Порекло презимена Митровић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Митровић Хаплогрупа: I2a Порекло: Ариље, Србија Крсна слава: Ђурђиц Контакт: ______________________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Митровић Хаплогрупа: I2a Порекло: Ариље, Србија Крсна слава: Ђурђиц Контакт: ______________________ Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Митровић

Порекло презимена Митровић

ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Митровић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
________________________

Митровић (Ђокини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Митровић

Хаплогрупа: I2a M223

Порекло: Шишмановац, Прокупље, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

MИТРОВИЋИ

(на Грацу)

Поријекло им је од Митровића из Марковине. Након погибије Милутина Јакшина Митровића 1796. године и борби против војске Махмут-паше Бушатлије, остану му три малољетна сина: Лазар, Иван и Митар, које њихова мајка из сиромаштине и разурене Марковине одведе на манастирску земљу у село Рсојевицу, под Острогом, гдје су живјели тридесетак година. Кад су одрасли, прешли су на Градачку пољану, на Крнову, на катун Аџимусића, а одмах затим преселе се на Градац, око 1820. године, гдје и данас живе њихови потомци. Истицали су се као хајдуци који су четовали по Затарју, гдје је Иван и погинуо (негдје поред Лима) и од њега није остало потомство.

Послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године, Митровићи пређу на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година; одатле се поново врате на своја имања на Градац. Лазар Митровић се истакао као познати јунак, а његови се потомци по њему прозову Лазаревићи.

Митар Митровић био је најмлађи од браће; бавио се кућним пословима, планиновао је, па његове потомке на уже зову Планинчићи. Имао је синове Милутина, Јакша и Сава. Од Милутина је остао син Милутин, који се родио посмртно, а од Јакше Неђељко, Живко и Митар. Митар Јакшин одлази на рад у Америку и отуда се, на позив краља Николе, враћа као добровољац и учествује у освајању Скадра. Послије завршених балканских ратова поново одлази у Америку, одакле као добровољац долази на Солунски фронт 1918. и бори се до коначног ослобођења од аустроугарског окупатора. Касно се жени, у шездесетој години, и добија сина Божидара, који је као командант батаљона НОВ-а погинуо 1944. године у борби против фашистичког окупатора.

Лука Митровић са Граца је учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 1916. године.

Стара им је крсна слава била Аранђеловдан, а прислуга Спасовдан, али доласком у Дробњак, узели су за своју племенску славу Ђурђевдан. Данас славе Спасовдан.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Сировцу)

Они су од братства Јечменица из Јечмишта код Пљеваља, одакле је око 1870. године дошао Митар код Шећковића, гдје се оженио. Његови се потомци по њему прозваше Митровићи.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Меруљи)

Јован Јовичин из Глиснице код Пљеваља доселио се у Меруљу крајем 19. вијека. Даљња старина им је из Марковине, одакле се Стеван, са синовима Јовицом, Митром, Илијом и Милованом, доселио у Глисницу. Род су с Митровићима на Грацу код Шавника.

Јовица је у Меруљи имао сина Митра, који живи у Меруљи са својом породицом и један је од имућнијих домаћина пољопривредника у том крају.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Митровићи се срећу и у пљеваљском крају:

Према казивању старих Бољанићана, Митровићи су око 1750. године дошли негде из Херцеговине и населили се у Поблаћу. Једна њихова невеста (изгледа да јој је било име Митра), напустила је мужа и са сином Стеваном у колевци, око 1820. године, населила се у Пустом Брду – Бољанићи. Касније се Митра преудала за Љиљанића. Стеван је имао 4 сина: Митра, Илију, Јовицу и Милана. Миланов је Дико (1886). Илијини синови су: Богдан, Илија и Тодо. (Богданов је Момир).

Из Глиснице је 1909. године побегло 28 Глисничана од аскера у Црну Гору. Побегао је Дико са 5 Митровића. Дико је радио код Видака, оца Живка Милића, на Жабљаку, док су остали отишли да граде мост на Пиви. Вратили су се са црногорском војском 1912. године као ратници.

У црногорској војсци у I светском рату 1914-1915. године, учествовало је 10  Митровића. Рањен је Илија. Мико је био официр и командир чете Бољанићког баталлна.

Митровића је у Поблаћу било до 1912. године две куће. Од њих су Миловићи у општини Чајниче. Има их преко 30 кућа. Можда су од њих и Лучићи у Крћама. Памте имена предака од Митра (1830). Њега су Швабе 1915. године интернирале у Мађарску и тамо је умро. Митров је Симо (1860). Симо је био угледан човек и коџобаша. Једног дана рекла му је најамница, која је чувала овце, да је читав дан грејала руке на ватри, али се није могла огрејати. Оде Симо тамо (око 1890) и нађе казан златника крај пећине у Кулини. Кад су дошле Швабе 1915. године, претресли су му кућу, нашли у сандуку око 4 оке златника и однели. Опљачкали су му читаву кућу и отерали стоку. Симов је био Тане, а Танов Раде. У црногорској војсци у I светском рату били су Тане и Милан.

ИЗВОР: Милета Војиновић – Пљеваљски крај, прошлост и порекло становништва, 2008, приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (148)

 • zoran

  mitrovici iz sela korenita,kod trsica,manastir tronosa je u blizini.krsna slava je miholjdan.

  Одговори
 • Mile

  Mitrovici iz sela Banjica zaseok Brdjani u blizini Manastira Tavne kod Bijeljine krsna slava sveti Stefan, od iste loze jedan deo je se preselio u Loznicu u Loznickom polju a jedan clan se preselio u Bjelosevac takodje u blizini Manastira Tavne opstina Bijeljina

  Одговори
  • BML

   Mile,
   ima li nekih tragova o mom pradedi Mitrović Simi, abadžiji iz Koraja koji se preselio u Bijeljinu oko 1917-1918.. i tamo umro oko 1930-40? Imao je 2 kćerke,Julku živela u Brčkom kod rođaka Dimitrića a umrla neudata u Bijeljini 1953., druga je moja baba Milka,umrla u Bijeljini 1961.?

   Одговори
 • VLADA

  Mitrovic iz sela G. Katun kod Varvarina, krsna slava Sveti Dimitrije 8. novembra!!

  Одговори
 • Daliborka

  Mitrovic, selo Vitose, opstna Brus. Slava Sv.Mrata (Mina) 24.novembar

  Одговори
 • Dragan

  Mitrovici koji zive u Djunisu, kod Krusevca, vode poreklo iz okoline Vranja i jedni su od najstarijih koji su se tu naselili. Treba reci da postoje pisani tragovi da je selo staro najmanje 12 vekova. Jer, u IX veku manastir Sveti Roman imao je dodatak Djuniski. U Djunisu je bio i grcki manastir Sv. Dionisija, iz VI veka koga su po dolasku Srbi zapalili,, i veruje se da je po njemu i dobio ime. Znaci, Djuniski Mitrovici nemaju blage veze sa poreklom iz Crne Gore, jer je vise za verovanje da su oni iz Srbije otisli u tu vazda malu drzavicu. Slava Mitrovica je Sveti nIkola.

