Порекло презимена Петковић

3. фебруар 2012.

коментара: 100

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петковић

Хаплогрупа: I2a DS општи кластер

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТКОВИЋИ

(живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу)

Петковићи воде поријекло од Нинка, сина Станише Тепчанина, па се по њему презивају прво Нинковићи, а касније узму презиме Петковић по Петку, сину Милована Нинковића.

Петко Нинковић је био једно вријеме тепачки кнез и позната личност свога доба. За њега се зна да је као кнез села Тепаца, заједно с попом Тутом Бадњаром, око 1780. године успио да од Турака добије дозволу за подизање цркве у Тепцима.

Петко је имао три сина: Милована, Јована и Алексу. Милован га је наслиједио у кнештву.

Лазар Петковић је командовао Тепчанима кад су 1862. године водили бојеве по Затарју и кад су у Подблаћу посјекли турског Алај-барјактара, побили много Турака и задобили велики плијен.

Милован Петров из Тепаца је био борац у Дурмиторском НОПО из којег је ступио у 7. омладинску бригаду у којој је рањаван.

Петковићи данас живе у Тепцима, Омарићима и Кочадолу, гдје су се иселили на љетне катуне. Има их одсељених у другим мјестима, гдје су одлазили ради запослења и из економских разлога.

Славе Ђурђевдан.

___________________

ПЕТКОВИЋИ

(на Дубровску)

Пековићи потичу од племена Драгошевића из Риђана, одакле се Ђорђије, син Рада Пековића, преселио у Никшић, средином 18. вијека. Ђорђије је имао сина Ивана, а Иван Стојана. Стојан је око 1775. године морао да бјежи из Никшића због убиства једног Турчина. Прво побјеже у Пиву, у село Безује, одакле пређе у Дубровско дробњачко село. Стојан се брзо истакао у Дубровску, постао је и сеоски кнез, а опјеван је у народним пјесмама. Имао је синове Новака, Лазара и Ђоку.

У НОР-у 1941-1945. године, у јединицама НОВ-а учествовали су и погинули: Чедомир на Матешеву 1943, Исак на Мештревцу 1944, Милета и Михаило код Битоља 1945. године. А Рајко Спасојев је био прпадник НОП-а од 1941. године. Прво се налазио у Дурмиторском одреду, касније у Четвртој црногорској бригади, па у пратећем батаљону Другог корпуса и у Петој црногорској бригади као водник и замјеник командира чете; и Митар Миладинов је био у 7. омладинској црногорској бригади као борац у пратећој чети за тешко наоружање.

Ово је братство увијек давало отресите и виђене људе, надахнуте слободарским духом, увијек спремне да се боре за праведну ствар.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Коментари (100)

Одговорите

100 коментара

  1. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    ПЕТКОВИЋ

    -Непричава, прва половина 18. века, Стари Влах, Никољдан.
    -Калиновци*, прва половина 18. века, Сјеница, Игњатијевдан.
    *Петковића имућне и угледне куће су од кршноглавских Пурешевића, први пут, кад су дошли из Сјенице, насељени у Кршној Глави, па тек после сишли у ово село.
    -Звиздар, друга половина 18. века, Б. Крајина, Аранђеловдан.
    -Грабовац, друга половина 18. века, Осат, Никољдан, уз Мариће.
    -Руклада, друга половина 18. века, суседна Непричава, Никољдан.
    -Рубрибреза, друга половина 18. века, Осат, Лазаревдан, уз Ивановиће.
    -Јабучје, после 1827. године, Непричава у околини, Никољдан, доводци.
    -Стублине, после 1827. године, Грабовица у Колубари, Св. Стефан Дечански.

  2. Фамилије-презимена Петковић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Петковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бошњановић
    -Вујиновача
    -Котешица
    -Доњи Лајковац
    -Мионица
    -Палежница
    -Планиница

  3. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Петковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Петковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Арнајево
    -Барајево
    -Барич
    -Вреоци
    -Шопић

  4. Презимена-фамилије у Шумадији, Петковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Баничина
    -Марковац
    -Велика Плана
    -Придворица
    -Церовац
    -Црни Кал

  5. Jablan

    Zeleo bih ta vas pitam o lozi Petkovic iz Valca slava Sveti Stefan pradeda Arsenije Petkovic rodjen 1799 godine selo Valac bio je pop posle se zamonasio deda mi je bio cuveni harambasa Milasin Petkovic rodjen 1852 godine Valac studirao je vojnu akademiju u Beogradu moj otac Tihomir Petkovic iz Valca rodjen je 1887 godnie u Valac Valac:Kosovomitrovacki okrug opstina Zvecan postanski broj 38227 Zvecan Ako znate o lozi Petkovic selo Valac opstina Zvecan,Kosovo

  6. Jablan

    Moj otac i ja bili smo cetnici on je bio prvi cetnik 1903 ja sam bio cetnik 1935 godine bio sam pilot za vreme Gradjanskog rata u Spaniji sve do 1943 godine vratio sam se u Nedicevu Srbiju bio sam fudbaler u Fk Trepca 1927 godine

  7. Ivica Petkovic

    Postovani,
    izuzetno bi mi znacilo kada bi saznao mnogo vise o familiji PETKOVIC iz sela Ruklada, opstina Ub.
    Naime, to je familija o kojoj znam tek od Spasoja Petkovica, oca Lazara Petkovica i dede Velisava Petkovica (1917-1989).
    Krsna Slava Sv. Nikola.

    Unapred hvala
    Pozdrav
    I. Petkovic

  8. Фамилије-презимена Петковић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Брасина
    -Борина
    -Горња Љубовиђа
    -Љештанско (Каравидовићи)
    -Вишесава (Војићи)
    -Бајина Башта

  9. Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дрбњаковића “Космај”.

    -Бабе
    -Ђуринци
    -Кораћица
    -Сибница

  10. Фамилије-презимена Петковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовић “Белица”.

    -Трешњевица
    -Бунар
    -Горњи Штипаљ
    -Багрдан
    -Буковче
    -Ланиште