Порекло презимена Павловић

3. фебруар 2012.

коментара: 70

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАВЛОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Павловић

Хаплогрупа: R1a L1280 род А

Порекло: Читлук, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
________________________

Павловић

Хаплогрупа: I1 род Ђ

Порекло: Бајевац, Лајковац, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Руцка, Србија

Крсна слава: Томиндан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Букор, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
__________________________

Павловић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Оћевља, Вареш

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Врање, Србија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

Павловић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Павловић

Хаплогрупа: E1b род Орловића

Порекло: Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПАВЛОВИЋИ

(у Селини и Пасјем Нуглу)

Павловићи потичу из Никшићке жупе, одакле су се око 1712. године иселили у Доњи Колашин, у село Прошћење, и тада су се презивали Спаићи. Породично предање зна за најстаријег претка, попа Јована Спаића, који је, како се приповиједа, стекао велике заслуге и повластице код Турака кријући неког пашу који се био одметнуо од султана, када је поново стекао султанову милост, он се одужио попу Јовану Спаићу и његовом брату тако што им је дао спахилук потврђен од султана.

Поп Јован имао је сина Павла, а Павле Радоја, Симеуна, Новака и Рада, који се по оцу Павлу прозваше Павловићи. Негдје око 1800. године побише неке Турке због зулума, па ускоче у Шаранце; ту су кратко вријеме живјели, јер их колашински Турци нападну и разуре. Након ове разуре, пређу у Горњу Морачу, гдје су једно вријеме живјели. Негдје око 1825. године одлазе у Сировачке баре, гдје су се кратко задржали, јер су прешли у Пасји Нугао, у Шаранце, гдје су се настанили. Године 1861. Симеун се са својом породицом из Пасјег Нугла преселио у село Селину, испод Пирликтора, гдје се стално настанио.

Павловићи су се истицали као добри јунаци у многим борбама против Турака. Од њих су нарочито били познати Петар, Симеун, Митар и Ристо. Тодор Павловић је био познати комита у Комитском покрету 1916-1918. године.

Симеун Павлов је имао четири сина. Милутина, Милету, Неђељка и Мијаила, а од Радоја Павлова остадоше Радивоје и Мијаило. Од њих воде поријекло сви Павловићи у Пасјем Нуглу и Селини. Радован Павловић из Селине и Милета Павловић из Пасјег Нугла били су истакнути патриоти и угледни домаћини у свом братству и у свом крају.

У НОР-у су поганули Нико Илијин на. Пљевљима 1. децембра 1941. године, Јелисавка, Радованова супруга, у Далмацији 1943. године и Радомир Милутинов 28. јуна 1944. године, код Бијелог Поља, као борац 7. омладинске црногорске бригаде.

Павловића има исељених у околину Пљеваља. Има их и у другим мјестима широм земље.

Са Павловићима су род Кршикапе у ускочком селу Сировац.

Славе Лучиндан, а прислужују Малу Госпођу.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. Srdjan

    Pozdrav,otac mi je poreklom iz Gusice kod kosovske vitine rodj 1943 otac njegov je Milan a deda Vitko kazu da su poreklom Vranjanci prezime Pavlovic, slavili su sv Arandjel vise od 100 god.Interesuje me poreklo odakle su dosli jer su 70 god dosli u Aleksinac

  2. Владимир Павловић

    Мој деда Јован Павловић, од оца Радоице (тако да су по тадашњем обичају његова два млађа брата носила презиме Радоичић) дошао је из Рашке у Београд да изучи занат и ту остао. Славимо Светог Луку. По неким изворима (монографија, црногорског братства Влаховића, на пример), могуће је да су наши преци дошли из источне Босне, основали град Никшић и разлили се по Црној Гори и Западној Србији (отуда, до недавно, недоследна ијекавица од Ужица до Ваљева, Лазаревца и Лајковца, данас заборављена захваљујући телевизији, сеобама и мешању). У телефонском именику Рашке нашао сам да су управо презимена Павловић и Радо(ј)ичић најчешћа. Има ли неко поузданије податке о мојим Павловићима?

  3. Ivana Subotić

    Moj čukundeda po majci zvao se Marko Pavlović iz sela Tavnik kod Kraljeva. On je promenio prezime u Daišević, tako da je njegov sin Dušan Daišević, od koga je moj deda Stamenko i moja mati Milka.

    Pavlovića ima u kraljevačkim selima, pa ako ima nekoga, neka piše.
    Slava Daiševića, koja se – verujem – nije menjala ni nakon promene prezimena je Đurđic.

  4. Dejan

    Zdravo, ja sam Dejan Pavlović i mi smo iz Velike Krsne kod Mladenovca. Naša slava je Đurđica a preslava Đurđevdan.

    • Зоран

      Поздрав Дејане.Ја сам Зоран Павловић из Београда,славим Ђурђиц.Деда и прадеда су ми из Влашког поља,деда Милан и прадеда Никола.То је врло близу и вероватно смо род, само бих ја волео да сазнам даље корене…

  5. Ја сам Марко Павловић, моји су Павловићи из села Полом, општина Братунац, Република Српска. Мислим да смо даља фамилија са Павловићима из села Црнча, Љубовија, Србија. Славимо Ђурђевдан.
    На Братуначкој општини Павловића има и у селима Слапашница, Кравица и Факовићи и нисмо повезани ( да знамо ).

