Poreklo prezimena Tomić

3. februar 2012.

komentara: 137

[toggle title=”TESTIRANI TOMIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomić

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Lonjin, Ljubovija, Srbija / ogranak Marinkovića Azbukovački Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: SFR Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Tomić

Haplogrupa: R1b opšti klaster

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

TOMIĆI

(žive u Timaru i Borovcu)

Kad je riječ o Srbljanovićima, rečeno je da su se razgranali na Tomiće i Saviće, od kojih su se vrlo davno odvojili Strunjaši. Ogranci Srbljanovića su još Sarići, Popovići, Raonići i Bogisavljevići. Sve ono što je rečeno o Srbljanovićima, odnosi se i na Tomiće, koji predstavljaju stub ovog starog bratstva u Drobnjaku, a ono je, prema predanju, živjelo na ovim prostorima prije Kosova, tako da su prema tome Tomići učestvovali i u Kosovskoj bici.

Negdje oko 1732. godine vladala je u Drobnjaku teška bolest kuga, od koje je pomrlo mnogo stanovništva, pa je i bratstvo Tomić bilo tako reći uništeno, osim jednog starca koji se zvao Toma. Njega plemenici nagovore da se oženi i on dobi dva sina: Goluba i jednoga kojemu se ne zna ime, ali se zna da je imao tri sina: Spasoja, Sima i Obrena, od kojih su svi današnji Tomići u Timaru i Borovcu. Dijele se, na uže, na pet ogranaka. Od Goluba je ogranak Ramovići, od kojih je bio najpoznatiji Rade oficir. Poginuo je na Veležu 1876. godine. Sa njim su poginuli još Novica i Radonja-Zeko. Od Sima potiču Minjevići, koji žive u Lješnici kod Bijelog Polja i Mojkovcu. Tomići žive u Rječinama kod Kolašina, a po nekim saznanjima Šekularci u Šekularu kod Berana, koji uzeše prezime po mjestu naseljenja. Od Spasoja je ogranak Filipovići, od kojih više niko ne živi u Timaru, već su se odselili u Nikšić i Bačko Dobro Polje u Vojvodini. Od njih su bili poznati Krsto i Spasoje. Od Krsta je ostala samo jedna kćerka, udata u Vlahoviće, a njen je sin akademik Petar Vlahović. Spasoje je bio izuzetno hrabar. U jednoj svađi ubio je neke Čuroviće iz Tušinje, zbog čega je bio osuđen. Poslije izdržane kazne njega Čurovići ubiše iz osvete. Poznati su bili Filip, Milovan i Mlađen. Filipovi potomci su kolonizirani u Vojvodinu-Bačko Dobro Polje. Mlađen je bio jedan od najuglednijih Tomića, živio je u Nikšiću, gdje se bavio trgovinom. Imao je četiri sina, od kojih niko ne živi u Timaru.

Od Obrena su Tojovići i Sinđići na uže. Iz ogranka Sinđić zna se za Radonju koji je poginuo u Sirovcu u borbi sa Turcima 1840. godine. Radonja je imao sina Obrena, a Obren Novicu i Radonju-Zeka. Obojica su bili poznati junaci koji su poginuli na Veležu zajedno sa rođakom Radom. Njima je podignut spomenž na Greblju kod Nevesinja. Od Novice su ostala tri sina: Obren-Mido, desetar u Timarskoj četi, koji je zajedno sa rođakom Neđeljkom poginuo na Mojkovcu 1916. godine, a ostala su mu dva sina Vaso i Milisav. Vaso je bio istaknuti bratstvenik i plemenik, učesnik Ostroške skupštine i NOR-a od prvih usganičkih dana. Kada je umirao, reče: „Žao mi je što moram da umrem u krevetu, a ne negdje na bojištu gdje su mi stari umirali“. Milisav Midov je bio kapetan bivše Jugoslovenske vojske, a umro je poslije rata. Drugi Novičin sin Milivoje, oficir Crnogorske vojske, bio je komandir Timarske čete u Uskočkom batallnu, kojom je komandovao u balkanskim i Prvom svjetskom ratu. Istakao se hrabrošću koju je pokazao u borbama na Glasincu i Mojkovcu i zbog toga je odlikovan Zlatnom medaljom za revnost, Danilovim krstom petog stepena i srebrnom Medaljom kralja Aleksandra. Učesnik je 13-julskog ustanka i Pljevaljske bitke u kojoj je bio komandir čete. Treći Novičin sin Jojo imao je sina Miljana, geometra, koji je živio u Nikšiću.

