Порекло презимена Панић

3. фебруар 2012.

коментара: 84

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАНИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Панић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Горњи Подградци, Градишка, Република Српска

Крсна слава: Алимпијевдан

Контакт:
_________________________

Панић

Хаплогрупа: J2b род А

Порекло: Дубока, Јагодина, Србија

Крсна слава: Лучиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (84)

Одговорите

84 коментара

  1. Danijela Panic

    Zdravo svim Panicima. Moje devojacko prezime.Otac iz Sladaje kod Despotovca .Ne znam odakle su njegovi Panici,sada neki Radosevici.Pradeda se zvao Stanojlo Panic.Slave Svetog Nikolu.Volela bih da se neko javi,mozda zna odakle su ocevi preci.

  2. Panic

    Selo Selevac kod Smed.Palanke ima 6 kuca po prezimenu Panic po knjigama o ovom selu dosli su sa Kosova.Slava Sveti Jovan.

  3. Dusan Panic

    Mozda i meni neko moze nesta malo pomoci 🙂 Ja zivim u Svacarskoj, ali mama mi je poreklom iz Vrsana, kod Prnjavora (blizu Banja Luke) iz RS. Deda mi je bio Stojan Panic a baba Mirjana Panic. Koliko znam da mi je baba tacnije bila rodjena u potocanima. A isto slavimo svetog Nikolu kao slavu.

    Pozz svima Dusan

  4. Bojan

    Poreklo Panica, koji slave Adandjelovdan?

    • Душан Панић

      Велики поздрав Бојане,

      Ја имам исту дилему, тј. кренуо сам да одгонетнем то исто питање будући да сам и сам део Панића који славе Аранђеловдан. Моји сви су из Шајкаша, општина Тител. Доста Панића има у околним селима као што је рецимо Ђурђево, али они славе другу славу и ми лично немам рођаке тамо. Ја сам пописао моје до неке 1850. године и све време су били ту у Шајкашу. Видим да је један корисник написао да је било Панића у Зрењанину који имају исту славу, тако да ћу моје истраживање усмерити и у том смеру. Треба да урадим и ДНК анализу ових дана, тако да се надам да ћу ускоро моћи да сазнам још нешто.

      Срдачан поздрав

      • Ivana Panic

        Jesi uradio testiranje?

        • Душан Панић

          Јесам Ивана, извините на касном јављању. Хаплогрупа је R1a-Z280. Ако имате нека питања, пишите слободно на [email protected]

          • Горан Панић

            Здраво Душане,

            Моје име је Горан Панић. Из Румуније сам. Иста ми је халогрупа R1- z280. Moj прадеда је био из Српског Семартона, 30 км од Темишвара и отприлике исто толико од Зрењанина. Славимо Митровдан, али то ми више пуно не значи јер су се код нас понекад мењале крсне славе у зависности од куће у којој се пресељавало. На пример знам да ми је прадеда био “зет у кућу”, па није немогуће да је преузео славу из тазбине.
            Географски смо блиски, генетски такође, исто презиме… слутим заједничког претка у задњин 250 година.

            • Душан Панић

              Здраво Горане,

              У књигама по интернету и у архиви друштва сам успео да пронађем да је у Зрењанин био свештеник који је славио исту славу као и ми, имао је два сина, од којих ако не грешим један, или оба су били адвокати. Нажалост никако да лично одем и пробам да претражим црквене и матичне књиге. Велика је вероватноћа да имамо заједничког претка. Надам се да ћу успети да пронађем још информација, па ћу радо поделити са вама и осталим људима овде на сајту. Свако добро

          • Mila

            Gde da uradim te testove za hologrupu i kolliko kostaju. Meni je cukunbaba bila od Panica. Zivela je u Nisu od oslobodjenja od Turaka. Tragam odakle su njeni. Nacula sqm da su ili iz Jagodine,Zaplanja kod Nisa ili pak Zajecara

      • Tomislav

        Pozdrav Dušane, takođe i ja pripadam Panićima koji slave Aranđelovdan i moji su došli iz Šumadije u Novi Sad.Prema nekim informacijama moji su prebegli od Turaka iz stare Hercegovine, potez oko Nikšića, Ostroga

      • Dusan

        Pozdrav Dusane
        Imate Panice, Pirot(zavoj) slave Arandjelovdan

        • Mila

          Zdravo ljudi…. moja cukun baba se zvala Mileva Panic udato Jovanovic u Nisu.
          Prvog sina mog pradedu dobila je1902. A zatrudbela je sa njim 1901.verovatno se te godine i udala za cukundedu.
          Moze li mi neko nesto vise reci i uputiti me gde da trazim njeno poreklo jer imam dokumente samo za cukundedu

  5. Горан Панић

    Пореклом из Скатавице ,славимо Лазареву суботу.Поздрав за све који себе сматрају СРБИМА.

    • Goran Panić

      Porodica Panić 60-ih doselila iz Skatavice od Mlađana Panića.Doseljeni u Krčedin sa 11-oro dece.Moj otac je Milan oženjen iz Topića.Slavimo Lazarevu subotu.063572672 za biber.

      • Давор Панић

        Мој дједа је из Скатавице, Милан Панић и сада у Скатавици живи мој стриц Славко Панић, ја сам у Бања Луци, славим Лазареву суботу

      • Вукашин Панић

        Моји такође славе Лазареву суботу, пореклом сам из Херцеговине околина Требиња а тренутно у западној Србији живимо да ли имате неку фамилију око Требиња?

  6. Sasa

    Pozdrav svim Panicima!!!

    Moj otac je rodjen u selu sokoliste kod Novog grada u BiH,krsna slava nam je sv.Trifun.Ako neko zna nesto o poreklu Panica iz tog kraja neka javi.Pozdrav,

  7. Сава Попадић

    У селу Брезовица (општина Врњачка Бања) постоје Панићи који су пореклом Васојевићи од Колашина. Доселили се у овај крај на самом крају 18. века, кратко се задржавши у селу Јелакцу код Јошаничке Бање. Двојица браће се настанили у Ржаници (општина Александровац) а трећи брат Пантелија се настанио у Брезовици. Тамо је био познатији као Пана. Како се у то време презиме одређивало по имену оца тако су настали Панићи. Славе Аранђеловдана као сви Васојевићи.

    • Aleksa Panić (Subotica)

      Pozdrav, koliko je ovo proverena informacija?Moj otac je uspeo da napravi rodoslov sve do Pantelije, sve nakon toga mi je nepoznato a jako bih voleo da saznam!

      Pantelija mi je direktan predak. Poslednje tri generacije su u Subotici

  8. Aleksa Panic

    Pozdrav za sve Panice! Da li neko zna poreklo prezimena Panic koji slave Svetog Nikolu? Hvala!