Порекло презимена Томић

3. фебруар 2012.

коментара: 137

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТОМИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Томић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Лоњин, Љубовија, Србија / огранак Маринковића Азбуковачки Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: СФР Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Томић

Хаплогрупа: R1b општи кластер

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ТОМИЋИ

(живе у Тимару и Боровцу)

Кад је ријеч о Србљановићима, речено је да су се разгранали на Томиће и Савиће, од којих су се врло давно одвојили Струњаши. Огранци Србљановића су још Сарићи, Поповићи, Раонићи и Богисављевићи. Све оно што је речено о Србљановићима, односи се и на Томиће, који представљају стуб овог старог братства у Дробњаку, а оно је, према предању, живјело на овим просторима прије Косова, тако да су према томе Томићи учествовали и у Косовској бици.

Негдје око 1732. године владала је у Дробњаку тешка болест куга, од које је помрло много становништва, па је и братство Томић било тако рећи уништено, осим једног старца који се звао Тома. Њега племеници наговоре да се ожени и он доби два сина: Голуба и једнога којему се не зна име, али се зна да је имао три сина: Спасоја, Сима и Обрена, од којих су сви данашњи Томићи у Тимару и Боровцу. Дијеле се, на уже, на пет огранака. Од Голуба је огранак Рамовићи, од којих је био најпознатији Раде официр. Погинуо је на Вележу 1876. године. Са њим су погинули још Новица и Радоња-Зеко. Од Сима потичу Мињевићи, који живе у Љешници код Бијелог Поља и Мојковцу. Томићи живе у Рјечинама код Колашина, а по неким сазнањима Шекуларци у Шекулару код Берана, који узеше презиме по мјесту насељења. Од Спасоја је огранак Филиповићи, од којих више нико не живи у Тимару, већ су се одселили у Никшић и Бачко Добро Поље у Војводини. Од њих су били познати Крсто и Спасоје. Од Крста је остала само једна кћерка, удата у Влаховиће, а њен је син академик Петар Влаховић. Спасоје је био изузетно храбар. У једној свађи убио је неке Чуровиће из Тушиње, због чега је био осуђен. Послије издржане казне њега Чуровићи убише из освете. Познати су били Филип, Милован и Млађен. Филипови потомци су колонизирани у Војводину-Бачко Добро Поље. Млађен је био један од најугледнијих Томића, живио је у Никшићу, гдје се бавио трговином. Имао је четири сина, од којих нико не живи у Тимару.

Од Обрена су Тојовићи и Синђићи на уже. Из огранка Синђић зна се за Радоњу који је погинуо у Сировцу у борби са Турцима 1840. године. Радоња је имао сина Обрена, а Обрен Новицу и Радоњу-Зека. Обојица су били познати јунаци који су погинули на Вележу заједно са рођаком Радом. Њима је подигнут споменж на Гребљу код Невесиња. Од Новице су остала три сина: Обрен-Мидо, десетар у Тимарској чети, који је заједно са рођаком Неђељком погинуо на Мојковцу 1916. године, а остала су му два сина Васо и Милисав. Васо је био истакнути братственик и племеник, учесник Острошке скупштине и НОР-а од првих усганичких дана. Када је умирао, рече: „Жао ми је што морам да умрем у кревету, а не негдје на бојишту гдје су ми стари умирали“. Милисав Мидов је био капетан бивше Југословенске војске, а умро је послије рата. Други Новичин син Миливоје, официр Црногорске војске, био је командир Тимарске чете у Ускочком баталлну, којом је командовао у балканским и Првом свјетском рату. Истакао се храброшћу коју је показао у борбама на Гласинцу и Мојковцу и због тога је одликован Златном медаљом за ревност, Даниловим крстом петог степена и сребрном Медаљом краља Александра. Учесник је 13-јулског устанка и Пљеваљске битке у којој је био командир чете. Трећи Новичин син Јојо имао је сина Миљана, геометра, који је живио у Никшићу.

Радоња-Зеко Обренов је имао сина Пурка, а Пурко Лазара и Алексу. Лазар је са оцем Пурком погинуо на Скадру, а Алекса као учесник Мојковачке битке рањен на Божић 1916. године.

