Poreklo prezimena Petković

3. februar 2012.

komentara: 101

[toggle title=”TESTIRANI PETKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petković

Haplogrupa: I2a DS opšti klaster

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PETKOVIĆI

(žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu)

Petkovići vode porijeklo od Ninka, sina Staniše Tepčanina, pa se po njemu prezivaju prvo Ninkovići, a kasnije uzmu prezime Petković po Petku, sinu Milovana Ninkovića.

Petko Ninković je bio jedno vrijeme tepački knez i poznata ličnost svoga doba. Za njega se zna da je kao knez sela Tepaca, zajedno s popom Tutom Badnjarom, oko 1780. godine uspio da od Turaka dobije dozvolu za podizanje crkve u Tepcima.

Petko je imao tri sina: Milovana, Jovana i Aleksu. Milovan ga je naslijedio u kneštvu.

Lazar Petković je komandovao Tepčanima kad su 1862. godine vodili bojeve po Zatarju i kad su u Podblaću posjekli turskog Alaj-barjaktara, pobili mnogo Turaka i zadobili veliki plijen.

Milovan Petrov iz Tepaca je bio borac u Durmitorskom NOPO iz kojeg je stupio u 7. omladinsku brigadu u kojoj je ranjavan.

Petkovići danas žive u Tepcima, Omarićima i Kočadolu, gdje su se iselili na ljetne katune. Ima ih odseljenih u drugim mjestima, gdje su odlazili radi zaposlenja i iz ekonomskih razloga.

Slave Đurđevdan.

___________________

PETKOVIĆI

(na Dubrovsku)

Pekovići potiču od plemena Dragoševića iz Riđana, odakle se Đorđije, sin Rada Pekovića, preselio u Nikšić, sredinom 18. vijeka. Đorđije je imao sina Ivana, a Ivan Stojana. Stojan je oko 1775. godine morao da bježi iz Nikšića zbog ubistva jednog Turčina. Prvo pobježe u Pivu, u selo Bezuje, odakle pređe u Dubrovsko drobnjačko selo. Stojan se brzo istakao u Dubrovsku, postao je i seoski knez, a opjevan je u narodnim pjesmama. Imao je sinove Novaka, Lazara i Đoku.

U NOR-u 1941-1945. godine, u jedinicama NOV-a učestvovali su i poginuli: Čedomir na Mateševu 1943, Isak na Meštrevcu 1944, Mileta i Mihailo kod Bitolja 1945. godine. A Rajko Spasojev je bio prpadnik NOP-a od 1941. godine. Prvo se nalazio u Durmitorskom odredu, kasnije u Četvrtoj crnogorskoj brigadi, pa u pratećem bataljonu Drugog korpusa i u Petoj crnogorskoj brigadi kao vodnik i zamjenik komandira čete; i Mitar Miladinov je bio u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi kao borac u pratećoj četi za teško naoružanje.

Ovo je bratstvo uvijek davalo otresite i viđene ljude, nadahnute slobodarskim duhom, uvijek spremne da se bore za pravednu stvar.

Slave Nikoljdan, a prislužuju Tomindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (101)

Odgovorite

101 komentara

  1. Miodrag

    Postovani

    Jos ne4ma odgovora?Molio bih vas ako mozete da pronadjete nesto.
    Unapred zahvalan

    Miodrag Petkovic

    • Branko Todorović

      Poštovani,

      To nije moj kraj, da vam pobliže nešto mogu reći, ali bih vam za početak preporučio da pogledate u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo, da li se u nekoj od knjiga koje obrađuju vaš kraj spominju i vaši Petkovići.

      Inače, nemojte očekivati da negde postoji već gotov i objavljen rodoslov vašeg roda, jer to u 99% slučajeva ne postoji. Ako se nađe dobro i jeste, ali to ako se i prati, a to je već verovatnija mogućnost, te podatke bi mogao imati neko od vaših rođaka. Naravno, ti rodoslovi uglavnom ne dopiru dalje od kraja XVIII i početka XIX veka. 😉

      Za nekog ko bi ovde mogao da vam eventualno pomogne ili se javi, bilo bi poželjno da navedete i koju slavu slavite ili ste slavili, ako ste poreklom pravoslavni Srbi, pošto je krsna slava jedan od orjentira utvrđivanja rođačkih veza.

      S poštovanjem,
      Defendor

  2. Nikola

    Da li ima neko informacije o poreklu Petkovica iz Donjih Brezovica,opstina Krupanj?