  Одговори
  • Mitrovic

   Pozdrav Mitroviću,
   Moji su takođe iz okoline Vranja došli u 19. veku u selo Stublina, opština Aleksinac, nedaleko od Đunisa. Krsna slava je takođe Sveti Nikola. Da li imate više podataka iz kojih mesta su se doselili u pomoravlje?
   Hvala

   Одговори
 • Boban

  Mitrovići, selo Spančevac, opština Bujanovac, Vranje, Pčinjski okrug (manastir Sv. Prohor Pčinjski), još od kraja 19. veka, a dedovi su govorili da su preci pod najezdom Тuraka, oko 1880. godine, prebegli iz Starog Nagoričana pored Kumanova u južni deo Srbije. Slavi se Arandjelovdan (21. novembar). Nakon Drugog svetskog rata deo Mitrovića migrira u Vojvodinu, Odzаci, selo Karavukovo.

  Одговори
  • saša

   Procitao sam tekst o poreklu Mitrovica iz Spancevac kod Vranja i bio bih zahvalan kada bi mi neko poslao porodicno stablo na i mail.To stablo sam video kada sam imao 10 godina .Sada zivim u Dobanovcima .Otac mi se zvao Slavko a deda Petronije.Puno hvala unapred.

   Одговори
  • Draga

   Moji Mitrovici su iz Vranjske Banje ,takodje slave svetog Arandjela
   Mogu samo da stignem do pradede po toj liniji,koji se zvao Mihajlo Mitrovic,bio je ozenjen Cvetom Savic

   Bila je to velika porodica

   Одговори
  • Александар

   Moji su poreklom negde iz južne Srbije, ne zna se tačno odakle. Slavimo Aranđelovdan takođe. Jedino što se zna jeste da su se prezivali Gmitrović pa se G izgubilo godinama. Najstariji poznati preci su Gmitar i Avram.

   Одговори
  • Jovana

   Moji su u karavukovu, da li ima neko ko ih poznaje, isto su dosli iz okoline branja ne znam koje mesto ali slava je jovan krstitelj.

   Одговори
 • Uros

  Mitrovici iz Zemuna,deda dosao oko 2. Svetskog rata sa Cera.(Sabac) Zanima me ima li koga jos od tih mojih Mitrovica? Pozdrav

  Одговори
 • Mitrovic Ljiljana

  Mitrovici moji su porijeklom kod Knina o njima se govori u Pravoslavnoj Dalmaciji otisli su negde 1930 te godine u Vojvodinu odatle najvise ih je u Beogradu krsna slava nam je Sveti Arhangel Mihailo cukun djed mi je Milos sin Stojana Mitrovica ispod Dinarske Polace su toliko znam spisi su izgoreli a staru ikonu na papirusu cuvam od svog pradjeda inace zivim i radim vec 40 godina u Parizu.Zeljela bih saznati nesto vise o mojoj familiji .Hvala unaprijed i da mi se jave Mitrovici iz Dalmacije radi saradnje ! Hvala unapred

  Одговори
  • Ivan

   Jeste vi Dmitrović ili Mitrović iz Knina???
   Jer u Hrvatskoj su Mitrovići preko petsto godina po crkvenim knjigama i arhivama Katolici i fešta ili kako vi pravoslavci kažete slava je sveti Martin, a u Zelengradu sveti Ivan Glsvosijek jer ima u katoličkom kalendaru dva sveta Ivana 24.06 i ovaj u osmom mjesecu

   Одговори
 • Mitrovic Liliana

  da ista osoba Liliana vise francusko hvala

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МИТРОВИЋ

  -Бргуле-1, друга половина 18. века, Шљивова у Рађевини, Јовањдан, уз Томиће.
  -Јошева-1, друга поливина 18. века, Вујиновача у Подгорини, Никољдан.
  -Калиновци, друга половина 18. века, Братачић у Подгорини, Јовањдан.
  -Козарица, друга половина 18. века, Ставе у Рађевини, Никољдан, уз Гавриће-1.
  -Новаци, друга половина 18. века, Колашин, Никољдан.
  -Милорци, друга половина 18. века, Црвена Јабука у околини, Никољдан.
  -Руклада, друга половина 18. века, Биоска-Стари Влах, Св. Стефан Дечански.
  -Свилеува, друга половина 18. века, Братачић у Подгорини, Јовањдан.
  -Такови, друга половина 18. века, Лесковице у Подгорини, Ђурђевдан.
  -Бргуле-2, после 1827, Доња Љубовиђа у Азбуковици, Јовањдан.
  -Дружетић, после 1827. године, Дрлача у Азбуковици, Ђурђиц.
  -Кожуар, после 1827. године, Јазовик у Посавској Тамнави, Никољдан.
  -Јабучје-1, после 1827. године, Стрмово-округ ужички, Аранђеловдан.
  -Јабучје-2, после 1827. године, Пилица-округ ужички, Пантелијевдан и Михољдан, уљези у Дамњановиће.
  -Јабучје-3, после 1827. године, Наномир у Колубари, Митровдан.
  -Јошева-2, после 1827. године, Срем, Лучиндан, уљези у Поповиће.
  -Пироман, после 1827. године, Богојевићи код Ариља, Аранђеловдан.
  -Скела-1, после 1827. године, Б. Крајина, Игњатијевдан.
  -Скела-2, после 1827. године, Осат, Ђурђевдан.
  -Тулари, после 1827. године, Плужац у Подгорини, Јовањдан.

  Одговори
 • Mitar

  Mitrovici iz Milocana,kraj Niksica,kolonizirali posle II svetskog rata u Vojvodinu,Vrbas-slave Svetog Arhandjela Mihajla,tj.Arandjelovdan 21.novembar.
  Malo nas je,al se ne damo.

  Одговори
 • dejan

  Mitrovici iz Brezovica na Povlenu,krsna slava Miholjdan.

  Одговори
 • Milan Mitrovic

  Породица Митровићи, на Златибору, у селу Сирогојно, дали можда неко зна нешто, о њима, Крсна Слава Св. Никола?

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Милане,
   из књиге Љубомира Ж. Мићића “Златибор“:
   СИРОГОЈНО – Митровића је било 16 кућа. За њих је речено да су досељени 100 године пре скупљања података (што значи око 1800. године) из ариљске Чичкове од Велимира. Уз презиме Митровић наведено је и презиме Гичевић. Наравно, славе Св. Николу.
   Можда ће вам бити занимљив и податак да је у граду Пожеги, Љ. Павловић навео и једну породицу трговца Митровића, која такође слави Св. Николу, а досељена је из Ариља. Може се сматрати да се ради о блиском рођаку Митровића из Сирогојна који су такође и ариљског краја.

