Порекло презимена Миленковић

3. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МИЛЕНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Миленковић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Неменикуће, Сопот, Србија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

Миленковић

Хаплогрупа: I1

Порекло: Мирница, Куршумлија, Србија

Крсна слава: Михољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. valentina milenković

    Poštovani
    Prema mojim saznanjima prezime Milenković potiče od plemena Bjelopavića iz Crne gore,potomci vuku od Grkinje i plemenskog sina Bjeloplavica ,kao i svaka prica po ubistvu nekog turskog paše kompletno beze prema Srbiji odnosno Makedoniji,premaKruševu,dele se u tri grupe jedna se nastanjuje oko Kragujevca ,druga se yaustavlja sa desne strane tadašnjeg Carigradskog puta koji jos uvek postoji i prati autoput odd Paraćina prema jugu gde ga jrase stoletna staala jabuka i krusaka i treća grupa stiue na Kosovo odnosno Prizren,Sve familije slave slavu SV,Dimitrija kao što je poznato on je zaštitnik grada Soluna u Grčkoj inače slovi ya cuvara domova.Po konstituciji Milenkoviće mozemo podeliti u dve grupe ili su jaki i visoki smedji ili su tamnoputi niski i borbeni što nas opet vraća na njihovo genetsko poreklo od grkinje i Crnogorca.to je moj skromni doprinos volela bih da saznam jos ponešto .Veliki pozdrav

    • Miroslav Milenković

      Moja porodica je iz okoline Kragujevca i takodjer sam čuo tu priču o ubistvu turskog paše i naseljavanju na područje Šumadije,mada nisam nešto preterano verovao

  2. Sarko

    Valentina, ovo je vrlo zanimljivo, ali meni deluje kao neka legenda. Poreklo Vam je mozda iz Bjelopavlica, to ne sporim. Kazi nam gde ti je rodjen ded ili praded u kojem selu, opstini?? Sto se tice Milenkovica ima ih na hiljade, sa razlicitim krsnim slavama i raznorodnog su regionalnog porekla. A sto se tice krsne slave Sv. Dimitrija, to jest Mitrovdana, ova slava se najvise slavi u Makedoniji sto su i dokazali nasi etnografi, ali to ne znaci da su svi koji slave tu slavu poreklom iz Makedonije. Pozdrav

  3. Jelena Milenkovic

    Moja porodica se takodje preziva Milenković, slavimo Svetog Nikolu. Moj deda i cetiri kolena pre njega je rodjeno i zivelo u jednom selu kod Pirota. O ranijim precima nemam nikakvih podataka. Cela moja velika familija slavi Svetog Nikolu, tu se bas ne uklapamo u istrazivanja o Milenkovićima.. :))

  4. mirko milenkovic

    Moja porodica se nalazi u selu Brezovica kraj Trstenika. Prema nekim podacima mi smo najstarija familija u selu, naselili smo se oko 1700- te god. E, sad, ako neko ima neke podatke u vezi ovog mesta i mog porekla neka mi posalje. Hvala

  5. mirko milenkovic

    I, da, slavimo svi sv. arhangela Mihaila.

    • Nebojsa

      Миленковића са славом Св. Аранђел има у Рашкој, у селу Тлачина. Тамо су староседеоци, па Ваше порекло може да сеже до тих крајева. Конкретно за село Брезовица немам податке.

      • Igor

        To je sasvim tacno, ja znam za to da su moji iz Tlacina, da prezime od kad se za njega zna pismeno i usmeno potice iz Tlacina, staro je oko 300 godina. Dosta Milenkovica je iz tog kraja preslo u Novi Pazar ili ostalo u Raskoj.

    • Todor Milenkovic

      Zdravo svima, moji se isto prezivaju Milenkovic kako je meni deda ispricao da smo mi pre 150 godina ziveli na Kopaoniku u mestu Gornje Leviće onda smo se dosleli na Kosovo u mestu Dobri Do tu smo ziveli do 1999 godine.Kada je počelo rat u Jugoslaviji moga pradedu su ubili simtari i od tada su moji pobegli u beograd u jedno selo koje se zove Sremcica. Moji svi slave svetog Arhangel Mihajla.Hvala
      Ko ima neke vesti moze me kontaktirati na Facebook-u i da najmladji sam ovde imam 16 godina
      link od FB-a : https://www.facebook.com/todor.milenkovic eto to je to 🙂

      • Dalibor Milenkovic

        Pozdrav. Moj pradeda je ziveo u selu Gornje Dragovlje u okolini Nisa.
        To je doduse sve sto znam o nasem poreklu. Deda se odavno preselio u Macvu. Trenutno zivim sa porodicom u Majuru, Sabac. Slavimo Sv. Arhandjela Mihaila.

