Poreklo prezimena Plavšić

3. februar 2012.

komentara: 29

PLAVŠIĆI

Preci današnjih nosilaca prezimena Plavšić potiču iz srednjevekovne srpske oblasti Stari Vlah (oblast između Prijepolja i reke Ibar).

Mnoge porodice predela Pilatovac kod Prijepolja, gde u tom periodu borave preci današnjih Plavšića kao krsnu slavu slave Đurđevdan, a ovom svetitelju biva posvećen i manastir kod Priboja na Limu. U potrazi za dobrim pašnjacima, kao transhumantni (pokretljivi) stočari prevaljuju velika rastojanja širom tadašnje srpske države. U prvoj polovini 14. veka, brojno bratstvo povoljne stočarske predele nalaze na istočnom delu bilećkog područja u Zahumlju.

Po poreklu iz predela Pilatovac kod Prijepolja, na području Bileća bivaju nazvani – Pilatovići, a u dubrovačkom arhivu kao najbogatijoj riznici srpske srednjevekovne pisane građe bivaju zabeleženi kao – „vlasi Pilatovci“. Sve porodice ovog bratstva u tom periodu zadržavaju krsnu slavu Đurđevdan. Po padu srpske prestonice Smedereva u turske ruke  1459. godine, Turci osvajaju Bosnu, Hum, Zahumlje i Travuniju (kasnije Hercegovina).

U tom periodu, dolazi do raseljavanja pojedinih bratstveničkih porodica: Rončevića, Sikimića, Radovanovića, Grubačića, Šutonja, Komlenića, Kukića i Marića. Dok pojedine porodice nova staništa nalaze na području Neretve, preci današnjih Plavšića – Pilatovići posle mukotrpne seobe stižu do područja reke Rame južno od Bugojna. Po poreklu iz zaseoka Plavča Dolina kod Baljaka istočno od Bileća, u Rami bivaju prozvani – Plav(č)še ili Plav(č)šići.Plaćajući povremeno harač agama i begovima iz islamizirane srpske porodice Kopčić, kao i ostalo srpsko stanovništvo podnose turski zulum.

Prekidajući diplomatske odnose, Mletačka republika objavljuje Turcima rat (Kandijski rat 1645 – 1669). Iako u ovom ratu gube Kandiju (Krit), Mlečani već posle petnaestogodišnjeg zatišja objavljuju Turcima novi rat (Morejski rat 1684 -1699). U ovom ratu Mlečani gube i Moreju (Peloponez), ali osvajaju skoro celu Dalmaciju. Kao i u prethodnim Kandijskom, kotarski uskoci i u toku Morejskog rata prebacuju hiljade srpskih porodica sa teritorije pod turskom na teritoriju pod mletačkom kontrolom. U jednoj akciji 1687. godine, iz Rame biva prebačeno nekoliko stotina porodica u Sinjsku krajinu. Tom prilikom, porodice Plavša – Plavšića bivaju raspoređene po selima Muć Donji, Korita i Otok kod Sinja.

Po okončanju Morejkog rata 1699. godine, pojedine porodice Plavša – Plavšića prelaze u kninska sela Zvijerinac i Golubić, a u prvoj polovini 18. veka neke porodice odlaze i u Bosnu. Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, prezime Plavšić biva evidentirano i u mestima: Strmica, Vinkovci, Županja, Daruvar, Beli Manastir, Valpovo, Hvar, Podravska Slatina, Borovo, Virovitica, Vukovar, Našice, Brinje, Nova Gradiška, Donji Miholjac, Pakrac, Garešnica, Osijek, Đakovo, Zagreb itd.

PLAVŠIĆI U RATOVIMA

Ilija – Ile Plavša, dobrovoljac iz Golubića u Prvom svetskom ratu, dezertirao iz austrougarske vojske i priključio se srpskoj vojsci.

