Порекло презимена Бабић

3. фебруар 2012.

коментара: 194

Презиме Бабић у Херцеговини припада једној од најстаријих породица у Плани (Билећа). Према “Херцеговачким презименима” Риста Милићевића, Бабићи су се из Плане расељавали у друга билећка села: Фатницу, Врбицу, Меку Груду, Трновицу… Из Трновице су неке породице прешле у Кошуту (Невесиње). Славе Лазаревдан.

Живели су у Орашју (Површ, Требиње). У овом селу се налазе неке омеђине, “за које се прича да су у њима становали Бабићи, који су ту и смрли”.

О постанку овог презимена предање каже да је један од тројице браће Кресојевића који су доселили у Билећке Рудине из црногорског села Шаранци био мало погурен па су га мештани звали баба. Од њега су настали Бабићи.

Према другом предању, два брата Бабића су били хајдуци у чети Јанковић Стојана. Једног су Турци погубили, а други је побегао у Котаре, одакле је отишао у Витину, где се Бабићи сматрају староседиоцима. Има их и у Аладинићима, где су се доселили из Чавша, као и у Требимљу из Дубрава (Столац). Славили су Никољдан. У Тријебањ су дошли из Јабланице. Славили су Ђурђевдан.

КРСНА СЛАВА: Лазаревдан, Никољдан, Ђурђевдан.
ПОЗНАТИ:

___________________________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (194)

Одговорите

194 коментара

  1. dragan

    poreklo prezimena djuric i lukic iz toplice srbija, selo bace kod prokuplja

  2. predrag babić

    Babića ima dosta u selu Borci kod kotor varoši.Po predanju vodimo poreklo iz sela Očauš opština teslić(sa njima se još rođakamo)a oni opet potiču iz hercegovine.Slava nam je sveti Georgije.Babića još ima u visokoj krajini između Bihaća, Ključa i Sanskog Mosta, u Gradiškoj u selima Miloševo brdo i Laminci..oni su poreklom od tih krajiških Babića i oni to dobro pamte.Slava im je sveti Nikola.

    živi bili i hvala vam

    Predrag babić

    • Др.Вет.Милојко Урошевић

      Мој рођак Милосав Бабић,село Јошева,општина Лозница је Директор ЗП.Земун Поља,Институт за кукуруз,а они славе Св.Николу ? Знам само да му је отац Милоје,бар засад..?

    • miodrag

      Бабића има и у Прибинићу код Теслића.

    • Marko Babic

      Ja sam Babic iz sela Pribinić,opstina Teslić. Poznato mi je da su i moji Babici doselili iz Očauša. Al,da li neko zna nesto vise. Odakle smo dosli u Ocaus??

      • Mi smo rođaci.Moji su poreklom iz Očauša.Očauški Babić je došao u Pribinić

        Iz Bileće.

        Pleme Banjani.Rod Kesića.

        Slava nam je SV.Georgije.

        Moji Babići iz sela Borci, porijeklom su iz Očauša.

    • Marko Babic

      Ima Babica i u selu Pribinic,opstina Teslic. Koji su isto doselili iz sela Ocaus. Slava Sveti Georgije.
      Pozdrav

      • Mi smo rođaci.Moji su poreklom iz Očauša.Očauški Babić je došao u Pribinić

        Mirko.

        Mi smo rođaci.

        MOji Babići iz sela Borci kod Maslovara…još se rođakamo sa Babićima iz Očauša.

        Živ bio krvi moja.

        • nebitna

          Da li je neko imao u porodici nekog ko se zvao Milan ili Kostadin Babic mislim da su iz Boraka al su zivjeli u srednjoj jurkovici u Gradisci i Risto Babic on je zivio u Borcima pa su ga otjerali da li je on imao potomaka i da li je promjenio prezime gdje je otisao

    • Marko Babic

      Pozdrav!
      Ja sam iz Babica selo Pribinic opstina Teslic.
      I kod mene se spominje da smo iz Ocausa,ali u Ocaus su dosli valjda iz sela Stopani sa Kruseva Brda.
      Sve je to u blizini. Nista od toga sto sam naveo nije pouzdano.
      Slavimo Svetog Georgija.
      Ako jos neko ima kakve informacije vezane za ove podatke,bilo bi mi drago da podijeli.

  3. Др.Вет.Милојко Урошевић

    Ми смо Урошевићи из села Јошева,општина Лозница,а славимо Ђурђевдан.Пише да смо дошли из Босне? Касно пишем,па нисам никог пито,али ми се ђед звао Велимир и имао је Крсту,а Крста Радована и Радмилу.Други син Христивој имао је Жељка,а трећи син је наш отац Миливоје и има нас тројицу:Раденка,Милосава и Милојка…? Кад се распитам,ако вам то шта значи,послаћу вам,пранђеда,а има и чукундеда ? Збогом и хвала. Има једна књига,од учитеља из 1903 год.где пише о презименима из Јадра и Рађевине,али је доста оскудно,осим за нека села.Ако вам шта од тога треба,јавите се ? Најбоље на 015/832-152 и 065/44 88 375,или да то некако фотокопирате,јер у стварима друштвених мрежа сам аналфабет..? Или ако имате неког у Варош Лешници,где смо се доселили,или у Лозници,Шапцу,ја бих ту књигу дао да се фотокопира,или шта већ ? Живели !

