Порекло презимена Петковић

3. фебруар 2012.

коментара: 100

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петковић

Хаплогрупа: I2a DS општи кластер

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТКОВИЋИ

(живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу)

Петковићи воде поријекло од Нинка, сина Станише Тепчанина, па се по њему презивају прво Нинковићи, а касније узму презиме Петковић по Петку, сину Милована Нинковића.

Петко Нинковић је био једно вријеме тепачки кнез и позната личност свога доба. За њега се зна да је као кнез села Тепаца, заједно с попом Тутом Бадњаром, око 1780. године успио да од Турака добије дозволу за подизање цркве у Тепцима.

Петко је имао три сина: Милована, Јована и Алексу. Милован га је наслиједио у кнештву.

Лазар Петковић је командовао Тепчанима кад су 1862. године водили бојеве по Затарју и кад су у Подблаћу посјекли турског Алај-барјактара, побили много Турака и задобили велики плијен.

Милован Петров из Тепаца је био борац у Дурмиторском НОПО из којег је ступио у 7. омладинску бригаду у којој је рањаван.

Петковићи данас живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу, гдје су се иселили на љетне катуне. Има их одсељених у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења и из економских разлога.

Славе Ђурђевдан.

___________________

ПЕТКОВИЋИ

(на Дубровску)

Пековићи потичу од племена Драгошевића из Риђана, одакле се Ђорђије, син Рада Пековића, преселио у Никшић, средином 18. вијека. Ђорђије је имао сина Ивана, а Иван Стојана. Стојан је око 1775. године морао да бјежи из Никшића због убиства једног Турчина. Прво побјеже у Пиву, у село Безује, одакле пређе у Дубровско дробњачко село. Стојан се брзо истакао у Дубровску, постао је и сеоски кнез, а опјеван је у народним пјесмама. Имао је синове Новака, Лазара и Ђоку.

У НОР-у 1941-1945. године, у јединицама НОВ-а учествовали су и погинули: Чедомир на Матешеву 1943, Исак на Мештревцу 1944, Милета и Михаило код Битоља 1945. године. А Рајко Спасојев је био прпадник НОП-а од 1941. године. Прво се налазио у Дурмиторском одреду, касније у Четвртој црногорској бригади, па у пратећем батаљону Другог корпуса и у Петој црногорској бригади као водник и замјеник командира чете; и Митар Миладинов је био у 7. омладинској црногорској бригади као борац у пратећој чети за тешко наоружање.

Ово је братство увијек давало отресите и виђене људе, надахнуте слободарским духом, увијек спремне да се боре за праведну ствар.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (100)

Одговорите

100 коментара

  1. Miodrag

    Postovani

    Jos ne4ma odgovora?Molio bih vas ako mozete da pronadjete nesto.
    Unapred zahvalan

    Miodrag Petkovic

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани,

      То није мој крај, да вам поближе нешто могу рећи, али бих вам за почетак препоручио да погледате у Дигиталној библиотеци портала Порекло, да ли се у некој од књига које обрађују ваш крај спомињу и ваши Петковићи.

      Иначе, немојте очекивати да негде постоји већ готов и објављен родослов вашег рода, јер то у 99% случајева не постоји. Ако се нађе добро и јесте, али то ако се и прати, а то је већ вероватнија могућност, те податке би могао имати неко од ваших рођака. Наравно, ти родослови углавном не допиру даље од краја XVIII и почетка XIX века. 😉

      За неког ко би овде могао да вам евентуално помогне или се јави, било би пожељно да наведете и коју славу славите или сте славили, ако сте пореклом православни Срби, пошто је крсна слава један од орјентира утврђивања рођачких веза.

      С поштовањем,
      Defendor

  2. Nikola

    Da li ima neko informacije o poreklu Petkovica iz Donjih Brezovica,opstina Krupanj?

  3. Ana

    Da li znate ista od Petkovici iz Stanara?