  6. Stojan Pavlovic

    Ja sam Stojan Pavlovic,Moji su iz sela Guberevca,opstina Leskovac,Republika Srbija.Ima nas po evropi i po Srbijia u selu Guberevcu zivi poveci broj porodica sa prezimenom Pavlovic.

  7. Tamara

    Pavlović iz Sjerča – Rogačica. Slavimo Đurđevdan.

  8. Moj cukundeda se doselio iz crne gore.Dosao je sa familijom i bratom.Ime mu je bilo Pavle a brat Toma. Doselili su se u Cibutkovicu.Toma je osnovao porodicu u Cibutkovici to su Tomici. Pavle je imao sina Petronija koji je verovatno rodjen u Crnoj Gori.Petronije je imao nekoliko sinova.Od njih svih za jednog sigurno znamo da je poginuo na Solunskom frontu.Ime mu je Branislav i postoji uklesano ime u Cibutkovici, poginulih na Solunskom frontu. Pradeda Petronije je imao nekoliko kcerki,Jedna Kosara udata u Lazarevcu , druga Milenija udata u Cibutkovicu u susetstvu za nekog zvanog -bogomoljac-.Petronije je ziveo 97 godina i imao je najbolji vocnjak u Srbiji,Govorio je da je vojvodskog porekla sa Pirlitora.Moj deda Branislav, koji je poginuo na Solunskom frontu je imao 4 kcerke, Ivku,Zivku , Ljubinku i Leposavu Sin mu je Radomir i on je imao 4 sina ,mene Slavoljuba ,Miroljuba,Dragana i Zorana i kcerku Dobrilu.Ja zivim u Californiji 40 godina, rodjen sam 1932 i imam 86 godina.Miroljub je sumarski inzinjer i zivi u Kraljevu.Dragan je ziveo u Californiji ali je umro ove godine. Zoran zivi u Californiji i ima 63 godine. Dobrila zivi u Las Vegasu drzava Nevada usa.
    i ima 83 godina

    • Darko pavlovic

      Ja sam darko pavlovic iz sremske mitrovice moji su iz bosne dosli su cetrdesetih godina u srbiju slavimo djurdjevdan

      • Марко Павловић

        Одакле су твоји дошли из Босне? Ја сам из истичне БиХ, република Српска, општина Братунац и такође славимо Ђурђевдан. Многи су наши после другог светског рата, ишли у Срем и тамо радили на економијама, после тога остали, поженили се, родили децу и тамо остали. Највећи део је отишао према Новој Пазови, али није искључено да су ишли и у друга околна места. Ако знаш било шта , тј из ког села су пореклом, јави се 😉

  9. Moj cukundeda se doselio iz crne gore.Dosao je sa familijom i bratom.Ime mu je bilo Pavle a brat Toma. Doselili su se u Cibutkovicu.Toma je osnovao porodicu u Cibutkovici to su Tomici. Pavle je imao sina Petronija koji je verovatno rodjen u Crnoj Gori.Petronije je imao nekoliko sinova.Od njih svih za jednog sigurno znamo da je poginuo na Solunskom frontu.Ime mu je Branislav i postoji uklesano ime u Cibutkovici, poginulih na Solunskom frontu. Pradeda Petronije je imao nekoliko kcerki,Jedna Kosara udata u Lazarevcu , druga Milenija udata u Cibutkovicu u susetstvu za nekog zvanog -bogomoljac-.Petronije je ziveo 97 godina i imao je najbolji vocnjak u Srbiji,Govorio je da je vojvodskog porekla sa Pirlitora.Moj deda Branislav, koji je poginuo na Solunskom frontu je imao 4 kcerke, Ivku,Zivku , Ljubinku i Leposavu Sin mu je Radomir i on je imao 4 sina ,mene Slavoljuba ,Miroljuba,Dragana i Zorana i kcerku Dobrilu.Ja zivim u Californiji 40 godina, rodjen sam 1932 i imam 86 godina.Miroljub je sumarski inzinjer i zivi u Kraljevu.Dragan je ziveo u Californiji ali je umro ove godine. Zoran zivi u Californiji i ima 63 godine. Dobrila zivi u Las Vegasu drzava Nevada usa.
    i ima 83 godina Slavimo Djurdjic

  10. Војислав Ананић

    ПАВЛОВИЋ (п.к.м). Павловићи (п), у Мркоњићима (Попово). Доселили су из Чопица у Бобанима. Славе Аранђеловдан (84:171). Стара су мостарска породица. Славе Ђурђевдан. На гробљу у Пашиновцу налази се више споменлка ове породице из 19. вијека (236:172,173). Павловићи су некада живјели и у селишту Гребени (Површ, Требиње). У дубровачким изворима Гребени се помињу “као село Петра Павловића” (227:67). Павловићи (к). у Варвари, Горици, Уздолу, Иванкама (Прозор) и у Прозору. Павловићи у Варвари су поријеклом од Петровића у Румбоцима. Доселили су око 1850. године. У Уздолу су од рода Стојановића, а у Иванкама од Павловића из Тришћана. У Прозор је, 1929, године, доселила из Горњег Вакуфа “Павловић Ана са синовима свећеницима” (79:92,109.125,131,136). Павловића има настањених и у Мостару. Павловићи (м) су били настањени у Вишићима (Чапљина).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.