Међу Томовићима треба истаћи официра Стојана, угледног домаћина и братственика. Многи његови потомци су изгинули у ратовима у којима су учествовали. Од њих се велики дио одселио у разна мјеста широм земље. Неколицина Томића су рањена у Мојковачкој бици у којој су се истакли својом храброшћу: Радосав, Митар, Божо, Микаило, Алекса и Јевто.

У НОР-у 1941-1945. године ово братство је дало велики број бораца и старјешина који су ратовали на многим бојиштима широм наше земље и остављали своје животе у борбама против непријатеља. Арсеније Владимиров, Милан Миланов и Нико Мрдов су погинули на Пљевљима 1941, Грујица на Ливну 1942, Војислав у Морачи 1943, Вуко на Сињајевини 1943, Иво на (Иванграду) Беранама 1944, Јелена на Бијелом Пољу 1944. године.

Томићи су се исељавали још од давних времена у разне крајеве. Има их на планини Јелици код Чачка, гдје су дошли почетком 19. вијека. Росићи и Томићи код Рогатице потичу од Томића из Тимара, а они у Горњој Шаторњи и Витковцу код Краљева, као и они у Бајиној Башти воде поријекло од ових Томића.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

______________

ТОМИЋИ у селу Бабинама код Пријепоља, Јабланици, одакле су прешли на Косово у околину Приштине, даље у селу Сибници и Новој Вароши, који су касније прешли у село Мочиоце код Ивањице и у Крагујевац, гдје су неки од њих промијенили презиме у Давидовић – поријеклом су од Томића са Превиша. И Томићи по Херцеговини и на Гласинцу поријеклом су са Превиша.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (137)

Одговорите

137 коментара

  1. jelena od oca dusana -(djed,djordje pradjed-mika-tomic) iz Zdrebana *gradacac* Moj tata Dusan mi je pricao da su njegovi nekad pomenuli da su za vrjeme seoba srba dosli iz crne gore….pa vas molim ako neko zna odakle su tomici iz Zdrebana,Gradacac,Modrica….porijeklo…Mojoj familiji iz Zdrebana, Gradacac i Modrice puno [pozzzzz

  2. Војислав Ананић

    ТОМИЋ (р.к.хп). Томићи (п), у Југовићима (Гацко). Није им познато ”да ли су из Дробњака или Невесињског поља”. Стара су породица и имају читуљу са 300 имена коју воде од 1590. године. Славе Ђурђевдан (59:329). Томићи (к), у Клепцима (Чапљина), Радишићима, Хумцу, Тихаљини, Отоку, Криводолу, Царев Доцу и другим мјестима западне Херцеговине. У Клепце су дошли из Броћна, у Радишиће из Погане Влаке у Бекији, а у Оток из Радишића. У Криводол су доселили из Тихаљине око 1600. године. У Царев Долац су доселили из Влаке у Горњем Храсну око 1800. године. Раније су се звали Верићи. Има их у Радешини и Јаворку (Коњиц). У Радешину су дошли око 1850. године из Горанаца (Мостар), а у Јаворак из Радешине (59:262.263.275.296.298.303,392.337.338.342,353; 189:45). Томића има у Јаклићима и Дражеву (Прозор) и у Дугом Пољу (Јабланица). У Јаклићима су старосједиоци. У Дражево су дошли из Јаклића, а у Дуго Поље из Грабове Драге код Широког Бријега (79:98.99.166), Томићи (м), у Стоцу и Бурмазима. Према предању, потичу од неког момка кнеза Дерикобиле који је наводно живио у Дубокој (Глеђевци, Столац) и звао се Томо, па су по његовом имену добили презиме (59:282.283). Презиме Томић Хасандедић спомиње међу презименима столачког краја која су “кршћанског поријекла” (97:8).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Darko Tomic

    Pomoz bog i pozdrav svima ovde.
    Ja sam Darko Tomic iz Beograda.
    Ja sam skoro poceo da se zanimam za istoriju i svoje poreklo.
    Uspeo sam do dodjem do mog cukun-cukun-cukun dede Djoko Tomic, za koga mislimo da je rodjen u periodu oko 1775 na Drobnjaku. Imao je dva sina: Novicu i Gaju. Generacije posle su imale seobu u Bosnu.
    Nasa slava je Sveti Jovan (20 Januar).
    Spominje se da su preci isli na Kosovski boj da pomognu, al nemam tacne podatke o tome.