   Одговори
   • zoran mitrovic

    ima mitrovica i u gostilju [zlatibor] slave jovandan

    Одговори
    • марко Митровић

     Поздрав Митовићи!
     Село Гостиље, Општина Чајетина.
     „Митровићи (Јањићи, Тановићи, Дридићи и Мијаиловићи), дошли из Пиве у Херцеговини. Славе Св. Јована.“
     То пише на овом сајту. Такође, исти податак сам чуо давно од једног човека који се бавио пореклом. Даље од Пиве у Херцеговини нисам нашао.

     Одговори
   • Милан Митровић

    Да, Александре, моји јесу пореклом од Гичевића, велика вероватноћа је да је у питању тај Велимир из ариљске Чичкове. То се код нас у фамилији стално провлачило Гичевић, и то је сто посто сигурно, доласком у Сирогојно моји су преци из Гичевића прешли у Митровиће, или још у Чичковцима се тај Велимир презивао Митровић то не знам, ја знам моје порекло све до 1830 године, када су дошли у Сирогојно, али Велимира нема у Сирогојну, стигао сам до Петра и Павла, два брата, дал су они Велимирови синови то не могу да утврдим.

    Одговори
  • R. Markovic

   Srbsko bratstvo ili pleme Bratonozici , Veliki pozdrav

   Одговори
  • zoran mitrovic

   ja sam iz sirogojna ima nas7 kuca a nadimaknam je gicevic

   Одговори
 • Njegoš Mitrović

  Prvo veliki pozdrav za sve Mitroviće gde god i odakle god dasu.Postoji veliko bratstvo Mitrovića iz kuča raseljenih po Podgorici i Metohiji odakle su se raselili u Beograd i Bar.Svi slave svetog nikolu i ako ima neko iz okoline Ulcinja nek se javi sigurno smo rodjaci.

  Одговори
  • Goran Mitrović

   Pozdrav “rođače“

   Ovako ja sam takođe Mitrović ( slavim Sv. Nikolu ) inače to nam je prezime od starina ,kako mi je preneo moj pokojni deda, inače pradeda mi se prezivao Đorđević pa je moj deda vratio Mitrović. Moj deda-stric ( tj.brat od strica mog dede) istraživao je poreklo i došao je do Danila Mitrovića sa “korita iz Crne Gore“, kad sam ga pitao rekao mi je da pretpostavlja da je sa Ivanova korita, jer u dokumentu koji je on našao i to iz Carigradske ( Istanbulske) biblioteke kako je do toga došao duga priča, piše samo “korita“, tako da me je veoma zainteresovao ovaj vaš podatak, jer takođe znam da postoje i Kučka korita. Takođe mi je rekao da u tom dokumentu(knjizi) piše da smo bežeći pod najezdom Turaka došli na korita negde iz stare Srbije (bukvalno ovim rečima) ali ne piše iz kojeg mesta( stara Srbija- Kosovo, Makedonija). Ovako on mi je ispričao da je taj Danilo imao brata (nezna se ime) koji je ubio nekog turčina agu, pa su morali svi da se sele. Taj brat je pobegao u Hercegovinu i otišao u hajduke ( i dan danas postoje Hajdukovići, većina su pravoslavci koji isto slave sv.Nikolu,neki muslimani i katolici), a Danilo je sa ogrankom svoje porodice otišao negde u okolini Skadra, gde je i umro.Njegovi sinovi ( nezna se koliko i koji su ) kad su ih turci otkrili, preselili su se negde u okolini Kosovske Mitrovice gde su se generacijama bavili katranom i bili poznate katrandžije u to vreme. Imao sam prilike sasvim slučajno da se sretnem sa čovekom, preziva se Mitrović iz K.Mitrovice, gde mi je potvrdio kroz priču, da su se njegovi bavili katranom i da i dan danas tu žive Mitrovići i zajedno smo usaglasili naša saznanja, ispostavilo se da potičemo iz istog korena, jer je i njegova priča veoma slična mojoj.
   Međutim, 1810 god (tačan podatak i god.), tri brata Đorđe, Janko i Mitar Mitrović, dolaze u Prištinu kod Jašar-paše Đinića, da rade kao čifčije gde im on daje zemlju -čitluk i oni osnivaju selo Sofalija ( po turskoj reči “safa“ što znači banja), ispod planine Grmija, gde se množe i kad sam ja rođen 1975, selo je brojalo 50-tak kuća. U selu niko nije smeo između sebe ( a to stoji i dan danas) da se uzima tj, da se venčavaju. Ja vodim poreklo od Đorđa ( za Mitra znam da nije imao poroda), a inače u selu postojala su prezimena Đorđevići, Jankovići, Mitrovići, a ima i drugih prezimena ( Tonići,Stanimirovići) ali su prezimena menjali zbog krvne osvete inače su svi Mitrovići što oni i dan danas ne spore, moj deda i još neka njegova braća, vratili su staro prezime Mitrović. Posle 1999. godine svi smo se raselili po celoj Srbiji, ja sam i još jedan deo ogranka Mitrovića u Kraljevu, a ima nas u Nišu,BG,NS,KŠ itd…a selo i danas postoji pod istim imenom samo su sad tamo šiptari. Inače poznatu crkvu svetog Nikole u Prištini, koju su šiptari spalili, a sad je renovirana, na neki način moji iz sela su bili i ktitori i održavali su je godinama, tu sam i ja kršten svojevremeno.
   Veoma me je zainteresovao ovaj vaš podatak da ima kako ste naveli “veliko bratstvo Mitrovića“ iz Kuča ( inače moja supruga je iz Kuča, od Vujoševića, slave sv. Dimitrija) voleo bih da mi možete reći vaša saznanja o Mitrovićima, ja sam povezao ovu vašu priču sa mojim saznanjima ( Kuči – znam za Kučka korita, slava sv. Nikola, isto prezime) bila bi mi veoma interesantna, jer poznato je da su se porodice , plemena, ranije delili po slavama i da u većini slučajeva ako slave istu slavu, a iz sličnog su predela i istog prezimena, verovatno potiču iz istog korena, tj. iste su krvi.
   Puno pozdrava rođače voleo bih da mi se javite na ovaj e-mail: [email protected], takođe ko god ima bilo kakve podatke približno vezano za ovu moju priču neka mi se javi na e-mail. imam u planu da sakupim sve relevantne podatke i da sačuvam za potomke. Pozdrav Mitrovići …

   Одговори
   • Раде Бракочевић

    Горане најбоље је да неизоставно урадите днк тест по мушкој линији. Сада је повољна акција у организацији Друштва српских родословаца „Порекло“. Једино тако ће те знати да ли припадате кучком кластеру, или неком другом. Пожурите, пријавите се одмах. Постоје Корита – предио између Би(х)ора и Пештери, сада у Републици Црној Гори. То је Рашка област – некада Стара Србија. У тим предјелима има много исламизованих Куча и других црногорских брђанских племена. Напомињем, без утврђивања днк, само ће те лутати.

    Одговори
   • Samanta

    Evo javljam Vam se iz Slovenije… otac mi zivi u Zvorniku zove se Slobodan Mitrovic(1965godiste je) i isto slave Sv. Nikolu.

