Порекло презимена Јовић

3. фебруар 2012.

коментара: 143

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јовић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402- Шаренаца кластер

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Јовић

Хаплогрупа: R1b L21 кластер

Порекло: Пирот, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (143)

Одговорите

143 коментара

  1. Jaca

    Jovic iz Brckog. Otac iz Sela Brezje, opstina Sibosnica/Lopare. Krsna Slava Sv Nikola. Po usmenom saznanju ovi Jovici se zivjeli u Brezju makar zadnjih 100 godina I povezani su sa prezimenom Davidovic.

  2. sonik

    Ja sam Jovic iz Vojvodine,moji preci su poreklom iz Dalmacije,Slava Sveti Ilija.cuo sam negde da su Jovici migrirali sa teritorija Albanije pre puno godina pre turaka mozda se i nije zvala albanija tad.verovatno su migrirali zbog uslova zivot ili rata,prema Dalmaciji,tamo mislim da ima i selo Jovici. sad koliko je sta tacno ne znam..pozdrav

    https://www.opcina-razanac.hr/jovici/

  3. Ђорђе Јовић

    Поздрав презимењаци-рођаци! Рођен сам, живим и радим у Београду. Отац Видоје, деда Александар… Моји Јовићи су из села Петловача код Шапца. Славимо Светог Јована Крститеља, 20. јануара.

  4. Benjamin

    E moji su iz Sopilja, tačnije iz Bijenje pa su se preselili u Sopilja. Po predanju, koliko sam uspio istražiti, iz Sopilja su otišli u Trebinje pa iz Trebinja na prostore Majevice, današnje Kalesije. Tu su se naselili, ima selo i dan danas zove se Zolje, po njima. Tri brata Zoljića – Jovan, Stojan i Mihajlo – Mićo. Nisu se mogli bratski dogovoriti gdje će koji pa se se raštrkali u Joviće, Mihajloviće – Mićiće i Stojanoviće.
    Krsna slava Sv. Simeon Bogoprimac

  5. Горан

    Поштовани
    И ја сам Јовић са Мајевице(горњи Прибој) и светкујемо Св. Јована по предању смо из Херцеговине и наш предак Теодор или Тодор је имао презиме или надимак Газета али ништа више незнам осим да је дошао на Мајевицу због крвне освете. Зашто и због чега не знам. Неки кажу да смо од Гацка или тамо негде. Породица има једну линију где су увек били свештеници а друга занатлије. Део фамилије презива се Јовановић наводно смо се тако пре презивали. Ако има неко неко сазнање о Газетама или Јовић/Јовановић из Гацка или околина било би веома значајно. Иначе имали смо доста признатих домаћина и свештеника из породице ( прота Ђорђе Јовановић из времена 2 св. рата из Тузле), новинар Јовановић у Сарајеву пре задњег рата. За сваки податак хвала

  6. Војислав Ананић

    ЈОВИЋ (к), у Завали и Ораховом Долу (Попово). У Завалу су доселили “пре 250 година са брда Комања повише Стоца”. Презиме су добили по претку Јови. Раније су се звали Николићи. У Орахови До су дошли из Завале, а потичу “од Јовића у Чешљарима”, махале у Завали (84:152,154). Јовићи су живјели и у Ракитну гдје се 1741. помиње породица Ивана Јовића са „десеторо одрасле чељади и четверо дјеце недорасле за кризму”. Према предању, поријеклом су из Далмације и били су богати, па у народу постоји вјеровање да на мјесту гдје су им биле куће “паре горе црвеним пламеном, за златне, а билим пламеном за сребрне паре”. Сјећање на њих сачувано је у називу једне пећине у Горњој Сутини коју народ назива “Јовића пивница”. У њој су, наводно, Јовићи држали пиће и продавали га путницима који су пролазили кроз Ракитно (181:121,122). Јовића има и у Хумилишанима (Мостар). Дошли су из Броћна. У Хумилишане их је населио бискуп, “на имање муслимана који су се раселили” (59:248). Има их настањених у Мостару и Шћеници у Бобанима (Требиње).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Zoran Jović

    Pozdrav. Iz Šapca sam. Koliko sam uspeo da saznam, moji preci su se doselili na planinu Cer, polovinom 18-og veka iz Hercegovine . Slavimo Sv. Luku . Inače kao neka nazovimo “polazna tačka”, pominje se mesto Latinska . Ima li neko ideju gde se to mesto nalazi ?

  8. Jovic

    Mamino devojacko prezime je Jovic.. Njen otac odnosno moj deda je poreklom iz Loznice odnosmo sela Korenite.. Krsna slava je Sv.Nikola i svi njegovi su poreklom iz Loznice.

  9. Синиша Јовић

    Поздрав свим Јовићима широм света.

    Ја сам са југа Србије, код Врања, село Ћурковица, где су живели Јовинци. Колико знам презиме смо добили по деди Јови. Оно што сам чуо од старих је да су у Ћурковицу дошли са Црног врха а пре тога са Косова. Не знам како се звао његов син, али унуци су му били Милутин, Тројан, Милева, био је још један који је умро млад (стао ми мозак). Чак сам имао и направљено породично стабло. Ја сам иначе син Јовић Пере, а унук Милутина Јовића.
    Крсна слава нам је Свети Арханђел, међутим деда је почео да слави и Св.Саву јер су приликом селидбе са Црног врха ка селу Ћурковица на Св.Саву смрзле све овце. То је оно што знам. Уколико неко зна више био бих благодаран.

  10. Milan Jovic

    Pozdrav,

    Moji Jovici su iz sela Velika Obarska kod Bijeljine i slave Markovdan 08.maja (vidim da se nigde ne spominje ova slava medj Jovicima). Prema nekim usmenim predanjima, kazu da je covek po imenu Jovo presao Drinu iz okoline Loznice u 19.veku i da je iz njegovog imena dalje nastalo prezime.
    Ako neko zna nesto vise, bio bih veoma zahvalan da podeli informaciju.