  6. valentina

    Tekst koji sam poslala o prezimenu Milenković nije legenda, na Cetinju u njihovom muzeju pronašla sam sve gore navode koje sam napisala. Naravno ne mora biti tačno. Prilikom seobe, ko zna kada, neke porodice su zadrzale svu krsnu slavu, a opet neke koje su resile da ostanu u nekom kraju, prihvatile su slavu koja je pratila njihovo naseljavanje. Odnosno da li su bili blizu datuma proslavljanja ili tako nešto. Uzimale su zaštitnika svoje porodice. S obzirom da nisam ništa znala o očevoj familiji krenula sam u istraživanje i došla do svih podataka.

    • Miloš Milenkovic

      Moji Milenkovici slave Sv. Dimitrija, naseljavaju sela Smilovac i Skorica blizu Paracina/Raznja. Dosta blizu i slaze se sa Valentininim saznanjima.

    • Vesna

      Draga Valentina, i ja tragam za poreklom mojim, pa me zanimabkojim si putem išla, gde si gledala podatke.Moji su Ivanović, doseljeni iz CG na Kosovo, izgleda još pre I sv rata. Tragala sam po netu, tražeći knjige i popise, ali slabo. Hvala ti za svaku informaciju! Pozdrav! Vesna

  7. МИЛЕНКОВИЋИ – Кастрат, Куршумлија ; слава – Св.Никола
    * Према казивању деде Миленка(1901-1991),Миленковићи су са Косова, из околине Вучитрна дошли на подручје Куршумлије (највероватније) када је Топлица ослобођена од Турака. Прво су живели у селу Вршевац, затим “код цркве” у Куршумлији. Дедин отац Лазар се сели у Кастрат “код чесме” а затим на брду изнад села, “испод крша”, прави две куће где су живели синови Цветко и Миленко и где је 1933.г.рођен мој отац Вукоје. За део села Кастрат у коме су се населиле породице са подручја Вучитрна дуго је био у оптицају назив “Вучитрнци”.
    * Према наводима у једном фељтону који је почетком 1980-их година излазио у “Вечерњим новостима”, село Бивољак код Вучитрна, основале су породице Петровић и Миленковић које су се ту доселиле “из Старе Херцеговине”.
    * Иначе, средином 1990-их г. сам у Ораховцу разговарао са тамошњим Миленковићима који су једна од најстаријих ораховачких фамилија и да су ту “одвајкада”.Не могу да се сетим коју славу славе али знам да није Св.Никола.

    • ivan milenkovic

      voleo bih ako imate neku knjigu da posaljete . Milenkovic Ivan Kralja Petra Prvog 176/38 Kosovska mitrovica

      Znam da ne vodimo poreklo iz crne gore,da smo jedna od najstarijih porodica na kosovu i da smo ucestvovali u uzgradnji Vucitrnske Crkve.Pominju da je nase proslo prezime bilo Jezdic ili Jezdimirovic ali niko nije siguran.Pre rata 91 ili 92 posetio nas je jedan cica i razgovarao sa ocem i uzeo podatke milenkovica iz gojbulje i miroca.Znam da po njemu da smo se borili sa turcima i da je imao neke zapise i njegovo obecanje da ce nam poslati knjigu.Voleo bih da znam vise o poreklu a ovo sto sam procitao je najblize istini.
      Drugarski pozdrav

  8. Goran Milenkovic

    Ja koliko sam uspeo da saznam jeste da Milenkovici uglavnom poticu sa Kosova i Metohije i da slave najvise Sv.Stefana i Sv.Petku,naravno ima i drugih slava.

  9. Marjan Milenković

    Milenkovići postoje i u okolini Vlasotinaca i svima je krsna slava Đurđevdan. Od tih Milenkovića je i čuveni glumac Žika Milenković.

  10. Potomak

    Jedna familija Milenković je postojala u selu Crna Bara kod Vlasotinca, krsna slava im je Sv. Jovan, kasnije su promenili prezime, ali ne znam otkud su došli po priči mojih predaka negde iz Crne Gore bežeći od turske osvete jer su ubili nekog turčina, pa su ovamo promenili prezime….. da li neko ima više informacija?

    ima i drugih familija Milenković u Vlasotincu i okolini koje nemaju nikakve međusobne veze.