    Одговори
   • Ranka

    Gorane, Mitar je imao tri sina Nesu, Tonu i jos jednog. Nesa je imao sina isto Stolu i mi Filipovici smo njegovi potomci. Od Tone su Tonici.

    Одговори
   • Dejo

    Ја сам Митровић из Куча село мМомче слава ми је СВЕТИ НИКОЛА

    Одговори
  • Nikola

   Zdravo rodjace
   Ja sam potomak Mitrovica iz Ulcinja
   Ako imas nekih blizih saznanja o nasem poreklu voleo bih da ih podelis samnom .inace sam unuk Vlada, praunuk Đoka i cukununuk Spasa
   E mail : [email protected]

   Одговори
 • Minja

  zanima me poreklo Mitrovica iz Gornjih Kosalja, opstina Ljubovija, krsna slava Jovanjdan…..?

  Одговори
 • Slobodan Mitrovic

  Nas predak Nikola oko 1820. god., po kazivanju mog pradede Vasilija ( Mitrov ) ciji je on bio deda, poteran je od Turaka iz Crne Gore ili Kosmeta, prvo u okolinu Uzica pa zatim u Levač. Slava nam je Sv. Dimitrije. Ima li nas jos po Nikolinim granama.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Митровић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Митровић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бабина Лука
  -Балиновић
  -Бобова
  -Богатић
  -Брезовице
  -Брежђе
  -Веселиновци
  -Врачевић
  -Голубац
  -Грабовица
  -Дупљај
  -Дучић-1
  -Дучић-2
  -Дучић-3
  -Ковачица
  -Козличић
  -Котешица-1
  -Котешица-2
  -Крчмар
  -Латковић-1
  -Латковић-2
  -Лесковице
  -Лозница
  -Лопатањ
  -Мајиновић
  -Маљевић
  -Оглађеновац
  -Пауне
  -Пепељевац
  -Причевић
  -Прњавор (Боговађа)
  -Славковица
  -Совач
  -Суводањ
  -Табановић

  Одговори
 • Vladimir Mitrovic

  Porodice Mitrovic iz sela Dvorska opstina Krupanj, krsna slava Sv. Avramije 11.novembar. Da li neko zna nesto o njima? Pozdrav svim Mitrovicima!

  Одговори
  • млађо

   Тема о ”Аврамијевштацима” на форуму: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

   Моја крсна слава је такође Аврамијевдан.
   Тренутно вршимо једно мало шире истраживање о породицама које славе св.Аврамија, имам пар података о Митровићима из Дворске…ако те интересује, можеш ми писати на: [email protected]

   У Дворској се налази један велики род Аврамијевштака, до данас ”новембар 2017” тестирали смо Јаковљевиће (који су по мушкој линији сродни са Митровићима из Доврске), исти припадају хаплогрупи R1a L1280.

   Одговори
 • Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

  Родова Митровића(Гмитровића) црнотравско-власотиначком крају доста. Има у неким селима славе Свети Николу, у некима славе Свети Ранђел. У власотинчакој општини их има у селима:Добровиш, Јаворје, Равни Дел, Липовица ….
  Неки су потомци досељеника из Херцеговине и Црне Горе, а неки су добијали своја презимена према имену претка(деде или парадеде) МИТАР(Гмитар) а има и по женксој линији МИТРА.

  Често на југу Србије има презиме Митровић(Гмитровић). Имају порекло од својих предака сточара-номада на Власини, према имену МИТАР (Гмитар) свога претка.

  Сматра се да су били храбри-хајдуци, па се често у шали каже да сје крсна слава Митровића често била и Гмитровдан- МИТРОВДАН(„Митровданак хајудчи растанак)-где су се после крсне славе растављали и јатаковали све до ЂУРЂЕВДАНА.

  Мирослав Б Младеновић локални етнолог и историчар Власотинце, Србија
  11.новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

  Одговори
 • Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

  Допуна: Има Митровића насељених у само Власотинце, Црној Трави и црнотравским селима:Дарковце, Гаре и другим селима. Поред насељавања из Црне Горе и Херцеговине има родова пореклом са Косова и Знепоља (Стара Србија-данас Бугарска); који су се у овај крај насељавали вишеетапно.
  Занимљиво је и порекло данас младог репрезативца Србије у фудбалу(сада је из ФК Партизан отишао да игра фудбал у иностраном клубу у Европи) по имену Александар Митровић(чији се оттац изз власотиначког села Алексине дослеио у Власотинце, потом у Београд).
  Мирослав б Младеновић локални етнолог и историчар Власотинце
  11.новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Митровић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Митровић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Мислођин
  -Баћевац
  -Бождаревац
  -Барзиловица
  -Венчани
  -Вранић
  -Вреоци
  -Даросава
  -Дудовица
  -Жупањац
  -Јунковац
  -Лесковац
  -Лукавица
  -Миросаљци
  -Барајево
  -Велики Црљени
  -Шушњар-изумрли

  Одговори
 • miodrag mitrović

  Da li neko zna o poreklu Mitrovica naseljeni u Prnjavoru [BIH- Rep.Srpska] Krsna Slava JOVANDAN.

  Одговори
 • Ranko Mitrović

  Da li neko zna nešto o Mitrovićima iz Mitrovića kod Zavidovića , krsna Slava Miholjdan.
  Hvala

  Одговори
 • Aleksandar Mitrovic

  Ja sam Mitrovic iz Krupnja, slavimo Sv. Jovana, a koliko ja znam poreklom smo iz okoline Nevesinja, doselili se negde u 18 veku…:) ako neko zna nesto vise, neka pise…:)

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Митровић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Баничина
  -Белосавци
  -Велика Плана
  -Радовање

  Одговори
 • Никола Митровић

  У било који град или варош па и у село да одете било то у данашњој Србији или “Старој Србији“ увек али увек се нађе по који Митровић,а то не може да буде случајност 😀

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Митровић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Вољевци
  -Селанац
  -Постење 1
  -Постење 2
  -Доња Љубовиђа (Матејићи)
  -Гуњаци
  -Леовић (Дробњаци)
  -Грчић
  -Стрмово 1
  -Стрмово 2
  -Рача (Живановићи)
  -Пилица (Пачаџије)
  -Обајгора
  -Вишесава
  -Костојевићима (Чугури)

  Одговори
 • ljiljana mitrović

  Po pričama : Došli smo iz stare hercegovine . 2 brata Mitar i pop. u Paune selo u okolini Valjeva , period pre 1800 – krsna slava sv. Nikola . zanima me odakle su došli i dali posoje neki tragovi u hercegovini o tom.

  Одговори
 • Mika

  Поздрав свим Митровићима, нисам се нарочито занимала за своје порекло док ми отац није остарио. Крсна слава нам је Св. Стефан, и већ од 14 в. смо у Срему. На основу црквених књига, дошли смо из Паштровића – Црна гора. Уколико неко има Паштровићевско порекло и славу Св Стефан волела бих да ми се јаве. Осталима срдачан поздрав

  Одговори
  • Небојша

   Митровићи су једно од најјачих и најпоштованијих братстава у Паштровићима. Тамошњи Митровићи славе Митровдан, а у ово српско племе дошли су са Косова, још тачније из данашње Косовске Митровице.

