Порекло презимена Јовић

3. фебруар 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЈОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Јовић

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402- Шаренаца кластер

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

Јовић

Хаплогрупа: R1b L21 кластер

Порекло: Пирот, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. princsd

    Da znam nesto o poreklu prezimena Jovic ne bih ni ulazio ovde da vidim!

    • Жао нам је што овако размишљате. Кад човек нешто зна лепо је да то подели и са другима… Дакле, овај портал није место једносмерне комуникације, где ће људи доћи, видети и отићи… Управо супротно.. Испод сваког текста остављен је простор да свако ко то жели допринесе неким питањем, коментаром, информацијом… Верујемо да само тако све ово има смисла, да свако угради део оног што зна, како би слика о пореклу појединих родова, али и свих нас била што потпунија. Посебно су вредне оне информације које се преносе с колена на колено, унутар породице, а које нигде нису забележене. Портал Порекло је право место за такве приче и позива вас да у још већој мери шаљете своје прилоге, коментаре, питања. Ту смо због вас. То јест ЗБОГ СВИХ НАС.

  2. Фамилије-презимена Јовић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Јовић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Горња Буковица
    -Драгијевица
    -Лопатањ
    -Осечина
    -Попадић
    -Ситарице
    -Црниљево

  3. marija

    Postovani,
    moj suprug je u velikoj dilemi,otac koji je ziveo u okolini Leskovca prezivao se Janjic,medjutim njegov deda se prezivao Jovic i tu nastaje pometnja,sve njegove tetke su Jovic,a otac je Janjic,tu nista nije jasno,u selu ima na groblju nekih Janjica,ali nisu u rodu,to je ono sto se secam da mi je rekao,molim Vas kontaktirajte me,jer je mnogo konfuzno ne znati svoje poreklo,Ja sam udata Janjic i slavimo Arandjelovdan,i volela bi da znam da li se mi prezivamo Jovic ili Janjic,ako Vam treba bilo kakav podatak kontaktirajte me na mail.Hvala puno i pomozite mi da odgonetnemo suprugovo poreklo,a samim tim i poreklo moje dece.Pozdrav

  4. Фамилије-презимена Јовић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Борина
    -Читлук
    -Радаљ
    -Рујевац
    -Доње Кошље
    -Доња Буковица
    -Овчина

  5. Фамилије-презимена Јовић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Доња Сабанта
    -Белошевац
    -Лапово
    -Никшић
    -Лужница
    -Маршић
    -Жировница

  6. Љиљана

    Јако мало знам о очевој родбини Јовићима или скоро ништа. Отац је остао без родитеља у детињству и растао је са браћом и сестрама по мајци тако да није имао пуно контакта са очевом страном. Знам да је деда живео у селу Костајник код Крупња а крсна слава је Миољдан.

  7. Spasoje Jović

    Ispod Blizonjskog visa smo između Uba i Valjeva, blizu Brankovine. Slavimo Sveti Stefan!

    • Srdjan

      Bočinja opstina Maglaj Bosna slava Sveti Stefan

      • Dragan

        Opstina Maglaj, Cojluk.
        Moji su sa planine Ozren, zaseok Donja Bukovica. Slavimo Svetog Stefana.
        Navodno moji preci su dosli iz Crne Gore nekada davno.

        • Nenad

          Deda je rodom iz Banije mislim jos pre drugog svetskog rata otisao odatle. Koliko znam bilo ih je 5-oro brace koji su svi otisli svako na svoju stranu. Na zalost deda je umro kada sam bio mali a i otac tako da ne znam puno o svom poreklu. Takodje slavimo Svetog Mratu (Stefana Decanskog). Inace deda je bio zeleznicar a mozda je interesantno da mi se stric zvao Ozren sto je vrlo retko ime.

  8. zeljka jovic

    zivjela sam u selu Crkvina kod B.Samca RS rodjena sam Jovic otac i djed su mi ziveli u selu Tolisa kod Modrice ,krsna slava nam je sv Nikola. u Crkvini zivi jos jedna porodica Iovica ali nismo u krvnom srodstvu . poznato mi je jos da je u selu Zasavica takodje postojala familija sa istim prezimenom koji su bili katolicke veroispovesti.i ja bi volela da saznam vise o poreklu mog prezimena .—–

