Порекло презимена Николић

3. фебруар 2012.

коментара: 190

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НИКОЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Николић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Чачак, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: R1a L1280 општи кластер

Порекло: Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: Е1b род Куча

Порекло: Кржања, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род У

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Гркиња, Гаџина Хан, Заплање, Сrбија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

 

НИКОЛИЋИ у селу Дулићи код Гацка воде поријекло од братства Грбљановића, које је некада живјело у Дробњаку, одакле се иселило у Озриниће, код Никшића, а одатле у мјесто Баљке, код Билеће. Из Баљака Никола се одсели у Дулиће, гдје се његови потомци по њему прозваше Николићи.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (190)

Одговорите

190 коментара

  1. Tijana Nikolic

    Prezivam se Nikolic, deda je bio Bozidar Nikolic, rodjen u Kragujevcu, a pradeda Borivoje Nikolic iz negotina. Bio je oficir kraljeve vojske i cesto se selio zbog posla. Imao je dva sina, Bogoljuba i Bozidara (mog dedu). Moj deda se doselio kasnije u Novi sad, dobio sina, mog oca Mihajla i danas moj otac i ja zivimo u Novom Sadu.
    Kako da saznam poreklo porodice. Slavimo Arandjelovdan. Da li je moguce da “moji” Nikolici poticu iz Crne Gore?

  2. Аутор : Tijana
    Коментар:
    Necu, naravno. Naprotiv, bice mi drago da znam.
    Zelim da saznam svoje poreklo kao i vecina na ovom sajtu.

  3. andrija nikolic

    Ovako rodom sam sa Kosova iz sela Skulanovo KRSNA SLAVA SVETI JOVAN KRSTITELJ,deda Damnjan,pradeda Vitko, cukundeda Nikola.INTERESUJE ME ODAKLE SMO MI DOSLI NA kOSOVO,i KOJI SU MOJI PRECI ODAKLE SU..Molim vas da mi to pojasnite,znam da smo mozda bili Mirkovici,ali bih i to proverio .
    unapred hvala i svaka cast za odgovore iz predhodnih pitanja
    veliki pozdrav

  4. Шарко

    Andrija Nikolić

    Evo ja ću da ti pojasnim odakle su tvoji poreklom, samo budi iskren i odgovori mi na sledeća pitanja? Šta se vi po nacionalnosti Srbi pravoslavci ili Romi pravoslavci? Da li ste nekada slavili Sv. Vasilija tj. Vasilicu kako je na Kosovu zovu. Dr. Atanasije Urošević je prilikom ispitivanja Skulanova oko 1931 godine zabeležio, deset srpskih rodova sa 32 domaćinstava – jednu kuću pravoslavnih Cincara doseljenih iz Makedonije, jednu kuću muslimanskih Roma i četiri roda pravoslavnih Roma sa 6 domaćinstava. Žabeležen je rod pravoslavnih Roma: Mirkovići (1., kuća, slave Sv. Vasilija). doseljeni iz Vragolije oko 1890 godine. Vragolije je selo koje pripada današnjoj opštini Kosovo Polje. Da li ste vi od ove porodice? Kosovski Romi pravoslavci su nekada za vreme truske vladavine slavili mahom Sv. Vasilija, po oslobodjenju od Turaka Kosovski Romi pravoslavne veroispovesti uzimaju druge krsne slave kako bi se distancirali od svog romskog porekla, jer su se stidili svoga porekla o ovom je pisao Etnograf dr. Atanasije Urošević. Romi pravoslavci bi prestali da slave Sv. Vasilija i uzimali bi druge slave koje slave njihove komšije Srbi.

  5. Nebojša Babić

    Tijana,
    u Vasojevićima ima bratstvo Nikolića, slave Arandjelov-dan.
    Ali, prezime je jako često, a i slava, pa da ne tvrdim napamet.
    Valjalo bi da se raspitaš po familiji odakle ti je pradeda došao u Negotin.
    Bio je jedan talas doseljavanja iz Crne Gore u istočnu Srbiju, mislim krajem 19. veka…

  6. Vladimir Zdero

    poreklo mog prezimena Zdero potice od Nikolica iz sela Vrlika kod Knina.Cuo sam od starih Vrlicana da je postojalo to prezime tamo i da je posle drugog svetskog rata izumrlo.Mene interesuje poreklo porodice Nikolic iz Vrlike ako mi mozete odgovoriti?

  7. nikolic dejan

    veliko postovanje moje ime je dejan a prezivam se nikolic inace sam iz vrnjacke interesuje me bliza informacija porekla porodice inace slavimo nikolj dan i drugi dan duhova imam podatke o imenima pet generacija unazad i to moj otac verolju deda radmilo dalje cedomir jovan i mihajlo dalje nemam podataka znam jedino da se moj predak mihailo u poreskom hatiserifu iz 1864 vodi kao damjanovic a ne nikolic e tu se javlja problem dali smo mi od damjanovica iz tresnjeva od bratstva nikolica ili nikolici od plemena dajanaca iz roda pavla orlovica i ako imate nekih blizih podataka o kretanjima porodica u rasejanju pravca stara hercegovina kosovo srbija veliki pozdrav od porodice nikolic iz vrnjacke banje

  8. Halil Nefret Nikolic

    Ja sam musliman, ali se isto prezivam Nikolic. Cudno zar ne ?

    • Милорад Богдановић

      Нека си ти нама жив и здрав Халиле, а чуда су чудна све док се не упознају, а онда су мања од маковог зрна.
      Свако добро пријатељу и останите и даље са нама.

    • Goran Nikolic

      Halile kako god se zoves ali smo familija,religija je drugo a krv je ista

  9. Bojana Jelic

    Mene interesuju Nikolici iz Vojvodine iz Sivca u okolini Sombora.Mi slavimo svetog Nikolu zimskog i pricao mi je otac da su njemu rekli da su nasi dosli sa Kosova pod Carnojevicem iz okoline Peci.

    • Александар Маринковић

      У пописима за Сивац из 1794. и 1799. године, не помиње се презиме Николић. Можда сте се у град населили у 19.веку или сте променили презиме. Забележено је презиме Николин, али је поистовећивање Николина и Николића обично нагађање без опипљивијих доказа.

    • Olivera Cicovic

      Otac moje majke je bio 1917 godiste, majcino devojacko je Nikolic, isto mi je pricao da su dosli pod Carnojevicima u Alibunar.Moj pradeda se zvao Jovan, cukundeda se zvao Sava Nikolic.
      Moj deda se kasno ozenio pa je eto dosta popamtio, a pradeda mi je rodjen 1800 i neke godine, mislim da mi je pricao deda da se moj cukuncukundeda a njegov pradeda zvao Adam Nikolic.
      Slava je Djurdjevdan.

    • Goran Nikolic

      Koju slavu slave tvoji Nikolici