Порекло презимена Николић

3. фебруар 2012.

коментара: 190

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НИКОЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Николић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Чачак, Србија

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: R1a L1280 општи кластер

Порекло: Југославија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: Е1b род Куча

Порекло: Кржања, Подгорица, Црна Гора

Крсна слава: Митровдан

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род У

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Николић

Хаплогрупа: I2a DS род Ђ

Порекло: Гркиња, Гаџина Хан, Заплање, Сrбија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

 

НИКОЛИЋИ у селу Дулићи код Гацка воде поријекло од братства Грбљановића, које је некада живјело у Дробњаку, одакле се иселило у Озриниће, код Никшића, а одатле у мјесто Баљке, код Билеће. Из Баљака Никола се одсели у Дулиће, гдје се његови потомци по њему прозваше Николићи.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (190)

Одговорите

190 коментара

  1. О прапореклу Николића говори и Михаило Динић у књизи “Хумско-Требињска властела”, односно, да су били блиски сродници Немањића и да се за њих знало у оно време кад код обичног народа презимена нису ни постојала.

  2. Фамилије-презимена Николић по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Николић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабајић
    -Бошњановић
    -Брезовице
    -Брежђе
    -Бујачић
    -Гуњица
    -Дегурић
    -Дучић
    -Златарић
    -Котешица
    -Лелић
    -Лопатањ
    -Лукавац
    -Маљевић
    -Мионица
    -Ракари
    -Славковица
    -Стубао
    -Суводањ
    -Табановић
    -Толић
    -Туђин

  3. Породична презимена у Качеру, Николић. Према књизи Милоја Т. Ракић „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ.

    Остале податке породица Николић – порекло, одакле су и када досељени и Крсне славе можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Угриновци
    -Бранчићи
    -Лалинци

  4. Znate li iz kog je plemena Nikola moj daleki deda rodjen oko 1770.u Crnoj Gori,imao je tri brata sinovca Gavrila i brata Mica(mislim),krsna slava Jovanjdan,zivimo u Gorobilju kod Pozege(Zapadna Srbija).

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Николић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Николић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    Арнејево, Барајево, Бождаревац, Барич, Барошевац, Бистрица, Велики Борак, Велики Црљени, Венчани, Вранић, Врбовно, Вреоци, Гунцате, Мељак, Даросава, Дражевац, Дудовица, Зеоке, Јасенак, Јунковац, Конатице, Крушевица, Лазаревац, Лесковац, Миросаљци, Мислођин, Прогореоци, Соколово, Степојевац, Стрмово, Ћелије, Чибутковица, Шиљаковац и Шопић.

  6. Mladen

    Poreklo Nikolića u južmoj Srbiji , okolina Niša , opština Gadžin Han , selo Taskovići ?

  7. Презимена-фамилије у Шумадији, Николић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    Старо село, Баничина, Белосавци, Букуровац, Горња Јарушица, Крњево, Лозовик, Мраморац, Велика Плана, Мала Плана, Придворица, Радовање, Ракинац, Ресник и Сипић.

  8. Stefan Nikolic

    Prezivam se Nikolic i jako malo znam o svojim korenima slavim Sv.Petku i zivim u selo SAKULE, a otac mi je pricao da je moj pradeda ima 3 brata od koji su se raselili na tri strane jedan se dosao u Sakule jedan je u Uzdinu ali nisam siguran i navodno jedan je u rumuniji i prezime mu je Nikolau a to znam iz price mog oca Stanka a takodje deda mog oca se zvao Stanko a moj deda Stojan ja unazada za svoju porodicu znam samo do svog prandede a za cukun dedu nemam nikakve podatke i unazad a jako bi voleo da znam odakle poticu koreni moje porodice ako neko zna nesto ili ima informacije ili zna nesto slicno neka mi pomogne.

    • Александар Маринковић

      Стефане,
      постоји више породица Николић у Сакулама, али је Ердељановић само код једне забележио крсну славу (Аранђеловдан). Због тога она не долази у обзир, а ионако је срвстана у новије родове непознатог порекла. Преостале су две:
      1) Николићи тзв. Неузински
      2) Николићи – Танини
      Пошто није назначена слава, помогло би ако знате породични надимак.

      • Gordana Nikolić

        Nikolići koji slave Sv. Arandjela su Nikolići sa Čeva. Porodica stara nekoliko vekova. Od Ivanovića. Taj Ivanović je imao dva sina Nikolu i DžDjukana. Od Nikole su Nikolići od Djukana Djukanovići.

  9. Stefan Nikolic

    Pa koliko znam govorili su mi da smo Neuzinski !

    • Александар Маринковић

      Стефане,
      сам надимак Неузински указује да сте из Сакула дошли из села Неузина, у општини Сечањ. Исто је констатовао и Ердељановић, али није навео даље порекло (можда је било непознато и самој породици Николић). Ердељановић каже да је била само 1 кућа Николића – Неузинских.
      Данашња Неузина је село настало спајањем Српске и Хрватске Неузине. Наиме, у Хрв. Неузини су насељени кајкавски Хрвати из Туропоља, али их данас скоро и нема.
      Ако сте у могућности, обратите се православној цркви у Неузину и питајте где су и да ли су уопште, сачуаване матичне књиге. За неко даље истраживање пожељно је да направите ДНК тест којим би се могло утврдити из којих крајева сте дошли у Банат и с којим породицама сте повезани.

  10. Slobodan Nikolic

    Kako da saznam moje poreklo,odakle su moji preci?Ja sam iz Kraljeva,slavimo Sv Jovan