Poreklo prezimena Panić

3. februar 2012.

komentara: 84

[toggle title=”TESTIRANI PANIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Panić

Haplogrupa: R1a

Poreklo: Gornji Podgradci, Gradiška, Republika Srpska

Krsna slava: Alimpijevdan

Kontakt:
_________________________

Panić

Haplogrupa: J2b rod A

Poreklo: Duboka, Jagodina, Srbija

Krsna slava: Lučindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (84)

Odgovorite

84 komentara

  1. Veso

    Da li danas postoje Panići (Panjići) koji su porijeklom iz okoline Nikšića ili negdje drugo iz C. Gore, a koji slave sv. Arhiđakona Stefana – Šćepanjdan?

  2. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    PANIĆ

    -Vrelo, stara porodica, Đurđic.
    -Mali Borak*, prva polovina 18. veka, Ćiprovo u Bugarskoj, Đurđic, uz Ćiprijance.
    *U Mali Borak su iz Ćiprova došli deda Stojan i njegova baba Mitra, kako piše na njihovom belegu. Stojan nije imao dece pa je za žiovta usinio Panu i njegovu ženu Stanu iz Riđana. Pana i Stana imali su pet sinova: Teofila, Iliju, Stevana, Stepana i Pavla. Pavle je mlad umro, pa je na njegovo mesto Pana usinio Pavla Radakovića iz Barzilovice. Potomci Panini,pored Panića i Ćiprianci zovu se još po imenima njegovih pet sinova.
    -Zukve-1, prva polovina 18. veka, Novaci u oblasti, Avramijevdan, uz Avramoviće.
    -Radljevo, druga polovina 18. veka, Beomužević u Podgorini, Lazarevdan.
    -Raduša, druga polovina 18. veka, Njeguši, Đurđevdan.
    -Čučuge, druga polovina 18. veka, Joševa u oblasti, Jovanjdan.
    -Zukve-2, posle 1827. godine, B. Krajina, Sv. Stefan Dečanski, uljezi u Panteliće.
    -Koceljeva, posle 1827. godine, Oglađenovac u Podgorini, Đurđic, dovodci.
    -Skela, posle 1827. godine, Beljin u Posavskoj Tamnavi, Jovanjdan.

  3. Familije-prezimena Panić, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Panić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Beloševac
    -Beomužević
    -Virovci
    -Grabovica-1
    -Grabovica-2
    -Divci
    -Dupljaj
    -Žabari
    -Joševa
    -Popučke
    -Pridvorica

    • A zna li se išta o Panićima koji su poslednjih vekova u Rudenicama (opština Ključ),krsna slava im je Vrači? Ne mogu da nađem odakle su došli tamo i kada… Ako neko ima neki podatak,neka mi javi sms-om na 064/30 38 230

    • Mima

      Zanimljivo da navodi da su se Panići u Grabovicu doselili iz Zabrdice. A u Zabrdici ih ne pominje. U Zabrdici zivi više porodica Panić, slava je svima Sv. Nikola. Panići u Gornjoj Zabrdici, koliko su meni stari pričali, svi potiču iz iste kuće. Sa onima koji žive u Donjoj Zabrdici ne znamo da li smo u rodu. Majka glumca Nenada Jezdić je od Panića iz Zabrdice. Tu on ima porodičnu kuću, kupio je još dosta zemlje, zasadio voćnjake i sagradio destileriju.

  4. vera

    poštovani,htela bih da saznam poreklo Panića iz Prnjavora(Republika Srpska) zaselak Mlinci a negde se pojavljuje Mujinci kod Lišnje,krsna slava im je Đurđev dan

    • Milorad Bogdanović

      Panići se 1882 godine NE spominju u parohiji Orašje (kao selo ima 13 kuća gdje živi 158 duša) koju čine još sela Mračaj (7 kuća-62 duša); Mujinci (12-84); Usrepovci (14-132); Potočani (29-327); Skucani (16-162); Usnići (11-76); Prkosi (25-277). Sveukupno, 127 kuća-1188 duša. Paroh je bio Cvijo Milanović ili Milanković. Prezime Panić koji slave Đurđevdan, 1882 godine, spominju se u parohiji Šarinci (61-548) koju čini i selo Branešci (51-553). zatim parohiji Prnjavor-Smrtić u zajednici sa 12 okolnih sela.
      Prepis: ŠEMATIZAM dabrobosanski za 1882 godinu, str. 31,127 i 128.