SPISAK ŽRTAVA RATA 1941-1945. PLAVŠIĆA IZ SELA GOLUBIĆ

Plavša (Pavle) Luka, rođen 1911. godine, poginuo 1943. godine u NOB-u, Otrić

Plavša (Savo) Nikola, rođen 1903. godine, ubijen 1944. godine u direktom teroru, Kosovo

Plavša (Nikola) Simo, rođen 1924. godine, poginuo 1944. godine u NOB-u, Velika Plana

Plavšić (Petar) Anđa, zaklana od ustaša 7.2.1942. godine

Plavšić (Nikola) Dušan

Plavšić (DŽ.) Đurađ, umro od posledica ustaškog terora

Plavšić (Đurđa) Đuro, poginuo na Sremskom frontu

Plavšić (Pane) Đuro, pogionuo 1944. godine na području Kragujevca

Plavšić (Simo) Đuro, rođen 1913. godine, a poginuo 1943. godine u NOB-u kod Nevesinja

Plavšić (Ilija) Ilija, rođen 1920. godine, poginuo od ustaša 1943. godine u NOB-u, Jablanica

Plavšić (Nikola) Jovan, rođen 1912. godine, poginuo 1945. godine u NOB-u, Šid

Plavšić (Ilija) Milan, rođen 1922. godine, poginuo 1945. godine u NOB-u, Ilok, Srem

Plavšić (Simo) Simo – Simica, poginuo u Beogradu

PLAVŠIĆI IZ GOLUBIĆA STRADALI 1991-1995. GODINE

Plavša (Nikola) Jovica, rođen 1968. godine

Plavšić (Jovo) Goran, rođen 1970. godine

ZANIMLJIVOSTI O PLAVŠIĆIMA

Božo Plavšić je dovezao prvi automobil u Knin pre Drugog svetskog rata. Automobil je bio marke ford.

Petar Plavšić Čovo vraćajući se iz Italije, gde je proveo kao zatvorenik tri godine, išao kući u Golubić peške i tako prešao 1500 km. Putovao je mesec i po dana.

POZNATE LIČNOSTI

Biljana Plavšić, diplomirani biolog i doktor botanike, predsednica Republike Srpske (1996-1998)

Srđan Plavšić, srpski fudbaler

Uroš Plavšić, srpski košarkaš

IZVOR: Grupa autora, Golubić kod Knina, Knin, 2005

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (29)

Odgovorite

29 komentara

  1. Poštovani Luka,

    Plavšići su ogranak Đurišića sa Babina (Polica) kod Berana. Pošaljite poruku na ovu mejl adresu [email protected] Čovjek se upravo bavi rodoslovim Plavšića i sigurno će Vam pomoći u istraživanju svojih korijena jer je i on porijeklom Plavšić. Plavšići su Vasojevići pa Vam preporučujem da uradite DNK test a sada je i akcijska cijena za testiranje.

    Srdačno.

  2. Nemanja Plavšić

    Pozdrav Plavšići
    Mi smo doselili u Novi Sad iz zaseoka Plavšići, Gornje Sokolovo, opština Ključ.
    Slavimo Djurdjevdan.

    • Branimir Plavšić

      Pozdrav rođo, moji su se preselili iz Donjeg Sokolova u Laćarak Kod Sremske Mitrovice. Onda su se moja dva strica odeselila u Austriju. Plašići koji su došli iz Donjeg Sokolova slave Djurdjevdan.

    • Željko

      Moj otac je takođe iz G.Sokolova, Ključ!Došli su u Kać kad je bio klinac pa kasnije u NS!I naša slava je Đurđevdan!

  3. Lazar Plavšić

    Pozdrav Plavšići!
    Moj deda je rodjen u Vojvodi Stepi (Sprskoj Crnji) gde se preselio u Železnik (Beograd) zbog posla. I dalje živimo u Železniku i samo znam da mi je stric pričao da su Plavšići iz Ključa. Plavšići u Vojvodi Stepi Slave Slavu Đurdjevdan.
    Srdačan Pozdrav!

    – P.S – Bilo kakve informacije o Plavšićima mi možete poslati na moju e-mail adresu.
    [email protected]

    • Branimir Plavšić

      Tačno mnogi Plavšići dolaze iz opštine Ključ, mnogi iz sela Gornje i Donje Sokolovo. Moji su se preselili iz Donjeg Sokolova u Laćrak kod Sremske Mitrovice isla imo Djurdjevdan. Znam i to da je ostao ceo zaseok Plavšići u Donjem Sokolovu ali su uglavnom bili stariji ljudi kad sam bio tamo 2002.