    • Borislav Jović

      I moj otac i deda su iz Tolise, tačnije iz Krčevljana, slava nam je sv Jovan Krstitelj. Inače Jovići od kojih i ja potičem vode poreklo iz okoline Kraljeva u Srbiji koji su u 17 veku pošli prema moru, ali su se zadržali u Nikšiću, odakle su u 19 veku( mislim da je 19 vek nisam bas dobro zapamtio) došli u Bosnu u jedno mesto takođe u okolini Modriče( mesto je na slovo “s”, blokirao mi je mozak u ovom momentu izvinjavam se) i odatle se rasirili po Bosni. Ovi podaci su iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva koje mi je preneo stric Drago Jović koji je iz okoline Doboja. Ja sam rođeni somborac jer su mi otac i majka 1975. doselili u Sombor, a deda Jovo Jović je 1968. prodao imanje u Krčevljanima i preselio se u Markušicu, selo između Osijeka i Vinkovaca u Hrvatskoj, tamo imam još dva strica Otac mi je , na žalost pokojni, Spasoje Jović.

  9. Dobrosav Jović

    Zdravo svima

    Ja sam takodje Jović rodjen sam u Crnoj Gori porijeklo tj djed mi je iz Vladicnoh hana al svega nekoliko porodica ima tamo u tom mestu.
    Slavimo slavu Arandjelov dan .
    Jovića ima u Pljevljima Niksicu takodje.
    Po nekim moji saznanjima Jovići su mahom bili iz Zatrijebca u Crnoj Gori i potom se rasirilo na tri kraka Bosna Srbija i ovo sto je ovdje malo ostalo.
    Jedan drug mi tvrdi da su Jovići nastali od Albanaca sto ja ne zelim ni da prihvatim jos manje vjerujem.

    • Miloš od Jovića

      Dobrosavu Joviću, takodje radim dugo na mom projektu prezimana Jović. Takodje moja familija je iz okoline Vladičinog Hana, krsna slava je Sv.Arhangel, poreklo odakle vuku je sa posručja Crne Gore, ali je prezime i Koren čisto srpsko. Naknadno ću objaviti detalje koje sam prikupio. A to što Vam prijatelj javlja da je poreklo od Albanije mnogo greši ili zbija šalu sa Vama. M.Jović

      • Vujos Jovic

        Postovani Jovici. Jovici po mom saznanju vuku porijeklo iz Hercegovine. Iz hercegovine smo bili u Pivi pa iz Pive u Pljevljima. Tacnije selo Bobovo pa sa Bobova smo se rasirili dalje. Ima nas u Pljevljima,Niksicu,Podgorici,Baru i tako dalje. Krsna slava nam je Nikoljdan 19-og decembra. Ako ko zeli da razmjenimo informacije i iskustva javite mi se na mail. Veliki pozdrav za sve moje Jovice.

        • Alex

          Ja sam unuka momcila jovica i stane bozovic iz pljevalja..tj bobova..i zelela bih da znam svoje poreklo
          Pozdrav
          Alexandra

        • Milos Jovic

          Ja zivim u okolini Leskovca slavim Sv Nikolu i mislim da ima to logike ,jer je on bio moreplovac pa mislim da nam je i poreklo blizu mora ali dosta vidim da slave i druge slave pa mi bas i nije jasno .Ali sve u svemu neznam odakle mi je poreklo.

    • ana

      I ja sam Jovic i meni je djed iz sela kod Vladicinog Hana i slava mi je Arandjelovdan… Nismo od Albanaca… Nego visti srbi jer smo jedni od prvih koji su naselili Vladicin Han i okolinu…

  10. Snezana

    Pozdrav
    Evo jos jednog Jovica koji ne zna mnogo o svojim korenima. Deda i otac su mi ziveli u mestu Postolje opstina Srebrenica. Sveti Jovan je krsna slava. Nista pre njih mi nije poznato. Hvala u napred za bilo kakvu informaciju.

    • Dejan

      I ja sam takodje Jovic.Otac mi je poreklom iz istog sela kao i tvoji,a krsna slava nam je ista.Za vreme drugog sv.rata cela porodica je prebegla preko Drine.Ne poznajem bas nikog od Jovica iz sela Postolje.

      • Snezana

        Postovanje Dejane.
        Vi vasi su ranije otisli mozda stariji znaju nesto vise. Deda mi je umro malo pred rat, a otac mi je nastradao u istom 1992′. Iz tog razloga nemam predstavu, a i 1991 sam rodjena. Majka je odselila u Srbiju gde sam odrasla i i gde sam i dan danas. Skoro sam uspela da saznam nesto vise o polustricu i njegovoj deci.