Poreklo prezimena Filipović

3. februar 2012.

komentara: 188

[toggle title=”TESTIRANI FILIPOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Filipović

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Jasenica, Zvornik, Republika Srpska
Jedan rod sa Vasićima, Gajićima / Vidovićima, Lazarevićima (Stevinim), Rakanovićima, Miloševićima / Petrovićima, Lazarevićima (Ilijinim)

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

Filipović

Haplogrupa: I2a DS

Poreklo: Uzovnica, Ljubovija, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (188)

Odgovorite

188 komentara

  1. dusan

    moji preci su iz hercegovine stigli u macvu pre 200 300 godina , filipovici slavimo djurdjevdan . ako moze neka informacija

  2. flipovic vladeta

    Filipovici iz Duskovaca su poreklom od Filipa Mrakovica, koji se doselio iz niksicke zupe u Cikote kod Kosjerica. Imao je sina Vasilija koji je po ocu dobio prezime Filipovic. Vasilije Filipovic se doselio na obronke maovskih livada tacno mesto Kriva Ljeska kod donjih Filipovica ispod planine Kik. Slave svetog Luku.

  3. mlađo

    Filipovići iz Uzovnice, opština Ljubovija (16 k.; Sv. Avramije).
    Filipovići su u tursko doba bili odvojeni od muslimana. Oni su imali svoj zaseban hatar i nisu imali udela u Polju; oni su i onda i danas u prisoju Obodnjika i prema reci. Rudari su i od starine ovde; ne zna se da su se odkuda doselili; govore zapadnim dijalektom. Turci su ih zapostavljali, a tako je i danas; imali su i imaju, pređe više danas manje, tetavih i gušavih ali po svemu izgleda da su ove mane bile vezane za muslimane. Filipovići su se sejali po celom svetu i po Bosni i po Srbiji, samo je li bilo rudnika. Ima ih i oko Krupnja i dalje gde su se god mogle vaditi rude.

  4. slobodan filipović

    Ono što znam je da su moj otac Miodrag, deda Rade i pradeda Aleksandra živeli u selu Drlupi(Vitkovac, Kraljevo, gde postoji dosta familija sa istim prezimenom i čitav deo se zove Filipovska Mala.U Mesnoj kancelariji Godačica, saznao sam da je moj deda Rade prilikom venčanja nosio prezime Mihajlović.Svima je krsna slava Aranđelovdan.
    Voleo bih da više saznam o dubljim korenima.Hvala unapred.

  5. Mladen Gajić

    U mjestu Jasenica, opština Zvornik:
    – Filipović, slava: Avramijevdan

    Avramijevštaci: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  6. Milos Filipovic

    Ja sam rodjen kod Novog Pazara Selo Doinovice!Mi filipovici potomci smo Filipa Radomirovica koji je sahranjen u nase seosko groblje a po prici mojega oca on je od turaka prebegao iz sela Stozer kod Bijelog polja jer nije agi dozvolio….zna se sta))

  7. Familije-prezimena Filipović, po mestima življenja u Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Filipović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brežđe
    -Gornja Bukovica
    -Grabovica
    -Zlatarić
    -Jajčić
    -Donji Lajkovac-1
    -Donji Lajkovac-2
    -Latković
    -Leskovice
    -Mionica
    -Paležnica
    -Pepeljevac
    -Popučke
    -Strmna Gora
    -Strmovo

  8. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Filipović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Filipović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Darosava
    -Arnajevo
    -Barajevo
    -Dren
    -Lazarevac
    -Leskovac
    -Mirosaljci
    -Mislođin
    -Petka
    -Sokolovo
    -Stubica
    -Trbušnica
    -Šušnjar

  9. Miroslav Filipovic

    Filipovica ima i u Sr.Mitrovici.Dosli smo iz okruga Pecke gde ima citav zaseok Filipovici oko 7 kuca.Poticemo iz Lebana.Slavimo Sv. Nikolu.

  10. Filip

    Pozz Ja sam isto Filipović, moji su živeli u selu Kijevo opština Batočina, pričao mi je deda koji je 1933 god. da se njegov deda kao mali doselio sa njegovima kako on kaže “oko reke Drine, oko granice sa Bosnom”. Inače ja slavim Sv.Jovana.