Порекло презимена Плавшић

3. фебруар 2012.

коментара: 29

ПЛАВШИЋИ

Преци данашњих носилаца презимена Плавшић потичу из средњевековне српске области Стари Влах (област између Пријепоља и реке Ибар).

Многе породице предела Пилатовац код Пријепоља, где у том периоду бораве преци данашњих Плавшића као крсну славу славе Ђурђевдан, а овом светитељу бива посвећен и манастир код Прибоја на Лиму. У потрази за добрим пашњацима, као трансхумантни (покретљиви) сточари преваљују велика растојања широм тадашње српске државе. У првој половини 14. века, бројно братство повољне сточарске пределе налазе на источном делу билећког подручја у Захумљу.

По пореклу из предела Пилатовац код Пријепоља, на подручју Билећа бивају названи – Пилатовићи, а у дубровачком архиву као најбогатијој ризници српске средњевековне писане грађе бивају забележени као – „власи Пилатовци“. Све породице овог братства у том периоду задржавају крсну славу Ђурђевдан. По паду српске престонице Смедерева у турске руке  1459. године, Турци освајају Босну, Хум, Захумље и Травунију (касније Херцеговина).

У том периоду, долази до расељавања појединих братственичких породица: Рончевића, Сикимића, Радовановића, Грубачића, Шутоња, Комленића, Кукића и Марића. Док поједине породице нова станишта налазе на подручју Неретве, преци данашњих Плавшића – Пилатовићи после мукотрпне сеобе стижу до подручја реке Раме јужно од Бугојна. По пореклу из засеока Плавча Долина код Баљака источно од Билећа, у Рами бивају прозвани – Плав(ч)ше или Плав(ч)шићи.Плаћајући повремено харач агама и беговима из исламизиране српске породице Копчић, као и остало српско становништво подносе турски зулум.

Прекидајући дипломатске односе, Млетачка република објављује Турцима рат (Кандијски рат 1645 – 1669). Иако у овом рату губе Кандију (Крит), Млечани већ после петнаестогодишњег затишја објављују Турцима нови рат (Морејски рат 1684 -1699). У овом рату Млечани губе и Мореју (Пелопонез), али освајају скоро целу Далмацију. Као и у претходним Кандијском, котарски ускоци и у току Морејског рата пребацују хиљаде српских породица са територије под турском на територију под млетачком контролом. У једној акцији 1687. године, из Раме бива пребачено неколико стотина породица у Сињску крајину. Том приликом, породице Плавша – Плавшића бивају распоређене по селима Мућ Доњи, Корита и Оток код Сиња.

По окончању Морејког рата 1699. године, поједине породице Плавша – Плавшића прелазе у книнска села Звијеринац и Голубић, а у првој половини 18. века неке породице одлазе и у Босну. Према попису становништва из 1948. године, презиме Плавшић бива евидентирано и у местима: Стрмица, Винковци, Жупања, Дарувар, Бели Манастир, Валпово, Хвар, Подравска Слатина, Борово, Вировитица, Вуковар, Нашице, Бриње, Нова Градишка, Доњи Михољац, Пакрац, Гарешница, Осијек, Ђаково, Загреб итд.

ПЛАВШИЋИ У РАТОВИМА

Илија – Иле Плавша, добровољац из Голубића у Првом светском рату, дезертирао из аустроугарске војске и прикључио се српској војсци.

СПИСАК ЖРТАВА РАТА 1941-1945. ПЛАВШИЋА ИЗ СЕЛА ГОЛУБИЋ

Плавша (Павле) Лука, рођен 1911. године, погинуо 1943. године у НОБ-у, Отрић

Плавша (Саво) Никола, рођен 1903. године, убијен 1944. године у директом терору, Косово

Плавша (Никола) Симо, рођен 1924. године, погинуо 1944. године у НОБ-у, Велика Плана

Плавшић (Петар) Анђа, заклана од усташа 7.2.1942. године

Плавшић (Никола) Душан

Плавшић (Џ.) Ђурађ, умро од последица усташког терора

Плавшић (Ђурђа) Ђуро, погинуо на Сремском фронту

Плавшић (Пане) Ђуро, погионуо 1944. године на подручју Крагујевца

Плавшић (Симо) Ђуро, рођен 1913. године, а погинуо 1943. године у НОБ-у код Невесиња

Плавшић (Илија) Илија, рођен 1920. године, погинуо од усташа 1943. године у НОБ-у, Јабланица

Плавшић (Никола) Јован, рођен 1912. године, погинуо 1945. године у НОБ-у, Шид

Плавшић (Илија) Милан, рођен 1922. године, погинуо 1945. године у НОБ-у, Илок, Срем

Плавшић (Симо) Симо – Симица, погинуо у Београду

ПЛАВШИЋИ ИЗ ГОЛУБИЋА СТРАДАЛИ 1991-1995. ГОДИНЕ

Плавша (Никола) Јовица, рођен 1968. године

Плавшић (Јово) Горан, рођен 1970. године

ЗАНИМЉИВОСТИ О ПЛАВШИЋИМА

Божо Плавшић је довезао први аутомобил у Книн пре Другог светског рата. Аутомобил је био марке форд.

Петар Плавшић Чово враћајући се из Италије, где је провео као затвореник три године, ишао кући у Голубић пешке и тако прешао 1500 км. Путовао је месец и по дана.

ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ

Биљана Плавшић, дипломирани биолог и доктор ботанике, председница Републике Српске (1996-1998)

Срђан Плавшић, српски фудбалер

Урош Плавшић, српски кошаркаш

ИЗВОР: Група аутора, Голубић код Книна, Книн, 2005

Коментари (29)

Одговорите

29 коментара

  1. Поштовани Лука,

    Плавшићи су огранак Ђуришића са Бабина (Полица) код Берана. Пошаљите поруку на ову мејл адресу [email protected] Човјек се управо бави родословим Плавшића и сигурно ће Вам помоћи у истраживању својих коријена јер је и он поријеклом Плавшић. Плавшићи су Васојевићи па Вам препоручујем да урадите ДНК тест а сада је и акцијска цијена за тестирање.

    Срдачно.

  2. Nemanja Plavšić

    Pozdrav Plavšići
    Mi smo doselili u Novi Sad iz zaseoka Plavšići, Gornje Sokolovo, opština Ključ.
    Slavimo Djurdjevdan.

  3. Lazar Plavšić

    Pozdrav Plavšići!
    Moj deda je rodjen u Vojvodi Stepi (Sprskoj Crnji) gde se preselio u Železnik (Beograd) zbog posla. I dalje živimo u Železniku i samo znam da mi je stric pričao da su Plavšići iz Ključa. Plavšići u Vojvodi Stepi Slave Slavu Đurdjevdan.
    Srdačan Pozdrav!

    – P.S – Bilo kakve informacije o Plavšićima mi možete poslati na moju e-mail adresu.
    [email protected]

    • Branimir Plavšić

      Tačno mnogi Plavšići dolaze iz opštine Ključ, mnogi iz sela Gornje i Donje Sokolovo. Moji su se preselili iz Donjeg Sokolova u Laćrak kod Sremske Mitrovice isla imo Djurdjevdan. Znam i to da je ostao ceo zaseok Plavšići u Donjem Sokolovu ali su uglavnom bili stariji ljudi kad sam bio tamo 2002.

  4. Pozdrav , moji su iz mesta blizu Sipova , tamo su bili i pre i za vreme turaka tamo i ostali dan danas . Sv. Nikola slava

  5. Liliana castaldi

    Želela bih, da znam, da li ima plavsica koji slave svetog kuzmana i damjana. Moj deda se rodio u paciru, ako se dobro sećam, 1897 godine i zvao se lazar plavsic. Dvadesetih godina se preselio u suboticu.
    Sećam se, da smo imali rodbinu u Beogradu, ali sam izgubila sve kontakte

  6. Milanka

    Poštovani,moje devojačko prezime Plavšic,moj deda je Lazar Plavšic ,iz Krušedola je došao u Kovilj kod Novog sada,tu ima dosta Plavšica. Krsna slava je sveti Nikola
    Brata ,a i mene mnogo zanima poreklo,odakle smo došli. Brat mi je Miroslav Plavšic,otac Djordje Plavšic. Naše rodbine ima u Pančevu,Smederevskoj Palanci,Beogradu,za koje znamo. Brat je nešto istraživao da smo došli sa tromedje crne gore,albanije i kosova a sa brankovicima za vojvodinu. Šta je tačno,možete li pomoci
    Hvala unapred

    • Miroslav Plavšić

      Poštovana Milanka, ja sam Miroslav Plavšić, živim u Novom Sadu ali sam rodjen u Subotici 1958. godine. Slavimo Svetog Nikolu. Imam rodoslovlje od 1812 godine. Moji potiču iz Pačira (30 km jugozapadno od Subotice, pored Bajmoka). Mile Plavšić iz Kovilja mi nije rod iako slavi istu Slavu. U istrazivanjima sam i ja poceo od tromedje Crne gore, Albanije i Kosova ali malo njih slavi Svetog Nikolu. Mozete mi se javiti na mail [email protected] pa da vidimo da li imamo zajednicko poreklo. Imam rodbine u Zrenjaninu (Milanov čukundeda Jovan i moj pradeda Vojin su bili rodjena braća). Iako je Milan stariji od mene 2 godine (1956) ja mu dodjem stric. Milan ima i sina i unuka. Ja imam jednog sina Nemanju i trenutno unuku Anju. Sve podatke vodim u programu MyHeritage Family Tree. Imam nekoliko osoboa pod imenom Lazar koji su rodjeni u Paciru oko 1890 godine ali ih nisam pratio jer nisam naša vezu sa mojim predcima. Imam uneto 214 osoba, ali manji deo toga je i sa majcine strane koja je bila Mađarske nacionalnosti. Srdačan pozdrav od Miroslava Plavšića

  7. Dalibor

    Pozdrav
    Moji su porijeklom iz Novog Grada nekad (Bosanski Novi) slava Tomindan

    • Plavsic Zorama

      Grüße an die deren Familie in Novi grad oder vitasovci sind

      Der Uropa meines Opas hieß Simo
      Hatte drei Söhne Luka Lazar Und ein Marko
      Der Sohn von Lazar ist der Opa von meinem Opa er hieß Dragutin

  8. M. Plavša

    Lijep pozdrav,

    potječem iz loze Plavša iz Otoka kod Sinja (Hrvat, katolik) Zanimala bi me veza s Plavšama/Plavšićima iz Golubića, potječemo li iz iste loze i otkud informacije da smo iste loze te da vučemo korijene iz Starog Vlaha i da smo dosli preko Rame u Dalmaciju? Zanimali bi me izvori.

    Nadalje bi me zanimalo jesu li Plavše i Plavšići iz Golubuća iz iste loze i zasto su jedni Plavše a drugi Plavšići?

    Pozdrav svim ljudima dobre volje.

    • Слободан Зрнић

      Teško da imate bilo kakve veze. Sve te veze su plod mašte, jer je nekim ljudima koji su razmišljali o tome bilo logično da su svi istog prezimena međusobno srodni. Genetika obara takve mitove.