Порекло презимена Миленковић

3. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЛЕНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Миленковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Неменикуће, Сопот, Србија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Миленковић

Хаплогрупа: I1

Порекло: Мирница, Куршумлија, Србија

Крсна слава: Михољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. Milos Milenkovic

    Mi smo Milenkovici iz Leskovca , ali su se sestre moga oce rodile na kosovu , tj u Orlanu, deda sa oceve strane se zvao Bogoljub , ima dva 3 brata i 3 sestre , njihov otac se je dobio imanje u Leskovcu na pokon od nekog Jovana koji je bio porodica ali nisam siguran da je bio njegov otac.
    Inace slavimo Sv. Luku . Po prici sam cuo da smo se pre puno vremena zvali Scpenanovici ili Scepovici , moj deda ima porodicno stablo ali nmg sada da dodjem do njega . Iz isto neke price sam cuo da su se odsleili iz Crne Gore zbog krvne odmazde , i tada su promenili prezime , nmg da se setim iz kog sela u Crnoj Gori su tacno potekli . Ako mozete da pronadjete neke podatke o mom prezimenu ali i o starom .

    • Kojot

      Ja sam Milan Milenkovic i iz Nisa sam, znam svoje stablo samo 4 kolena unazad. Za sva cetri kolena iza mene sam siguran da slavimo svetog Nikolu. Put mojih Milenkovica je poceo iz Crne gore okolina Bara, sto je ako se ne varam opstina pored Cetinja. Odatle je u Balkanske ratove krenuo moj cukundeda. Iz neobjasnjivih razloga mnogo milenkovica sa njim je ostalo na Kosovu. Konkretno moj cukun deda Jovan u mestu Srbica. Odatle je on krenuo dalje i doselio se u selo Belotinac pored Nisa. U tom selu su mi rodjeni pradeda i deda. Deda se sa nekih 19 godina doselio u Nis i tu smo rodjeni moj otac i ja. Jedino sto mi u ovoj prici koju znam nije jasno jeste to da u selu belotinac oko pola stanovnistva su Milenkovici, a na Kosovu u Srbici i okoline srbice isto ima mnogo, mnogo Milenkovica. Ovo sto znam saznao je moj otac od svog prijatelja koji se preziva Perovic i on tvrdi da su u crnoj gori u okolini Bara bila dva brda, brdo Milenkovica i Brdo Perovica i svi ovi podaci su iz njegovog porodicnog stabla i brda njegove dokumentacije koju ima uz to. Sto se tice Milenkovica iz srbice, koji mi dodju rod oni su se preselili ako se ne varam negde u okolini Krusevca a prezime su promenili u Nikolic. To sam saznao od jednog nikolica ciji je otac bio milenkovic i iz srbice je i potomak je mog cukun dede Jovana.

    • dragan milenkovic

      Evo jos nesto o Milenkovicima koje nisam procito ovde, ne znam odakle poticemo samo nas ima dosta u selu Kasidolu kod Pozarevca, i slava je Sveti Luka, i koliko ja znam za pet kolena u nazad da smo iz Kasidola.

  2. Stefan Milenkovic

    Prezivam se Milenkovic,moj pokojni deda zvao se Budimir Milenkovic imao je 3 sestre i dva brata od kojih je jedan umro po rodjenju,njegov otac je Milan Milenkovic a supruga tog mog pradede je Ruska,njegov otac je Stojan,slavimo sv.Nikolu.Stojan se po nekom pricanju doselio u selo Ranutovac kod Vranja(gde i ja sa svojim ocem Draganom majkom Ljiljanom i sestrom Miljanom zivim) bezeci od Turaka a vodimo poreklo takodje po ne proverenim pricama iz Crne Gore.Voleo bih da saznam nesto vise o svom porodicnom stablu,ako neko zna nesto o ovome neka pise

    • Шарко

      Стефан Миленковић,

      У књизи “Врањска котлина” Др. Јована Трифунофског из 1951-1955. је забележен Ваш род Чифчинци (26 куће, Св. Никола), деле се на Баба Бојкини, Величкови и др. Род је основао деда Риста, који се доселио око 1830. године. Стојан, жив 95 година рођен око 1860. – Стоилко рођен око 1830 и Риста рођен око 1800. који се досело из села Зебеница или Гариња – општина Владичин Хан тј. Грделичка Клисура. Поменути Риста је у Ранутову имао је синове: Косту, МИЛЕНКА, Илију, Стоилка и Ристу. Овај последњи Риста је сигурно посмрће рођен је после очеве смрти и добио је име по оцу Ристи. Њихови су стари кумови Широкориђани у Мечковцу. Чифчија на српски значи слуга човек без куће, подстанар или онај који живи и ради на бегово имање. Твоји су били слуге на неко бегово имање, због тога сте добили родовски надимак Чифчинци. Ти си написао био да ти се доселио чукундеда у Ранутову, што није тачно, доселио ти се чукундедин деда Риста, од твог чукундеде отац звао се Миленко твој наврндеда рођ. око 1830. и по њему се презивате Миленковић, а од Миленка је отац Риста рођ. око 1800.. године и он се доселио из Зебеница или села Гариња како је то пренео Ристов унук Стојан 1955. године који је у то време имао 95. године. Сад можеш да урадиш стабло од 1800. године од курђела Ристе који је имао пет синова.

