Poreklo prezimena Pavlović

3. februar 2012.

komentara: 70

[toggle title=”TESTIRANI PAVLOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pavlović

Haplogrupa: R1a L1280 rod A

Poreklo: Čitluk, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
________________________

Pavlović

Haplogrupa: I1 rod Đ

Poreklo: Bajevac, Lajkovac, Srbija

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Rucka, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Bukor, Šabac, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
__________________________

Pavlović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Oćevlja, Vareš

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vranje, Srbija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović Koldžić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280 rod A

Poreklo: Likodra, Krupanj, Srbija / starije prezime Koldžić

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Pavlović

Haplogrupa: E1b rod Orlovića

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PAVLOVIĆI

(u Selini i Pasjem Nuglu)

Pavlovići potiču iz Nikšićke župe, odakle su se oko 1712. godine iselili u Donji Kolašin, u selo Prošćenje, i tada su se prezivali Spaići. Porodično predanje zna za najstarijeg pretka, popa Jovana Spaića, koji je, kako se pripovijeda, stekao velike zasluge i povlastice kod Turaka krijući nekog pašu koji se bio odmetnuo od sultana, kada je ponovo stekao sultanovu milost, on se odužio popu Jovanu Spaiću i njegovom bratu tako što im je dao spahiluk potvrđen od sultana.

Pop Jovan imao je sina Pavla, a Pavle Radoja, Simeuna, Novaka i Rada, koji se po ocu Pavlu prozvaše Pavlovići. Negdje oko 1800. godine pobiše neke Turke zbog zuluma, pa uskoče u Šarance; tu su kratko vrijeme živjeli, jer ih kolašinski Turci napadnu i razure. Nakon ove razure, pređu u Gornju Moraču, gdje su jedno vrijeme živjeli. Negdje oko 1825. godine odlaze u Sirovačke bare, gdje su se kratko zadržali, jer su prešli u Pasji Nugao, u Šarance, gdje su se nastanili. Godine 1861. Simeun se sa svojom porodicom iz Pasjeg Nugla preselio u selo Selinu, ispod Pirliktora, gdje se stalno nastanio.

Pavlovići su se isticali kao dobri junaci u mnogim borbama protiv Turaka. Od njih su naročito bili poznati Petar, Simeun, Mitar i Risto. Todor Pavlović je bio poznati komita u Komitskom pokretu 1916-1918. godine.

Simeun Pavlov je imao četiri sina. Milutina, Miletu, Neđeljka i Mijaila, a od Radoja Pavlova ostadoše Radivoje i Mijailo. Od njih vode porijeklo svi Pavlovići u Pasjem Nuglu i Selini. Radovan Pavlović iz Seline i Mileta Pavlović iz Pasjeg Nugla bili su istaknuti patrioti i ugledni domaćini u svom bratstvu i u svom kraju.

U NOR-u su poganuli Niko Ilijin na. Pljevljima 1. decembra 1941. godine, Jelisavka, Radovanova supruga, u Dalmaciji 1943. godine i Radomir Milutinov 28. juna 1944. godine, kod Bijelog Polja, kao borac 7. omladinske crnogorske brigade.

Pavlovića ima iseljenih u okolinu Pljevalja. Ima ih i u drugim mjestima širom zemlje.

Sa Pavlovićima su rod Kršikape u uskočkom selu Sirovac.

Slave Lučindan, a prislužuju Malu Gospođu.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Nikola

    Pavlovici iz Hercegovine jos iz vremena Tvrtka. Pogledaj Pavle Radenovic. Moja porodica ima nas rodoslov do polovine 17og veka, a sa istim poreklom nas ima po celoj Srbiji.

    • Vladimir

      Koju krsnu slavu slavite? Takodje smo i mi Pavlovici poreklom iz Hercegovine. Pozdrav

    • Zoran

      Poštovanje
      Ja sam Zoran Pavlović, slavim Đurđic,deda i pradeda su iz Vlaškog polja kod Mladenovca ali bih voleo da znam dalje korene, kako najbolje to da uradim?

  2. Dalibor

    Pavlovici u Susici Krusevackoj poticu od pocetka devetnaestog veka i nose prezime po Pavlu. Slave Svetog Stefana. Po prici nekih starijih ljudi Pavle je bio Vidakovic i imao jos dva brata i slavili su Arandjelovdan. Niko nije siguran da li su se i kada doselili u Susicu jer je Susica pominjana u nekim knjigama jos u 16.veku. Danas ima samo cetiri kuca po muskoj liniji Pavlovica.

  3. Sreten

    Pavlovici iz Vrncana i Sinosevica kod G.Milanovca , slava Sveti Luka

  4. danijela pavlovic

    Moje poreklo Pavlovica je iz Pastrica kod Mionice i slavimo Durdjic.To je sve sto znam.

    • Zoran

      Pozdrav i poštovanje
      Ja sam Zoran Pavlović, slavim Đurđic a deda i pradeda su mi iz Vlaškog polja kod Mladenovca.Deda se zvao Milan a pradeda Nikola

  5. Miljko

    Pavlovic,pradeda grabovac kod trstenika,sv. stefan , ! Vrlo moguca veza sa vama iz susice kod krusevca! Javite se

  6. Aca

    Pavlovic vladan je moja familijaa ne od tog pavla vidakovica

  7. Rade

    – Pavlovići – Ljubisav, Jovan i Milivoje. Predak im je Petar Pavlović zvani “Švapče”, koji se doselio iz sela Železnika kada mu se majka preudala u Žarkovo. Nadimak “Švapče” je dobio jer je poreklom “iz Preka”. Kada je došao u Žarkovo doneo je sa sobom i gajde koje je svirao. Slave Svetog Luku.

  8. Stefan

    Moji su Pavlovici iz Ostrozuba. Slavimo Sv. Arhangela, a zivimo u Velikoj Plani

  9. Čedomir

    Moji su Pavlovići iz sela Slapašnica kod Bratunca, Iz priče koje se sećam spominju neku babu Krunu koja je dovela moje pretke i tu ih naselila.Slavimo sv.Jovana (20 Januar). Trenutno živim u Pančevu.

  10. Pavlović Toma

    Od podataka o poreklu znam da je moj otac rođen u selu Pavlovići pored meta KRIŽPULJE na cca 5 kilometzara od Brinja. Ja sam rođen u mestu Vrbovsko odakle su nas proterali Italijani 1942 godine. Majka mi je takođe iz like selo Plašćica pored Brinja. Prezime Smolčić ali se spominje i prezime Šprajc. Ako neko ima podatke o toj liniji Pavlovića molio bi ga da mi ih pošalje. Unapred zahvalan Toma Pavlović, 11500 Obrenovac