Poreklo prezimena Babić

3. februar 2012.

komentara: 194

Prezime Babić u Hercegovini pripada jednoj od najstarijih porodica u Plani (Bileća). Prema “Hercegovačkim prezimenima” Rista Milićevića, Babići su se iz Plane raseljavali u druga bilećka sela: Fatnicu, Vrbicu, Meku Grudu, Trnovicu… Iz Trnovice su neke porodice prešle u Košutu (Nevesinje). Slave Lazarevdan.

Živeli su u Orašju (Površ, Trebinje). U ovom selu se nalaze neke omeđine, “za koje se priča da su u njima stanovali Babići, koji su tu i smrli”.

O postanku ovog prezimena predanje kaže da je jedan od trojice braće Kresojevića koji su doselili u Bilećke Rudine iz crnogorskog sela Šaranci bio malo poguren pa su ga meštani zvali baba. Od njega su nastali Babići.

Prema drugom predanju, dva brata Babića su bili hajduci u četi Janković Stojana. Jednog su Turci pogubili, a drugi je pobegao u Kotare, odakle je otišao u Vitinu, gde se Babići smatraju starosediocima. Ima ih i u Aladinićima, gde su se doselili iz Čavša, kao i u Trebimlju iz Dubrava (Stolac). Slavili su Nikoljdan. U Trijebanj su došli iz Jablanice. Slavili su Đurđevdan.

KRSNA SLAVA: Lazarevdan, Nikoljdan, Đurđevdan.
POZNATI:

___________________________________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (194)

Odgovorite

194 komentara

  1. dragan

    poreklo prezimena djuric i lukic iz toplice srbija, selo bace kod prokuplja

  2. predrag babić

    Babića ima dosta u selu Borci kod kotor varoši.Po predanju vodimo poreklo iz sela Očauš opština teslić(sa njima se još rođakamo)a oni opet potiču iz hercegovine.Slava nam je sveti Georgije.Babića još ima u visokoj krajini između Bihaća, Ključa i Sanskog Mosta, u Gradiškoj u selima Miloševo brdo i Laminci..oni su poreklom od tih krajiških Babića i oni to dobro pamte.Slava im je sveti Nikola.

    živi bili i hvala vam

    Predrag babić

    • Dr.Vet.Milojko Urošević

      Moj rođak Milosav Babić,selo Joševa,opština Loznica je Direktor ZP.Zemun Polja,Institut za kukuruz,a oni slave Sv.Nikolu ? Znam samo da mu je otac Miloje,bar zasad..?

    • miodrag

      Babića ima i u Pribiniću kod Teslića.

    • Marko Babic

      Ja sam Babic iz sela Pribinić,opstina Teslić. Poznato mi je da su i moji Babici doselili iz Očauša. Al,da li neko zna nesto vise. Odakle smo dosli u Ocaus??

      • Mi smo rođaci.Moji su poreklom iz Očauša.Očauški Babić je došao u Pribinić

        Iz Bileće.

        Pleme Banjani.Rod Kesića.

        Slava nam je SV.Georgije.

        Moji Babići iz sela Borci, porijeklom su iz Očauša.

    • Marko Babic

      Ima Babica i u selu Pribinic,opstina Teslic. Koji su isto doselili iz sela Ocaus. Slava Sveti Georgije.
      Pozdrav

      • Mi smo rođaci.Moji su poreklom iz Očauša.Očauški Babić je došao u Pribinić

        Mirko.

        Mi smo rođaci.

        MOji Babići iz sela Borci kod Maslovara…još se rođakamo sa Babićima iz Očauša.

        Živ bio krvi moja.

        • nebitna

          Da li je neko imao u porodici nekog ko se zvao Milan ili Kostadin Babic mislim da su iz Boraka al su zivjeli u srednjoj jurkovici u Gradisci i Risto Babic on je zivio u Borcima pa su ga otjerali da li je on imao potomaka i da li je promjenio prezime gdje je otisao

    • Marko Babic

      Pozdrav!
      Ja sam iz Babica selo Pribinic opstina Teslic.
      I kod mene se spominje da smo iz Ocausa,ali u Ocaus su dosli valjda iz sela Stopani sa Kruseva Brda.
      Sve je to u blizini. Nista od toga sto sam naveo nije pouzdano.
      Slavimo Svetog Georgija.
      Ako jos neko ima kakve informacije vezane za ove podatke,bilo bi mi drago da podijeli.

