Порекло презимена Павловић

3. фебруар 2012.

коментара: 70

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАВЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Павловић

Хаплогрупа: R1a L1280 род А

Порекло: Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
________________________

Павловић

Хаплогрупа: I1 род Ђ

Порекло: Бајевац, Лајковац, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Руцка, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Букор, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
__________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Оћевља, Вареш

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Врање, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Павловић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПАВЛОВИЋИ

(у Селини и Пасјем Нуглу)

Павловићи потичу из Никшићке жупе, одакле су се око 1712. године иселили у Доњи Колашин, у село Прошћење, и тада су се презивали Спаићи. Породично предање зна за најстаријег претка, попа Јована Спаића, који је, како се приповиједа, стекао велике заслуге и повластице код Турака кријући неког пашу који се био одметнуо од султана, када је поново стекао султанову милост, он се одужио попу Јовану Спаићу и његовом брату тако што им је дао спахилук потврђен од султана.

Поп Јован имао је сина Павла, а Павле Радоја, Симеуна, Новака и Рада, који се по оцу Павлу прозваше Павловићи. Негдје око 1800. године побише неке Турке због зулума, па ускоче у Шаранце; ту су кратко вријеме живјели, јер их колашински Турци нападну и разуре. Након ове разуре, пређу у Горњу Морачу, гдје су једно вријеме живјели. Негдје око 1825. године одлазе у Сировачке баре, гдје су се кратко задржали, јер су прешли у Пасји Нугао, у Шаранце, гдје су се настанили. Године 1861. Симеун се са својом породицом из Пасјег Нугла преселио у село Селину, испод Пирликтора, гдје се стално настанио.

Павловићи су се истицали као добри јунаци у многим борбама против Турака. Од њих су нарочито били познати Петар, Симеун, Митар и Ристо. Тодор Павловић је био познати комита у Комитском покрету 1916-1918. године.

Симеун Павлов је имао четири сина. Милутина, Милету, Неђељка и Мијаила, а од Радоја Павлова остадоше Радивоје и Мијаило. Од њих воде поријекло сви Павловићи у Пасјем Нуглу и Селини. Радован Павловић из Селине и Милета Павловић из Пасјег Нугла били су истакнути патриоти и угледни домаћини у свом братству и у свом крају.

У НОР-у су поганули Нико Илијин на. Пљевљима 1. децембра 1941. године, Јелисавка, Радованова супруга, у Далмацији 1943. године и Радомир Милутинов 28. јуна 1944. године, код Бијелог Поља, као борац 7. омладинске црногорске бригаде.

Павловића има исељених у околину Пљеваља. Има их и у другим мјестима широм земље.

Са Павловићима су род Кршикапе у ускочком селу Сировац.

Славе Лучиндан, а прислужују Малу Госпођу.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. Nikola

    Pavlovici iz Hercegovine jos iz vremena Tvrtka. Pogledaj Pavle Radenovic. Moja porodica ima nas rodoslov do polovine 17og veka, a sa istim poreklom nas ima po celoj Srbiji.

    • Vladimir

      Koju krsnu slavu slavite? Takodje smo i mi Pavlovici poreklom iz Hercegovine. Pozdrav

    • Зоран

      Поштовање
      Ја сам Зоран Павловић, славим Ђурђиц,деда и прадеда су из Влашког поља код Младеновца али бих волео да знам даље корене, како најбоље то да урадим?

  2. Dalibor

    Pavlovici u Susici Krusevackoj poticu od pocetka devetnaestog veka i nose prezime po Pavlu. Slave Svetog Stefana. Po prici nekih starijih ljudi Pavle je bio Vidakovic i imao jos dva brata i slavili su Arandjelovdan. Niko nije siguran da li su se i kada doselili u Susicu jer je Susica pominjana u nekim knjigama jos u 16.veku. Danas ima samo cetiri kuca po muskoj liniji Pavlovica.

  3. Sreten

    Pavlovici iz Vrncana i Sinosevica kod G.Milanovca , slava Sveti Luka

  4. danijela pavlovic

    Moje poreklo Pavlovica je iz Pastrica kod Mionice i slavimo Durdjic.To je sve sto znam.

    • Зоран

      Поздрав и поштовање
      Ја сам Зоран Павловић, славим Ђурђиц а деда и прадеда су ми из Влашког поља код Младеновца.Деда се звао Милан а прадеда Никола

  5. Miljko

    Pavlovic,pradeda grabovac kod trstenika,sv. stefan , ! Vrlo moguca veza sa vama iz susice kod krusevca! Javite se

  6. Aca

    Pavlovic vladan je moja familijaa ne od tog pavla vidakovica

  7. Раде

    – Павловићи – Љубисав, Јован и Миливоје. Предак им је Петар Павловић звани “Швапче”, који се доселио из села Железника када му се мајка преудала у Жарково. Надимак “Швапче” је добио јер је пореклом “из Прека”. Када је дошао у Жарково донео је са собом и гајде које је свирао. Славе Светог Луку.

  8. Stefan

    Moji su Pavlovici iz Ostrozuba. Slavimo Sv. Arhangela, a zivimo u Velikoj Plani

  9. Чедомир

    Моји су Павловићи из села Слапашница код Братунца, Из приче које се сећам спомињу неку бабу Круну која је довела моје претке и ту их населила.Славимо св.Јована (20 Јануар). Тренутно живим у Панчеву.

  10. Pavlović Toma

    Od podataka o poreklu znam da je moj otac rođen u selu Pavlovići pored meta KRIŽPULJE na cca 5 kilometzara od Brinja. Ja sam rođen u mestu Vrbovsko odakle su nas proterali Italijani 1942 godine. Majka mi je takođe iz like selo Plašćica pored Brinja. Prezime Smolčić ali se spominje i prezime Šprajc. Ako neko ima podatke o toj liniji Pavlovića molio bi ga da mi ih pošalje. Unapred zahvalan Toma Pavlović, 11500 Obrenovac