  3. Ana

    Da li znate ista od Petkovici iz Stanara?

  4. Nemanja

    Poštovani,

    hteo bih da saznam nešto više o svojoj lozi Petković. Po muškoj liniji znam samo do: pradede Marka i žene mu Anđelije,zatim deda Jove i žene mu Ljubice(koji su se iz Bosanskog Petrovca-selo Skakavci) doselili u selo Raroš-Miletićevo(Južni Banat).
    Slavimo krsnu slavu sv.Arhiđakona Stefana.
    Ako neko zna nešto više ili čak šta ako ima rođaka, bilo bi mi drago da stupim u kontakt.

    Svako dobro

  5. ILIC SLAVOLJUB

    POZZ,ZANIMA ME POREKLO PORTODICE PETKOVIC IZ SELA VRATISINCA KOD MURSKOG SREDISCA U MEDJIMURJU U HRVATSKOJ.

    • Branko Todorović

      Koju krsnu slavu slave Petkovići iz Murskog Središća?

    • Ivan

      Međimurski Petković su stara loza znana od 16-og stoljeća ali i ranije no trebalo bi istraživati u Austrijskoj arhivi u Beču ili u Mađarskoj u Budimpešti. Jedan od tih se istaknuo u borbama protiv Turaka, te je dobio i grb i plemićki status. Danas od tih Petkovića se može naći na širem području sjeverozapadne Hrvatske Varaždin -Čakovac i okolica.

  6. nemanja

    dali možda znate nešto o poreklu petkovića iz barajeva. slave lazarevu subotu

  7. Stefan

    Poštovani da li mi možete nešto više reći o mojim precima? Ja se prezivam Petković,iz sela Vinarce pored Leskovca…ranije smo se prezivali Đokić

  8. Aleksandar Slobodana Petković

    Moj deda Božidar Petković,vodi poreklo iz okoline Ivangrada.Neznam kada su se doselili u Šumadiju u selo Garaše.Vode poreklo od Petka,koji je imao dva brata koji su se razišli na području Sjenice.Moj pra,pra deda je stigao u Šumadiju,drugi brat je otišao ka Nišu,dok za trećeg brata nemam nikakvih podataka.Slava nam je Sveti Arhangel Gavrilo-Aranđelovdan zimski.Ako neko možda poseduje neku informaciju,voleo bi da stupimo u kontakt,posredstvom imejla ili telefonom.
    034-713 345
    063-80 84 692
    Unapred zahvaljujem.

  9. Srdjan

    Petkovici slave i slavu Sv. Sergije i Vakho (Srdjevdan)

    Pozdrav

    • Dalibor Petkovic

      Ja sam Dalibor Petkovic vucemo korene iz Crne gore iz drobnjaka gde je bilo 12 plemena. Od porodice Radovic gde je Petko Radovic promenio ime u Rade Petkovic zbog krvne osvete jer mu turci ubise sina Blagoja i cerku Milicu. Zbog osvete menja ime i prezime u Rade Petkovic a njegov unuk sin blagoja je Aleksa Petkovic – ZUBER po kom nosimo nadimak ZUBERI. Slavimo slavo sv.Sergije.

      Aleksa Petkovic
      Krsto Petkovic
      Pavle Petkovic
      Slavoljub Petkovic
      Stevan Petkovic
      Dragan petkovic
      Dalibor Petkovic

  10. sinisa

    Postovani, moje prezime je Stojanovic ali su mom dedi tokom balkanskih ratova Bugari promenili prezime iz Petkovic u Stojanovic, po njegovom dedi Stojanu Petkovicu Njegova sestra je Olga Petkovic, udata Koen borac NOBa prebegla sa muzem ta Argentinu, njihov brat Jordan Petkovic bio je jedan od heroja sremskog fronta, njegova porodica i dalje zivi u Vranju, sin i cerka su mu Jovica i Olga. Moj deda Dragoljub Stojanovic, odnosno.Petkovic bio je dozivotni predsednik Vranjske opstine nakon drugog svetskog rata, prvoborac i clan kukavickog odreda sa Simom Pogacarevicem Simpom. Njihovi roditelji su Jovan i Stana Petkovic, oni su moji pradeda i prababa. Cuo sam da su dosli iz okolnog sela Davidovci. Mi slavimo Djurdjic, ali ne znam da li je slava naknadno.preuzeta ili je originalno i oduvek bila u familiji. Da li mozete saznati odakle su dosli i ko su nasi Petkovici? Hvala veliko!