      Prezime Panić kao slavljenici Đurđevdana još se spominju u parohijama: Glamoč; Gradiška-Laminci, Podgradci (Gradiška); Derventa, Dugo Polje, Novi Grad, (Derventa); Imljani (Travnik); Majkić Japra, Stari Majdan (Sanski Most); Jelići tj Jelićka (Prijedor); Rakovac (Maglaj); Ugodnovići i Cerovica (Tešanj). Inače, ovdje, u mitropoliji d/b , za 1882 godinu, prezime Panić se vodi kao slavljenici 16 različitih slava i spominje se skorom u svim krajevima ove mitropolije.
      Prepis: PREZIMENA SRBA U BOSNI, autor Đorđe Janjatović, Sombor, 1993; str 277-278. Ove njige možete pronaći i ovdje, na našem portalu.

      P.S. Interesuje me da li u selu Mračaj ima prezime Popović i šta slavi. U parohiji Orašje vode se kao slavljenici Jovanjdana. Ovdje, samo su spomenute parohije i sela koja je čine, ali prezimena nisu razvrstana po selima, tako da se ne može sve tačno utvrditi.
      To me interesije zbog imena sela Mračaj i Popovića koji slave Stevanjdan, što me podsjeća na protu Simeuna Popovića iz Jelića tj Jelićke (Prijedor), junakom pripovjetke MRAČAJSKI PROTO , autora Petra Kočića, sela gdje sam i ja rođen.

      • Jovan Panić

        Veliki pozdrav svim Panićima!
        Moji svi koliko ja znam su iz mesta Jezera(opština Teslić,RS,BiH).Krsna slava Djurdevdan,pradeda se doselio u Vilovo (opština Titel,južnobacki okrug)1964.Polako je počela kolonizacija i pre toga sve do rata 90tih.Za vreme rata dosta porodica je došlo u Vilovo a mnogi su ostali u Teslicu.Znam svoje poreklo do kurdjela i svi su iz Jezera.Cuo sam neke glasine da smo poreklom iz Crne Gore ali nisam siguran i nemam podatke.Ima nas i u Djurdjevo,Irigu,Kacu,Novom Sadu,Austriji,Nemačkoj….

  5. vera

    hvala na odgovoru,ali ne mogu da otvorim ŠEMETIZAM dabrobosanski za 1882 da li mogu na neki drugi način da otvorim po nekim usmenim predanjima Panići su se krstili u crkvi sv.Nikola u Gumjeri Odpočivaljka

  6. Milorad Bogdanović

    Vera, ako niste u mogućnosti da na našem portalu čitate ŠEMATIZAM d/b za 1882 godinu, pokušajte na http://www.scribd.com/doc/175702156/%D0%A8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%B8%D0%B7-1882-%D0%B3%D0%BE%D0%B4.

    Niste mi pomogli da nešto više saznam o Popovićima koji slave Stevanjdan i selu Mračaj., a ni poslednja rečenica mi nije baš toliko jasna.

  7. Dejan Panić

    Prema porodičnom predanju, Panići su u Vojvodinu došli u Velikoj seobi Srba 1690. pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem i naselili su se u selu Đurđevo, danas opština Žabalj, Južnobački okrug (verovatno i poreklo imena sela po slavi, Đurđic ili Đurđevdan koje se vezuju za prezime ovde).
    Uglavnom, iz Đurđeva su se raštrkali na sve strane. Danas ih u Đurđevu ima svega 2-3 porodice, ali svi ostali van Đurđeva, ako odu 3-4 kolena u nazad, imaju nekog pretka iz tog sela.