  3. Dr.Vet.Milojko Urošević

    Mi smo Uroševići iz sela Joševa,opština Loznica,a slavimo Đurđevdan.Piše da smo došli iz Bosne? Kasno pišem,pa nisam nikog pito,ali mi se đed zvao Velimir i imao je Krstu,a Krsta Radovana i Radmilu.Drugi sin Hristivoj imao je Željka,a treći sin je naš otac Milivoje i ima nas trojicu:Radenka,Milosava i Milojka…? Kad se raspitam,ako vam to šta znači,poslaću vam,pranđeda,a ima i čukundeda ? Zbogom i hvala. Ima jedna knjiga,od učitelja iz 1903 god.gde piše o prezimenima iz Jadra i Rađevine,ali je dosta oskudno,osim za neka sela.Ako vam šta od toga treba,javite se ? Najbolje na 015/832-152 i 065/44 88 375,ili da to nekako fotokopirate,jer u stvarima društvenih mreža sam analfabet..? Ili ako imate nekog u Varoš Lešnici,gde smo se doselili,ili u Loznici,Šapcu,ja bih tu knjigu dao da se fotokopira,ili šta već ? Živeli !

  4. Vladimir Babic

    Postovani, ja sam sa svojom porodicom naseljen u Uzicu, Zlatiborski okrug, gde nas u selu Ribasevina ima najvise. Tj moj otac, deda, pradeda (to je sto ja znam) rodjeni su u Ribasevini (Ribaševina). Selo je udaljeno na oko 20 km od Uzica. Otac je rodjen 1956, deda 1930_tih za ppradedu ne znam podatke od godini rodjenja jedino ime Milutin, deda je Milun, otac Novak. Ako postoje kakvi podaci bio bih vam zahvalan da me detaljnije obavestite odakle potice nas ogranak familije Babic. Slavimo Djurdjevdan.

    • predrag babić

      Dragi Vladimire, slavimo isto slavu i najvjerovatnije da su i tvoji i moji Babići od iste Hercegovačke loze. Babići uz Drinu i istočni kraj Bosne, kao i sav zlatiborski kraj(većina)potiče iz Stare Hercegovine. Pozdrav svim Babićima. Živi i zdravi bili.

      • MIRKO BABIC

        Zivio ti meni i koji je Tvoj brate Srbine! Moji poticu iz mesta Zegara! Zivela ti psenica bjelica i u kuci kurata decica. .

        • branko

          Zdravo rodjaci ima jedno selo zove se jagodnja donja u dalmaciji blizu biograda pradjed se zvao spasenije prababa draginja i po nekoj prici dosli su negde iz bosne dal mokro polje ili tako nesto ako neko nesto zna hvala unapred pozzz za sve babice

          • tanja

            Branko,po majci sam Babic.I njen deda se doselio iz Mokrog Polja tznaci negde krajem hiljadu osamsto i neke. slava im je Sveti Jovan Krstitelj.

            • Zdravko

              Ja sam isto Babić iz Pounja, Babići koji slave Jovanjdan iz Pounja , Drvara, Mokrog Polja i Mazina su rod, za dalje ne znam. Pozdrav rodbini.

  5. Nebojsa

    Vladimire, nisam uspeo da pronađem ništa konkretno o Babićima (Đurđevdan) iz okoline Užica, ali ti šaljem neke priloge, koji mogu da budu od koristi.
    Naime, reč je o poreklu nekih Babića iz zapadne Srbije, zatim istočne Bosne i Hercegovine.

    S obzirom na blizinu terena, postoji mogućnost da su i vaši Babići srodni sa nekom od ovih porodica čije poreklo objavljujem.

    Babići iz Sokolske nahije:

    Gornja Ljuboviđa

    “Između Tatića i Gligorića, više sudnice, naselili su se Babići; došli su mnogo kasnije iz Osata, od sela Jasenovca. Bili su i onda zidari, pa su se dugo bavili istim poslovima. Oni su se uz Seviće umeli naći u selu i stati među prve seljake ovog sela (16 kuća.; Sv. Đurđe).”

    Babići iz Kolubare i Podgorine:

    U Ključu, Babići najstariji doseljenici.

