Poreklo prezimena Petković

3. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI PETKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petković

Haplogrupa: I2a DS opšti klaster

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PETKOVIĆI

(žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu)

Petkovići vode porijeklo od Ninka, sina Staniše Tepčanina, pa se po njemu prezivaju prvo Ninkovići, a kasnije uzmu prezime Petković po Petku, sinu Milovana Ninkovića.

Petko Ninković je bio jedno vrijeme tepački knez i poznata ličnost svoga doba. Za njega se zna da je kao knez sela Tepaca, zajedno s popom Tutom Badnjarom, oko 1780. godine uspio da od Turaka dobije dozvolu za podizanje crkve u Tepcima.

Petko je imao tri sina: Milovana, Jovana i Aleksu. Milovan ga je naslijedio u kneštvu.

Lazar Petković je komandovao Tepčanima kad su 1862. godine vodili bojeve po Zatarju i kad su u Podblaću posjekli turskog Alaj-barjaktara, pobili mnogo Turaka i zadobili veliki plijen.

Milovan Petrov iz Tepaca je bio borac u Durmitorskom NOPO iz kojeg je stupio u 7. omladinsku brigadu u kojoj je ranjavan.

Petkovići danas žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu, gdje su se iselili na ljetne katune. Ima ih odseljenih u drugim mjestima, gdje su odlazili radi zaposlenja i iz ekonomskih razloga.

Slave Đurđevdan.

___________________

PETKOVIĆI

(na Dubrovsku)

Pekovići potiču od plemena Dragoševića iz Riđana, odakle se Đorđije, sin Rada Pekovića, preselio u Nikšić, sredinom 18. vijeka. Đorđije je imao sina Ivana, a Ivan Stojana. Stojan je oko 1775. godine morao da bježi iz Nikšića zbog ubistva jednog Turčina. Prvo pobježe u Pivu, u selo Bezuje, odakle pređe u Dubrovsko drobnjačko selo. Stojan se brzo istakao u Dubrovsku, postao je i seoski knez, a opjevan je u narodnim pjesmama. Imao je sinove Novaka, Lazara i Đoku.

U NOR-u 1941-1945. godine, u jedinicama NOV-a učestvovali su i poginuli: Čedomir na Mateševu 1943, Isak na Meštrevcu 1944, Mileta i Mihailo kod Bitolja 1945. godine. A Rajko Spasojev je bio prpadnik NOP-a od 1941. godine. Prvo se nalazio u Durmitorskom odredu, kasnije u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, pa u pratećem bataljonu Drugog korpusa i u Petoj crnogorskoj brigadi kao vodnik i zamjenik komandira čete; i Mitar Miladinov je bio u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi kao borac u pratećoj četi za teško naoružanje.

Ovo je bratstvo uvijek davalo otresite i viđene ljude, nadahnute slobodarskim duhom, uvijek spremne da se bore za pravednu stvar.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    PETKOVIĆ

    -Nepričava, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Nikoljdan.
    -Kalinovci*, prva polovina 18. veka, Sjenica, Ignjatijevdan.
    *Petkovića imućne i ugledne kuće su od kršnoglavskih Pureševića, prvi put, kad su došli iz Sjenice, naseljeni u Kršnoj Glavi, pa tek posle sišli u ovo selo.
    -Zvizdar, druga polovina 18. veka, B. Krajina, Aranđelovdan.
    -Grabovac, druga polovina 18. veka, Osat, Nikoljdan, uz Mariće.
    -Ruklada, druga polovina 18. veka, susedna Nepričava, Nikoljdan.
    -Rubribreza, druga polovina 18. veka, Osat, Lazarevdan, uz Ivanoviće.
    -Jabučje, posle 1827. godine, Nepričava u okolini, Nikoljdan, dovodci.
    -Stubline, posle 1827. godine, Grabovica u Kolubari, Sv. Stefan Dečanski.

  2. Familije-prezimena Petković, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Petković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bošnjanović
    -Vujinovača
    -Kotešica
    -Donji Lajkovac
    -Mionica
    -Paležnica
    -Planinica

  3. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Petković.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Petković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Arnajevo
    -Barajevo
    -Barič
    -Vreoci
    -Šopić

  4. Prezimena-familije u Šumadiji, Petković.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    -Staro Selo
    -Baničina
    -Markovac
    -Velika Plana
    -Pridvorica
    -Cerovac
    -Crni Kal

  5. Jablan

    Zeleo bih ta vas pitam o lozi Petkovic iz Valca slava Sveti Stefan pradeda Arsenije Petkovic rodjen 1799 godine selo Valac bio je pop posle se zamonasio deda mi je bio cuveni harambasa Milasin Petkovic rodjen 1852 godine Valac studirao je vojnu akademiju u Beogradu moj otac Tihomir Petkovic iz Valca rodjen je 1887 godnie u Valac Valac:Kosovomitrovacki okrug opstina Zvecan postanski broj 38227 Zvecan Ako znate o lozi Petkovic selo Valac opstina Zvecan,Kosovo

  6. Jablan

    Moj otac i ja bili smo cetnici on je bio prvi cetnik 1903 ja sam bio cetnik 1935 godine bio sam pilot za vreme Gradjanskog rata u Spaniji sve do 1943 godine vratio sam se u Nedicevu Srbiju bio sam fudbaler u Fk Trepca 1927 godine

  7. Ivica Petkovic

    Postovani,
    izuzetno bi mi znacilo kada bi saznao mnogo vise o familiji PETKOVIC iz sela Ruklada, opstina Ub.
    Naime, to je familija o kojoj znam tek od Spasoja Petkovica, oca Lazara Petkovica i dede Velisava Petkovica (1917-1989).
    Krsna Slava Sv. Nikola.

    Unapred hvala
    Pozdrav
    I. Petkovic

  8. Familije-prezimena Petković po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Brasina
    -Borina
    -Gornja Ljuboviđa
    -Lještansko (Karavidovići)
    -Višesava (Vojići)
    -Bajina Bašta

  9. Familije-prezimena Petković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drbnjakovića “Kosmaj”.

    -Babe
    -Đurinci
    -Koraćica
    -Sibnica

  10. Familije-prezimena Petković, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatović “Belica”.

    -Trešnjevica
    -Bunar
    -Gornji Štipalj
    -Bagrdan
    -Bukovče
    -Lanište