  4. Pozdrav , moji su iz mesta blizu Sipova , tamo su bili i pre i za vreme turaka tamo i ostali dan danas . Sv. Nikola slava

  5. Liliana castaldi

    Želela bih, da znam, da li ima plavsica koji slave svetog kuzmana i damjana. Moj deda se rodio u paciru, ako se dobro sećam, 1897 godine i zvao se lazar plavsic. Dvadesetih godina se preselio u suboticu.
    Sećam se, da smo imali rodbinu u Beogradu, ali sam izgubila sve kontakte

  6. Milanka

    Poštovani,moje devojačko prezime Plavšic,moj deda je Lazar Plavšic ,iz Krušedola je došao u Kovilj kod Novog sada,tu ima dosta Plavšica. Krsna slava je sveti Nikola
    Brata ,a i mene mnogo zanima poreklo,odakle smo došli. Brat mi je Miroslav Plavšic,otac Djordje Plavšic. Naše rodbine ima u Pančevu,Smederevskoj Palanci,Beogradu,za koje znamo. Brat je nešto istraživao da smo došli sa tromedje crne gore,albanije i kosova a sa brankovicima za vojvodinu. Šta je tačno,možete li pomoci
    Hvala unapred

    • Miroslav Plavšić

      Poštovana Milanka, ja sam Miroslav Plavšić, živim u Novom Sadu ali sam rodjen u Subotici 1958. godine. Slavimo Svetog Nikolu. Imam rodoslovlje od 1812 godine. Moji potiču iz Pačira (30 km jugozapadno od Subotice, pored Bajmoka). Mile Plavšić iz Kovilja mi nije rod iako slavi istu Slavu. U istrazivanjima sam i ja poceo od tromedje Crne gore, Albanije i Kosova ali malo njih slavi Svetog Nikolu. Mozete mi se javiti na mail [email protected] pa da vidimo da li imamo zajednicko poreklo. Imam rodbine u Zrenjaninu (Milanov čukundeda Jovan i moj pradeda Vojin su bili rodjena braća). Iako je Milan stariji od mene 2 godine (1956) ja mu dodjem stric. Milan ima i sina i unuka. Ja imam jednog sina Nemanju i trenutno unuku Anju. Sve podatke vodim u programu MyHeritage Family Tree. Imam nekoliko osoboa pod imenom Lazar koji su rodjeni u Paciru oko 1890 godine ali ih nisam pratio jer nisam naša vezu sa mojim predcima. Imam uneto 214 osoba, ali manji deo toga je i sa majcine strane koja je bila Mađarske nacionalnosti. Srdačan pozdrav od Miroslava Plavšića

  7. Dalibor

    Pozdrav
    Moji su porijeklom iz Novog Grada nekad (Bosanski Novi) slava Tomindan

    • Plavsic Zorama

      Grüße an die deren Familie in Novi grad oder vitasovci sind

      Der Uropa meines Opas hieß Simo
      Hatte drei Söhne Luka Lazar Und ein Marko
      Der Sohn von Lazar ist der Opa von meinem Opa er hieß Dragutin

  8. M. Plavša

    Lijep pozdrav,

    potječem iz loze Plavša iz Otoka kod Sinja (Hrvat, katolik) Zanimala bi me veza s Plavšama/Plavšićima iz Golubića, potječemo li iz iste loze i otkud informacije da smo iste loze te da vučemo korijene iz Starog Vlaha i da smo dosli preko Rame u Dalmaciju? Zanimali bi me izvori.

    Nadalje bi me zanimalo jesu li Plavše i Plavšići iz Golubuća iz iste loze i zasto su jedni Plavše a drugi Plavšići?

    Pozdrav svim ljudima dobre volje.

    • Slobodan Zrnić

      Teško da imate bilo kakve veze. Sve te veze su plod mašte, jer je nekim ljudima koji su razmišljali o tome bilo logično da su svi istog prezimena međusobno srodni. Genetika obara takve mitove.