Порекло презимена Митровић

3. фебруар 2012.

коментара: 179

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИТРОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Митровић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
________________________

Митровић (Ђокини)

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Главичорак, Бијељина, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Митровић

Хаплогрупа: I2a M223

Порекло: Шишмановац, Прокупље, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

MИТРОВИЋИ

(на Грацу)

Поријекло им је од Митровића из Марковине. Након погибије Милутина Јакшина Митровића 1796. године и борби против војске Махмут-паше Бушатлије, остану му три малољетна сина: Лазар, Иван и Митар, које њихова мајка из сиромаштине и разурене Марковине одведе на манастирску земљу у село Рсојевицу, под Острогом, гдје су живјели тридесетак година. Кад су одрасли, прешли су на Градачку пољану, на Крнову, на катун Аџимусића, а одмах затим преселе се на Градац, око 1820. године, гдје и данас живе њихови потомци. Истицали су се као хајдуци који су четовали по Затарју, гдје је Иван и погинуо (негдје поред Лима) и од њега није остало потомство.

Послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године, Митровићи пређу на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година; одатле се поново врате на своја имања на Градац. Лазар Митровић се истакао као познати јунак, а његови се потомци по њему прозову Лазаревићи.

Митар Митровић био је најмлађи од браће; бавио се кућним пословима, планиновао је, па његове потомке на уже зову Планинчићи. Имао је синове Милутина, Јакша и Сава. Од Милутина је остао син Милутин, који се родио посмртно, а од Јакше Неђељко, Живко и Митар. Митар Јакшин одлази на рад у Америку и отуда се, на позив краља Николе, враћа као добровољац и учествује у освајању Скадра. Послије завршених балканских ратова поново одлази у Америку, одакле као добровољац долази на Солунски фронт 1918. и бори се до коначног ослобођења од аустроугарског окупатора. Касно се жени, у шездесетој години, и добија сина Божидара, који је као командант батаљона НОВ-а погинуо 1944. године у борби против фашистичког окупатора.

Лука Митровић са Граца је учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 1916. године.

Стара им је крсна слава била Аранђеловдан, а прислуга Спасовдан, али доласком у Дробњак, узели су за своју племенску славу Ђурђевдан. Данас славе Спасовдан.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Сировцу)

Они су од братства Јечменица из Јечмишта код Пљеваља, одакле је око 1870. године дошао Митар код Шећковића, гдје се оженио. Његови се потомци по њему прозваше Митровићи.

______________

МИТРОВИЋИ

(у Меруљи)

Јован Јовичин из Глиснице код Пљеваља доселио се у Меруљу крајем 19. вијека. Даљња старина им је из Марковине, одакле се Стеван, са синовима Јовицом, Митром, Илијом и Милованом, доселио у Глисницу. Род су с Митровићима на Грацу код Шавника.

Јовица је у Меруљи имао сина Митра, који живи у Меруљи са својом породицом и један је од имућнијих домаћина пољопривредника у том крају.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Митровићи се срећу и у пљеваљском крају:

Према казивању старих Бољанићана, Митровићи су око 1750. године дошли негде из Херцеговине и населили се у Поблаћу. Једна њихова невеста (изгледа да јој је било име Митра), напустила је мужа и са сином Стеваном у колевци, око 1820. године, населила се у Пустом Брду – Бољанићи. Касније се Митра преудала за Љиљанића. Стеван је имао 4 сина: Митра, Илију, Јовицу и Милана. Миланов је Дико (1886). Илијини синови су: Богдан, Илија и Тодо. (Богданов је Момир).

Из Глиснице је 1909. године побегло 28 Глисничана од аскера у Црну Гору. Побегао је Дико са 5 Митровића. Дико је радио код Видака, оца Живка Милића, на Жабљаку, док су остали отишли да граде мост на Пиви. Вратили су се са црногорском војском 1912. године као ратници.

У црногорској војсци у I светском рату 1914-1915. године, учествовало је 10  Митровића. Рањен је Илија. Мико је био официр и командир чете Бољанићког баталлна.

Митровића је у Поблаћу било до 1912. године две куће. Од њих су Миловићи у општини Чајниче. Има их преко 30 кућа. Можда су од њих и Лучићи у Крћама. Памте имена предака од Митра (1830). Њега су Швабе 1915. године интернирале у Мађарску и тамо је умро. Митров је Симо (1860). Симо је био угледан човек и коџобаша. Једног дана рекла му је најамница, која је чувала овце, да је читав дан грејала руке на ватри, али се није могла огрејати. Оде Симо тамо (око 1890) и нађе казан златника крај пећине у Кулини. Кад су дошле Швабе 1915. године, претресли су му кућу, нашли у сандуку око 4 оке златника и однели. Опљачкали су му читаву кућу и отерали стоку. Симов је био Тане, а Танов Раде. У црногорској војсци у I светском рату били су Тане и Милан.