  4. Vladimir Babic

    Postovani, ja sam sa svojom porodicom naseljen u Uzicu, Zlatiborski okrug, gde nas u selu Ribasevina ima najvise. Tj moj otac, deda, pradeda (to je sto ja znam) rodjeni su u Ribasevini (Рибашевина). Selo je udaljeno na oko 20 km od Uzica. Otac je rodjen 1956, deda 1930_tih za ppradedu ne znam podatke od godini rodjenja jedino ime Milutin, deda je Milun, otac Novak. Ako postoje kakvi podaci bio bih vam zahvalan da me detaljnije obavestite odakle potice nas ogranak familije Babic. Slavimo Djurdjevdan.

    • predrag babić

      Dragi Vladimire, slavimo isto slavu i najvjerovatnije da su i tvoji i moji Bаbići od iste Hercegovačke loze. Babići uz Drinu i istočni kraj Bosne, kao i sav zlatiborski kraj(većina)potiče iz Stare Hercegovine. Pozdrav svim Babićima. Živi i zdravi bili.

      • MIRKO BABIC

        Zivio ti meni i koji je Tvoj brate Srbine! Moji poticu iz mesta Zegara! Zivela ti psenica bjelica i u kuci kurata decica. .

        • branko

          Zdravo rodjaci ima jedno selo zove se jagodnja donja u dalmaciji blizu biograda pradjed se zvao spasenije prababa draginja i po nekoj prici dosli su negde iz bosne dal mokro polje ili tako nesto ako neko nesto zna hvala unapred pozzz za sve babice

  5. Nebojsa

    Владимире, нисам успео да пронађем ништа конкретно о Бабићима (Ђурђевдан) из околине Ужица, али ти шаљем неке прилоге, који могу да буду од користи.
    Наиме, реч је о пореклу неких Бабића из западне Србије, затим источне Босне и Херцеговине.

    С обзиром на близину терена, постоји могућност да су и ваши Бабићи сродни са неком од ових породица чије порекло објављујем.

    Бабићи из Соколске нахије:

    Горња Љубовиђа

    “Између Татића и Глигорића, више суднице, населили су се Бабићи; дошли су много касније из Осата, од села Јасеновца. Били су и онда зидари, па су се дуго бавили истим пословима. Они су се уз Севиће умели наћи у селу и стати међу прве сељаке овог села (16 кућа.; Св. Ђурђе).”

    Бабићи из Колубаре и Подгорине:

    У Кључу, Бабићи најстарији досељеници.

    Из Колашина је, пошто јој је муж погинуо у борби са Турцима пред рат 1683. године, дошла једна баба и населила се на Царини.
    Њени потомци су: Бабићи, Лукићи, Максимовићи, Симићи, Путниковићи, има их у 19. кућа, славе Св. Николу.

    У Осечини, најстарији досељеници су Бабићи, који су се са неколико других породица у 17. веку (друга половина) населили овде из околине Невесиња. Има их у 28. кућа, славе Св. Јована.

    У Горњем Драгачеву:

    У Милатовићима, Бабићи пореклом из Равне Горе (Стари Влах), слава Св. Никола.

    У Вишеградском Старом Влаху:

    Ријека добрунска, Бабићи пореклом од Лима. Населили се овде крајем 19. века, старо презиме Жилић.
    Славе Никољдан.

    И као што је већ речено у прилогу изнад, Херцеговачки Бабићи су један од најстаријих родова у околини Билеће, славе Лазаревдан.

    Надам се да сам помогао бар мало, ако неко сазна нешто више, нека објави.

  6. Милорад Богдановић

    Бабићи из села Јелићка (Приједор) славе Ђурђевдан и овдје су настањени више од 200 година.

  7. Babic Bojan

    Veliki pozdrav svima. Ja sad zivim u Obrenovcu. U posljednjem ratu sam izbjegao iz Kninske krajine, tacnije Dalmatinskog Kosova. Tu nas je bilo jedno 5-6 kuca,slavimo svetog Nikolu, pa me interesuje da li neko zna otkud vucemo korjene, i kad smo se naselili u Dalmatinskom Kosovu?

    • Milorad

      Bojane,moj otac i majka su rodjeni
      na dalmatinskom Kosovu.Moji Babići su iz Čenića .Kuće su im loci-
      rane pored puta Knin -Šibenik,a nadimak nam je Maca.Ima još neko-
      liko kuća koje se nalaze iznad pruge.Svi slavimo Svetog Nikolu.

  8. Nebojsa

    Бабића у Далмацији има на више места и славе различите славе.(Св. Јована, Св. Лазара, Св. Николу). Нису сви истородни.
    Иначе, Бабићи су стара херцеговачка породица, забележена још у најстаријим архивским документима. И данас их има у Херцеговини (околина Билеће), славе Лазаревдан.

    Ваши Бабићи можда припадају оној грани коју помиње Милан Карановић. Ти Бабићи су у Бос. крајину долазили из Далмације, тачније из Обровца и славе Св. Николу. Једно су са Радаковићима и Рајлићима, који славе исту славу.
    Радаковићи су иначе пореклом из Старе Србије (околина Дечана), па порекло Ваших Бабића можда сеже до тих крајева.

  9. Ivana

    Moj deda je Babic, sa ratom je dosao u Srbiju iz Mecencana. Medjutim,njegova slava je Djurdjic a nigde ne vidim ovde ni jednog Babica povezanog sa tim prezimenom.

  10. Александар Бабић

    Поздрављам вас,ја сам родом из села Бабице са планине Озрен-БиХ.Ту постоје муслиманске и Србске Бабице(тј једно село али подијељено на два дијела,горње и доње Бабице).Ја потичем из Србског дијела Бабица-горњег дијела,у том дијелу су Бабићи били већинско становништво,сматрани смо за старосједиоце и сви славимо Лазарев дан,стари су ми причали да потичемо из Херцеговине.поздрав