      И Јовановци (4 куће, Св. Никола), раније су чинили један род са Чифчинцима.

  3. Фамилије-презимена Миленковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоје Мијатовића “Белица”.

    -Јовац
    -Рамново
    -Коларе
    -Мишевић
    -Јошанички Прњавор
    -Горњи Штипаљ
    -Ковачевац
    -Буковче
    -Рибаре
    -Ракитово
    -Мијатовац

    • Danijela Milenkovic Prokic

      Moja familija Milenkovic je iz Starog Lanista kod Jagodine.Trenutno znam da nas je oko 15 porodica.Moji cukun baba i deda su bili Tomanija i Sreten.Sreten je poginuo na Solunskom frontu.

  4. Фамилије-презимена Миленковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Брзан
    -Ердеч
    -Белошевац
    -Марковац
    -Црни Кал
    -Јовановац
    -Дивостин
    -Цветојевац
    -Доброводица
    -Вишевац

  5. Milka

    Po predanju starijih ,dolazimo iz sela Kaluse kod Ivanjice.jos za vreme turaka su sisli u cacanski kraj,Mojsinje kod Mrcajevaca.Slavimo Sv. Nikolu.Nisam sigurna da je ovaj podatak u potpunosti tacan.Zelela bih da saznam vise

  6. Nikola Milenkovic

    a kako ja se ne uklapam ni u jednu vasu pricu??? ja slavim svetog cirila i moji su iz okoline prokuplja iz sela statovac i celo selo su skoro milenkovici,a kao da su nastali od bugara koji su naselili taj deo od prezimena milenkov???

    • Sanda

      Nikola, mi smo iz iste familije. Moj deda je takodje iz Statovca i ista je slava u pitanju. Pocela sam da istrazujem poreklo Milenkovica i zanima me sta god da postoji od podataka, ako bi bio voljan da mi prosledis bilo kakve informacije. Nadam se da cemo ostvariti kontakt. Moj e-mail je [email protected]
      Hvala unapred.

      Srdacan pozdrav,

      Sanda

    • Михајло Томић

      Поштовани Никола,
      Иако одговарам после 6 година, надам се да ће Вам значити. Миленковићи из села Статовац, потичу од Милинка, чији су синови дошли у Топлицу са планине Голије, тачније из села Црчева, око 1878. године. Разлог њиховог пресељења јесте извесна крвна освета, у којој је пострадао Милинков син Јовица. Остали синови, ноћу су кренули према истоку, прешли реку Рашку, тако ми је баба причала, и дошли у топлички крај.

  7. Vuk

    Сви моји преци потичу са Косова и славе као крсну славу Светог Стефана

  8. suzana

    Moji Milenković su došli sa Kosova. Nekada se prezivali Lukić i slave Sv. Luku. Priča kaže da je neki Milenko živeo u Jablanici pored Peći na Kosovu i imao šest sinova i pet kćeri. Raselili se svi i ima ih u okolini Prokuplja, Svilajnca i Boljevca ( selo Jablanica).

  9. Smile

    Гвозден, Милорад и Драгић Миленковић и сестра им Цвета су живели у Врбовцу код Блаца. Преци су дошли из Херцеговине а слава је Ђурђиц. Потомци живе углавном у Београду и Блацу.

    • Dragoslav

      Ne znam ko daje informaciju,ali u svakom slucaju veoma zanimljiva nova vest za mene.Ja sam od loze Milenkovica;Gvozdena,Cvete,Dragica,Milorada iz Vrbovca kod Blaca,Milirad mi je rodjeni deda ali ja sam od njih to jest od familije oca itd cuo da su se oni doselili od Brusa.Eto ako neko opet ima saznanja pisite mi na e-mail adresu,pozdrav Dragan Vrnjacka Banja.

    • Dragan

      Ja sam potomak,jedan od njih.Deda mi je bio taj Milorad Milenkovic iz sela Vrbovac.Danas tamo vise nista nemam.Pricali su da su Sisli iz Brusa pre mnogo godina.

  10. Ja sam Djurdjija Milenkovic,zivim u Svilajncu,otac mi se zove Radmilo i on je iz Leposavica (Kosovo),njegovog oca su zvali Misa a pravo ime mu je Rafailo ili Rafajlo nisam sigurna. Slavimo Djurdjevdan.
    Ne znam skoro nista o poreklu jer nisam videla familiju sa oceve strane a ni njega jedno 11 godina,pa nisam mogla nista da saznam detaljnije.
    Znam da sam dobila ime po nekoj mojoj cukunbabi Djurdji koja je postrojavala vojnike.
    Ako neko zna jos nesto neka mi kaze.

    • Dijana Milenkovic

      Ja sam Dijana Milenkovic, mislim da je moj otac tebi stric, zove se Krsto Milenkovic. On se preselio iz Leposavica u Skobalj (okolina Smedereva) , a sada zivimo u Beogadu. Zelela bih da stupimo u kontakt.

    • Mirko

      Ja sam mirko milenkovic iz sela granicane opstina leposavic slavim sv andreja apostola prozvanim. Msm da tvoji preci vode poreklo iz sela kruscica kod leposavica. Oni slave djurdjevdan