ИЗВОР: Милета Војиновић – Пљеваљски крај, прошлост и порекло становништва, 2008, приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (179)

Одговорите

179 коментара

  1. Stefan

    Od mog dedu (godiste 1929)deda janko mitrovic(1858)bio je sin nikole i svi su ziveli u novo selo tamo kod predejane… A nikola je bio sin gmitra za kojeg neznam gde je ziveo.
    Ako imate neku informaciju javite se mi na mail [email protected]

  2. Ivana

    Moj podatak o mojim Mitrovicima krece krajem 1800ih godina. Zanatlija Bogdan se kao mlad momak doselio navodno iz Hercegovine u Mionicu,ozhenio i osnovao porodicu. Imao je brace ili sestre. Moj cukundeda Zivota je poginuo na Solunskom Frontu.

  3. Nikola Mitrovic

    Vezano za ove Mitrovice iz Poblaca kod Pljevalja. Ima nekih stvari koje nisu bas tacne, a ima nekih koje se ne poklapaju sa onim sto ja znam pa sam sad u dilemi sta je od to dvoje tacno. Po mojim saznanjima mi smo od Jakica iz Tusina, iz Drobnjaka. Tacno je da je jedan predak bio Stevan, ali se prezivao Jakic a ne Mitrovic. Moguce da je njegova majka sa njim dosla zbog straha od neke krve osvete ili slicno. Od njegovih sinova su nastali Mitrovici u Poblacu, kao i ovi Milovici u Cajnicu, Lucici i Topalovici u Pljevljima isto ali ne znam tacno koja sela. Ja imam informaciju da su ta cetvorica sinovi tog Stevana i svi su promjenili prezime. Koliko znam nismo rodbina sa drugim Mitrovicima u Glisnici i slicno, ali gore po tekstu ispada da jesmo. U pricu se uplicu i neki Knezevici, Vemici i jos par prezimena koji tvrde da su od tih istih Jakica, i spominju da su u srodstvu sa Lucicima, dok ja znam Lucice koji potvrdjuju moju pricu. Dje se to sve uklapa ne znam. Sto se tice tih Jakica, pleme Drobnjaci iz bratstva Milosevica. Racunaju se kao Novljani u Drobnjacima jer su dosli sa prostora Banjana i Niksica naknadno u Drobnjak. A ovaj Simo sto se pominje mi je cukundeda, on je odveden u logor za vrijeme prvog svjetskog rata. Imao je brata Vida cini mi se. I imao je tri sina, Milana, Tana i Mitra. Od njih sada ima 10ak porodica Mitrovica, uglavnom u Pljevljima. A svi ovi koji traze porijeklo, dobro provjerite da li ste bili Mitrovici i prije recimo 150 ili 250 godina. Jer je velika vjerovatnoca da ste morali mijenjati prezime zbog Turaka ili krve osvete narocito ukoliko ste iz Hercegovine, Stare Crne Gore ili Brda..

  4. Zdravo ,moji Mitrovici su kod Foce ,Republika Srpska .Po kazivanju moje bake nasi su doselili iz Crne Gore ,Prvi za kog znamo je pradjed Drago rodjen 1856 .Koliko znam nije imao brace a imao je nekoliko sestara .Slava je Djurdjevdan .Molim ako neko zna vise da mi pise ,volila bih znati za bratstvo u Crnoj Gori,hvala .

  5. Ana

    Pozdrav svima!
    Mitrovic/Mitic (naizmenicno su menjali ova dva prezimena pa je deka zadrzao Mitrovic) sa Suve Planine, slava Sveti Nikola
    Ima li nekoga odatle, ili zna li se nesto?

  6. Vukasin

    Postoji li neko ko se preziva Mitrović i slavi slavu Sv.Luka i da li zna poreklo i odakle potiču?

  7. Mirjana

    Moj deda Cvijetin (1923) Mitrović je rođen u Kacevcu kod Bijeljine, pradeda se zvao Đorđe Mitrović. Jedino što znam je da su nam preci iz Hercegovine i Crne Gore. Slavimo sv. Nikolu.
    Ukoliko neko ima više podataka o ovoj liniji, doseljenoj oko Bijeljine, neka mi piše na [email protected].
    Pozdrav svim Mitrovićima 😁

  8. Marta

    Mitrovici Golubac se ne spominju

  9. Mitrovic Dusan

    Poštovanje , ja sam Mitrović Dušan iz Teslića. Slavimo Sv Simeona. Djeda mi se zvao Nedeljko M. Pradjed Simo M. njegov otac se zvao jovo Mitrović. Djed Nedeljko je pričao da potičemo od Ozrena. Jovo ili Simo Mitrović u 19 v. Kao pobjegao sa Ozrena zato sto je ubio bega zbog prve bračne noći.Otišao u Hajduke. Posle toga bio u najmu u Barićima kod Teslića kod Muslimanske Porodice. Ako neko ima više informacija javite se na mail [email protected].

  10. Petra

    Pozdrav, po pricama znam da je poreklo moje porodice Mitrovic iz Odzaka, toliko o tome znam. Porodicna slava je Lazareva subota. Volela bih da saznam malo porelko moje porodice ako neko slucajno zna niko mi nije pricao detaljnije.