Порекло презимена Филиповић

3. фебруар 2012.

коментара: 186

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ФИЛИПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Филиповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Јасеница, Зворник, Република Српска
Један род са Васићима, Гајићима / Видовићима, Лазаревићима (Стевиним), Ракановићима, Милошевићима / Петровићима, Лазаревићима (Илијиним)

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Филиповић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Узовница, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (186)

Одговорите

186 коментара

  1. dusan

    moji preci su iz hercegovine stigli u macvu pre 200 300 godina , filipovici slavimo djurdjevdan . ako moze neka informacija

  2. flipovic vladeta

    Filipovici iz Duskovaca su poreklom od Filipa Mrakovica, koji se doselio iz niksicke zupe u Cikote kod Kosjerica. Imao je sina Vasilija koji je po ocu dobio prezime Filipovic. Vasilije Filipovic se doselio na obronke maovskih livada tacno mesto Kriva Ljeska kod donjih Filipovica ispod planine Kik. Slave svetog Luku.

  3. млађо

    Филиповићи из Узовнице, општина Љубовија (16 к.; Св. Аврамије).
    Филиповићи су у турско доба били одвојени од муслимана. Они су имали свој засебан хатар и нису имали удела у Пољу; они су и онда и данас у присоју Ободњика и према реци. Рудари су и од старине овде; не зна се да су се одкуда доселили; говоре западним дијалектом. Турци су их запостављали, а тако је и данас; имали су и имају, пређе више данас мање, тетавих и гушавих али по свему изгледа да су ове мане биле везане за муслимане. Филиповићи су се сејали по целом свету и по Босни и по Србији, само је ли било рудника. Има их и око Крупња и даље где су се год могле вадити руде.

  4. slobodan filipović

    Ono što znam je da su moj otac Miodrag, deda Rade i pradeda Aleksandra živeli u selu Drlupi(Vitkovac, Kraljevo, gde postoji dosta familija sa istim prezimenom i čitav deo se zove Filipovska Mala.U Mesnoj kancelariji Godačica, saznao sam da je moj deda Rade prilikom venčanja nosio prezime Mihajlović.Svima je krsna slava Aranđelovdan.
    Voleo bih da više saznam o dubljim korenima.Hvala unapred.

  5. Младен Гајић

    У мјесту Јасеница, општина Зворник:
    – Филиповић, слава: Аврамијевдан

    Аврамијевштаци: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=214.0

  6. Milos Filipovic

    Ja sam rodjen kod Novog Pazara Selo Doinovice!Mi filipovici potomci smo Filipa Radomirovica koji je sahranjen u nase seosko groblje a po prici mojega oca on je od turaka prebegao iz sela Stozer kod Bijelog polja jer nije agi dozvolio….zna se sta))

  7. Фамилије-презимена Филиповић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Филиповић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Брежђе
    -Горња Буковица
    -Грабовица
    -Златарић
    -Јајчић
    -Доњи Лајковац-1
    -Доњи Лајковац-2
    -Латковић
    -Лесковице
    -Мионица
    -Палежница
    -Пепељевац
    -Попучке
    -Стрмна Гора
    -Стрмово

  8. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Филиповић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Филиповић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Даросава
    -Арнајево
    -Барајево
    -Дрен
    -Лазаревац
    -Лесковац
    -Миросаљци
    -Мислођин
    -Петка
    -Соколово
    -Стубица
    -Трбушница
    -Шушњар

  9. Miroslav Filipovic

    Filipovica ima i u Sr.Mitrovici.Dosli smo iz okruga Pecke gde ima citav zaseok Filipovici oko 7 kuca.Poticemo iz Lebana.Slavimo Sv. Nikolu.

  10. Filip

    Pozz Ja sam isto Filipović, moji su živeli u selu Kijevo opština Batočina, pričao mi je deda koji je 1933 god. da se njegov deda kao mali doselio sa njegovima kako on kaže “oko reke Drine, oko granice sa Bosnom”. Inače ja slavim Sv.Jovana.