Radonja-Zeko Obrenov je imao sina Purka, a Purko Lazara i Aleksu. Lazar je sa ocem Purkom poginuo na Skadru, a Aleksa kao učesnik Mojkovačke bitke ranjen na Božić 1916. godine.

Među Tomovićima treba istaći oficira Stojana, uglednog domaćina i bratstvenika. Mnogi njegovi potomci su izginuli u ratovima u kojima su učestvovali. Od njih se veliki dio odselio u razna mjesta širom zemlje. Nekolicina Tomića su ranjena u Mojkovačkoj bici u kojoj su se istakli svojom hrabrošću: Radosav, Mitar, Božo, Mikailo, Aleksa i Jevto.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je dalo veliki broj boraca i starješina koji su ratovali na mnogim bojištima širom naše zemlje i ostavljali svoje živote u borbama protiv neprijatelja. Arsenije Vladimirov, Milan Milanov i Niko Mrdov su poginuli na Pljevljima 1941, Grujica na Livnu 1942, Vojislav u Morači 1943, Vuko na Sinjajevini 1943, Ivo na (Ivangradu) Beranama 1944, Jelena na Bijelom Polju 1944. godine.

Tomići su se iseljavali još od davnih vremena u razne krajeve. Ima ih na planini Jelici kod Čačka, gdje su došli početkom 19. vijeka. Rosići i Tomići kod Rogatice potiču od Tomića iz Timara, a oni u Gornjoj Šatornji i Vitkovcu kod Kraljeva, kao i oni u Bajinoj Bašti vode porijeklo od ovih Tomića.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Pantelijevdan.

______________

TOMIĆI u selu Babinama kod Prijepolja, Jablanici, odakle su prešli na Kosovo u okolinu Prištine, dalje u selu Sibnici i Novoj Varoši, koji su kasnije prešli u selo Močioce kod Ivanjice i u Kragujevac, gdje su neki od njih promijenili prezime u Davidović – porijeklom su od Tomića sa Previša. I Tomići po Hercegovini i na Glasincu porijeklom su sa Previša.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (137)

Odgovorite

137 komentara

  1. jelena od oca dusana -(djed,djordje pradjed-mika-tomic) iz Zdrebana *gradacac* Moj tata Dusan mi je pricao da su njegovi nekad pomenuli da su za vrjeme seoba srba dosli iz crne gore….pa vas molim ako neko zna odakle su tomici iz Zdrebana,Gradacac,Modrica….porijeklo…Mojoj familiji iz Zdrebana, Gradacac i Modrice puno [pozzzzz

  2. Vojislav Ananić

    TOMIĆ (r.k.hp). Tomići (p), u Jugovićima (Gacko). Nije im poznato ”da li su iz Drobnjaka ili Nevesinjskog polja”. Stara su porodica i imaju čitulju sa 300 imena koju vode od 1590. godine. Slave Đurđevdan (59:329). Tomići (k), u Klepcima (Čapljina), Radišićima, Humcu, Tihaljini, Otoku, Krivodolu, Carev Docu i drugim mjestima zapadne Hercegovine. U Klepce su došli iz Broćna, u Radišiće iz Pogane Vlake u Bekiji, a u Otok iz Radišića. U Krivodol su doselili iz Tihaljine oko 1600. godine. U Carev Dolac su doselili iz Vlake u Gornjem Hrasnu oko 1800. godine. Ranije su se zvali Verići. Ima ih u Radešini i Javorku (Konjic). U Radešinu su došli oko 1850. godine iz Goranaca (Mostar), a u Javorak iz Radešine (59:262.263.275.296.298.303,392.337.338.342,353; 189:45). Tomića ima u Jaklićima i Draževu (Prozor) i u Dugom Polju (Jablanica). U Jaklićima su starosjedioci. U Draževo su došli iz Jaklića, a u Dugo Polje iz Grabove Drage kod Širokog Brijega (79:98.99.166), Tomići (m), u Stocu i Burmazima. Prema predanju, potiču od nekog momka kneza Derikobile koji je navodno živio u Dubokoj (Gleđevci, Stolac) i zvao se Tomo, pa su po njegovom imenu dobili prezime (59:282.283). Prezime Tomić Hasandedić spominje među prezimenima stolačkog kraja koja su “kršćanskog porijekla” (97:8).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Darko Tomic

    Pomoz bog i pozdrav svima ovde.
    Ja sam Darko Tomic iz Beograda.
    Ja sam skoro poceo da se zanimam za istoriju i svoje poreklo.
    Uspeo sam do dodjem do mog cukun-cukun-cukun dede Djoko Tomic, za koga mislimo da je rodjen u periodu oko 1775 na Drobnjaku. Imao je dva sina: Novicu i Gaju. Generacije posle su imale seobu u Bosnu.
    Nasa slava je Sveti Jovan (20 Januar).
    Spominje se da su preci isli na Kosovski boj da pomognu, al nemam tacne podatke o tome.

