Poreklo prezimena Nikolić

3. februar 2012.

komentara: 190

[toggle title=”TESTIRANI NIKOLIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Nikolić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Čačak, Srbija

Krsna slava: Lazarevdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: R1a L1280 opšti klaster

Poreklo: Jugoslavija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: E1b rod Kuča

Poreklo: Kržanja, Podgorica, Crna Gora

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod U

Poreklo: Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Nikolić

Haplogrupa: I2a DS rod Đ

Poreklo: Grkinja, Gadžina Han, Zaplanje, Srbija

Krsna slava: Đurđic

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

 

NIKOLIĆI u selu Dulići kod Gacka vode porijeklo od bratstva Grbljanovića, koje je nekada živjelo u Drobnjaku, odakle se iselilo u Ozriniće, kod Nikšića, a odatle u mjesto Baljke, kod Bileće. Iz Baljaka Nikola se odseli u Duliće, gdje se njegovi potomci po njemu prozvaše Nikolići.

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (190)

Odgovorite

190 komentara

  1. O praporeklu Nikolića govori i Mihailo Dinić u knjizi “Humsko-Trebinjska vlastela”, odnosno, da su bili bliski srodnici Nemanjića i da se za njih znalo u ono vreme kad kod običnog naroda prezimena nisu ni postojala.

  2. Familije-prezimena Nikolić po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Nikolić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babajić
    -Bošnjanović
    -Brezovice
    -Brežđe
    -Bujačić
    -Gunjica
    -Degurić
    -Dučić
    -Zlatarić
    -Kotešica
    -Lelić
    -Lopatanj
    -Lukavac
    -Maljević
    -Mionica
    -Rakari
    -Slavkovica
    -Stubao
    -Suvodanj
    -Tabanović
    -Tolić
    -Tuđin

  3. Porodična prezimena u Kačeru, Nikolić. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU.

    Ostale podatke porodica Nikolić – poreklo, odakle su i kada doseljeni i Krsne slave možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Ugrinovci
    -Brančići
    -Lalinci

  4. Znate li iz kog je plemena Nikola moj daleki deda rodjen oko 1770.u Crnoj Gori,imao je tri brata sinovca Gavrila i brata Mica(mislim),krsna slava Jovanjdan,zivimo u Gorobilju kod Pozege(Zapadna Srbija).

  5. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Nikolić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Nikolić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    Arnejevo, Barajevo, Boždarevac, Barič, Baroševac, Bistrica, Veliki Borak, Veliki Crljeni, Venčani, Vranić, Vrbovno, Vreoci, Guncate, Meljak, Darosava, Draževac, Dudovica, Zeoke, Jasenak, Junkovac, Konatice, Kruševica, Lazarevac, Leskovac, Mirosaljci, Mislođin, Progoreoci, Sokolovo, Stepojevac, Strmovo, Ćelije, Čibutkovica, Šiljakovac i Šopić.

  6. Mladen

    Poreklo Nikolića u južmoj Srbiji , okolina Niša , opština Gadžin Han , selo Taskovići ?

  7. Prezimena-familije u Šumadiji, Nikolić.
    Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

    Staro selo, Baničina, Belosavci, Bukurovac, Gornja Jarušica, Krnjevo, Lozovik, Mramorac, Velika Plana, Mala Plana, Pridvorica, Radovanje, Rakinac, Resnik i Sipić.

  8. Stefan Nikolic

    Prezivam se Nikolic i jako malo znam o svojim korenima slavim Sv.Petku i zivim u selo SAKULE, a otac mi je pricao da je moj pradeda ima 3 brata od koji su se raselili na tri strane jedan se dosao u Sakule jedan je u Uzdinu ali nisam siguran i navodno jedan je u rumuniji i prezime mu je Nikolau a to znam iz price mog oca Stanka a takodje deda mog oca se zvao Stanko a moj deda Stojan ja unazada za svoju porodicu znam samo do svog prandede a za cukun dedu nemam nikakve podatke i unazad a jako bi voleo da znam odakle poticu koreni moje porodice ako neko zna nesto ili ima informacije ili zna nesto slicno neka mi pomogne.

    • Aleksandar Marinković

      Stefane,
      postoji više porodica Nikolić u Sakulama, ali je Erdeljanović samo kod jedne zabeležio krsnu slavu (Aranđelovdan). Zbog toga ona ne dolazi u obzir, a ionako je srvstana u novije rodove nepoznatog porekla. Preostale su dve:
      1) Nikolići tzv. Neuzinski
      2) Nikolići – Tanini
      Pošto nije naznačena slava, pomoglo bi ako znate porodični nadimak.

      • Gordana Nikolić

        Nikolići koji slave Sv. Arandjela su Nikolići sa Čeva. Porodica stara nekoliko vekova. Od Ivanovića. Taj Ivanović je imao dva sina Nikolu i DžDjukana. Od Nikole su Nikolići od Djukana Djukanovići.

  9. Stefan Nikolic

    Pa koliko znam govorili su mi da smo Neuzinski !

    • Aleksandar Marinković

      Stefane,
      sam nadimak Neuzinski ukazuje da ste iz Sakula došli iz sela Neuzina, u opštini Sečanj. Isto je konstatovao i Erdeljanović, ali nije naveo dalje poreklo (možda je bilo nepoznato i samoj porodici Nikolić). Erdeljanović kaže da je bila samo 1 kuća Nikolića – Neuzinskih.
      Današnja Neuzina je selo nastalo spajanjem Srpske i Hrvatske Neuzine. Naime, u Hrv. Neuzini su naseljeni kajkavski Hrvati iz Turopolja, ali ih danas skoro i nema.
      Ako ste u mogućnosti, obratite se pravoslavnoj crkvi u Neuzinu i pitajte gde su i da li su uopšte, sačuavane matične knjige. Za neko dalje istraživanje poželjno je da napravite DNK test kojim bi se moglo utvrditi iz kojih krajeva ste došli u Banat i s kojim porodicama ste povezani.

  10. Slobodan Nikolic

    Kako da saznam moje poreklo,odakle su moji preci?Ja sam iz Kraljeva,slavimo Sv Jovan