   Да ли је неко од мушких наследника размишљао о днк тестирању? На тај начин би добили прецизне информације о даљем пореклу Митровића.

   Одговори
   • Игор Митровић

    Типично за Паштровиће….нај…нај…,
    Поздрав од „најближег“ братства Митровића из Сотонића, Црмница, који славе Аранђеловдан.

    Одговори
 • Бранимир

  Мој чукундјед Томо 1837-1884, са братом Лазаром 1833-1888, и супругом Илинком 1836-1906, је доселио на беговску земљу код Брода у Републици Српско 1856 године.Мјесто рођења уписано им је село Буковица код Добоја.Ако има неко од Добоја са славом Ђурђевдан нек ми се јави, поздрав свима Митровићима!

  Одговори
 • aleksandra mitrović

  ima li neki Mitrović sa krsnom slavom sv. aleksandar nevski?

  Одговори
 • Jovan Mitrović

  Ja sam potomak Mitrovića iz Crne Trave, mahala Stanišljovci, krsna slava Sveti Ranđel. Dvadesetih godina se moj pradeda doselio u Predejane i tamo napravio kuću. Da li slučajno ima ovde neko iz moje porodice ili smo možda svi mi Mitrovići jedno veliko pleme:) ?

  Одговори
  • Dejan

   Mitrovic Dejan iz Vojvodine, deda Ljubomir je 50ih doseljenik iz Predejana kod Leskovca i pricao mi da je njegov otac Gorcilo doseljenik iz Crne Gore od plemena Shekobarci, slava nam je sv.Nikola.

   Одговори
  • Александар Митровић

   Покушавам да откријем о свом пореклу нешто. Најдаље што знам јесу преци Гмитар и син (унук?) Аврам, по неким причама требало би да су из околине Црне Траве/Власине. Иста је слава.

   Одговори
  • Dejan

   Predejane i moj pok.deda Ljubomir Mitrovic je iz Nivog Sela tkz.Bare

   Одговори
  • Stefan

   Od mog dedu (godiste 1929)deda janko mitrovic(1858)bio je sin nikole i svi su ziveli u novo selo tamo kod predejane… A nikola je bio sin gmitra za kojeg neznam gde je ziveo.
   Ako imate neku informaciju javite se mi na mail [email protected]

   Одговори
 • Milan Mitrovic

  Moje poreklo je od bratstva Vlahovica iz Rovaca-Crna gora. Krsna slava sv. Luka 31. oktobar.Detaljnije je opisanao u knjizi „Bratstvo Vlahovica“, str.386 autora Stanka Vlahovica, izdavac „Strucna knjiga“-Beograd, 1996. god.
  Pozdrav svim Mitrovicima.

  Одговори
  • Velimir

   Mi Vuksanovići sa Glasinac vodimo porijeklo od Vlahovića.nisam uspio da pronađemo knjigu o bratstvu vlahovića a koju vi imate .od vlaha ide nikola mućo …. Peko pekovići.od pekovića su Mitrovici i vuksanovići.pa bi te zamolio da pogledaš u knjizi o Vuksanović ima i da mi odgovoriš.unapred zahvalan.

   Одговори
 • Goran

  Jel moze neko da mi napise nesto o bratstvu DRAGUTINOVIC iz plemena ceklici.Njihova slava je sv.arhidjakon stefan.Ako moze neke informacije o njihovim seobama i familijama koje od njih poticu.

  Одговори
 • Aleksandar Mitrovic

  Ja sam Aleksandar Mitrovic iz Srbije, Cacka, trenutno sam u Nemackoj, moji su poreklom sa planine Kablar kod Cacka, a deda mi je pricao kako su nasi preci dosli iz Crne Gore, i navodno su se mozda pre prezivali Srdjic, po nekom junaku Srdji Zlopogledji, pa je neki njegov potomak Mitar Srdjic ostavio sinovima prezime Mitrovic, dok mi otac prica kako smo oduvek Mitrovici, a bas me zanima odakle smo, zanima me imali neko informaciju odakle su Mitrovici sa Kablara, slavimo Sv. Nikolu. Pozdrav svima.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилие-презимена Митровић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Бабе
  -Влашка
  -Велик Иванча
  -Лисовић
  -Раља
  -Рожанци
  -Сибница
  -Стојник

  Одговори
 • Aleksandar Mitrovic

  Gde nalazis to, vidi ima li nesto o Mitrovicima na podrucju Cacka?

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Митровић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Ивковачки Прњавор
  -Ловци
  -Вољавче
  -Буковче

  Одговори
 • Горан

  Моји Митровићи су из околине Братунца и славе Михољдан. Мислим да потичемо из Црне Горе, околина Никшића.

  Поздрав

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Митровић по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Жировница
  -Белошевац
  -Рача (Алимпијевци)
  -Рача (Ранђеловци)
  -Лапово
  -Нови Аџибеговац (Ново Село)
  -Ботуњ
  -Велики Шењ
  -Војиновац
  -Трмчиште (Цигани-Роми)
  -Трмчиште (Перићи, Цигани – Роми)

  Одговори
 • Mile Mitrovic

  Molim da mi se javite ako imate informacije o Mitrovicima iz Vitanovica i Bukvika. Zivi bili ma gde da ste.

  Одговори
 • Dalibor Mitrovic

  Mitrovic Djoka ili Djordje imao tri sina,Boska,Davida i Dimitrija.Bosko je poginuo u nekom o svetskih ratova,prvom ili drugom,to ne znam.David ima sedam sinova a Dimitrije je imao cetiri sina i cerku.Imena Davidovih – Jovan,poginuo u saob.nesreci 1990,Miljo,Sreto,Pero i Slobodanka.Poticu iz Smoluce kod Lukavca,BIH.Ja sam inace Miljin najstariji sin,imam brata Dimitrija i sestru Mariju.Ako neko ima bilo kakve informacije o korenima bio bih zahvalan da to podeli sa mnom.Slava je Sveti Stefan tj danasnji dan,Pozdrav svim Mitrovicima a ko slavi neka proslavi u zdravlju,miru i sreci.Zivi bili.

  Одговори
 • Mladjo

  Pozdrav za sve Mitrovice,mi smo iz Prnjavora, tacnije selo Mravica,slavimo Sv.Oca Nikolu. Ali ne znamo tacno potomstvo.