    Zanima me da li neko zna nesto o Djokinim precima ili se prepoznaje?

    p.s. nazalost nemam cirilicu na radnom kompu 🙁

  4. Dalibor

    Pozdrav. Takođe nosim prezime Tomić. Moj Otac Zvao se MIlan, deda Mihajlo, prađed Luka…. svi oni su živeli u Lici, današnja Hrvatska, selo Tužević, okolina Brinja. Po nekim pričama jedan od Tomića je bio sluga kod porodice Kesića. Taj moj prađed prema priči je otiša u vojsku da ratuje na strani Austrougarske i kad se vratio iz vojske dobio je polovinu imanja porodice Kesića. U to vreme je svaka kuća davala 1 muško dete za vojsku. Kesići da bi sačuvali sina dali su slugu ali je uslov bio takav da ako se on vrati iz rata polovina imanja ide njumu. Tako i beše, on se vratio iz rata i polovina imanje pripade njemu. To je najviše što znam. interesuje me da li postoji priča kako su tomići dospeli na to područje i odakle vode korene?. Postoje priče sa raznih strana, neke iz Crne Gore, druge iz Srbije, Krsna slava nam je Đurđevdan. Ako iko zna nešto o bio bih vam zahvalan. Hvala.

  5. milorad tomic

    Pozdrav za Radicu, ipak imate krvne rodjake, zovem se Milorad Tomic, iz sela Vrbovno opstina Lazarevac I ti ima jos Tomica koji slave Lazarevu subotu.Voleo bih da se cujemo I upoznamo, ovo je moj email ; [email protected]
    Trenutno zivim u Australiji, ovo je moj mobilni I mozemo se cuti preko vibera; 0061 410 557 884
    Radice napiste mi nesto o sebi , voleo bih da se cujemo sto pre, puno pozdrava od Milorada.

  6. milorad tomic

    Milorad Tomic slavim LAZAREVU SUBOTU>

  7. Po nekom saznanju potičemo od Rubežića iz zaseoka Grčića kod Gornje trešnjice slava je Miholjdan

  8. Sinisa Tomic

    Pozdrav svim Tomicima,
    Vučem porijeklo od Tomića iz sela Sevarice kod Sapca u Macvi. Slava je Sv.Nikola. Prema predanju,dosli polovinom ili krajem 18 stoljeća iz Hercegovine. Takodje, prema predanju, prezivali se Vasiljevic, pa prešli na Tomic prema Prvom doseljenom Tomi. Ako imate bilo kakve podatke o mestu originalnog porijekla,molim vas javite na moj e-mail [email protected] biću vam jako zahvalan. Pozdrav

  9. Jovan

    Postovani, potrebna mi je pomoc oko pronalazenja korena. Moj predak pod imenom Tomo se iz doline polimlja doselio u planine oko Valjeva sa bracom Djukanom i Djedom bezeci od krvne osvete. Od njih su postali Tomici, Djedovici i Djukanovici, svi slavimo Jovanjdan. Ako neko ime neke blize informacije o ovoj temi bio bih zahvalan mnogo 😊

    • Zora

      Dragi Jovane, moj cukun deda zvao se Toma, imao je sina Radosava koji je ucestvovao u Mojkovackoj bici,a Radosav je imao sina Cvetina(moj deda po majci). Imam saznanja da je Toma sa Zabljaka i da su se njegovi potomci nakon drugog sv.rata raselili. Moj deda Cvetin je otisao u Ljuboviju i svi slavimo Sv.Jovana. Inace ja i moja porodica zivimo u Lazarevcu,a velika vecina moje familije Tomic je u Valjevu. Ako sam Vam pomogla bice mi drago,a bila bih presrecna kada bi se ispostavilo da smo rod. Srdacan pozdrav.

  10. Joksim

    Jovane,
    Uradite dnk test, tako će te pronaći korene.
    Tomo, Đukan, Đedo i slava sv. Jovan obavezuju da se testirate. Možete to učiniti u organizaciji našeg društva.