    Zanima me da li neko zna nesto o Djokinim precima ili se prepoznaje?

    p.s. nazalost nemam cirilicu na radnom kompu 🙁

  4. Dalibor

    Pozdrav. Takođe nosim prezime Tomić. Moj Otac Zvao se MIlan, deda Mihajlo, prađed Luka…. svi oni su živeli u Lici, današnja Hrvatska, selo Tužević, okolina Brinja. Po nekim pričama jedan od Tomića je bio sluga kod porodice Kesića. Taj moj prađed prema priči je otiša u vojsku da ratuje na strani Austrougarske i kad se vratio iz vojske dobio je polovinu imanja porodice Kesića. U to vreme je svaka kuća davala 1 muško dete za vojsku. Kesići da bi sačuvali sina dali su slugu ali je uslov bio takav da ako se on vrati iz rata polovina imanja ide njumu. Tako i beše, on se vratio iz rata i polovina imanje pripade njemu. To je najviše što znam. interesuje me da li postoji priča kako su tomići dospeli na to područje i odakle vode korene?. Postoje priče sa raznih strana, neke iz Crne Gore, druge iz Srbije, Krsna slava nam je Đurđevdan. Ako iko zna nešto o bio bih vam zahvalan. Hvala.

  5. milorad tomic

    Pozdrav za Radicu, ipak imate krvne rodjake, zovem se Milorad Tomic, iz sela Vrbovno opstina Lazarevac I ti ima jos Tomica koji slave Lazarevu subotu.Voleo bih da se cujemo I upoznamo, ovo je moj email ; [email protected]
    Trenutno zivim u Australiji, ovo je moj mobilni I mozemo se cuti preko vibera; 0061 410 557 884
    Radice napiste mi nesto o sebi , voleo bih da se cujemo sto pre, puno pozdrava od Milorada.

  6. milorad tomic

    Milorad Tomic slavim LAZAREVU SUBOTU>

  7. Po nekom saznanju potičemo od Rubežića iz zaseoka Grčića kod Gornje trešnjice slava je Miholjdan

  8. Sinisa Tomic

    Pozdrav svim Tomicima,
    Vučem porijeklo od Tomića iz sela Sevarice kod Sapca u Macvi. Slava je Sv.Nikola. Prema predanju,dosli polovinom ili krajem 18 stoljeća iz Hercegovine. Takodje, prema predanju, prezivali se Vasiljevic, pa prešli na Tomic prema Prvom doseljenom Tomi. Ako imate bilo kakve podatke o mestu originalnog porijekla,molim vas javite na moj e-mail [email protected] biću vam jako zahvalan. Pozdrav

  9. Jovan

    Postovani, potrebna mi je pomoc oko pronalazenja korena. Moj predak pod imenom Tomo se iz doline polimlja doselio u planine oko Valjeva sa bracom Djukanom i Djedom bezeci od krvne osvete. Od njih su postali Tomici, Djedovici i Djukanovici, svi slavimo Jovanjdan. Ako neko ime neke blize informacije o ovoj temi bio bih zahvalan mnogo 😊

    • Zora

      Dragi Jovane, moj cukun deda zvao se Toma, imao je sina Radosava koji je ucestvovao u Mojkovackoj bici,a Radosav je imao sina Cvetina(moj deda po majci). Imam saznanja da je Toma sa Zabljaka i da su se njegovi potomci nakon drugog sv.rata raselili. Moj deda Cvetin je otisao u Ljuboviju i svi slavimo Sv.Jovana. Inace ja i moja porodica zivimo u Lazarevcu,a velika vecina moje familije Tomic je u Valjevu. Ako sam Vam pomogla bice mi drago,a bila bih presrecna kada bi se ispostavilo da smo rod. Srdacan pozdrav.

  10. Јоксим

    Јоване,
    Урадите днк тест, тако ће те пронаћи корене.
    Томо, Ђукан, Ђедо и слава св. Јован обавезују да се тестирате. Можете то учинити у организацији нашег друштва.