  Одговори
 • Митровић

  moj prandeda Milorad Mitrovic iz sela Crnatovo ,opstina Vlasotince , krsna slava sveti Arandjel , pre Milorada bili su Rista,Stojiljko dalje nzm ,sve u svemu ima nas ki zeceva ,napravili smo vece migracije nego Arsenije Carnojevic

  Одговори
 • milos mitrovic

  Postovanje,ja sam Milos Mitrovic-iz Beograda sam,okolina i tu smo nekih 300 godina.Slavimo svetog proroka Mojsija,jako retka slava,cak je nema u kalendaru kao slavu,.Po nekim podacima,pricama poreklo je iz Crne gore ili Makedonije.Ima li ko neku informaciju vise?
  Hvala

  Одговори
 • aleksandra

  Porijeklo Mitrovica iz Zenice i okoline, (srednja Bosna), Krsna Slava SV. Simeon 16. feb.?

  Одговори
 • saska

  Znate li nesto o Mitrovicima Dugopolje,Republika Srpska,Djurdjevdan krsna slava

  Одговори
 • Dejan

  Mitrovici iz sela Trnjani.izmedju modrice i doboja.republika Srpska.slava Djurdjevdan!

  Одговори
  • Софија

   Ја сам унука Дика Митровића ( који је поменут на почетку текста о Митровићима из Бољанића код Пљеваља). Прије двадесетак година упознала сам једну госпођу из околине Добоја. Дјевојачко презиме јој је Митровић, славили су Ђурђевдан. У њеном крају је насеље Бољанић, али ми је рекла да постоје још нека села која имају исте називе као и наша у Црној Гори. Занима ме следеће: да ли је неко истраживао поријекло Митровића из околине Добоја? Колико се сјећам, негдје прије овог последњег рата, успостаљена је сарадња између ова два насеља истог имена.

   Одговори
   • Defendor

    Могао бих само да потврдим на Озрену код Добоја заиста има села која носе називе као и група села у Црној Гори. Познато ми је да су то села Бољанић и Какмужи, а могуће да их има још. У Дигиталној библиотеци портала Порекло имате књигу о Бољанићу у којој су вам обрађени и бољанички родови. Остала места, колико знам, нису обрађена. За препоруку је и да погледате чланак Миленка Филиповића, Озрењаци или Маглајци, тамо су такође неке породице обрађене. Митровића има разних, а заједничка вам слава може указивати на заједничко порекло, но све треба детаљно истражити на терену.

    Одговори
   • Sinisa mitrovic

    Pored Ozrena, i na drugoj strani Doboj postoje Mitrovici, selo Opsine (manje selo koje granici sa Velikom Bukovicom – Rudankom).Stanovnike ovog sela cini preko 50% Mitrovica, koji pored Opsina zive i u susjenim selima Velikoj Bukovici, Zarjeci, Kladarima, Malom Prnjavoru..Svi ovi Mitrovici slave Sv. Oca Nikolu 19 decembar, postoji nekoliko loza koje se medjusobno mogu zeniti i udavavati (mada nema zabiljezenih slucajeva).Pored Boljanica i Kakmuza i na drugom kraju Ozrena postoje Mitrovici u Jabucic Polju koju slavu slave nisam siguran, ali Nikoljdan im nije krsna slava.

    Одговори
 • dobrivoje matovic

  Moj pradeda zvao se Shujo Mitrovic,sahranjen na groblju u Markovini.Njegov sin Spasoje sa bratom presao u Petrovo selo i uzeo prezime matovic,verovatno po poslednjem sinu Suje.Kasnije preselio na Kosova u Urosevac
  Mata je takodje sahranjen na groblju u Markovini.Informmacije koje sam dobio od oca Blagoja /sin spasoja/vodio me put u markovinu gde sam pronasao grobove predaka.Na njemu je ispisano ime Sujo mitrovic i poslednje ime na grobu je Mata,zato pretpostavljam da je zato promenjeno prezime u Matovic
  Jedino nisam siguiran o razlogu promeni prezimena.Slavimo Sv,Arhangela.

  Одговори
 • МАРКО МИТРОВИЋ

  Митровића има много и у Републици Српској, ја сам из Шамца и моја фамилија Митровића, слави крсну славу Благочасне Вериге апостола Петра 29. јануара. Митровића има доста и у Бањалуци, Дервенти, Броду, Модричи, Брчком, Бијељини итд.

  Одговори
 • Saša Mitrović

  Znam samo da mi je prađed bio Pero, koji je ima sinove Andriju (otac moga oca), Iliju, Milisava, Miću i ćerku Seku. Živeli su u okolini Bratunca, iznad Krasanpolja. Danas nas ima od Bratunca, Šapca, pa do Beograda. Ako mi neko može pomoći ili ako su nekome poznata ova imena, bilo bi mi jako drago. Moj email je [email protected]. Pozdrav Mitrovićima!

  Одговори
 • Marija

  Moj pređed se zvao Milan.Imao je sinove Andriju,Micu,Milisava,Iliju,Peru i cerku Radojku.Ziveli su u Krasanpolju kod Bratunca,moj deda Andrija,Ilija,Milisav i baba Radojka su dosli u Srem 1971 kada se i rodio moj tata Milan.Slavimo Miholjdan.Ako neko nesto zna o ostaloj familiji nek javi,moj e-mail je [email protected] .

  Одговори
 • Горан Митровић

  Поздрав, моји су из села Доње Вуковско, општина Купрес БиХ, предак Саван живјео је у Кршеву, изнад Босанског Грахова, и отуда добјегао од Турака. У Доњем Вуковску се оженио од Павловића и имао девет синова. Како се рачуна, Саван је дошао око средине 16. вијека, а сад село празно а ми по читавом свијету разасути. Славимо Св. Јован.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Горане, знаш ли коју славу славе Поповићи из Вуковског, стара свештеничка породица, која је „средином 17 вијека дошла у Вуковско код Купреса“?

   Одговори
  • Marko

   Gorane, moji su iz sela Gornje Vukovsko kod Kupresa BiH, ali mi slavimo Đurđevdan. Voleo bih da mi napišete svoja saznanja, verovatno smo od istog pretka…
   Moj deda-stric je osamdesetih godina prošlog veka istraživao i došao ne kako kažu negde do 16v, nažalost posle njegove smrti, rodoslov nije sačuvan i sada ne znamo ništa dalje od početka 20v.
   [email protected]

   Одговори
 • nenad

  zanima me poreklo mitrovica iz dole srbije dosli u vojvodinu 1945 deda je djordje a njegov otac branko mitrovic krsna slava sveti jovan

  Одговори
 • Mitrovic Goran

  Zivim u Banja Luci djed mi je iz okolice Loznice selo Ndeljice dali gornje nisam siguran zvao se Zivojin slavimo Mitrovdan

  Одговори
 • Stevan Mitrovic

  Kroz „maglu“ se secam price pok. Dede Dimitrija Mitrovica da spominje Liverovice i Markovinu.. e sad ne znam da li je on ili Baba Milica ,Bigovic, Mitrovic tj. ko je odakle …. pa ako neko ima neki podatak… inace kolonizacijom su iz Vrulje preselili u Sivac . Krsna Slava je Sv. Luka 31.10. !?

