdrav svima.
    Djuro, moji Tomic i su sa Banije, između Gline i Petrinje. Tu su ziveli nekih 200-300 godina, a navodno su doseljeni iz C. Gore ili Hercegovacke C. Gore.
    Takođe je slava Sv. Jovan. Ono malo sto ih je bilo preostalo prebeglo je za vreme Oluje u Vojvodinu, Indjija i Stara Pazova.
    Milica

    • Đuro

      Hvala Milice,sa zakašnjenjem!Verovatno su Tomići sa Korduna i Banije u nekoj vezi.I najbliže su geografski i slave istu slavu.Ja ne verujem da su direktno došli iz Hercegovačke Crne gore ili Crne Gore,ali moguće da im je poreklo odatle.Verovatno su svi ili veći deo došli iz Bosne,po pozivu da budu graničari.Kod mene ih još ima na Kordunu,ali uglavnom stari i mali broj.Pozdrav!

    • Darko T.

      Isto tako i kod mene CG i Hercegovina do Banja Luke, a vjerovatno i do Korduna!

  4. Časlav

    Moj čukundeda Mitar je negde u podrinjskoj Loznici ubio turčina i pobegao u Valjevo.Pradeda mi se zvao Rajko i radio kao poštar(nosio konjem poštu između Valjeva i Loznice između dva rata ).Deda mi se zvao Milan,bio obućar,umro od tuberkuloze 1934.Otac Dragan,bio radiolog,umro 1995.Ja sam 1958 godište,imam tri sina i troje unučadi,tako da se loza nastavlja…Moji Tomići slave Mitrovdan..Interesuje me koji Tomići takođe slave Svetog Dimitrija i odakle su..

  5. Goran Tomic

    Vidim da nemam nikakvih dodirnih tacaka sa ostalim Tomicima(zakljucih iz komentara).
    Okolina Kosovske Kamenice. Po dedinoj prici smo se prezivali Cvetkovic, pa smo od Cukun- cukun dede Tome dobili prezime Tomic. slavimo slavu sveti Vraci.Kada su turci otisli, naseljeni smo odnekud u mahale, ne znam ostale detalje…

  6. Vladimir

    Koliko vidim, nema reči o Tomićima u vojvodini , slava Petrovdan, iz Turije kod Srbobrana, crkva je svojevremeno izgorela, pa imam zapise samo od oko 1780-90, Jaša Tomić koji nema veze sa onim Jašom po kome se zove mesto.
    Ako ima iko bilo kakvu informaciju dobro bi došlo.

  7. Suzana

    Cao svima

    Moj otac Milovan kao i njegova braca Milinko i Stanko su rodjeni u Bovanu, opstina Rudo. Deda Savo je rodjen 1919., pretpostavljam tamo. Pradeda se zvao Milan. Za njega kao i za sve one koji su prethodili nisam sigurna gde su rodjeni i ziveli. Isto tako ne znam kako smo dospeli do istocne Bosne, i ako smo iz Crne Gore, kada i pod kojim okolnostima smo je napustili. Znam da se potom 2. Svetskog rata, dobar deo familije odselio u Vojvodinu i da je jedino moj deda Savo ostao na “dedovini”. Slavimo Sv.Nikolu 19.decembra.

    Ako neko moze da mi pomogne i/ili orijentise, preporuci neko citanje (knjigu, sajt), bila bih veoma zahvalna i srecna.

    Pozdrav naravno svim Tomicima (sirom sveta)

  8. Jovan

    Cao svima ,a najvise Tomicima Moji su se pre pedeset god doselili u Lazarevac sa kosova i metohije ,tacnije selo Popovljane opstina suva reka ,slavimo krsnu slavu SV.Pantelija .Ukolubarskom okrugu ima dosta porodica sa prezimenom Tomic ,pa me zanima da li vodimo isto poreklo i da li su nam isti koreni .Hvala

  9. Pozdrav svima.Moji su se sedamdesetih godine doselili sa Kosova u sumadiju konkretno Topolu.Slavimo svetog Dimitrija.Doselili su se iz Sela Priluzje opstina Vucitrn.U Priluzju zive srbi a selo ima par hiljada stanovnika.Zanima me odakle su Tomici dosli u selo Priluzje tj odakle vuku korene?

    • Moj deda je bio doktor u Vucitrnu(Svetislav Tomic) 60-tih godina proslog veka,mislim da je bio u kasarni i ziveo u njoj,inace smo iz pomoravlja selo Bagrdan slavimo Sv.Nikolu.U Bagrdan smo se doselili sa Kosova neznam ni kada ni iz kog mesta.Ako neko zna bio bih zahvalan.

  10. Dobar dan,jos jedan Tomic ja zivim u Despotovcu i krsna slava mi je Sv.Nikola inace porodica mi je iz pomoravlja selo Bagrdan,deda mi je mislim pricao da dolazimo sa Kosova i da smo veoma stara porodica inace brat,otac,deda,pradeda,cukundeda se zovu Svetislav i Milan pocev od mog brata Svetislava oca Mulana i tako unazad neznam dokle.Voleo bih da znam odakle smo tacno ako neko ima informacija bio bih vise nego zahvalan unapred,unapred hvala i veliki pozdrav svim rodjacima znanim i neznanim.