  4. Немања

    Поштовани,

    хтео бих да сазнам нешто више о својој лози Петковић. По мушкој линији знам само до: прадеде Марка и жене му Анђелије,затим деда Јове и жене му Љубице(који су се из Босанског Петровца-село Скакавци) доселили у село Рарош-Милетићево(Јужни Банат).
    Славимо крсну славу св.Архиђакона Стефана.
    Ако неко зна нешто више или чак шта ако има рођака, било би ми драго да ступим у контакт.

    Свако добро

  5. ILIC SLAVOLJUB

    POZZ,ZANIMA ME POREKLO PORTODICE PETKOVIC IZ SELA VRATISINCA KOD MURSKOG SREDISCA U MEDJIMURJU U HRVATSKOJ.

    • Бранко Тодоровић

      Коју крсну славу славе Петковићи из Мурског Средишћа?

    • Ivan

      Međimurski Petković su stara loza znana od 16-og stoljeća ali i ranije no trebalo bi istraživati u Austrijskoj arhivi u Beču ili u Mađarskoj u Budimpešti. Jedan od tih se istaknuo u borbama protiv Turaka, te je dobio i grb i plemićki status. Danas od tih Petkovića se može naći na širem području sjeverozapadne Hrvatske Varaždin -Čakovac i okolica.

  6. nemanja

    dali možda znate nešto o poreklu petkovića iz barajeva. slave lazarevu subotu

  7. Стефан

    Поштовани да ли ми можете нешто више рећи о мојим прецима? Ја се презивам Петковић,из села Винарце поред Лесковца…раније смо се презивали Ђокић

  8. Александар Слободана Петковић

    Мој деда Божидар Петковић,води порекло из околине Иванграда.Незнам када су се доселили у Шумадију у село Гараше.Воде порекло од Петка,који је имао два брата који су се разишли на подручју Сјенице.Мој пра,пра деда је стигао у Шумадију,други брат је отишао ка Нишу,док за трећег брата немам никаквих података.Слава нам је Свети Архангел Гаврило-Аранђеловдан зимски.Ако неко можда поседује неку информацију,волео би да ступимо у контакт,посредством имејла или телефоном.
    034-713 345
    063-80 84 692
    Унапред захваљујем.

  9. Srdjan

    Petkovici slave i slavu Sv. Sergije i Vakho (Srdjevdan)

    Pozdrav

    • Dalibor Petkovic

      Ja sam Dalibor Petkovic vucemo korene iz Crne gore iz drobnjaka gde je bilo 12 plemena. Od porodice Radovic gde je Petko Radovic promenio ime u Rade Petkovic zbog krvne osvete jer mu turci ubise sina Blagoja i cerku Milicu. Zbog osvete menja ime i prezime u Rade Petkovic a njegov unuk sin blagoja je Aleksa Petkovic – ZUBER po kom nosimo nadimak ZUBERI. Slavimo slavo sv.Sergije.

      Aleksa Petkovic
      Krsto Petkovic
      Pavle Petkovic
      Slavoljub Petkovic
      Stevan Petkovic
      Dragan petkovic
      Dalibor Petkovic

  10. sinisa

    Postovani, moje prezime je Stojanovic ali su mom dedi tokom balkanskih ratova Bugari promenili prezime iz Petkovic u Stojanovic, po njegovom dedi Stojanu Petkovicu Njegova sestra je Olga Petkovic, udata Koen borac NOBa prebegla sa muzem ta Argentinu, njihov brat Jordan Petkovic bio je jedan od heroja sremskog fronta, njegova porodica i dalje zivi u Vranju, sin i cerka su mu Jovica i Olga. Moj deda Dragoljub Stojanovic, odnosno.Petkovic bio je dozivotni predsednik Vranjske opstine nakon drugog svetskog rata, prvoborac i clan kukavickog odreda sa Simom Pogacarevicem Simpom. Njihovi roditelji su Jovan i Stana Petkovic, oni su moji pradeda i prababa. Cuo sam da su dosli iz okolnog sela Davidovci. Mi slavimo Djurdjic, ali ne znam da li je slava naknadno.preuzeta ili je originalno i oduvek bila u familiji. Da li mozete saznati odakle su dosli i ko su nasi Petkovici? Hvala veliko!