  Одговори
 • Slavica

  Molim vas,da li neko nesto zna o familijl Mitrovic koja se doselila na prostore opstine Bratunac? Krsna slava im je LAZAREVA SUBOTA(LAZAREVDAN ).Znam samo da su dosla 3 brata iz Crne Gore a jedan od njih se zvao Djoko.Unapred zahvalni

  Одговори
  • Драгомир

   Које село код Братунца?

   Одговори
   • Slavica

    Moji Mitrovici su se doselili u selo Jagonja u okolini Bratunca a nedaleko i od Srebrenice.Slava im je Lazareva subota. Dosla su 3 brata ,mislim da su od Kolasina. Unapred ,hvala.

    Одговори
    • Zlatomir Aleksić

     Selo Jagonje (Jagonja, sada na sajtu opštine Bratunac piše Jagodnja) bile tri porodice Aleksić, Mitrović i Mijatović ( svi slavili Lazarevu subotu!? a prezimena navodno po imenima braće koja su došla u taj kraj poreklo navodno iz stare Crne Gore – Hercegovina- pa selidba iz straha od osvete Turaka kažu prvo u okolinu Čačka, Zlatibor pa Jagonje. ) Najviše podataka imao pok.Milutin iz Jagonja preselio u Kuzmin, imao sina Tomu (pokojni) i ćerku Božicu. Ako je neko od njihovih naslednika sačuvao stari vojnički sanduk u njemu je bilo vazda dokumenata i pisanih podataka o ove tri porodice!!

     Одговори
 • marijan mitrović

  Moji Mitrovići su iz Zelengrada. Neki povijesni izvore govore da su Mitrovići bili bizantinskog obreda a da su kasnije prešli na katoličku vjeru.
  Meni su svi oni koji nose ovo prezime dragi ako su ljudi dobre vjere.

  Одговори
 • marijan mitrović

  Dragi svi koji se prezivaju MITROVIĆ,
  Ja sam Mitrović iz Zelengrada pokraj Obrovca. Svi smo Hrvati i katolici. Neki kažu da smo prešli s pravoslavne vjere na katoličku, ali o tome nema pouzdanih dokaza. Meni to uopće nebi nimalo smetalo, pa bolje da znam istinu.
  Mi imamo Zavičajni klub „Janko Mitrović“ i svi su pozvani bili oni pravoslavci ili katolici ili ateisti, svejedno. Svi su dobro došli Mitrovići ma gdje i kakve vjere i nacije bili.
  To je sve iskreno i iz duše.

  Одговори
  • Ljiljana Mitrovic

   Pozdrav svim Mitrovicima ma gdje da su o mojim Mitrovicima postoji podatak da su za vreme mletaka bili u Dalmaciji Polaca koja kninska ili Zadarska iselili 1930 i nekih ima ih u Dubrovniku Spliti Kninu Beogradu Kraljevo U Crnoj Gori Sarajevu slava nam je Sveti Arhangel Mihailo .Iz Dalmacije su otisli preko Hercegovine ,Bosne ,Vojvodine ,Beograda svuda.Zelela bih znati zaista vise o njima.Pozdrav svim Mitrovicima

   Одговори
 • Nemanja Mitrovic

  Ima li kakvih podataka o Mitrovicima iz Sela Tijanja-Dragacevo?

  Одговори
 • Bonana

  Pozdrav svima,da li neko ima neke podatke o porijeklu Mitrovica iz istocne Hercegovine-Trebinje?Slave Sv Jovana 6 oktobra. Po nekim pricama poticu iz gornje Markovine,ali nista preciznije ne znam.Hvala 🙂

  Одговори
 • Natalija Radisic Mitrovic

  pozdrav Mitrovici

  Одговори
 • Милорад

  Зна ли неко о Митровићима из Малог Поповића у Шумадији? Колико из приче знам, има две породице Митровић у селу, које нису у сродству. Моји су по причи дошли из Колашина у Црној Гори, јер су побили неке турке. Дошла су три брата: Милашин, Митрашин и Митар. Од њих су у селу Милашиновићи, Митрашиновићи и Митровићи. Мој прадеда Душан је са братом од стрица Мирославом, отишао у први светски рат и нису се вратили. Од те лозе Митровића једини мушки наследник је мој син Коста. Слава нам је Свети Јован Крститељ. Ако неко има икакве податке о овој породици нека ме контактира. Живим у Београду

  Одговори
 • marijan mitrović

  Pozdrav svim mitrovićima bilo da su pravoslavci, katolici ili muslimani , svejedno.Dok čujem to prezima u mojem srcu začujem neki toli osijećaj.

  Одговори
 • Небојша Митровић

  Поздрав свим Митровићима.
  Уколико неко потиче или има информацију о пореклу Митровића из села Брдарица, општина Коцељева, који славе светог Јована Крститеља нека се јави. По предању смо дошли у Брдарицу из Лојаница, али се не зна тачно како смо се тамо презивали и где нас још има.

  Одговори
 • zoran

  Pozdrav Gorane..
  Porodica Dragutinovic iz plemena Ceklici pripada brastvu Buronjica koje se dijeli na deset ogranaka.
  Slava svih Buronjica je sv STEFAN.
  pa tako i brastva Dragutinovic.
  Brastvo Dragutinovic iz Ceklica selilo se svuda po svijetu..Prve seobe su bile prema Polimjju i dalje.Na tom putu su cesto mijenjali prezime ..ali sjavu nijesu.

  Одговори
 • zoran

  Prva seoba je bila 1700g .kada je veci dio porodice posao prema Bijelom Polju ..gje je postojalo selo Dragutinovici..Na tom putu jedan je dio ostao u selu Bandici opstina Danilov grad..Veci dio zivio je u selo Dragutinovice kod Bijelog polja oko trideset godina..
  Zatim se dalje seli u pravcu Pjevaja,Priboja .Cajetine..Valjeva..,Ljiga…Na tom putu dolazi do mijenjana prezimena .Tako da nastaju prezimena Ajanovic..Demirovic .Stepanovic..Urosevic,Pjevcevic..Smiljanic..Vasic..Dio je zadrzao prvobitno prezime Dragutinovic.Ali su svi zadrzali slavu sv.arhidjakon Stefan..Do ovih sam saznanja dosao na osnovu price koja se prenosila i na osnovu drugih misljenja i istorijskih cinjenica. Moram priznati da je ovo veoma teska materija za izucavanje i pracenje.

  Одговори
 • zoran

  Nas predak Dragutin je
  imao osam sinova ,.Pet je sa
  svojim sinovima i unucima
  poslo u seobu prema Bijelom poju.
  Dok su tri ostala u selu Uba pleme Ceklici,
  Dragutinovici su isli i radili po svim kontinentima i ponovo se vracali u svoju zemlju.. Desavalo se da za pojedine nema informacija o daljoj
  njihovoj sudbini.Znaci isli su u Rusiju..Ameriku Tursku..Englesku..Italiju..Francusku..itd..

  Одговори
 • Ненад Митровић

  Поздрав свима,

  Има ли ико податке о Митровићима из Сарајева, старосједиоци смо најмање 300 година мада су мени причали да смо овде и дуже. Слава нам је Свети Арханђел.