    • Srbljin iz Banata

      Krajem 18. veka u Velikom Bečkereku (današnji Zrenjanin) sveštenoslužio je jerej Maksim Panić. Njegov potomak bio je prota Ljubomir-Ljuba Panić (druga polovina 19. veka) koji je takođe bio bečkerečki sveštenik pri “varoškoj” – Uspenskoj crkvi. Prota Ljuba imao je dva sina – Danila i Mladena. Obojica su bili pravnici – advokati, istaknuti pripadnici srpske inteligencije u gradu. Krsna slava bečkerečkih Panića bio je Sveti Arhangel Mihailo.

      • Dušan Panić

        Poštovani,

        Vidim da ste ovo okačili pre skoro 5 godina, ali probaću svakako da pitam u nadi da ćete možda videti. Odakle su ovi podaci koje ste napisalu? Zanima me zato što i moji Panići slave Arhangel Mihaila i rodom su iz Šajkaša. Po crkvenim knjigama sve Paniće iz Šajkaša sam našao do pred kraj 19. veka, kada sam u venčanim knjigama našao da se moja čukunbaba Darinka udala za Rakića, a u podacima stoji da su joj roditelju Mladen i Simka. Za Mladena i Simku ništa nisam našao, pa me baš zato zanima da li je Mladen iz vaše priče imao ženu, dece. Pokušaću da potržim u crkvenim knjigama u Zrenjaninu podatke. Unapred hvala.

    • Stanislava Panić

      Pozdrav,

      Čitam Vaše komentare, i htela bih da napišem da moja porodica živi u Žablju i slavimo krsnu slavu Sv. Pantelejmon. Retko ko slavi ovog sveca, pa sam pronašla podatke da neki od Panića žive i u Nišu i slave istog sveca, pošto je to i krsna slava opštine Pantelej, grada Niša.
      Da li neko ima još neke informacije?

      • Marija

        Postovanje zovem se Marija,citam da ste iz Zablja i mozda mi mozete pomoci s obzirom da skoro nista ne znam jer su mi skoro svi preminuli osim ujaka sa kojim nisam u kontaktu
        Moja prabaka se prezivali Panic ime Katica preminula mislim krajem 80 tih ,mislim da joj je to bilo udato prezime prvog muza ili mozda njeno devojacko..imala je dvoje dece Papic Mariju i mislim Papic Čedomira molim vas ako ista znate o njima ..svi su pokojni a ja bih volela saznati nesto vise o svom poreklu

  8. vojislav ananić

    Odgovor Saši iz Rudenica kod Ključa: O Panićima iz sela Rudenice odmah pokraj Ključa, kontaktiraj Milu Panića iz Banja Luke.

  9. Familije-prezimena Panić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Postenje
    -Strmovo
    -Zlodol
    -Kremna

  10. Dušan

    Ja se prezivam Panić i mi vučemo poreklo iz Sirdije, selo kod Osečine, varošica koja je udaljena 30-ak kilometara od Valjeva. Krsna slava nam je Đurđic, 16. novembar. Naš najstariji predak kome znamo ime je Nikola Panić, koji je imao sinove Teodora, Milana i Aleksu – od koga smo mi potekli. Ne znamo potomke Teodora i Milana. Za Milana se priča da se odselio u Beograd. Sva trojica su živela u 19.veku. Ne znamo tačno godine njihove smrti.

    Postoji priča je su se Panići doselili u Sirdiju iz Košlji, to je selo kod Ljubovije. gde i danas ima Panića. Ukoliko neko vuče poreklo odatle mogli bismo biti u srodstvu.

    • Dusko Panic

      Postovani prezimenjace ,moji Panici zive u Pridvorici(Lajkovac) i slave Djurdjic.
      Zajedno sa Panicima iz Virovca (Mionica) ,dosli su posle ustanka u Kocinoj krajini.

    • radivoj panic

      ja sam radivoj panic,rodjen u kosljama gornjim u ljuboviji.deda mi se zvao radivoj panic a njeg rodjeni brat se zvao nikola panic.vrlo lako i moguce da smo u srodstvu