    Iz Kolašina je, pošto joj je muž poginuo u borbi sa Turcima pred rat 1683. godine, došla jedna baba i naselila se na Carini.
    Njeni potomci su: Babići, Lukići, Maksimovići, Simići, Putnikovići, ima ih u 19. kuća, slave Sv. Nikolu.

    U Osečini, najstariji doseljenici su Babići, koji su se sa nekoliko drugih porodica u 17. veku (druga polovina) naselili ovde iz okoline Nevesinja. Ima ih u 28. kuća, slave Sv. Jovana.

    U Gornjem Dragačevu:

    U Milatovićima, Babići poreklom iz Ravne Gore (Stari Vlah), slava Sv. Nikola.

    U Višegradskom Starom Vlahu:

    Rijeka dobrunska, Babići poreklom od Lima. Naselili se ovde krajem 19. veka, staro prezime Žilić.
    Slave Nikoljdan.

    I kao što je već rečeno u prilogu iznad, Hercegovački Babići su jedan od najstarijih rodova u okolini Bileće, slave Lazarevdan.

    Nadam se da sam pomogao bar malo, ako neko sazna nešto više, neka objavi.

    • predrag babić

      Hvala ti brate Nebojša na ovim informacijama.Pozdrav iz Banja luke

    • Vladimir Babic

      A znas li nesto o Babicima cija je slava Blagovesti.

    • Marko

      Babici, ja sam Marko Babic iz Koceljeve, to vam dodje zapadna srbija, izmedju sapca i valjeva a od osecine udaljen nekih 20 tak kilometara. Imam 24 godine i ne znam puno o ovom nesem prezimenu ali po pricama mojih starih mi smo isto doseljeni iz bosne iz kog grada ili sela ne znam. Znam po pricama da smo se uvde doselili za vreme turaka, da nas je doselio neki vojvoda golub babic. Slavimo slavu sv. Pantelejmon

  6. Milorad Bogdanović

    Babići iz sela Jelićka (Prijedor) slave Đurđevdan i ovdje su nastanjeni više od 200 godina.

  7. Babic Bojan

    Veliki pozdrav svima. Ja sad zivim u Obrenovcu. U posljednjem ratu sam izbjegao iz Kninske krajine, tacnije Dalmatinskog Kosova. Tu nas je bilo jedno 5-6 kuca,slavimo svetog Nikolu, pa me interesuje da li neko zna otkud vucemo korjene, i kad smo se naselili u Dalmatinskom Kosovu?

    • Milorad

      Bojane,moj otac i majka su rodjeni
      na dalmatinskom Kosovu.Moji Babići su iz Čenića .Kuće su im loci-
      rane pored puta Knin -Šibenik,a nadimak nam je Maca.Ima još neko-
      liko kuća koje se nalaze iznad pruge.Svi slavimo Svetog Nikolu.

  8. Nebojsa

    Babića u Dalmaciji ima na više mesta i slave različite slave.(Sv. Jovana, Sv. Lazara, Sv. Nikolu). Nisu svi istorodni.
    Inače, Babići su stara hercegovačka porodica, zabeležena još u najstarijim arhivskim dokumentima. I danas ih ima u Hercegovini (okolina Bileće), slave Lazarevdan.

    Vaši Babići možda pripadaju onoj grani koju pominje Milan Karanović. Ti Babići su u Bos. krajinu dolazili iz Dalmacije, tačnije iz Obrovca i slave Sv. Nikolu. Jedno su sa Radakovićima i Rajlićima, koji slave istu slavu.
    Radakovići su inače poreklom iz Stare Srbije (okolina Dečana), pa poreklo Vaših Babića možda seže do tih krajeva.

  9. Ivana

    Moj deda je Babic, sa ratom je dosao u Srbiju iz Mecencana. Medjutim,njegova slava je Djurdjic a nigde ne vidim ovde ni jednog Babica povezanog sa tim prezimenom.

  10. Aleksandar Babić

    Pozdravljam vas,ja sam rodom iz sela Babice sa planine Ozren-BiH.Tu postoje muslimanske i Srbske Babice(tj jedno selo ali podijeljeno na dva dijela,gornje i donje Babice).Ja potičem iz Srbskog dijela Babica-gornjeg dijela,u tom dijelu su Babići bili većinsko stanovništvo,smatrani smo za starosjedioce i svi slavimo Lazarev dan,stari su mi pričali da potičemo iz Hercegovine.pozdrav