  Одговори
 • Драго

  Помаже Бог и братски поздрав свим Митровићима,ма где били и коју славу славили.По предању моји Митровићи су дошли из Старе Херцеговине т.ј из Дробњака у село Козицу на Змијање.Има нас у Козицу тренутно 8 кућа а Крсна слава нам је св.Никола.Већина је одселила у Војводину,тачније у Каћ.Митровића има још у Соколову,Локварима,Первану и другим селима око Бања Луке.

  Одговори
 • Драго

  Исправка не у Локварима,него у Лусићима.

  Одговори
 • Nikola Mitrovic

  Pozdrav Mitrovici, moja porodica je iz Kraljeva. Pradeda je dosao u Kraljevo iz Nisa negde oko 1930. godine. Slavimo svetog Nikolu, ako neko nesto zna, molim vas neka napise. Hvala!

  Одговори
 • Velimir

  Ja sam Vuksanović sa Glasinac Sokolac slavimo Đurđevdan a prislužujem.đurđic.mislim da potičem od Vlahovića kao i Milan Mitrović .Vlaho je imao sina nikolu a nikola muća od koga je Peko pekovići.od pekovića su Mitrovici slave svetog luku i vuksanovići. Pekovići su se iz rovaca doselili u nikšićku župu selo liverovići gdje su se razvili ogranci Mitrovića i vuksanovići.vuksanovkići su se iselili na Glasinac Sokolac. Treba provjeriti u liverovićima.pozdrav.

  Одговори
 • Зоран Митровић

  Здраво живо
  зовем се Зоран Митровићи рођен сам у Руми (Срем), славимо Никољдан. Мој отац Добривој је родом из села Миличиница (засеок Ружићи) Ваљевска општина. Скљањајући се од Турака из Црне горе су моји предци прешли у Босну и Херцеговину и једно време смо се презивали Ђогићи ( код Мостара су покатолчени). Легенда каже да док су се мушки тукли са турцима, Ружа је успела да побегне са свом децом из племена преко Дрине и да се сакрију у неку јаругу и ту се и настанила.Касније су тај засеок назвали по њој.

  Одговори
 • Jovana

  Da li neko zna nesto o poreklu Mitrovica iz sela Makoviste, Crveni breg kod Arilja negde? To je poreklo mog pradede, koji je dosao u kucu moje prabebe, zvao se Ranko Mitrovic, ne znam koje je godiste bio oko 1910.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИТРОВИЋ (п,к). Митровићи (п), у Удрежњу (Невесиње). Некада су се звали Чупковићи. Славе Ђурђевдан (59:224). Митровића има у Лушницама (Бобани), Луки (Џивар) и у Придворцима код Требиња. Миотровићи у Лучницама (до 1950. Кисе) славе Ђуђевдан. Митровићи Цицрини, Равном и Вељој Међи (Попово). У Цицрину су дошли из Равног. У матицама жупе Требимља овај род се спомиње 1709, године, у Цицрини 1711, а у Вељој Међи 1745. године. Према документима жупе Град у Дубровнику, живјели су и у Бобанима, у селу Беленићи (214/5:110). Има их у Ковачевом Пољу, а помињу се и у Копчићима (Прозор). У Ковачево Поље су „допртљали“ из Ракитног прије 1878. године (79:75,88).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Marko Mitrovic

  Mitrovići Beograd predgradje Železnik. Za naj starijeg pretka znam da smo ovde u Železniku s početka 19 og veka. Ne znam odakle smo se doselili. Naj starije je bio Grujica Mitrović. I slavimo Arandjelovdan.

  Одговори
 • Natalija

  Jel neko zna za moga oca Milorad Mitrovič? On je iz Balatuna kod Bijeljine. Nesto je u 1995.

  Одговори
 • Митар Митровић

  Има ли Митровића који славе Крстовдан, 27.септембра?

  Одговори
 • Miroslav B Mladenoviç Mirac

  Отишао са овога света колега ПУША(надимак) Митровић, професор уметности у власотиначкој гимназији. Мало смо заједно радили и приликом разговора о ПОРЕКЛУ, рекао ми је да слави род Св. Николу и пореклом су из села БАЊА(Зубин Поток) са Космета.

  Одговори
 • Stefan

  Od mog dedu (godiste 1929)deda janko mitrovic(1858)bio je sin nikole i svi su ziveli u novo selo tamo kod predejane… A nikola je bio sin gmitra za kojeg neznam gde je ziveo.
  Ako imate neku informaciju javite se mi na mail [email protected]

  Одговори
 • Ivana

  Moj podatak o mojim Mitrovicima krece krajem 1800ih godina. Zanatlija Bogdan se kao mlad momak doselio navodno iz Hercegovine u Mionicu,ozhenio i osnovao porodicu. Imao je brace ili sestre. Moj cukundeda Zivota je poginuo na Solunskom Frontu.

  Одговори
 • Nikola Mitrovic

  Vezano za ove Mitrovice iz Poblaca kod Pljevalja. Ima nekih stvari koje nisu bas tacne, a ima nekih koje se ne poklapaju sa onim sto ja znam pa sam sad u dilemi sta je od to dvoje tacno. Po mojim saznanjima mi smo od Jakica iz Tusina, iz Drobnjaka. Tacno je da je jedan predak bio Stevan, ali se prezivao Jakic a ne Mitrovic. Moguce da je njegova majka sa njim dosla zbog straha od neke krve osvete ili slicno. Od njegovih sinova su nastali Mitrovici u Poblacu, kao i ovi Milovici u Cajnicu, Lucici i Topalovici u Pljevljima isto ali ne znam tacno koja sela. Ja imam informaciju da su ta cetvorica sinovi tog Stevana i svi su promjenili prezime. Koliko znam nismo rodbina sa drugim Mitrovicima u Glisnici i slicno, ali gore po tekstu ispada da jesmo. U pricu se uplicu i neki Knezevici, Vemici i jos par prezimena koji tvrde da su od tih istih Jakica, i spominju da su u srodstvu sa Lucicima, dok ja znam Lucice koji potvrdjuju moju pricu. Dje se to sve uklapa ne znam. Sto se tice tih Jakica, pleme Drobnjaci iz bratstva Milosevica. Racunaju se kao Novljani u Drobnjacima jer su dosli sa prostora Banjana i Niksica naknadno u Drobnjak. A ovaj Simo sto se pominje mi je cukundeda, on je odveden u logor za vrijeme prvog svjetskog rata. Imao je brata Vida cini mi se. I imao je tri sina, Milana, Tana i Mitra. Od njih sada ima 10ak porodica Mitrovica, uglavnom u Pljevljima. A svi ovi koji traze porijeklo, dobro provjerite da li ste bili Mitrovici i prije recimo 150 ili 250 godina. Jer je velika vjerovatnoca da ste morali mijenjati prezime zbog Turaka ili krve osvete narocito ukoliko ste iz Hercegovine, Stare Crne Gore ili Brda..

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top